Przepis na wspaniałe muffiny z dużą ilością orzechów i śliwek. Znakomity smak, po prostu spróbujcie. Przepis z książki C. Meyera Wszystkie smaki Skandynawii . składniki (na 12
babka w formieDziś zapraszam Was na pyszne ciasto ze śliwkami. Ostatnio dostałam 2 kilogramy pysznych, soczystych śliwek. A wiadomo, że najlepiej smakują w domowych cieście. Nie ma jak
Słodkie okruszkiprosty. Składniki: mąką pszenna 300 g żółtka 2 szt cukier 4 łyżki masło 150 g śmietana 18% 3 łyżki proszek do pieczenia pół łyżeczki Dodatkowo: galaretka agrestowa połowę woda 1 szklanka kisiel cytrynowy cały + pół szklanki wody morele z puszki 4 połówki Przygotowanie: Mąkę i proszek do pieczenia odmierzamy, przesiewamy i wsypujemy do miski.Dodajemy cukier, żółtka,śmietanę, masło i szybko(...)zagniatamy. Wkładamy do lodówki do schłodzenia na jakieś 30 minut( Jeśli ciasto będzie się kleić to podsypcie mąką lub mąką krupczatką . Po schłodzeniu odrywamy kawałeczek ciasta i robimy z niego sporo malutkich kuleczek,posłużą nam do dekoracji pisanki. Z ciasta formujemy pisankę. ( Pomagam zawsze sobie szerszym nożem i lekko oklepuje na około wtedy nie ma żadnych zagięć). Kuleczkami na około
Różowa kuchniaznacznie szybciej. Mają delikatny i wyjątkowy moim zdaniem smak. Tak jak kopytka, można podawać z czymkolwiek. Powiem więcej, można je podawać nawet na słodko ;) Proste i szybkie kluseczki a jaka radość jedzenia. Warto spróbować. Polecam! Składniki: Mąka Woda Jajko (opcjonalnie) Sól Dodatki - mogą być jakie takie, na jakie tylko macie ochotę, np. opcjonalnie: Olej Cebula Kawałki boczku(...)mieszamy z wodą i jajkiem lub bez jajka, do momentu aż uzyskami gęstą jednolitą masę. Ilość mąki wedle uznania, zależnie ile klusek potrzebujecie. Wymieszać można łyżką w dużym kubku. Ciasto ma mieć konsystencję trochę bardziej gęstą niż gęsta śmietana. Kiedy mieszamy, ciastu ma się odlepiać od ścianek naczynia. Przygotowujemy osobne naczynie z zimną wodą, np. szklanka. W tej wodzie zanurzamy
Ukojenie PodniebieniaKolejny, przetestowany przeze mnie przepis z książki 120 przepisów bezglutenowych Beaty Połatyńskiej. I kolejny udany i smaczny wypiek:-) Bułeczki są najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu
Ze smakiem bez glutenuPodpłomyki zazwyczaj robiło się u mnie w domu wtedy kiedy zostawało po prostu ciasto na pierogi, bądź w domu skończył się chleb. Podpłomyki to świetna opcja na spotkanie ze znajomymi, nadają się świetnie do podgryzania przy oglądaniu widowisk sportowych, do piwka czy jako szybka kolacja. SKŁADNIKI: - 300 g mąki pszennej - 5 żółtek - sól (1/2 łyżeczki) - letnia przegotowana woda
SMYKWKUCHNIżeby co roku były inne, dlatego w te Święta będziemy się zajadać między innymi takimi. Proste kruche ciastka cynamonowe, nadzienie znane z popularnego ciasta "Milky Way" i cynamonowy cukier puder. Bez udziwnień ale jakże smacznie. Składniki na około 120 ciasteczek: na ciasto: 350 g mąki + do podsypywania 250 g masła 2 żółtka łyżka cynamonu 60 g cukru(...)szczypta soli na krem: 125 g masła 65 ml mleka 70 g cukru 1 szklanka mleka w proszku łyżka wódki dodatkowo: 2 łyżki cukru pudru łyżeczka cynamonu Składniki ciasta posiekać, szybko zagnieść i wstawić do lodówki na godzinę. Dobrze schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i foremką wykrawać ciasteczka. Układać na papierze do pieczenia i piec
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSzarlotka po polsku - tradycyjna, smaczna, prosta według sprawdzonego przepisu. Idealna na nadchodzącą jesień. Składniki: 30 dag mąki 15 dag masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag cukru szczypta soli 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 jajko 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 8-10 jabłek Na stolnicy mieszamy mąkę z proszkiem(...)pieczenia, cukrem wanilinowym i solą. Dodajemy twarde masło, siekając nożem i mieszamy wszystko razem. Robimy wgłębienie, wlewamy do niego śmietanę i wbijamy jajko. Szybko zagniatamy ciasto i schładzamy je w lodówce ok. 30 minut. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na grubej tarce. Często mieszając, przesmażamy je w rondlu, aż zaczną się rozpadać
Pyszności Słodkościnapiszecie mi że ten to jest wspaniały i smakował wybornie. Dziś bochenek który dla mnie jest wspaniały i smakuje wybornie, może i Wam przypadnie do gustu. Prosty w wykonaniu, pyszny w konsumpcji, polecam. Szybki chleb pszenny z nasionami lnu. Składniki: ( keksówka 26 x 12 góra ) 500 g mąki pszennej(...)wody Mąkę wsypałam do miski, wkruszyłam drożdże, dodałam cukier, sól i nasiona lnu, wymieszałam. Teraz do miski wlałam wodę i wymieszałam tak aby składniki się połączyły. Odstawiłam miskę z ciastem w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę. Potem wysmarowałam masłem i wysypałam mąką keksówkę 26 x 12 i przełożyłam wyrośnięte ciasto do niej wyrównując wierzch. Odstawiłam ciasto
Moje Małe Czarowanieopakowania gotowego ciasta francuskiego 1 jajko dowolna sałatka Sałatka we francuskich kokilkach, to bardzo prosty sposób na zaserwowanie zwykłej sałatki w efektowny sposób. Rozpakowujemy ciasto francuskie. Rozkładamy je równomiernie na blat i wycinamy najpierw duże jednolite kółka (ja wycięłam 6 szt.) a następnie takiej samej średnicy kółka ale wycięte w środku mniejszą foremką lub szklanką (tym razem(...)Kółka wycięte w środku będą stanowiły brzegi naszych kokilek. Pełne kółka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Krawędzie kółek smarujemy pojedynczo "rozkłóconym" białkiem i szybko przykładamy na nie kółko puste w środku. Czynność powtarzamy 3 krotnie na każdym pełnym kółku, tak aby powstała krawędź, złożona z trzech pustych kółek na każdym krążku. Po ułożeniu takich piramidek kokilki smarujemy "rozkłóconym
Świat Domowej KuchniProste, smaczne i łatwe w przygotowaniu kruche ciasto. Możecie je zrobić z różnymi sezonowymi owocami. Wierzch ciasta z dużą ilością kruszonki, tak jak lubimy najbardziej! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 4 gałązki rabarbaru (kroimy w kostkę) - szklanka truskawek - 6 łyżek brązowego cukru - 1 łyżka mąki ziemniaczanej w/w składniki mieszamy w misce NA CIASTO: -2 szklanki mąki - 2 jajka - 200 g masła(...)cukru - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - cukier waniliowy - 1-2 łyżki śmietany Ciasto szybko zagniatamy z w/w składników. Wkładamy do lodówki na 30 minut aby się schłodziło. Naczynie wykładamy schłodzonym ciastem, również brzegi. Układamy nadzienie owocowe i posypujemy kruszonką. NA KRUSZONKĘ: - 2 łyżki masła - 2,5 łyżki cukru - 3,5 łyżki mąki Pieczemy 55 minut
SMYKWKUCHNImieszając drewnianą łyżką. Struktura ciasta nie musi być idealna, jednak mąka musi być dokładnie rozmieszana. Nie mieszaj za długo, ani też nie miksuj na wysokich obrotach. Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. To proporcja na dużą blachę, taką o wymiarach 36 cm x 25 cm. Na cieście ułóż owoce(...)przekrojone na pół truskawki. Piecz ok. 45 minut (do suchego patyczka) – uważaj jednak, żeby go nie przepiec, bo bardzo szybko robi się suche. Mała podpowiedź Ciasto jogurtowe piekę przeważnie w prostokątnej formie z wyjmowanym dnem , np. takiej ja ta – klik . Kosztuje ona niewiele, a wygoda użytkowania jest nieporównywalna. Naprawdę, gorąco
Patchworkmieszając drewnianą łyżką. Struktura ciasta nie musi być idealna, jednak mąka musi być dokładnie rozmieszana. Nie mieszaj za długo, ani też nie miksuj na wysokich obrotach. Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. To proporcja na dużą blachę, taką o wymiarach 36 cm x 25 cm. Na cieście ułóż owoce(...)przekrojone na pół truskawki. Piecz ok. 45 minut (do suchego patyczka) – uważaj jednak, żeby go nie przepiec, bo bardzo szybko robi się suche. Mała podpowiedź Ciasto jogurtowe piekę przeważnie w prostokątnej formie z wyjmowanym dnem , np. takiej ja ta – klik . Kosztuje ona niewiele, a wygoda użytkowania jest nieporównywalna. Naprawdę, gorąco
PatchworkDziś zapraszam Was na pyszny sernik z brzoskwiniami w czekoladowym cieście . Zachęcam do pieczenia Dla nas połączenie idealne – delikatny sernik otulony czekoladowym ciastem i kawałki
Słodkie okruszkipotrzebny jest ani piekarnik, ani toster. Razowy chleb bez pieczenia zrobicie używając po prostu dobrej patelni. Lekka modyfikacja składników i mamy wersję, która przypomina mi osobiście razowe pieczywo. Szybki w przygotowaniu, prosty a do tego stanowi znakomity zamiennik nie tylko dla osób na LCHF, ale i na dietach bez glutenu czy laktozy. Składniki – razowy chleb bez pieczenia (2 kromki(...)zbyt gęste ciasto to chlebki wyjdą zbite, ciężkie i suche. Ciasto podzielić na 2 części i na papierze do pieczenia uformować z nich 2 płaskie kromki. U mnie takie prostokątne. Następnie przełożyć chlebki na rozgrzaną patelnię i podpiekać przez kilka minut pilnując by się nie przypaliły.Kromeczki można też formować bezpośrednio na patelni, ale trzeba to robić szybko. Polecam użyć
Ola la LCHF