się oczy kleiły i myślałem tylko o łóżku. Ale nie, przecież pieczywo trzeba jeszcze zrobić. Booosz... No nie ma rady, zrobić trzeba i już. Pomyślałem więc o czymś naprawdę prostym. Żeby zrobić i iść spać. I tak oto powstały te bułki. Zwykłe pszenne bułki. Naprawdę smaczne. Teraz, gdy to piszę, zajadam się nimi na śniadanie i popijam kawą(...)było w miarę miękkie już) pokroiłem na kawałki i wszystkie składniki od razu połączyłem ze sobą. Jak się finalnie okazało bułki wyszły doskonałe więc chyba nic złego nie zrobiłem :) Ciasto wyrabiamy przez 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. I zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie znowu przez parę sekund wyrabiamy ciasto
Marder&Marder Manufacturepieczenia Ponadto: gotowy lukier biały pisak do dekoracji ciastek wstążka Z podanych składników zagniatamy dość szybko ciasto. Odstawiamy do lodówki na około 30 min. po czym, rozwałkowujemy ciasto na cienki placek 4-5mm . Okrągłą foremką wykrawamy ciastka, układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i robimy dziurkę dość blisko krawędzi. Ja używam do tego zwykłej rurki(...)lukrowa dobrze zaschnie a my będziemy mogli bez umazania się i wstążki, dokończyć prezencik dla gości. Drukujemy, bileciki . U nas z tym samym motywem co na zaproszeniach i prosty tekst. "Dziękuję za przybycie. Maja ". Oczywiście tekst na bileciku dowolny ....można zainspirować się czymś z internetu(pełno tego), dodać datę itp wybrać ładną czcionkę i gotowe . My poszliśmy w prostotę
Farmażonypodstawa żywienia, makarony wszelkiego rodzaju, kluski czy pierogi hihi. Uwielbiamy mączne produkty plus całe mnóstwo warzyw :) Dziś w naszym menu: zielone kluski śląskie z warzywnym gulaszem. Proste, smaczne, a to tego efektownie wyglądające zdrowe jedzenie :) Co Wy na to ? Jak wam się podoba ? Zielone kluski śląskie z warzywami : (4 osoby) Składniki do klusek : 1 kg ziemniaków 2 żółtka(...)również studzimy. Teraz przypomnimy sobie prace ręczne ze szkoły :). Na stolnicę wysypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną, robimy dołek i wbijamy żółtka, pieprzymy, dodajemy szpinak i ziemniaki. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je i robimy palcem wgłębienie. Kluski gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 min. od wypłynięcia. Nasza rada : zawsze
vegetanieDziś prosty, podstawowy jak dla mnie przepis na leniwe. Takie pamiętam jeszcze z dzieciństwa, mama przygotowywała je kiedy miała nadmiar białego sera. Tak tez robię i ja. U mnie w domu jada się je na obiad, najczęściej polane roztopionym masłem z dodatkiem bułki tartej. Smakują domownikom również podane ze słodkimi dodatkami, owocami lub sosami jogurtowymi. Leniwe kluski serowe(...)dodaję od razu do sera, natomiast do białka dodaję szczyptę soli i ubijam na pianę. Do sera dodaję mąkę ze szczyptą soli, a następnie pianę z białka i wyrabiam ciasto. Podsypuję stolnicę mąką i formuje wałeczek z ciasta, który kroję na małe kawałki. Wrzucam je na gotującą się, lekko osoloną wodę i gotuję do wypłynięcia na wierzch i wyjmuje łyżką
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimożemy wykorzystać, aby uszlachetnić smakiem danie. A jakie, to już zależy od Waszej inwencji. Oliwa cytrynowa, bo mowa właśnie o niej. Idealna do ryb, sałatek… i nie tylko. Niewyobrażalnie prosta do wykonania, o wspaniałym smaku i aromacie. Składniki: - ok. 400 ml dobrej oliwy - skórka z 1 cytryny (bez białej części) - wyparzona butelka Cytrynę dokładnie szorujemy(...)jako dodatek do białej pizzy z mozzarellą i rukolą . Zamiast masła do kromki domowego chleba, czy bagietki, do dań mięsnych, rybnych, owoców morza, surówek, sałatek, marynat, do naleśników, gofrów, ciast… i nie tylko. Carl Linus Pauling - fizyk i chemik – dwukrotny laureat Nagrody Nobla (1901-1994) powiedział: „Właściwe odżywianie będzie medycyną jutra.” Korzystajmy z leczniczej mocy pokarmów
mojewypiekiinietylkoZnowu przychodzę Was lekko utuczyć :D Tym razem proponuję makowca. Idealnie wkomponuje się w inne jakże "lekkie, zdrowe, dietetyczne" świąteczne ciacha i dania :D Prosty i szybki, bo z użyciem gotowej masy makowej. Wiem! Istne szaleństwo :) Droga rodzinko - lepiej załóżcie luźniejsze kreacje :) Składniki na drożdżowe: - 200 ml mleka - 50 g drożdży - 600 g mąki pszennej - 1/4 kostki miękkiej margaryny(...)początku podgrzewamy mleko, w którym rozpuszczamy cukier, następnie dodajemy drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą. Odstawiamy na ok. 5 min. Do miski wsypujemy pozostałe składniki, wlewamy drożdże i wyrabiamy ciasto. Ciasta rozwałkowujemy na okrągły placek średniej grubości, wykładamy masę makową (jeżeli ktoś chce zaoszczędzić jak najbardziej wystarcza połowa puszki, a jak ktoś lubi duuuużo maku, tak jak ja :D wówczas
Zdrowie na języku :Pdoda Wam energii na podbicie kolejnych ważnych zadań z uśmiechem na ustach! Pamiętajcie, by po podzieleniu na batoniki trzymać je w lodówce, inaczej się roztopią. Na zastygnięcie postawcie ciasto w zimnym miejscu. Najlepiej zastyga i nabiera smaku przez noc. Dacie radę! ZDROWE BATONIKI-DOPALACZE Składniki: 2 szklanki posiekanych ( niekoniecznie super dokładnie) orzechów włoskich 150 g masła 1/2 szklanki(...)Odstaw do ostygnięcia (najlepiej na noc). Krój na batoniki, wstaw do lodówki. Smacznego! Paulina Popularne posty : Przed śniadaniem Muffinki marchewkowe na troski Zupa krem marchewkowa-lova Super prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca! Cuksy, cuksy i tarta czekoladowo-limonkowa Nigelli Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? Podziel się swoją opinią! Spraw, że mój dzień
Gotowanie to kochanietego etapu powinno się w zasadzie pobierać zaczątek do dalszych wypieków, żeby osiągnąć najlepsze rezultaty. Ciasto zakwaszone czyli zaczyn jest gotowy, gdy: – jego powierzchnia jest lekko wklęsła, czyli ciasto podniosło się wyraźnie do góry, ale jeszcze nie opadło całkowicie. – na powierzchni widoczne są równomierne drobne spękania, a przy przechyleniu pęcherzykowate, galaretowate wnętrze. – powinno pachnieć kwaśno, lekko alkoholowo(...)zonierza. html Basia http://mozaikazycia.blogspot.com/2014/01/zytni-chleb-zonierza-radzieckiego.html Bea http://www.beawkuchni.com/ 2014/01/zytni-chleb- radzieckiego-zolnierza-czyli- styczniowe-wspolne-pieczenie. html Bożena http://mojekucharzenie- bozena-1968.blogspot.com/2014/ 01/chleb-radzieckiego- zonierza-styczniowa.html Bożenka http://www. smakowekubki.com/2014/01/ prosty-zytni-chleb- radzieckiego-zonierza.html Danusia http://prl-kuchniadanusi.blogspot.com/2014/01/chleb-radzieckiego-zonierza.html Dosia http://dosismakolyki. blogspot.com/2014/01/zytni- chleb-radzieckiego-zonierza. html Doowa http://doowa.blogspot.com/2014/01/zytni-chleb-radzieckiego-zonierza.html Dorota https://ugotujmyto.pl/chleb-zytni-czyli-chleb-radzieckiego-zolnierza/ Dorota http://twins-pot.blogspot.com/2014/01/chleb-na-zaproszenie-zytni-chleb_11.html Gatita
UgotujmyTo.plJuż kiedy piekłam tartaletki z agrestem wymyśliłam, że z resztą owoców upiekę muffinki. Szybkie, proste, a nic się nie zmarnuje. Chcąc uzupełnić zapas agrestu wybrałam się do sklepu, a tam... Wszystko, tylko nie agrest. I nie porzeczki, bo na nie też miałam chrapkę. I co biedna miałam zrobić...? Kupiłam... A właściwie to nie powiem, co kupiłam. Coś, czego zupełnie(...)czas najwyższy resztkę owoców wykorzystać. Najpierw myślałam o muffinkach z bezą, która idealnie się z agrestem komponuje, ale... Tartaletki były z bezą, więc może lepiej co innego...? Pomyślałam o cieście, które piekłam w zeszłym roku - połączenie agrestu i marcepanu bardzo mi się spodobało. Ponieważ mam paczuszkę marcepanu na wyjątkowe okazje, nie zawahałam się jej użyć . I muszę powiedzieć, że bardzo
Pożeraczka, czyli raz adobrzenaszymi polskimi Świętami nijak mi się to kojarzy, ale połączenie smaków przemówiło do mojej kulinarnej wyobraźni. Czym prędzej więc ruszyłam do kuchni wcielać plan w życie. A plan był prosty - wykorzystać takie nadzienie do bułeczek. Muszę przyznać, że efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył - smaki świetnie się uzupełniają i pasują do pieczywa. Świeża ostrość cytryny, chrupkie kawałeczki pistacji i dopełniająca całości(...)łyżki mleka Drożdże pokruszyć, dodać cukier, 3 łyżki wody i 2 łyżki mąki. Wymieszać. Odstawić na 15 minut. Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, resztę płynów, sól i jajka. Zagnieść ciasto. Dodać posiekane pistacje, skórkę z cytryny i posiekaną pietruszkę, wlać oliwę. Wyrobić gładkie ciasto (może się lekko lepić). Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie z ciasta uformować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeniedługo je ogłoszą, inaczej chyba zwariuję. Na rozluźnienie - ciasteczka. Moje co prawda upiekłam już dawno, i zostało po nich tylko wspomnienie, niemniej zdecydowanie nadają się na czas egzaminów: szybkie, proste, nie mogą się nie udać. W dodatku smakują bosko - czekoladowo, troszkę może wytrawnie przez dodatek słonych orzeszków, jednak biała czekolada dodaje im słodyczy i równoważy wszystkie smaki. Ciasteczka(...)ziemnych dodatkowo: 65 g białej czekolady 2 łyżki śmietany kremówki (38%) Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, cukrem, cukrem wnailiowym i kakao. Posiekać z zimnym masłem, dodać żółtko, szybko zagnieść ciasto. Na końcu dodać posiekane orzechy, wgnieść w ciasto. Z masy uformować wałeczek o średnicy 4-5 cm, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeChleb pszenno-żytni na zakwasie żurkowym... Prosty w wykonaniu, lekko wilgotny, długo zachowujący świeżość. Pieczony na bazie połączenia mąki żytniej razowej i pszennej. Na zakwasie żurkowym. Pełen ziaren. Łatwy w krojeniu. Pycha! Składniki: 250 ml zakwasu żurkowego ( domowego lub kupnego ); 250 ml letniej wody; 2 łyżeczki soli; 1 szklanka mąki żytniej razowej; 2 łyżki ziaren zmielonego siemienia lnianego(...)Sposób przygotowania: Do miski (u mnie od miksera) lub na stolnicę wsypać/wysypać składniki w wymienionej w przepisie kolejności - zaczynając od zakwasu, a kończąc na oleju i zagnieść ciasto (ja zagniatam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Zagniecione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie chwilę wyrobić (odpowietrzyć
Gospodyni MiejskaMoże jeszcze Wam się uda zdobyć ten oto skarb.Mnie się powiodło. Nie wiem jak jest z zamrożonym czy w ogóle istnieje?? Muszę to sprawdzić. Ten przepis jest tak prosty i tak przyjemny w przygotowaniu a do tego będzie doskonałym pomysłem dla dzieci na śniadanie lub kolację. Dla małych niejadków. Moje placki będą również z dodatkami a mianowicie(...)dusić 3 min z łyżą cukru i 2 łyżkami wody. Następnie zmiksować blenderem. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Opcjonalnie można dorzucić 2 łyżki maślanki ale to w sytuacji kiedy ciasto będzie za gęste. Na rozgrzanej patelni smażyć placki złożone z 3- 4 łyżek. Podawać według uznania. Można z konfiturą brzoskwiniową, posypane cukrem pudrem, gęstą śmietaną. Mnie oczywiście najbardziej smakuję
pieprzny smaczekjest za małe, żeby powiesić pod sufitem wielką kukłę ze słodyczami dla solenizanta, babeczki z cukierkami w środku mogą być niezłym zastępstwem. Do przygotowania tych babeczek wykorzystałam przepis na proste babeczki czekoladowe . Możecie także zrobić je w wersji waniliowej lub mocno czekoladowej . Składniki na krem +dowolne cukiereczki do wypełnienia babeczki, cukierki do dekoracji (u mnie M&Msy) Babeczki(...)dużą okrągłą tylką. Moja miała jednak tylko 1,5 cm szerokości więc zdecydowałam się w kolejnych babeczkach na wersję wycinaną kieliszkiem. Do wyciętego otworu sypiemy cukiereczki i przykrywamy resztą ciasta. Krem przekładamy do worka cukierniczego lub szprycy. Można też wykorzystać mocny woreczek strunowy (ostatnio znalazłam je w Ikei w bardzo dobrej cenie). Wyciskamy na babeczkach duże różyczki, tak, żeby przykryć
CiastkozercyMój pierwszy chleb na zakwasie. Wybrałam prosty do zrobienia bo nie mam wprawy w pieczeniu chleba. Jednak muszę powiedzieć, że jak na mój pierwszy raz jestem zadowolona. Chrupiąca skórka a w środku mięciutki. Zakwas w lodówce mam więc teraz częściej będę eksperymentowała z domowym pieczywem. Składniki: 220 g zakwasu żytniego klik 100 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa(...)posypania Przygotowanie: Formę wysmarować olejem i wysypać otrębami żytnimi. Do misy z miksera wkładamy wszystkie składniki na chleb i miksujemy na średnich obrotach około 7-8 minut. Ciasto przełożyć do formy i przykryć folią spożywczą wysmarowaną olejem. Odłożyć do wyrastania w ciepłe miejsce na około 1-1,5 h. Zdjąć folię, powierzchnię chleba zwilżyć wodą i posypać ziarnami
Ala piecze i gotuje