pysznie, ale także wesoło ! Cristina oprócz tego, że wspaniale gotuje, smakowicie opowiada o kuchni, to jeszcze nieźle też tańczy 😏. Oczywiście głównym bohaterem naszych warsztatów było ciasto. Jego przygotowanie jest banalnie proste, ale dobrze jest znać kilka podstawowych trików ! Cristina podzieliła się nimi z nami, jednym z nich jest na przykład niska temperatura otoczenia i zimny blat(...)którym wyrabiamy ciasto. Dlatego jej babcia często wstawała o 5-tej rano i wtedy przygotowywała ciasto na makaron. Wszyscy uczestnicy warsztatów zostali podzieleni na dwie grupy; część przygotowywała sos i nadzienia, a druga część robiła ciasto. Potem się zamieniliśmy i w ten sposób mogliśmy własnoręcznie przyczynić się do powstania każdego z naszych dań. Cristina pokazywała, podpowiadała, jeśli trzeba było
Kulinarne przygody Gatitymamą Królewski keks jabłeczny z orzechami. Tak to jest jak dwie czarownice biorą się za czary. Mam dla was jednak dobrą wiadomość, to prosty przepis i każdy jest w stanie zrobić to ciasto. Jest delikatne i dzięki jabłkom wilgotne, przy czym bardzo pyszne. Składniki: 200 g masła szczypta soli 225 g cukru 3 jajka
Lili w kuchniCiasto marchewkowe ma ciekawy kolor, jest smaczne, aromatyczne, a przede wszystkim proste w przygotowaniu i długo zachowujące świeżość. Ciasto z marchewką ma wiele zalet, dlatego warto je upiec
Przepisy KulinarneWitajcie Kochani. Dziś zapraszam na pyszne, soczyste, puszyste ciasto jogurtowe z czekoladą i orzechami. Bardzo proste w przygotowaniu, bardzo aromatyczne i pyszne. Bardzo polecam! Składniki na ciasto czekoladowo-orzechowe: na formę o średnicy 24 cm 80 g masła 120 g czekolady gorzkiej (lub 100 g czekolady Bajkowej i 20 g czekolady gorzkiej) 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 2 jajka
Rozpustne gotowaniewprawiał by w nastrój świąteczny, a którego ostatnio w Święta nie za wiele. Lubię ciasto drożdżowe, lubię zapach jak rośnie i to, że właściwie jest proste w przygotowaniu. Od kiedy spróbowałam przepisu ciasto drożdżowe na oleju , od tego czasu zastanawiałam się jak wkomponować je w wytrawne wypieki, gdyż dłużej zachowuje świeżość i lekkość. Takim oto sposobem powstały te paszteciki
dom-agi.plFrancuskie z Jabłkiem. Próbowaliście kiedyś? Jej! Niebo w buzi! Serio :) Sekretem jest równe rozwałkowanie ciasta i pokrojenie jabłek na małe kawałeczki. Takie dobre, a takie proste. No cóż, zapraszam!"Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego2 małe jabłkapół szklanki orzechów włoskich3 łyżki miodu lub cukru brązowego łyżka cynamonu50 g gorzkiej czekoladySposób przygotowania:Piekarnik rozgrzewamy do 200`CCiasto rozwijamy
Słodkie PrzyjemnościPyszna, klasyczna wuzetka. Czekoladowy biszkopt przekładany bitą śmietaną, którą usztywniłam serkiem mascarpone, frużelina porzeczkowa i polewa ganache. Proste, a jednocześnie bardzo smaczne ciasto. Powstało w powojennej Warszawie i do dzisiaj cieszy nasze podniebienia. Zapraszam na moją wersję wuzetki! Biszkopt czekoladowy - przepis TUTAJ-KLIK Masa śmietanowa: 250 ml. śmietanki 30 % 250g. serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Polewa
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieteż być okraszone podsmażoną cebulką. Farsz obowiązkowo z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami. Część domowników lubi pierogi dodatkowo podsmażone, mi jednak bardziej smakują tylko z cebulką. Ciasto na takie pierogi jest bardzo proste, przygotowuję je z mąki, soli i ciepłej wody, ewentualnie z odrobiną oleju. Sekretem dobrego ciasta pierogowego jest to, aby je dokładne zagnieść i pozwolić
Kuchcik gotujePrzepis podstawowy na ciasto kruche bezglutenowe - ciasto, które zawsze się udaje. Jest proste do wykonania, elastyczne i plastyczne. Doskonale nadaje się do przygotowania słodkich tart, spodów do ciast czy kruchych ciastek. SKŁADNIKI: 500 g mieszanki Mix per Dolci Nutri free 200 g cukru pudru 220 g masła 2 jajka Mąką z cukrem wymieszaj i dodaj do niej
Kuchnia bezglutenowagorąc, więc postanowiłam zrobić szybkie ciasto ucierane z jeżynami i czekoladą. Ciasto w smaku przypomina muffinki, jest dość wilgotne i lekko tłuste. Nie jest zbyt słodkie. Prosta i łatwa propozycja na szybkie ciasto, wtedy kiedy nie masz zbyt dużo czasu na pieczenie. Ciasto jest bardzo smaczne i nie zsycha się szybko. Można dodatkowo polać je roztopioną czekoladą bądź
SMYKWKUCHNIProsta rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i truskawkami, która wygląda bardzo efektownie dzięki sposobowi nałożenia ciasta na blaszkę. Zyg-zak to rolada, którą każdy może zrobić sam bez specjalistycznego sprzętu i wyszukanych technik. Wystarczy użyć 2 barwników…. Albo jednego kontrastującego z naturalnym kolorem ciasta…. Albo w ogóle nie używać barwnika, a jedynie jedną część zabarwić kakao. Przepis na brytfankę
Trzeci talerzprzepis na prostą szarlotkę z pyszną kruszonką :) Składniki: -1,5 kg jabłek -300 g mąki pszennej -200 g margaryny -100 g cukru pudru -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 jajko -1 łyżka masła -1 łyżka miodu -cynamon -cukier puder do posypania Wykonanie: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka i podsmażamy na maśle(...)mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i cukier puder, mieszamy. Siekamy schłodzoną margarynę nożem i dodajemy do mąki wraz z jajkiem. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto, dzielimy w proporcjach: 2/3 oraz 1/3 i dajemy do lodówki na min. 30 minut. Po upływie tego czasu wałkujemy większą część ciasta na grubość ok. 1 cm, a na to wykładamy
KasiekGotujeostatni weekend zrobiłam proste do przygotowania i nieprzyzwoicie słodkie ciasto 3 bit. Jest tak słodkie, że można zwariować, ale nie można sobie odmówić kawałka ;)! Na szczęście nie przygotowuję go często. Raz na jakiś czas zupełnie wystarczy;)! 3 bit to ciasto bez pieczenia a więc zawsze wychodzi. Dużo pracy przy nim nie ma a pięknie wygląda i można oczarować zarówno
UgotujmyTo.plMorszczuk w cieście to propozycja na pożywną, smaczną i nieskomplikowaną potrawę rybną. Świetny pomysł na szybki i prosty w przygotowaniu obiad. Morszczuk w Cieście - Składniki:ok. 400 g filetów z morszczukaVegetakoperekpieprzciasto:150 g mąki70 ml mleka2 duże jajkasólpieprzodrobina octuolejMorszczuk w Cieście - Sposób przygotowania:Morszczuka przyprawiamy niewielką ilością Vegety, koperku i pieprzu.Z podanych składników przygotowujemy ciasto, które powinno mieć
Słodka StronaPrzepis bardzo prosty – jak mówi mama – wymyślony przez nią. Jeśli potrzebujemy szybko coś upiec, bo wpaść do nas mają goście, to przepis ten nada się znakomicie. Zwykle warstwa ciemna opada bardziej i tworzą się ładniejsze wzorki – tym razem wyszło jakoś tak;) 2 jajka 1 szklanka cukru 1/2 kostki margaryny cukier wanilinowy 2 szklanki mąki 1/2 szklanki(...)bakalie Całe jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym, dodawać po trochę mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko i roztopioną margarynę (przestudzoną). Na końcu dodać bakalie lub podzielić ciasto i do jednej mniejszej części dodać kakao. Pieczemy w formie na babkę lub w keksówce wcześniej posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką lub bułką tartą. W piekarniku nagrzanym
kuchcikownia