prędko podawajcie talerzyki, bo ciasto niesamowicie szybko znika. W sumie nie ma się co dziwić, bo ten maślany aromat połączony z truskawkami kusi niemiłosiernie! Jest to prosty przepis na zawsze się udające ciasto. Oczywiście nadzienie można zmieniać dodając np. kawałki rabarbaru, brzoskwinie, agrest, porzeczki, śliwki, czyli wszystko to co akurat mamy pod ręką. Jedno mogę Wam obiecać, pod każdą postacią
Rozpustne gotowaniePyszne, soczyste ciasto czekoladowe z alkoholem, zwane comber. Proste w przygotowaniu i zaskakująco smaczne. Ładnie i apetycznie pachnie kakao. Jest tak nasączone, że przy krojeniu, aż patera jest mokra, ale ciasto nie jest rozmoczone. Przepis na pewno do powtórzenia. Do jego zrobienia namówiła mnie jedna z czytelniczek, Pani Bożena, dziękuję:). Polecam… Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej
Mała CukierenkaBardzo proste w przygotowaniu ciasto, które może również uchodzić za torcik, jeśli upieczemy je w tortownicy. ciasto czekoladowe przygotowuje się podobnie jak ciasto na muffiny, to znaczy bardzo szybko i bez użycia miksera, pięknie wyrasta i nie sprawia naprawdę żadnych problemów (a i w kuchni również za dużo nie nabrudzimy ;)). krem , którym przełożyłam to ciasto pamiętam jeszcze z dzieciństwa
coolinarnastrefa.blogspot.comwszystkim piękne zdjęcia. Przeglądając tę książkę łatwo zrozumieć, co znaczy powiedzonko, że je się oczami :) Zdjęcia są naprawdę śliczne :)Z całego zbioru najróżniejszych ciast wybrałam wspomniane ciasto rozetkowe, bo wydawało się proste i szybkie. Nie zawiodłam się, było nieskomplikowanie i smacznie, więc przepis (który nieco zmodyfikowałam) polecam również Wam :)Składniki:125 ml mleka,375 g mąki,30 g drożdży(...)Drożdże rozetrzeć z cukrem aż do ich rozpuszczenia. Dodać ciepłe mleko i wymieszać. Wsypać przesianą mąkę, sól i jajko. Zagnieść. Na koniec dodać stopione i przestudzone masło. Dobrze wyrobić - ciasto powinno być bardzo elastyczne i bez problemu odchodzić od rąk i ścianek naczynia.Ciasto odstawić pod przykryciem na około godzinę, żeby wyrosło. Powinno podwoić objętość.Wyrośnięte ciasto
Codzienna kuchnia niecodziennaowoce. Dopiero co miałam okazję zerwać w sadzie kosze gruszek i jabłek, dlatego nie mam wymówki aby ich nie wykorzystać w kuchni :) Dziś zaprezentuję Wam na tyle prosty i szybki przepis na ciasto, że ja - mimo nowej pełnoetatowej pracy, miałam możliwość przygotowania w mniej niż 15 minut + pieczenie - chyba warto poświecić taką chwilę na przygotowanie domowego deseru? Zapraszam
Słodkie PrzyjemnościLane kluski, zwane tez lanym ciastem to doskonały i bardzo prosty w przygotowaniu dodatek do czystych zup np. rosołu, czy pomidorowej, do zup mlecznych czy gulaszu. Doskonale zastępują inne dodatki np. makaron. Lane kluseczki to takie moje wspomnienie dzieciństwa. Robiła mi je mama i babcia. Najbardziej lubiłam je właśnie w rosole czy pomidorówce. Moje dzieci kiedy były małe tez chętnie(...)Dość często goszczą u nas na stole. Polecam :) Składniki - 1 jajko - 2-3 łyżki mąki - sól Wykonanie Jajko wbijam do garnuszka, dodaję sól i mąkę. Miksuję na jednolita masę. Ciasto powinno być gęste, ale jednocześnie lejące. ( o konsystencji przypominającej gęstą śmietanę ). Jeśli jest za rzadkie dosypuję jeszcze ciut mąki, jeśli wyjdzie za twarde dolewam parę kropli zimnej wody. Gotowe
Kuchnia z widokiem na ogródJabłka w cieście to bardzo szybki i prosty sposób na deser. Przepis ten zaczerpnęłam z gazetki Przepisy czytelników nr 12/2015. Polecam, bo są naprawdę smaczne. Składniki: 50 g mąki pszennej 1 jajko 2 duże jabłka 3 łyżki cukru 1/2 szklanki mleka 20 g śmietany szczypta soli cukier puder do posypania olej do smażenia Mąkę przesiać. Żółtko oddzielić od białka. Żółtko(...)solą i 1 łyżką cukru. Następnie dolewać powoli mleko, cały czas miksując, by nie powstały grudki. Następnie dodać śmietanę i wymieszać. Białko ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Odstawić na 10 minut. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne ze środka. Pokroić w plasterki i posypać cukrem. Jabłka maczać w przygotowanym cieście i kłaść na rozgrzany na patelni
Ewusiowe Smakizakwasie z Vermont Chleb francuski pieczony w garnku Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami Chleb młynarza Chleb oliwkowy Na słodko Pascha wielkanocna Ciasto rafaello dla leniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello
Kulinarne przygody Gatitysię nie nadają. Spód po kilku godzinach cały podmókł, dlatego jeżeli będziecie chcieli użyć innych owoców niż jabłka miejcie to na uwadze. Ciasto jest bardzo dobre, nie za słodkie i proste w wykonaniu. Jeśli macie ochotę na szarlotkę, zachęcam do wypróbowania przepisu i pozostawienia komentarza czy smakuje Wam taka wersja(...)bardziej tradycyjna szarlotka? Czas wykonania: 2 h 30 min Ilość porcji: 21 – 24 kawałków Składniki: 1,2 kg jabłek Ciasto: 3 szklanki mąki ½ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 kostka margaryny (250 g) 4 żółtka 2 łyżki kwaśniej śmietany Piana: 4 białka ½ szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Składniki na ciasto zagnieść
KuchniaWeDwoje.pltortilla jest bardzo prosta do zrobienia. Jak zrobić tortillę, to pytanie szczerze mówiąc chodziło za mną od dawna,bo przyznam się że do dzisiaj kupowaliśmy tortille, ale już nigdy więcej, obiecuję ! A poza tym o ile zdrowiej i taniej ? WOW ! Dlaczego ? Dlatego, że posiadając mikser z hakiem do wyrabiania chleba przygotowałam ciasto w ciągu kilku(...)patelni ( suchej – nie dodajemy żadnego oleju ) i smażymy przez 1 minutę. Ciasto w międzyczasie zacznie mieć bąbelki, patrz jak się smaży – fajny widok, po chwili przekładamy na drugą stronę i znowu smażymy przez 1 minutę maks, zdejmujemy i gotowe:) Prawda, że proste ? U nas teraz będą tylko domowe tortille
Kuchnia na wzgórzuWitajcie kochani :) ostatnio szaleję z malinami, więc dzisiaj tak na szybko zostawiam Wam pyszne, proste w wykonaniu i bardzo delikatne ciasto z malinami.Do ciasta użyłam mąki pszennej Młynów Stoisław. wszystkich zainteresowanych produktami zapraszam na stronę internetową http://www.stoislaw.com.pl/pl/ produkty możliwe do zakupienia również w sklepie firmowym online : http://www.mlynystoislaw.pl/ Młyny Stoisław to długoletnia tradycja
Sama słodycz i szczypta chiliwidelcem lub w dużym moździerzu. Awokado lubi limonkę lub cytrynę – kwaśne powoduje, że awokado nie ciemnieje. Awokado ogólnie wszystko lubi. W planach mam obłędnie zielone ciasto, ale dzisiaj będzie szybkie, proste i genialne w smaku guacamole. Potrzebujemy: 3 sztuki awokado Hass sok z jednej małej limonki pół posiekanej drobno cebuli czerwonej jeden średni pomidor, pozbawiony pestek ząbek czosnku
ladykitchenProste i szybkie muffinki gotowe w 30 minut! W tym tygodniu w akcji Ciasto na niedzielę pieczemy Muffinki . Ogromna dowolność przepisu, nadzienia i polewy! Każdy prezentuje swoje ulubione muffinki w preferowanym smaku, wariancie składników i kształcie. Moja propozycja to najprostsze muffinki z możliwych ! Bez żadnych dodatków w postaci kremów czy toppingu. Bronią się smakiem same, wyłącznie przy pomocy nadzienia
Grunt to przepis!Najprostszy z prostych, a przy tym niesamowicie smaczny. Deser w postaci owoców pod kruszonką. Chrupkie ciasto i gęsta, soczysta, aromatyczna mieszanka owoców. Moim zdaniem kluczem są tu przyprawy. Imbir i cynamon. Obłędny smak w połączeniu z lodami śmietankowymi. Koniecznie podane zaraz po upieczeniu. Można dodać otartą skórkę z pomarańczy i wykorzystać różne owoce. Najważniejsze, by łączyć słodkie z kwaśnym
W kuchni wieczoremproste, smaczne i szybkie w przygotowaniu, i najlepiej jak zawiera 1 składnik plus przyprawy. Już na dniach Agnieszka zaprezentuje przepis na Cukinie w cieście. Zanim do tego dojdzie przypomnę prosty przepis na przygotowanie cukinii w tempie ekspresowym. Produkty: cukinia pieprz i sól tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Na początku wybieram się do ogródka po cukinie. O ile nie uprzedziła
Dieta Rozdzielna i Zdrowiedrugie śniadanie. Połączenie jabłek ze śliwkami jest wręcz idealne. Dodatek chrupiących płatków migdałowych lub orzechów laskowych i słodkich rodzynek dopełnia smaku bułeczek. W dodatku ciasto samo rośnie i jest bardzo proste do przygotowania. Polecam! Składniki na zaczyn: 3 dag świeżych drożdży 8 łyżek ciepłego mleka 1 łyżka mąki 1 łyżka cukru Składniki na ciasto
potrawyregionalneteraz kolej na ciasto. Ten przepis jest w mojej rodzinie od wielu lat. Jeśli ktoś z Was go nie zna to na prawdę polecam wypróbować. Jest prosty, szybki i świetnie smakuje. Zapraszam! Ciasto ze śliwkami /na tortownice 20 cm/ 200 g margaryny (wyjąć wcześniej z lodówki) 200 g cukru 200 g mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biały fartuszek