łyżki cukru waniliowego 2 łyżki gorzkiego kakao 150 g zimnego masła Suche składniki mieszamy w misce, dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło i szybko zagniatamy gładkie ciasto (w razie problemów dodajemy łyżkę zimnej wody). Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce około 45 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Zimne ciasto wałkujemy
Rozpustne gotowaniePrzepis na pełnoziarniste muffiny z orzechami brazylijskimi, ekologicznymi jabłuszkami i polewą czekoladową. Przepis jest prosty, a przede wszystkim muffinki są bardzo szybkie w przygotowaniu. Potrzebne będą (składniki na ok.16 muffinek): - 2 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej; - 1,5 łyżki oleju kokosowego; - 3 łyżki oleju rzepakowego; - 200g jogurtu naturalnego; - 1/2 szklanki ksylitolu/cukru; - 1 łyżeczka sody oczyszczonej; - 1/2 szklanki wody; - szczypta soli morskiej(...)łyżka malibu luk słodkiego likieru; - garść orzechów brazylijskich; - 1 jabłko; - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady i 1 łyżka oleju kokosowego do przygotowania polewy. Przygotowanie ciasta : - do miski dodajemy wszystkie składniki czyli: mąkę pełnoziarnistą, oliwę, wodę, sodę oczyszczoną, cukier/ksylitol, sól, jogurt, likier i delikatnie mieszamy wszystko łyżką; - po połączeniu się składników ciasto powinno samo odchodzić z łyżki, czyli nie powinno być
MintTasterazem coś szybkiego. Kolejny pomysł na bezglutenowe i niskowęglowodanowe danie - gofry bez zbóż i cukru. Idealne gdy macie ochotę na coś słodkiego na śniadanie lub deser. Szybkie i proste w wykonaniu. Zapraszam Gofry bez mąki i cukru Składniki na 2 kwadratowe gofry: 2 jajka 2 łyżeczki mąki kokosowej 2 łyżeczki łupin babki plesznik 1 łyżeczka roztopionego(...)Wykonanie: Jajka roztrzepać w miseczce widelcem lub "miotełką. Ja polecam miotełkę. Dodawać stopniowo pozostałe składniki stale mieszając. Sodę dodajemy na samym końcu. Masa powinna mieć gęstość typowego ciasta naleśnikowego. Wlewamy ciasto do opiekacza i smażymy gofry ok. 3 minut. Najlepiej sprawdzić stopień wysmażenia w trakcie i ewentualnie dopiec. Czas pieczenia zależy od macy opiekacza. Podawać z owocami
Marta próbujenadzieję, że nikogo nie zawiodłam tym przepisem 😊 Niestety, ale pizzy do której trzeba jeszcze przygotować zarówno ciasto jak i farsz, nie da się zrobić w 15 minut, choć tę pizzę, z TEGO przepisu zrobiłam całkiem szybko. Jednak mając odpowiednie produkty możesz zaserwować sobie takie danie w około 15 minut! Potrzebny jest spód do pizzy, bezglutenowy i z dobrym składem(...)Ekohurtownia ), nie może zabraknąć pomidorów, więc w moim przypadku postawiłam na bruschettę pomidorową (od Victualia ) oraz nieodzowny element - ser. Pizza jest bardzo smaczna i co ważne prosta i szybka w przygotowaniu. Składniki: bezglutenowy spód do pizzy (Amisa) bruschetta pomidorowa (La Selva) tarty żółty ser Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 180*C. Spód pizzy wysmaruj pomidorową bruschettą
Zdrowie na języku :PCzasami potrzebuję zrobić jakiś szybki deser bez pieczenia. Dzisiaj wykorzystałam upieczone ciasto, pokruszyłam na drobne kawałki, dodałam budyń i domowy mus jabłkowy. Myślę, że taki deser można też zjeść na śniadanie, bo jest dość sycący i może być alternatywą dla owsianki ;) Standardowo nie użyłam cukru - budyń posłodziłam ksylitolem, a mus jabłkowy zrobiłam sama i wiem, że w składzie cukru(...)Oczywiście możecie wykorzystać dowolne ciasto do wykonania pierwszej warstwy lub pokruszyć jakieś dobre ciasteczka ;) Prosty deser z budyniem i musem jabłkowym (bez cukru) kilka kromek domowego ciasta (ja użyłam bezglutenowego z karobem i bananami ) 500 ml mleka 2 łyżki ksylitolu 1 opakowanie budyniu śmietankowego słoiczek domowego musu jabłkowego ekspandowane ziarna zbóż do dekoracji Mleko przelać do garnka, zostawiając około
FitKotPyszne ciasteczka bezglutenowe z makiem. Nie kruszą się, są bardzo proste do wykonania i zawsze się udają. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI na ok.20 ciastek: 150 g mąki gryczanej - u mnie gryczana biała (klik) 60 g mąki ryżowej drobnej 40 g maku 120 g brązowego cukru + do dekoracji(...)masła 1 jajko szczypta sody oczyszczonej Wymieszaj w misce mąkę gryczaną, ryżową, mak, cukier, sodę oraz masło pokrojone na małe kawałki. Zagnieś szybko wszystkie składniki, dodaj jajko i wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Z ciasta uformuj wałek o średnicy ok. 5 cm, zawiń w papier do pieczenia i wstaw do lodówki na mniej więcej godzinę. Schłodzone ciasto pokrój w poprzek
Kuchnia bezglutenowakrem. Wszystkie składniki włóż do misy, dodaj krem z batata i zagnieć kulę ciasta. Mnie wyręczył robot z hakiem do chleba, ale wykonanie ręczne też jest proste, bo ciasto jest idealne i idealnie odchodzi od ręki. Nie lepi się i nie trzeba dosypywać mąki. Wałkuj na placki o grubości 3 mm i wycinaj dowolne formy pierniczków. Piecz około(...)wiadomo, piekarniki mamy różne. Po wystudzeniu przygotuj lukier. Posmaruj każdy pierniczek i dekoruj według uznania. Z Decoradą Delecta jest to nie tylko dziecinnie proste ale i zdrowe , gdyż Decorada jest naturalnie bez chemii. Szybko, zdrowo i świątecznie. Spróbujcie sami razem z dziećmi. Ich malutkie łapki świetnie radzą sobie z posypkami czy rodzynkami... Podjadają? Nie szkodzi- to produkty
Z Kuchni Do Kuchnirzeczy którą można by tu popsuć - nic nam się nie zwarzy, nic się nie przypali, nic nie opadnie... po prostu to ciasto samo się robi :) A jakie minusy ma ten ananasowiec? Zdecydowanie za szybko znika ;) Jeśli ktoś nie wierzy to polecam zrobić, a gwarantuję że zniknie szybciej niż się tego spodziewamy. :) Składniki: SPÓD
Jedzeniomaniaoryginalną, kilkuskładnikową, aromatyczną panierkę i tradycyjne dodatki jak sałata, ser, ketchup i majonez. Jeśli chcecie użyć domowych bułek do burgerów – polecamy ten przepis na bardzo proste i dość szybkie mega buły. Burgery smakują w nich o niebo lepiej niż w dmuchanych bułkach z supermarketu. Zobacz, jak burger wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA(...)Płatki owsiane, kukurydziane, bułkę tartą oraz siemię lniane wrzucamy do blendera i miksujemy, aby uzyskać dość drobną panierkę. Możemy też użyć moździeża i utrzećskładniki lub utłuc je wałkiem do ciasta czy tłuczkiem od mięsa. Gotową panierką przesypujemy do szerokiego pojemnika lub talerza. 2. CIASTO (2 min) Do miski wsypujemy wszystkie przyprawy (oczywiście możecie zmieniać skład w zależności od upodobań
Nerds Kitchenmarzenie :D Nie, nie piekłam tych bułeczek z rana, ale dzień wcześniej :D Były bardzo smaczne, choć ciepłe były lepsze :D No bo kto nie lubi ciepłego pieczywa? :D Szybki, prosty przepis na 4 średnie bułeczki :) Składniki: 100 g mąki żytniej 100 g mąki pszennej 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 30 g drożdży 150 ml wody 50 ml wody(...)było ciepłe, ale nie wrzało. Rozpuść w nim drożdże i odstaw na 15 minut. Do miski wsyp trzy rodzaje mąki, dodaj sól, rozrobione drożdże i wodę gazowaną. Zagnieć ciast. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto podziel na 4 części. Z każdej uformuj kulkę, lekko spłaszcz, tak aby przypominała kajzerkę :) Każdą bułeczkę zwilż delikatnie wodą
Zdrowie na języku :Pzimnej) 170 g pokruszonych orzechów włoskich 2-3 łyżki drobno pokrojonego rozmarynu (najlepjej świeżego) *mąka chlebowa to taka z dużą zawartością protein – zobacz przykład w przepisie na Proste i szybkie bułeczki z makiem Odrobinę (50-100 ml) ciepłej wody wlewamy do kubka, dodajemy cukier i drożdże. Odstawiamy na 5-10 minut aż drożdże zaczną pracować(...)mały otwór, do którego wlewamy 3 łyżki oliwy i wsypujemy sól. Dodajemy zaprawę drożdżową i pozostałą wodę. Mieszmy najpierw łyżką, następnie ręką wyrabiamy w misce aż uzyskamy jednolitą bryłę ciasta. Przekładamy na blat, dodajemy orzechy i rozmaryn. Wyrabiamy przez dobre 10-15 minut (przypominam: wyrabianie to – oprócz wyrastania – najważniejsza czynność w przygotowaniu wypieków, więc ja ZAWSZE wygniatam
UgotujmyTo.plPłatki owsiane... czy wiecie jak wiele można z nich stworzyć? Ogranicza nas tylko wyobraźnia. Szykując się do obejrzenia finału "The Voice of Poland" przygotowałam pyszne
Słodkie okruszkiPrzepis na wspaniałe muffiny z dużą ilością orzechów i śliwek. Znakomity smak, po prostu spróbujcie. Przepis z książki C. Meyera Wszystkie smaki Skandynawii . składniki (na 12
babka w formieDziś zapraszam Was na pyszne ciasto ze śliwkami. Ostatnio dostałam 2 kilogramy pysznych, soczystych śliwek. A wiadomo, że najlepiej smakują w domowych cieście. Nie ma jak
Słodkie okruszkiprosty. Składniki: mąką pszenna 300 g żółtka 2 szt cukier 4 łyżki masło 150 g śmietana 18% 3 łyżki proszek do pieczenia pół łyżeczki Dodatkowo: galaretka agrestowa połowę woda 1 szklanka kisiel cytrynowy cały + pół szklanki wody morele z puszki 4 połówki Przygotowanie: Mąkę i proszek do pieczenia odmierzamy, przesiewamy i wsypujemy do miski.Dodajemy cukier, żółtka,śmietanę, masło i szybko(...)zagniatamy. Wkładamy do lodówki do schłodzenia na jakieś 30 minut( Jeśli ciasto będzie się kleić to podsypcie mąką lub mąką krupczatką . Po schłodzeniu odrywamy kawałeczek ciasta i robimy z niego sporo malutkich kuleczek,posłużą nam do dekoracji pisanki. Z ciasta formujemy pisankę. ( Pomagam zawsze sobie szerszym nożem i lekko oklepuje na około wtedy nie ma żadnych zagięć). Kuleczkami na około
Różowa kuchniaznacznie szybciej. Mają delikatny i wyjątkowy moim zdaniem smak. Tak jak kopytka, można podawać z czymkolwiek. Powiem więcej, można je podawać nawet na słodko ;) Proste i szybkie kluseczki a jaka radość jedzenia. Warto spróbować. Polecam! Składniki: Mąka Woda Jajko (opcjonalnie) Sól Dodatki - mogą być jakie takie, na jakie tylko macie ochotę, np. opcjonalnie: Olej Cebula Kawałki boczku(...)mieszamy z wodą i jajkiem lub bez jajka, do momentu aż uzyskami gęstą jednolitą masę. Ilość mąki wedle uznania, zależnie ile klusek potrzebujecie. Wymieszać można łyżką w dużym kubku. Ciasto ma mieć konsystencję trochę bardziej gęstą niż gęsta śmietana. Kiedy mieszamy, ciastu ma się odlepiać od ścianek naczynia. Przygotowujemy osobne naczynie z zimną wodą, np. szklanka. W tej wodzie zanurzamy
Ukojenie PodniebieniaKolejny, przetestowany przeze mnie przepis z książki 120 przepisów bezglutenowych Beaty Połatyńskiej. I kolejny udany i smaczny wypiek:-) Bułeczki są najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu
Ze smakiem bez glutenuPodpłomyki zazwyczaj robiło się u mnie w domu wtedy kiedy zostawało po prostu ciasto na pierogi, bądź w domu skończył się chleb. Podpłomyki to świetna opcja na spotkanie ze znajomymi, nadają się świetnie do podgryzania przy oglądaniu widowisk sportowych, do piwka czy jako szybka kolacja. SKŁADNIKI: - 300 g mąki pszennej - 5 żółtek - sól (1/2 łyżeczki) - letnia przegotowana woda
SMYKWKUCHNIżeby co roku były inne, dlatego w te Święta będziemy się zajadać między innymi takimi. Proste kruche ciastka cynamonowe, nadzienie znane z popularnego ciasta "Milky Way" i cynamonowy cukier puder. Bez udziwnień ale jakże smacznie. Składniki na około 120 ciasteczek: na ciasto: 350 g mąki + do podsypywania 250 g masła 2 żółtka łyżka cynamonu 60 g cukru(...)szczypta soli na krem: 125 g masła 65 ml mleka 70 g cukru 1 szklanka mleka w proszku łyżka wódki dodatkowo: 2 łyżki cukru pudru łyżeczka cynamonu Składniki ciasta posiekać, szybko zagnieść i wstawić do lodówki na godzinę. Dobrze schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i foremką wykrawać ciasteczka. Układać na papierze do pieczenia i piec
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSzarlotka po polsku - tradycyjna, smaczna, prosta według sprawdzonego przepisu. Idealna na nadchodzącą jesień. Składniki: 30 dag mąki 15 dag masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag cukru szczypta soli 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 jajko 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 8-10 jabłek Na stolnicy mieszamy mąkę z proszkiem(...)pieczenia, cukrem wanilinowym i solą. Dodajemy twarde masło, siekając nożem i mieszamy wszystko razem. Robimy wgłębienie, wlewamy do niego śmietanę i wbijamy jajko. Szybko zagniatamy ciasto i schładzamy je w lodówce ok. 30 minut. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na grubej tarce. Często mieszając, przesmażamy je w rondlu, aż zaczną się rozpadać
Pyszności Słodkościnapiszecie mi że ten to jest wspaniały i smakował wybornie. Dziś bochenek który dla mnie jest wspaniały i smakuje wybornie, może i Wam przypadnie do gustu. Prosty w wykonaniu, pyszny w konsumpcji, polecam. Szybki chleb pszenny z nasionami lnu. Składniki: ( keksówka 26 x 12 góra ) 500 g mąki pszennej(...)wody Mąkę wsypałam do miski, wkruszyłam drożdże, dodałam cukier, sól i nasiona lnu, wymieszałam. Teraz do miski wlałam wodę i wymieszałam tak aby składniki się połączyły. Odstawiłam miskę z ciastem w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę. Potem wysmarowałam masłem i wysypałam mąką keksówkę 26 x 12 i przełożyłam wyrośnięte ciasto do niej wyrównując wierzch. Odstawiłam ciasto
Moje Małe Czarowanieopakowania gotowego ciasta francuskiego 1 jajko dowolna sałatka Sałatka we francuskich kokilkach, to bardzo prosty sposób na zaserwowanie zwykłej sałatki w efektowny sposób. Rozpakowujemy ciasto francuskie. Rozkładamy je równomiernie na blat i wycinamy najpierw duże jednolite kółka (ja wycięłam 6 szt.) a następnie takiej samej średnicy kółka ale wycięte w środku mniejszą foremką lub szklanką (tym razem(...)Kółka wycięte w środku będą stanowiły brzegi naszych kokilek. Pełne kółka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Krawędzie kółek smarujemy pojedynczo "rozkłóconym" białkiem i szybko przykładamy na nie kółko puste w środku. Czynność powtarzamy 3 krotnie na każdym pełnym kółku, tak aby powstała krawędź, złożona z trzech pustych kółek na każdym krążku. Po ułożeniu takich piramidek kokilki smarujemy "rozkłóconym
Świat Domowej Kuchni