dodatkiem puree i pestek z dyni oraz suszonymi figami. U mnie znika w oka mgnieniu, ledwo co udało mi się pstryknąć kilka fotek :) Chleb jest prosty i szybki do zrobienia. Polecam spróbować! Dziś mamy również Światowy Dzień Chleba ( World Bread Day). Z tej okazji życzę wszystkim samych udanych wypieków! Oby dom zawsze pachniał chlebem! Składniki 100 g puree z dyni(...)poziomie przez 4 minuty. Dodaj sól i miksuj ciasto na poziomie 2 ciasto przez 4 minuty, dodaj figi i nasiona dyni i miksuj przez 2 minuty. Zdejmij hak do ciasta, przykryj i zostaw ciasto do wyrastania w temperaturze 30 st. C na 90 minut, po upływie 30 minut złóż ciasto. Uformuj podłużny bochenek i przełóż do koszyka, odstaw
Przepisy na domowy ser i chlebStefanka na herbatnikach to ciasto idealne do kawy. Wygląda rewelacyjnie, smakuje pysznie, a pracy przy nim niewiele. Delikatna masa z kaszy manny przełożona herbatnikami, oblana polewą
Smakowite DaniaA do popołudniowej kawy lub herbaty polecam Wam pyszne małe kruche szarlotki . Delikatne, uroczo prezentujące się na talerzach, proste w przygotowaniu i to
Słodkie okruszkiPrzepis na sernik czarno-biały pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki". W oryginale autorka użyła ciasteczek Oreo, niestety nie udało mi się ich kupić, więc
Kulinarne przygody GatitySkładniki : 125 gram mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 gram miękkiego masła 125 gram cukru 2 jajka kilka łyżek mleka Przygotowanie ;
Proste PotrawySama o tym się przekonałam... Dzień bez batonika, był dniem straconym. Czym właściwe, są słodycze? Najprościej jest napisać, że słodycze to monosacharydy, czyli cukry (węglowodany) proste. Powoduję szybkie dostarczanie energii, ale również i szybką jej utratę. Gdzie ich najwięcej się kryje? słodzone, gazowane i kolorowe napoje batony, cukierki, żelki, czekolady chipsy, frytki, solone paluszki produkty z białej mąki: chleb(...)moje postanowienie), wyjątkiem był Sylwester, kiedy pozwoliłam sobie na kilka sztuk. Ciasta i ciasteczka nie miała w ustach od kiedy zaczęłam zdrowo się odżywiać, czyli ponad rok. Postanowiła wykonywać większość produktów sama m.in zaczęłam piec chleb na zakwasie, od czasu do czasu zrobię jakieś zdrowe ciastka lub jednoporocjowe ciasto. Jem więcej owoców i warzyw. Od tamtych momentów jestem inną osobą
Truskawkowa FiestaPlacuszki bananowe są świetnym pomysłem na szybkie i dodające energii śniadanie, ale także pyszny obiad czy deser dla dzieci. Do placuszków możemy użyć mocno dojrzałych bananów
PysiaGotuje.plradości i ciepła rodzinnego. A wracając do przepisów… Klikając w nazwę ciasta zostaniecie przeniesieni do przepisu. Ciasto korzenne z czekoladowymi kropkami Sernik z brzoskwiniami w czekoladowym cieście Babka serowa – szybka i wilgotna Ciasto orzechowe
Słodkie okruszkirównież i dorosłych. Gdy zbliża się sezon letni, chętnie używamy do swoich dań truskawki. Najlepsze połączenie to truskawki z serkiem mascarpone. Przygotowanie naleśników jest bardzo proste i szybkie. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 2 jajka 1 szklanka wody gazowanej szczypta soli masło i olej do smażenia ½ szklanki cukru truskawki 150 g serka mascarpone Sposób przygotowania(...)odstawiamy do ostudzenia. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Następnie dodajemy do tego jajka, ostudzone masło, mleko oraz wodę. Mleka oraz wody możemy dodawać w innych ilościach, tak aby ciasto nie miało za rzadkiej konsystencji. Wszystkie składniki dokładnie i energicznie mieszamy ze sobą. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Smażymy nie za grube naleśniki z każdej strony na złoty kolor
CookMagznowu pojawiły się śliwki od przyjaciół :) takie są najlepsze... Dziękujemy Aniu :) ... Tym razem nie angażowałem się zbytnio, bo dziewczyny powiedziały, że zrobią :) Ja tylko umyłem i usunąłem pestki... Prosty przepis:) 5 kg śliwek bez pestek, 2,5 kg cukru, cukier waniliowy, z dwa goździki, ciutka cynamonu, kapka wody na początek i duży garnek :) Wszystko wkładamy do garnka(...)godzinach mamy gotowy dżem, który nakładamy do słoików. Zakręcamy, odwracamy i po ostygnięciu wynosimy do spiżarni... Jak są śliwki, to można upiec pyszne ciasta drożdżowe... Jeżeli ktoś lubi kompot, to również można szybko przygotować żeby się cieszyć zimą :) Smacznego
chleba naszegokilogram. Dzisiaj jednak chcę Was zaprosić na babeczki z jabłkami, bo to właśnie jabłka są jedną z wizytówek jesieni. Do babeczek pasują rewelacyjnie, nadając im smaku i wilgotności. Proste i szybkie, lekko waniliowe. Udadzą się każdemu, gwarantuję. Przepis dostałam od mojej sąsiadki, Emilii, którą przy okazji pozdrawiam bardzo serdecznie. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 3 łyżki(...)szklanka mleka 1/3 szklanki oleju 2 jajka 1 większe jabłko Jabłko umyć, osuszyć i pokroić w niewielkie cząstki - razem ze skórką. Wszystkie składniki zmiksować razem przy użyciu ręcznego miksera. Ciasto nakładać do papilotek do 2/3 - 3/4 ich wysokości. Cząstki jabłek wkładać do ciasta. Babeczki piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy dobrze się
Codzienna kuchnia niecodziennatego nadają, gdyż nie rosną podczas pieczenia). Lekko cytrynowe, trochę kokosowe, kruchutkie i uzależniające. Banalnie proste, niesamowicie urocze w formie mini ciasteczek; choć oczywiście można użyć większych foremek. Prosta rzecz, a cieszy. To też prawda, prawda ...? Ciasteczka cytrynowe z kokosem Składniki: (na około 100 malutkich ciasteczek) 240 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 75 g cukru pudru(...)cytryn 180 g zimnego masła 1 żółtko Mąki i cukier puder przesiać, wymieszać z wiórkami i skórką cytrynową. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić żółtko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm, wykrawać ciastka dowolnymi foremkami. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach (ciasteczka nie rosną). Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeLidla. Wraz z instrukcją obsługi znaleźliśmy sporo przepisów zarówno na gofry słodkie, jak i wytrawne. Postanowiliśmy je przetestować i podzielić się z wami tymi najlepszymi. Jako pierwsze będą proste gofry z gęstą śmietaną i bez proszku do pieczenia. Gofry są chrupiące i bardzo sycące, ale sprawdźcie sami. Przepis Składniki: 200 g miękkiego masła 150 g cukru 4 jajka(...)mączki ziemniaczanej Przygotowanie: Na początek ucieramy masło z cukrem, dodajemy całe jajka i ubijamy mikserem. Oczywiście nie ubijemy ich tak jak samych białek, ale miksujemy na szybkich obrotach, aż ciasto się lekko spieni. Dodajemy śmietanę i miksujemy dalej. Na koniec dodajemy mękę i mączkę ziemniaczaną i mieszamy do osiągnięcia jednolitego ciasta. Ciasto będzie dość gęste i klejące, dlatego do nakładanie
KasiaiKrzysiu.plJeżeli chcecie wiedzieć, jak to było z tym moim niejedzeniem mięsa, zapraszam do przeczytania. 8. Ekspresowe calzone - bez wyrastania i pieczenia Przepis mojego autorstwa, z którego jestem bardzo zadowolona. Ciasto szybko się zagniata i smaży na patelni, dzięki czemu w kilka chwil możemy cieszyć się pysznymi calzone z ciągnącym serem w środku :) 7. Dieta śródziemnomorska w Polsce. Jak ją stosować(...)polskich realiów, szczególnie gdy mróz za oknem, a nas ciągnie do tłustego i słodkiego jedzenia. 6. Libańskie gołąbki w liściach winogron Pracochłonne, bo wiadomo zawijanie w liście winogron do prostych nie należy. Ale zdecydowanie warte zachodu. Nadziane ryżem, ciecierzycą, warzywami i ziołami. Pyszne! 5. Młoda marchewka pieczona z miodem i tymiankiem O matko, ale to było dobre! Zdecydowanie będę
Chilli Czosnek i Oliwapełnych ciastek. Furorę zrobiły łakocie z migdałami i... Liofilizowanymi jeżynami. Tak, tak, takie cuda. Przepis znalazłam na stronie Kager til kaffen , i od razu mnie zaintrygował. Szukałam czegoś szybkiego i prostego, i te ciasteczka takie właśnie są. Składniki razem miksujemy, formujemy rulonik, chowamy do lodówki na czas, którego potrzebujemy na sprzątanie, kąpiel, wyjście z psem (niepotrzebne skreślić), a potem kroimy(...)zaczyna się robić w momencie, gdy bliżej przyjrzymy się składnikom. Migdały są chrupiące, pyszne i świąteczne, ale to liofilizowane owoce są magicznym składnikiem. W oryginale autorka przepisu dodawała do ciasta orzechy lub owoce, ja postanowiłam połączyć je razem. Maliny zmieniłam na jeżyny nie z premedytacją, ale dlatego, że tych pierwszych zabrakło w szufladzie. Wyszło pysznie! Ciasteczka są chrupiące, lekko sypkie
Pożeraczka, czyli raz adobrze