Banalnie proste placuszki zrobione wyłącznie z jednego rodzaju mąki, a mianowicie mąki owsianej . Szybkie w przygotowaniu i łatwe w smażeniu. Migiem wypełnisz swój śniadaniowy talerz takimi pysznymi i zdrowymi placuszkami :) Są sycące, mięciutkie i puszyste. Możesz je robić każdego dnia zmieniając jedynie dodatki, dzięki czemu szybko Ci się nie znudzą :) Składniki: 50 g mąki owsianej (Probio) 1 jajko(...)napoju sojowego (Probio) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia dodatki: banan, kiwi Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszaj w misce za pomocą łyżki. Patelnię dobrze nagrzej. Nalej porcję ciasta i przewrócić placuszka, kiedy powierzchnia pokryje się mnóstwem pęcherzyków. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie banan i kiwi
Zdrowie na języku :POPONKI - WSPOMNIENIE Z DZIECIŃSTWA Smaczne, proste i łatwe w przygotowaniu. Składniki na około 30-40 oponek: 500 g półtłustego twarogu (najlepiej nie mielony) 3 jajka 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)szklanki mąki pszennej 1 łyżka octu ( żeby nie wchłaniały tyle oleju) Te oponki robi się niesamowicie szybko, są mięciutkie, nie tłuste, prostsze w wykonaniu niż pączki. Słodycz dla dzieci :-) Wszystkie składniki umieść w naczyniu i zagnieść na miękkie, nie klejące ciasto. Zacznij od 2 szklanek mąki, potem stopniowo dosypuj. Nie przekraczaj jednak wymaganej ilości mąki, bo oponki będą twarde
Calzonella.comciasto, które w ogóle nie będzie się kleiło do dłoni. Jeśliby okazało się (chociaż nie powinno), że trzeba dodać troszkę wody to się nie krępujcie. Jak już mamy takie ciasto jak trzeba to rozwałkowujemy je na blacie (posypanym mąką) dość cienko (tak cienko jaki powinien być makaron), posypujemy je mąką i zwijamy w rulon. Rulon kroimy na cienkie plasterki (takie(...)chodzi. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy tyle ile trzeba. To znaczy sprawdzamy "na ząb" czy to już. Odcedzamy przelewamy przez moment zimną wodą i gotowe. Sos: szybko pójdzie, prosty jest. Do garnka wlewamy przecier pomidorowy, wkruszamy twaróg i mieszamy żeby nam się to połączyło w jednolitą masę. Dolewamy zagęszczone mleko, przyprawy, ser ścieramy na grubych oczkach i połowę tego
Marder&Marder Manufacturemateriałów na kolokwium;p przechodząc do przepisu, nie potrafię stwierdzić czy są to ciastka bardziej zbliżone do biszkoptów czy do bezy, musicie sami ocenić, są niezwykle proste bo składają się tylko z 3 składników;) PS. przypominam o głosowaniu na moje pikantne muffinki TUTAJ poprzez kliknięcie "lubię to" pod zdjęciem z moim przepisem ;) Składniki (około 15 mini(...)budyń i miksujemy chwilę (10 sekund;p) na najniższych obrotach formujemy małe beziki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ja użyłam wyciskarki do kremu, ważne żeby były malutkie wtedy ciasto szybko zeschnie podczas pieczenia pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćUpiekłam go dziś rano po raz drugi. To co mnie w nim zachwyca to gruba skórka, świeżość - nawet na 3 dzień po upieczeniu środek jest miękki oraz szybkie i proste wykonanie. Mąkę owsianą tradycyjnie zastąpiłam zmielonymi płatkami owsianymi( tym razem błyskawicznymi) Składniki: 2 szklanki mąki żytniej jasnej typ 720 3/4 szklanki mąki owsianej ( lub zmielonych płatków owsianych ) łyżeczka(...)misce, wymieszałam krótko, tylko do połączenia. Przykryłam naczynie folią aluminiową i odstawiłam na 40 minut. Po tym czasie do wysmarowanej olejem, posypanej płatkami owsianymi blaszki o wymiarach 31x12x8 przełożyłam ciasto. Ponieważ ciasto z mąki żytniej nie jest tak łatwe w formowaniu jak z pszennej, zrobiłam to łyżką. Wyrównałam wierzch, posmarowałam cienką warstwą oleju, posypałam płatkami i ponacinałam ostrym nożem. Odstawiłam
apetytnapieczenieSmakowita przekąska w sam raz na imprezę domową, podana na gorąco z ostrym żółtym serem mile zaskoczy gości swoim słodko - ostrym smakiem. Prosta i szybka w przygotowaniu będzie świetną propozycją na sylwestra składniki na 15 śliwek 15 suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek 2 jajka 2 czubate łyżki mąki pszennej szczypta startej gałki muszkatołowej szczypta proszku do pieczenia(...)wykałaczkę . Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy żółtka, mąkę, gałkę muszkatołową , proszek do pieczenia oraz sól. Całość delikatnie mieszamy. Śliwki maczamy w cieście i od razu smażymy na głębokim tłuszczu ( tak jak pączki ) na rumiano . Usmażone śliwki wyjmujemy łyżką cedzakową, odsączamy z nadmiaru tłuszczu, układamy na półmisku i posypujemy startym na tarce
Smakowite DaniaDojrzała słodycz maluje usta. Najpiękniej. Najsłodziej. Malinowo. W malinowym chruśniaku spędzam niemal każde popołudnie. Malinowy sok. Malinowe ciasto. Malina za maliną wpada do dzbanka na mój ulubiony napój. Prosty i klasyczny. Wypijany łapczywie. Zawsze tak samo pyszny. Koktajl malinowy. Malinowa beztroska dzieciństwa spijana słomką do dna. W prostocie siła(...)ogóle potrzebna?! Przecież i tak jest królem letnich podwieczorków. Myślę, że podawanie przepisu na koktajl malinowy nie jest absolutnie konieczne - wszyscy wiemy jak się robi, a robi się szybko i głośno:), zapiszę go jednak dla czystej przyjemności, jaką jest sama myśl o kolejnej szklance różowej ambrozji. KOKTAJL MALINOWY 4-5 dużych garści dojrzałych malin 1 litr dobrze
KUCHARNIANajsmaczniejsze pierogi, które są jedzone u mnie w domu zazwyczaj tylko na Wigilię, to pierogi z kapustą i grzybami. Ile by się ich nie zrobiło, znikają
Kuchcik gotujeOdkąd w Nowej Anglii Święto Dziękczynienia stało się ważnym, corocznym wydarzeniem, a następnie rozprzestrzeniło się na całą Amerykę, placki dyniowe stały się nieodłącznym i charakterystycznym deserem tego dnia. Niesamowicie prosta i bardzo, bardzo smaczna tarta z aksamitnym dyniowym nadzieniem o korzennym aromacie jest naprawdę warta wypróbowania! :D Do tego kleks jogurtu albo kwaśnej śmietany...albo rozpustna gałka lodów śmietankowych(...)imbiru 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Dodatkowo: jogurt naturalny/ kwaśna śmietana prażone pestki dyni mielony cynamon Sposób przyrządzenia: Spód: 1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć gładkie ciasto. 2. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30min. 3. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj (2-3mm) i wyłóż nim formę
Kuchnia w Słońcu SkąpanaKlasyczny murzynek, szybki i prosty. Mocno kakaowy, wilgotny, oblany polewą kakaową i obsypany orzechami. Niebo w gębie. Przepis ze strony My man's kitchen . Polecam! Murzynek Składniki na formę 9 x 22 cm (wymiary dna keksówki): 2 szklanki mąki 200g masła lub margaryny 3/4 szklanki wody 4 jajka (żółtka i białka osobno(...)przesiewamy z proszkiem i sodą. Wystudzoną masę kakaową miksujemy z mąką i żółtkami. Do masy partiami dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie łyżką. Formę na ciasto natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą, wlewamy masę. Ciasto pieczemy około 60 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka, u mnie 75 minut). Polewa kakaowa: do rondelka wlewamy wodę, rondel wstawiamy na palnik
Smak mojej kuchniCzekałaś? A więc proszę! Dla Ciebie: Dieta odchudzająca dla kobiet Dzień 2. Mega proste dania razem z dziecinnie łatwymi przepisami. Pobierz PDF
IzaGotujeogródka zainspirowała mnie do przygotowania pysznego, lekkiego śniadania. Słodkawe placuszki jaglane z twarogiem stały się idealnym tłem dla soczystych, czerwonych truskawek, oryginalnych truskawek ananasowych i aromatycznych poziomek, a jednocześnie szybkim, prostym, sycącym i odżywczym daniem, które doda energii na cały dzień. Znacie truskawki ananasowe? Lubicie? Składniki (6-7 placuszków): 3-4 łyżki płatków jaglanych 100 gramów twarogu półtłustego(...)syrop klonowy do polania olej kokosowy do smażenia Przygotowanie: 1) Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać jajko oraz resztę składników i dokładnie wymieszać (zacząć od 3 łyżek płatków jaglanych, jeżeli ciasto wyjdzie zbyt rzadkie dodać jeszcze jedną). 2) Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kokosowego smażyć nieduże placuszki z obu stron, aż się zarumienią. 3) Gotowe placuszki podawać z miodem i świeżymi
Fitsweet.mepraktycznie do każdej potrawy czy to pizzy, czy sosu a nawet zupy. To bardzo wdzięczny produkt i szybki w obróbce. Zaproponuję go w trochę innej odsłonie. Idealny pomysł na przystawkę czy na imprezę. Poniżej przedstawiam przepis i potrzebne składniki do wykonania tego prostego dania. Składniki: 400 g pieczarek 3 jajka 3 łyżki maki pszennej 50 g żółtego sera Sól(...)tarce o dużych oczkach. Dopraw sola pieprzem i oregano, dodaj mąkę i jajka i zmiksuj na gładką masę, Pieczark i dobrze umyj, obierz i usuń nóżki, każdą zanurz w cieście a następnie w bułce tartej, Rozgrzej patelnię i nalej olej tak by każda pieczarka była zanurzona w oleju. Po usmażeniu wyciągnij na ręcznik papierowy i usuń nadmiar tłuszczu. Smacznego! Artykuł
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Proste kruche ciasto czekoladowe z bitą śmietaną przełożone konfiturą z owoców leśnych. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 20 kawałków (forma 20 x 30 cm) Składniki: Kruche ciasto: 2 1/2 szklanka mąki 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru 200 g masła 2 żółtka 3 łyżki wody Masa śmietanowa(...)usztywniacz do śmietany 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 240 g konfitury (z owoców leśnych lub inna) 3 kostki czekolady (mleczka, gorzka, deserowa) Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść. Ciasto rozwałkować na kształt formy (cm x cm) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do lodówki
KuchniaWeDwoje.plŚmietankowy sernik w kruchym cieście to kolejna propozycja na świąteczny stół. Banalnie prosty, jaki smaczny :) Wersję śmietankową możemy zamienić na waniliową, dodajemy po prostu budyń waniliowy. Po upieczeniu sernik należy schłodzić w lodówce. Polecam! Sernik śmietankowy w kruchym cieście Składniki na blaszkę Na kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 3 żółtka 250g masła(...)masę serową: 1kg półtłustego twarogu, dwukrotnie zmielonego 5 jaj 100g miękkiego masła szklanka drobnego cukru opakowanie budyniu śmietankowego Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Wykonanie: Kruche ciasto: mąkę siekamy z masłem, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 równie części i schładzamy 30 minut w lodówce. Następnie jedną część rozwałkowujemy na wielkość dna formy. Formę wykładamy papierem
Smak mojej kuchni