odważyć 100 g i zmiksować ze 120 ml wody na gładkie puree mąkę, drożdże, 1 łyżkę cukru, sól i przyprawy wymieszać. Razem z buraczkowym puree i olejem zagnieść gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejce do podwojenia objętości z ciasta uformować 6 jednakowej wielkości kulek, następnie środek każdej kulki przewiercić trzonkiem drewnianej łyżki. Wykonując okrężne ruchy powiększyć otwór
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pyszności na straganach W głowie mam już kilka pomysłów, także w najbliższym czasie możecie spodziewać się smacznych nowości A dziś zapraszam Was na domowe bułki do hot dogów – prosty, szybki pomysł na domowy fast food. Bułki oczywiście można wykorzystać na wiele innych sposobów, jeśli akurat nie macie ochoty na hot dogi, możecie zrobić z nich zwykłe kanapki Domowe bułki(...)minut. W rondelku podgrzej mleko z masłem, pamiętaj, aby nie doprowadzać go do wrzenia. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięte drożdże i jajko. Zagniatając dodawaj stopniowo mleko. Ciasto wyrabiaj ok. 10 minut. Gdy przestanie kleić się do rąk, podziel je na 10 części i każda z nich rozwałkuj, tak aby powstał kształt walca. Bułeczki układaj na ściereczce, przykryj
365 dni dookoła kuchniJajko roztrzepać, dodać do suchych składników wraz z sokiem jabłkowym i olejem, wymieszać wszystko do połączenia. Płaską blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką stołową nabierać porcje ciasta: 1 czubata łyżka ciasta - 1 ciastko, układać na blasze, w niezbyt dużych odstępach, formując w miarę okrągłe placuszki i lekko je spłaszczając. Piec w temperaturze 180° C przez około
Opowieści z piekarnikaminut w ciepłe miejsce. 2. Masło topimy, studzimy. Po upływie 20 minut do zaczyny dodajemy pozostałe ciepłe mleko, pozostały cukier, mąkę, żółtka i stopione masło. Ręcznie wyrabiamy ciasto około 10 minut. Będzie ono trochę klejące, ale da się wyrobić, a dzięki temu pączki będą bardziej puszyste. 3. Po wyrobieniu ciasto przekładamy do dużej miski, które boki i spód oprószamy mąką
kruche babeczkiGruszka, odrobina miodu, piekarnik. Naprawdę niewiele trzeba aby przygotować ten prosty i pyszny deser. Jestem jednak przekonana, że podając go zaskarbicie sobie sympatię nawet bardzo wymagających gości. Wystarczy kilka ciekawych dodatków. Do przygotowania deseru użyłam niezwykłego miodu. Na sklepowych półkach w Rossmanie pojawiła się własnie nowa marka Miody Suflet. Dlaczego jest niezwykła? Bo to połączenie najlepszego miodu oraz owoców(...)marka ogłosiła właśnie KONKURS . Zapraszam do innych moich przepisów na desery: – przepis na chałwę – ciastka brownie – jogurtowe muffiny z borówkami – ciasteczka migdałowe – jabłka w cieście – róże z ciasta francuskiego – wafle z kajmakiem – creme brulee GRUSZKI PIECZONE W MIODZIE Przygotowanie : 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: – 2 gruszki średnio-miękkie
nietylkopasta.plzastanawiałam się, gdzie jest teraz moja Babcia… Nie pamiętam, kto zjadł ten chleb, ale już ani razu nie upiekłam go z tamtego przepisu.. Ten przepis jest równie prosty, jednak urozmaicony o skład i aromatyczne dodatki. Pomieszałam mąkę pszenną z żytnią , a także otręby i upiekłam go obłożonego hojnie od spodu i delikatnie na wierzchu szałwiowymi listkami. Pachniał(...)posypania wierzchu Wykonanie : 1.W małej miseczce rozpuszczamy drożdże z cukrem, łyżką mąki i niewielką ilością wody. 2. W misie umieszczamy wszystkie pozostałe składniki, dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto. Powinno być zwarte i gęste, ale łatwo odklejające się od dłoni. 3. Ciasto przekładamy mokrą łyżką do małej foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Wierzch ciasta smarujemy mlekiem
Raj dla PodniebieniaPrzepis na ciasteczka z czekoladą jest kolejnym prostym przepisem na szybkie słodkie wypieki, które nie wymagają dużego nakładu pracy. Uwielbiam piec ciasteczka , kiedy tylko najdzie mnie ochota na coś słodkiego. Przepis na ciasteczka mam zawsze pod ręką! Mogę go modyfikować na wszelkie sposoby, dodać czekoladę czy owsiane płatki…czy jedno i drugie. Przepis na ciasteczka Składniki(...)stopni więcej lub wedle piekarnika). Zimne masło posiekaj nożem dodając mąkę, proszek do pieczenia, cukier, waniliowy ekstrakt. Kiedy utworzy się kruszonka dodaj owsiane płatki i czekoladowe łezki. Delikatnie zagnieć ciasto, owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm. Za pomocą metalowej obręczy, u mnie o średnicy 10 cm, wytnij
codojedzeniailość farszu. Po dwóch stronach skleiłem brzegi placka tworząc kształt przypominający łódkę - widoczny na zdjęciu. Brzegi placka podniosłem do góry, aby otulały farsz. Istotnym jest, aby solidnie zlepić łączenia ciasta, tak aby w czasie pieczenia nie rozklejały się, dzięki czemu farsz nie będzie wypływał. Piekarnik rozgrzałem do 200 stopni i piekłem w nim tak przygotowane placki przez 20 minut(...)odrobinę masła, które pod wpływem temperatury powinno się rozpuścić. Gotowe danie delikatnie skropiłem świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Do chaczapuri idealnie pasuje gruzińska sałatka , jednak można przygotować też prostą sałatkę z pomidorów koktajlowych i ogórka. Ogórka pokroiłem wzdłuż na ćwiartki, a następnie w około czteromilimetrowe ćwierćplasterki. 500 gram pomidorów koktajlowych pokroiłem na połówki. Całość umieściłem w misce. Dodałem
Wyprawy kulinarneKolejny nasz przepis na pyszną słodką przekąskę. Tym razem niezwykle kruche ciasteczka. Przepis jak większość, które dodajemy jest prosty i bardzo szybki, a ciasteczka wychodzą pyszne i na pewno pozytywnie zaskoczą waszą rodzinę, czy znajomych. Warto spróbować i zrobić coś własnego, a nie tylko kupować gotowe ciasteczka w sklepie. Przepis Składniki: 250 g miękkiego masła, albo margaryny 180 g cukru(...)cukier wanilinowy. Następnie dodajemy jajka i znowu miksujemy Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy jednolitą masę. Dodajemy płatki kukurydziane i rodzynki, oraz całość dokładnie mieszamy. Z ciasta robimy kulki wielkości orzechów i rozkładamy w papierze do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180’C (termoobieg 160’C) przez 15-20 minut. Gotowe i pyszne
KasiaiKrzysiu.plkategorie. Testowanie przepisów dziewczyn z tego smakowitego bloga zaczęłam od chleba z dodatkiem kaszy - w oryginale jaglanej, a u mnie kaszy bulgur, którą miałam akurat ugotowaną. Przepis bardzo prosty, chleb przygotowujemy wieczorem, wstawiamy do lodówki, a rano buch do piekarnika i po 40 minutach rozkoszujemy się pysznym, ciepłym, świeżym pieczywem. Dodatek suszonych pomidorów i ulubionej czarnuszki dodatkowo "podkręcił(...)Wykonanie: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, sól, miód, ugotowaną kaszę i ciepłą wodę. Ubijamy mikserem przez około 5 minut, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą, a ciasto stanie się elastyczne. Następnie do ciasta dodajemy nasze dodatki. U mnie były to suszone pomidory, pestki dyni i czarnuszka. Mieszamy całość łyżką. Formę keksową smarujemy masłem, posypujemy lekko mąką. Przekładamy
Walijskie Pichceniejeden dzień w roku jest wyjątkowy. Dlatego też kształt ciasteczek musiał być adekwatny do dzisiejszego święta :) A że dodatkowo mamy końcówkę karnawału to warto te ciastka upiec - są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, nie zawierają mąki pszennej ani dodatkowego cukru(chociaż miłośnikom słodkich wypieków polecam dodanie kilku łyżek cukru bądź ksylitolu, aby wyszły słodsze - moje są na bazie(...)pieczenia, pokrojone daktyle i zmiksować. Dodać jajko i masło, a potem wymieszać do uzyskania masy o konsystencji miękkiej plasteliny (w zależności od potrzeby albo dodać masło albo mąkę). ¼ ciasta wyłożyć na stolnicę, rozwałkować i wykrawać ulubione kształty(kotków wyszło mi 30 sztuk) Wstawić blaszkę z ciasteczkami do rozgrzanego piekarnika i piec przez 15 minut. Po tym czasie, ciasteczka powinny być
FitKotObecnie jesteśmy po świętach, pewnie w niejednym domu została fura ugotowany na twardo jaj ;) My mamy na taką okoliczność bardzo dobry sposób! Kotlety jajeczne. Prosta i pyszna potrawa. Nam najlepiej smakują z ziemniaczkami i mizerią :) Potrzebujemy: 6 jaj ugotowanych na twardo 1-2 surowe jaja (musicie sami stwierdzić na podstawie konsystencji masy, czy dodatkowe jajko będzie potrzebne) 1 łyżka(...)jest potrzebne czy też nie. Formujemy okrągłe kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Warto pomóc sobie miseczką z wodą, w której będziemy zamaczać dłonie przed nabraniem porcji "ciasta" do lepienia kulek. Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron. Skomentuj
MamaOskarkaWitajcie :) dzisiaj coś na szybko :) czyli pyszne i mięciutkie babeczki biszkoptowe . Moje dzieci je uwielbiają , szczególnie syn który nie lubi żadnych dodatków w ciastach :) Ja babeczki przełożyłam jeszcze kremem toffi ale można je podać tylko posypane cukrem pudrem :) Biszkopciki ładnie się prezentują jeśli upieczecie je w foremce o kształcie muszelek lub serduszek(...)łyżki ) . Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Do przełożenia biszkopcików użyłam kremu Toffi Dr. Oetkera. Jeśli wolicie same biszkopciki to posypcie tylko cukrem pudrem. Pyszne i proste :) SMACZNEGO
Sama słodycz i szczypta chiliżurawinę :) Postanowiłam więc połączyć te dwie rzeczy i upiec babkę z żurawiną. Dla urozmaicenia, i żeby nie wyszła zbyt sucha, dorzuciłam kilka pokrojonych moreli z puszki. Przepis jest prosty i szybki. A babka bardzo smaczna, pachnąca skórką cytrynową i żurawiną.... super do popołudniowej herbatki :)) Składniki: 2 całe jajka 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej 140 g cukru(...)wystudzone masło, mleko, olej. Na końcu dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do momentu połączenia się wszystkich składników. Morele odsączamy, kroimy w kostkę. Do wyrobionego ciasta dosypujemy żurawinę i pokrojone morele, mieszamy delikatnie łyżką. Formę z kominkiem (do babki) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Pieczemy ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180st
Walijskie Pichceniepyszne orzechowe ciasteczka z gorzką czekoladą, ale przypomniało mi się, że przecież mamy dzisiaj Międzynarodowy Dzień Chleba :) Przepis na ciasteczka nie ucieknie a ja zachęcam Was do upieczenia prostego i smakowitego chlebka z suszonymi śliwkami. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką, troszkę poczekać aż podrośnie i upiec. Składniki na keksówkę o długości 30 cm: 1 szklanka mąki owsianej 1 szklanka(...)dokładnie łyżką wymieszać składniki. Suszone śliwki otoczyć w mące aby wszystkie nie opadły na spód chleba. Można je pokroić albo zostawić w całości. Śliwki dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto będzie rzadkie, ale właśnie takie ma być w tym wypadku. Blaszkę wysmarować masłem i obsypać mąką. Przelać do niej ciasto chlebowe i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem
Ze smakiem i z pasjąsiedziałam na sofie z kartką i skrzętnie notowałam przepis. Te muffiny mają kilka zalet: mój syn je uwielbia, mój syn już sam je piecze i w wykonaniu są bardzo proste i szybkie. Te, które widzicie na zdjęciach upiekł sam osobiście mój czternastoletni syn Aleks. Ja tylko podpowiedziałam mu aby zamiast ekstraktu waniliowego użyć syropu waniliowego ETERNO, pomysł okazał się(...)mokre składniki roztrzepujemy trzepaczką. Potem wystarczy wlać mokre składniki do miski z suchymi składnikami i szybko wymieszać łyżką. Nie musimy przykłada się do mieszania, gdyż tajemnica udanych muffinek to ciasto ma być jak najbardziej grudowate, wtedy są one puszyste, a jeśli wymieszamy dokładnie na gładką masę mogą wyjść ciężkie i twarde. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami
Blondynka Gotujeprzepisu na chleb, pora więc to nadrobić, tym bardziej, ze chleb piekę co najmniej raz w tygodniu i zawsze staram się moje przepisy jakoś urozmaicać. Ten przepis jest bardzo prosty, doskonały dla początkujących, dla tych którym do tej pory pieczenie chleba na zakwasie wydawało się czymś bardzo skompilowanym i nie mieli(...)pszennej chlebowej 125 g mąki razowej żytniej 125 g mąki razowej pszennej 500 ml wody Wykonanie: Otręby zalewamy wrzątkiem o odstawiamy na 2 godziny. Następnie wszystkie składniki ciasta wkładamy do miski i wyrabiamy mikserem na najniższych obrotach przez 20 minut. Ciasto będzie dosyć luźne. Po wyrobieniu ciasta odkładamy z niego 100 g, które
Kulinarne przygody Gatitynaczytałam różnych przepisów, opinii; dużo z Was pisze, że to proste, a produkty o wiele smaczniejsze niż te ze sklepu. No dobrze, pomyślałam, pieczemy bułki! Na początek coś prostego, bez konieczności robienia zakwasu, a ponieważ mimo dość intensywnego myślenia o wykonaniu domowych bułek, nie udało mi się jeszcze nabyć innej mąki niż pszenna, postanowiłam upiec bułeczki pszenne, czyli(...)trochę do posypania bułek), wymieszać i pozostawić na 20-30 minut - mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i przygotowaną wcześniej mieszankę z drożdżami, wymieszać składniki ręką, wyrobić, aż ciasto będzie gładkie, choć dość klejące i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny - piekarnik rozgrzać do 200 stopni, na dole postawić naczynie z wodą, które będzie
Smakołyki Berenikiprzeraźliwie krótko i jeszcze niestety musimy na niego poczekać. W zamian ratuję się suszonymi - które jak się okazało świetnie smakują w chlebie. Żeby chrupało, dodałam też orzechy laskowe. Zestawienie proste i pyszne! Składniki (2 chleby): pół szklanki zakwasu żytniego 1 szklanka mąki żytniej razowej 1,5 szklanki mąki pszennej razowej 2 szklanki letniej wody 200 g suszonych(...)końcu dodając porcjami mąkę. Ja musiałam odrobinę zwiększyć ilość wody, żeby otrzymać pożądaną konsystencję - gęstą, zbitą, ale nie dającą się uformować w bochenek. Podobną do błotka :) Ciasto przelewamy do wyłożonych papierem do pieczenia foremek, obsypujemy otrębami, przykrywamy folią i owijamy w bawełnianą ściereczkę. Odstawiamy do wyrośnięcia na co najmniej 8 godzin i wrzucamy do piekarnika nagrzanego
sama złodyczNie każdy je lubi, jednak jeśli nie spróbujecie to nie będziecie wiedzieć co tracicie :) Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi to niezwykle szybkie w przygotowaniu danie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Z racji problemów zdrowotnych córka musi być na diecie bez cukru, bez glutenu, bez laktozy.. Ale jak tu przeżyć tłusty czwartek bez pączka, który ma
Bernika - moj kulinarny pamietnikOd jakiegoś czasu zażerałam się daktylami pakując uprzednio do środka orzeszki i pewnej nocy podczas takiej biesiady mnie olśniło, że przecież jak dodam czekolady do jest
greenscarfKochają ją setki milionów ludzi na całym świecie. Jest jednym z najpopularniejszych dań, pojawiającym się zarówno w tych mniej, jak i bardziej eleganckich restauracjach. Jeśli o
Proste-przepisy.plBardzo łatwy przepis na faworki. Smaczne i dość szybkie w przygotowaniu. Polecam nie tylko na Tłusty Czwartek. A jak Wy je nazywacie? Faworki
Moje Kuchenne RewelacjeKokosanki czyli mocno kokosowe ciasteczka. Moje ulubione. Lekko chrupkie z wierzchu i wspaniale ciągnące w środku. W 100 % bezglutenowe. Kupne kokosanki często są przesłodzone i przesycone
maniapieczenia