Tortilla kojarzy nam się głownie z ulubionymi składnikami zawijanymi w cieście. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu w domowych warunkach, jednak jej prawidłowe zawinięcie może stanowić problem
PysiaGotuje.plŚwietna alternatywa dla białych i zamulających naleśników. Oczywiście nie oszukujmy się, nigdy nie osiągniemy tak cieniutkich naleśników jak te z białej mąki, ale chyba nie
Corner With Recipesżywnością. Aby się tego nauczyć należy przestrzegać kilku prostych zasad: 1. Planuj i bądź elastyczny! Warto mieć swój schemat działania, jednak nie zawsze należy kurczowo się go trzymać. Staraj się planować posiłki z co najmniej 3-dniowym wyprzedzeniem – umożliwi Ci to zakupienie tylko potrzebnych produktów (dotyczy to zwłaszcza żywności szybko psującej się). Jeżeli jednak okaże się, że poprzedniego dnia(...)otwarta puszka nie zostanie szybko wykorzystana. Pełnoziarnista mąka – wiadomo do czego służy mąka: ciasta, naleśniki, pierogi i wiele innych potraw. W lodówce zalega ser twarogowy? – pora usmażyć razowe naleśniki z serkiem i owocami. Być może nie masz co zrobić z dużą ilością czerniejących już bananów, których żal było nie kupić na promocji? – czas na ciasto bananowe , które będzie o niebo
moj przepis naBiszkopt jest chyba jednym z najbardziej uniwersalnych ciast. Na jego podstawie można wyczarować cudowne torty, ciasta z owocami, czy z masą. Jego ogromną zaletą jest także
PatiGotujeFlammkuchen albo tarte flambée to kolejny przykład prostej, lokalnej kuchni. To wiejskie, proste danie tradycyjne dla alzackiej (i nie tylko, bo charakterystyczne jest
Szybko Tanio SmacznieWszyscy czasami mamy taki dzień, że chodzi za nami coś słodkiego ;) W zaspokojeniu tego wołania z pewnością pomogą nam małe, przepysznie pachnące kruche ciasteczka. Warto mieć
Tagebuch po polskuwykonania. Bo nikt z nas nie chce pół dnia spędzić w kuchni, przecież chcemy się przygotować (nie tylko mentalnie :) ), więc każda minuta jest na wagę złota, prawda? Dziś bardzo prosta i bardzo smaczna wytrawna propozycja na babeczki z kremem twarogowym. Przygotowywałam je już kilka razy, zazwyczaj na wieczory panieńskie, ale również pojawiały się na imprezach, zawsze znikały(...)łodyżek szczypiorku 2 pomidory papryka listki świeżej bazylii Sposób przygotowania Do wysokiej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, żółtka, miękkie masło i jajko. Całość szybko zagniatamy – ja robię to za pomocą robota kuchennego, choć można zagnieść ciasto tradycyjnie –ręcznie. Gotowe ciasto wstawiamy owinięte folią spożywczą do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na blacie obsypanym mąką pszenną
Słodkie PrzyjemnościNaleśniki owsiane to smaczna i zdrowa alternatywa dla tych tradycyjnych z mąki pszennej. Proste i szybkie w przygotowaniu. Sprawdźcie mój przepis jak zrobić domową mąkę owsianą , która kosztuje ok. 2-3 zł w porównaniu ze sklepową ok. 10 zł 😉 Składniki: 100 g mąki owsianej 250 ml mleka (może być też roślinne np. ryżowe) 2 jajka(...)łyżeczki oleju lub roztopionego masła szczypta soli ulubione dodatki np. dżem jabłkowy, ser biały, ulubione owoce Uwaga ! Ciasto należy równomiernie rozprowadzić po dnie patelni inaczej będą się kruszyć. Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę owsianą dodajemy mleko, jajka, sól i roztopione masło lub olej. Całość miksujemy mikserem, aby nie było grudek. Dno patelni smarujemy niewielką ilością oleju
Słodka Strefaszybkie ciasto. Może nie wygląda zbytnio apetycznie i nie można go porównać smakiem do ciast z najlepszymi kremami, jednakże jest naprawdę dobre. Co najważniejsze wszystkie składniki zawsze mamy w domu nie trzeba, więc kombinować i chodzić po sklepach. Samo przygotowanie zajmuje maks. 10 minut - później można zająć się przyjemnościami dopóki minutnik nas nie wezwie do wyjęcia blaszki z piekarnika;) Ciasto(...)jest bardzo proste w wykonaniu i myślę, że każdy sobie z nim bez trudu poradzi. Ponieważ o tej porze roku śliwki smakują najlepiej, zrobiłam ciasto ze śliwkami. Jednakże można wykorzystać dowolne owoce - jabłka, gruszki, truskawki, wiśnie, rabarbar i co Wam jeszcze przyjdzie do głowy albo, na co aktualnie jest sezon:). Jeśli akurat nie mamy świeżych owoców to możemy wykorzystać
Pani domowaProste i szybkie do zrobienia mufinki.. ok. 170 g jogurtu naturalnego 100 g rozpuszczonego masła 3 jajka 3/4 łyżeczki sody 1 szkl. cukru 1,5 szkl.mąki szczypta soli dowolny dżem [ u mnie malinowy] Składniki suche wymieszać w jednej misce, a mokre[ oprócz dżemu].Następnie wymieszać obie zawartości misek razem.Do formy na muffinki wyłożonej papilotkami(...)włożyć po 1 łyżce ciasta, na to troszkę dżemu i znów ciasto.Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 20-30 minut w 170°C (do tzw. suchego patyczka
Moje domowe kucharzenieProste , szybkie placuszki śniadaniowe. Czasami zamiast serka homogenizowanego używam serka ricotta z mleka owczego czy bawolego - mają wtedy intensywniejszy smak. Uwielbiane przez dzieci - choć nie tylko ;) Polecam. SKŁADNIKI: 2 jajka 1 łyżka cukru brzozowgo 200 g chudego serka homogenizowanego 4 łyżki mąki gryczanej np. białej Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na pianę. Żółtka, cukier, mąkę(...)serek razem zmiksować. Ciasto delikatnie połączyć z ubitym białkiem. Smażyć placki na gorącej patelni – polecam smażenie bez tłuszczu na patelni teflonowej lub ceramicznej. Bardzo szybko się przypiekają
Kuchnia bezglutenowaOstrzegam, są okropnie słodkie. Dla wybrednych polecam zmniejszyć ilosć dodawanego cukru. Poza tym są bajecznie proste, przez co też szybkie. Proporcje na 20 ciasteczek. Oparłam się na przepisie, o którym pisałam już [tutaj] . 110 gram mąki 100 gram cukru 50 gram masła 1/2 szklanki słonecznika 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę wymieszać z proszkiem. Masło utrzeć(...)cukrem za pomocą miksera. Dodać jajko, a następnie mąkę. Do jednolitej masy wmieszać połowę słonecznika. Przygotowane ciasto włożyć do lodówki do stężenia. Piekarnik nagrzać do 190C. Blaszkę wyłożyć papierem. Z ciasta małą łyżeczką formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć je w pozostałym słoneczniku. Rozstawić je bardzo szeroko na blaszce, gdyż rozrosną się w czasie pieczenia. Zapiekać 15-20 minut
Czerwony GupikKontynuujemy naszą przygodę z kuchnią indyjską, w której dużo jest prostych i smakowitych dań. Tym razem bierzemy się za pakorę, niezwykle szybką do zrobienia przekąskę, która powali Was orientalnym smakiem. W naszym przepisie użyliśmy kalafiora (gobi pakora), ale możecie wykorzystać także brokuła i wyjdzie równie przepysznie :) Od świeżych kalafiorów i brokułów półki sklepowe się uginają, więc nie pozwólmy(...)leżeć za długo i bierzmy się za stworzenie przepysznego kalafiora w cieście z cieciorki :) Do dzieła! Pakora z kalafiora (gobi pakora) Przepis na ok. 2-3 porcje Potrzebujemy: pół główki małego kalafiora 5 łyżek mąki z ciecierzycy 6-7 łyżek wody 3/4 łyżeczki curry 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego 3/4 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego 1/4 łyżeczki soli
Bananowe Poleprzepisu była wizyta w lokalu Pozytyvka, ich potrawa tak mi zasmakowała, że zapragnęłam odtworzyć ją w domu. Uwielbiamy naleśniki, pancakes, racuchy, placuszki etc. Jadamy je bardzo często, bo to szybkie, proste i smaczne potrawy, a można przyrządzać je na tyle sposobów, że aż żal, by nie spróbować. Dziś naleśniki w odsłonie na słodko - z mascarpone i owocami. Prawdziwa gratka(...)naleśniki nigdy mnie nie zawiodły, są smaczne i elastyczne, nie pękają, dzięki czemu sprawdzają się nie tylko w przypadku składania w kopertę, ale także przy robieniu krokietów. Podstawowe ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki 2 jajka 1,5 szklanki wody 1,5 szklanki mleka sól do smaku ok. 1 łyżka oleju Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, wlewamy mleko oraz
Cooking Monsteridealne dla dzieci. Jak byłam dzieckiem pamiętam jak mama robiła dla mnie i moich sióstr. Bardzo je lubiłyśmy. Teraz robię je swojemu synkowi, również bardzo mu smakują. Bardzo proste i szybkie kokosanki bez mąki. Składniki: 1 kostka margaryny (250 g) szklanka cukru 4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 16 łyżek wiórek kokosowych opakowanie kleiku (170 g) Margarynę miksujemy(...)cukrem do powstania jednolitej masy. Dodajemy 4 żółtka i proszek do pieczenia. Miksujemy. W drugiej misce ubijamy 4 białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy je do ciasta razem z kleikiem i wiórkami. Mieszamy ręcznie lub na najniższych obrotach miksera. Formujemy ciasteczka za pomocą dwóch łyżek (ja formowałam za pomocą foremki, foremkę ułożyłam na blaszce w środek włożyłam
Pelusiowa Kuchniazgodnie stwierdziła, że to jedne z lepszych ciastek jakie ostatnio zrobiłam, nie za słodkie, do tego kruche, no i czekolada, którą my uwielbiamy! A do tego wykonanie bardzo proste i szybkie co jest dodatkowym plusem. Składniki: 1 kostka miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 1 jajko 2,5 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta(...)tabliczka czekolady mlecznej 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej garść rodzynek Mąkę, cukier, sodę, sól wsypujemy do miski mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy jajko, wanilię oraz masło i zagniatamy ciasto ( najwygodniej rękoma) do czasu, kiedy ciasto będzie gładkie i elastyczne następnie dodajmy posiekaną czekoladę oraz rodzynki. Jeszcze przez chwilę zagniatamy aż dodatki rozprowadzą się równomiernie. Z ciasta formujemy kulki wielkości
Słodka Kraina WypiekówLangosze są specjalnością charakterystyczną dla kuchni węgierskiej. Można je dostać w prawie każdym barze szybkiej obsługi. Wykonanie ich jest bardzo proste, a smakują wyśmienicie! Składniki: ½ kg mąki pszennej 2 dag drożdży 30 dag gotowanych ziemniaków 200 ml mleka 1 łyżeczka soli olej do smażenia 20 dag sera żółtego 200 ml gęstej śmietany Wykonanie: W odrobinie ciepłego mleka rozpuścić dokładnie(...)drożdże, wsypać mąkę, sól i dodać dobrze zmielone ziemniaki oraz resztę mleka. Całość wyrobić tak aby ciasto było elastyczne. Odstawić na chwilę w ciepłe miejsce. Następnie z ciasta uformować 10 kulek, które rozwałkować na placuszki wielkości talerzyka deserowego. Ułożyć na stolnicy lekko wysypanej mąką na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. W garnku rozgrzać olej ( tak jak na pączki) wrzucać placki
Tradycyjna Kuchnianadszedł czas, aby je zrobić! Nigdy nie kupowałam sklepowych tortilli, robiłam takie domowe na bazie smalcu, również bardzo smaczne. Te są na maśle, mają bardzo dobry smak, są szybkie i proste w przygotowaniu. Składniki: (18-20 średnich sztuk) 300 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki soli, 25 g zimnego masła, 310 ml wrzącej wody Do miski wsypać mąkę, dodać(...)wymieszać, następnie dodać zimne masło i palcami rozetrzeć na kruszonkę. Kiedy masło już jest roztarte z mąką dodajemy wrzącą wodę i mieszamy wszystko drewnianą łyżką, dobrze połączone ze sobą ciasto wykładamy na obsypany mąką blat i zagniatamy na gładkie i miękkie ciasto. Dzielimy na ok. 18 - 20 części i każdą z nich rozwałkowujemy na cieniutki placek. Smażymy z dwóch stron
Plate of Joy