proste ciasta - 17526 przepisów (strona:865/1169)

DOMOWE PIEGUSKI Z CZEKOLADĄ 140

Pyszne, mięciutkie, mocno maślane z dodatkiem kawałków mlecznej czekolady ❤❤❤  Na prawdę mało przy nich pracy, a przepis jest banalnie prosty. Nigdy więcej kupnych ciastek!!! Bo te domowe swoim smakiem pobiły wszystkie ze sklepowych półek. Dodatki do ciastek można dowolnie modyfikować. Nie musi to być posiekana czekolada, ale np. skórka pomarańczowa czy orzechy. Wszystko zależy od naszych smakowych upodobań 😉 Składniki(...)Następnie dodajemy jajka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, szczyptą soli oraz aromatem. Całość ubijamy do połączenia się składników. Następnie dosypujemy posiekaną czekoladę i mieszamy całość łyżką (ciasto jest bardzo gęste). Dłońmi nabieramy kawałek ciasta wielkości orzecha włoskiego lub trochę więcej jeśli chcemy uzyskać większe ciasteczka. Każde ciastko lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Walijskie Pichcenie
Kruche ciasteczka 108

dokładnie masło z cukrem, dodaj jajko. Do mąki dodaj cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę do masy jajecznej z masłem. Dokładnie wyrób ciasto. Włóż ciasto na około 5 minut do zamrażarki. Potem wyjmij i formuj kulki, które lekko spłaszczaj i za pomocą foremek wycinaj różne kształty, wciskaj w nie swoje słodkie dekoracje. Możesz

Zasmakuj Kuchni
Bezglutenowe ciasteczka z pestek dyni i słonecznika 159

kawy.  2. Przełożyć do miski i dorzucić pozostałe składniki suche i wymieszać. Dodać roztopiony olej kokosowy i znowu delikatnie wymieszać.  3. Powoli dodawać mleko roślinne, ugniatając ciasto (mleka dodajemy tyle, żeby ciasto dało się lepić). 4. Lepimy kulki i spłaszczamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ozdabiamy pestkami słonecznika i dyni. Pieczemy w 180 stopniach około

kruche babeczki
Dietetyczne muffiny (z jabłkami) 128

rzepakowego 3 łyżki płynnego miodu  W jednej misce mieszamy ze sobą składniki suche. W osobnej misce mieszamy dokładnie składniki mokre. Następnie składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy ciasto krótko lecz dokładnie. Nakładamy ciasto do foremek na muffiny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut. Po upieczeniu muffiny powinny być dość wilgotne w środku

Mango Papaja
Placuszki z cukinii 127

Placuszki z cukinii to naprawdę smaczna i prosta do przygotowania przekąska na słono. Placki są l ekko czosnkowe i delikatnie zielone :)  Idealne do smażenia. Takie placuszki możecie podać, np. ze śmietaną, sosem czosnkowym lub bez żadnego dodatku. Szczerze polecam! Składniki: 1 młoda cukinia (waga po odcięciu końcówek ok. 300 g) 8-10 płaskich łyżek mąki pszennej 2 łyżki(...)Następnie wbić jajka, wsypać mąkę (najpierw kilka łyżek!), dodać śmietanę, pokrojoną na drobną kostkę cebulę, starty na średnich oczkach czosnek i posiekany koperek. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Jeżeli jest zbyt rzadkie - dosypać więcej mąki. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron na średnim ogniu

Ugotować
Kuchnie świata: fiński pannukkaku z dżemem owocowym 139

Kuchnie świata to nowy cykl. Pierwszym przepisem jest potrawa znana i lubiana w Finlandii, czyli pannukkaku. To pieczony naleśnik, który sprawdzi się właśnie dziś, w tłusty czwartek. Prosty i lekki zastąpi pączki i faworki. Składniki Naleśnik: 2 szklanki mąki ryżowej 2 szklanki mleka 2 jajka 1 laska wanilii 1 łyżka ksylitolu 1 łyżeczka oleju kokosowego płynnego kilka szczypt kardamonu Dżem(...)słoikiem. Mąkę łączmy z mlekiem, jajkami i olejem kokosowym. Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i za pomocą noża zeskrobujemy nasionka. Dodajemy do reszty składników. Miksujemy na gładką masę. Blachę do ciast wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni. Pieczemy 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika naleśnik opadnie. Podajemy z dżemem owocowym na ciepło

My Chcemy Jeść
Ciasteczka z orzechami 140

zakończenie weekendu mam dla Was prosty przepis na ciasteczka z orzechami. Akurat dobra porcja energii na rozpoczęcie nowego tygodnia. Miękkie, świeże, nie muszę chyba mówić, że idealne do kawy :) Składniki (na 15 ciasteczek) 250g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 75g płatków owsianych 50g dowolnych orzechów 100g cukru 50ml oleju 2 jajka(...)się składników. Wsypać posiekane orzechy i płatki owsiane, łyżką wymieszać. Gdyby masa była zbyt gęsta można dodać kilka łyżek mleka. Przygotować blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i nakładać łyżką ciasto w odstępach 2 cm od siebie. Nagrzać piekarnik do 190 stopni i piec

pink envelope
Najlepsze kluski leniwe 243

Kluski leniwe to mój przysmak z dzieciństwa i do tej pory ulubiony obiad „na słodko”. Proste, smaczne, nie wymagające wiele pracy. Z takiego obiadu będą zadowolone nie tylko dzieciaki  J Ja osobiście preferuję kiedy kluseczki są w konsystencji zbite i lekko gumkowate i właśnie taką wersję chciałam zaproponować. Kluski zazwyczaj podawane są z zarumienioną na maśle bułką tartą(...)również tej 18%, ale o rzadszej konsystencji) cukier do posypania cynamon Przygotowanie: Ser rozdrabniamy dokładnie widelcem. Dodaje do niego mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i jajka. Zagniatamy twardsze i zwięzłe ciasto. Jeśli ciasto w trakcie wyrabiania będzie luźniejsze możecie śmiało dodać więcej mąki. Z ciasta formujemy wałki i odkrawam kluski, takie same jak kopytka. Zagotowujemy wodę. Do wrzątku wrzucamy kluski, kiedy

Mania Gotowania
Muffinki pierniczkowe 190

Wprawdzie za oknami nadal jesienna aura, ale zima zbliża się już wielkimi krokami. A jak zima to i pierniki :) Dzisiaj propozycja na pyszne muffinki piernikowe. Bardzo szybkie i proste w wykonaniu. Mają klasyczny piernikowy posmak, a całość dopełniają bakalie w środku. Przepis, niestety nie nasz autorski, pochodzi ze strony kotlet.tv Czas: ok. 30 minut (   w tym 20 minut(...)pieczenia. Mieszamy łyżką. Dodajemy mleko, jajka, miód oraz roztopione masło. Ponownie mieszamy składniki dorzucając bakalie. Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni. Układamy foremki do muffinek (najlepiej podwójnie) i wykładamy ciasto (nam wyszło mniej więcej 2 łyżki ciasta na jedną papilotke). Babeczki urosną podczas pieczenia, dlatego proponujemy wykładać ciasto mniej więcej do 2/3 wysokości papierków. Pieczemy około 20-25 minut do suchego

Kolizje Smaków
Gryczany chlebek dyniowo-bananowy (bezglutenowy) 174

Uff, najgorszy dzień, a nawet tydzień za mną. Czekałam na tę chwilę. Nawet nie wiecie jaką ulgę czuję w tym momencie. Siedzenie od 8 do 19

Be Fit Be Strong
Zielona Kwaśna TartA Agrestowa! 200

Składniki: Spód: 1 op pełnoziarnistych herbatników 0,5 kostki masła lub 1 kubek mąki pszennej, najlepiej krupczatki 0,5 kostki masła 2 żółtka 2 łyżki cukru

Luźna Kuchnia
BIAŁKOWY OMLET NA SŁODKO 124

Omlet białkowy to pyszne i pożywne śniadanie lub posiłek po treningu. Prosty i szybki w przygotowaniu, puszysty z ulubionymi dodatkami. Smakuje rewelacyjnie zarówno na słodko jak i w wersji wytrawnej. U mnie dziś wersja na słodko, ale już niedługo pojawi się wersja wytrawna :) Składniki na jeden omlet (patelnia bądź forma średnicy około 22 cm): * 300 g białek(...)pieczenia, przesiać przez sitko do ubitej piany. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką drewnianą. Patelnię (tylko taką, którą można włożyć do piekarnika, jeśli takiej nie posiadacie można użyć formy do pieczenia ciasta) wysmarować olejem kokosowym. Pianę białkową przełożyć delikatnie na patelnię, wyrównać wierzch. Piekarnik nagrzać do 180'C. Omlet piec około 9-10 minut. Upieczony omlet wystudzić, posmarować masłem czekoladowym, udekorować owocami

Zrób to smacznie
domowy twaróg (biały ser) - kuchnia regionalna (Kujawy) 378

Przygotowanie domowego twarogu to naprawdę prosta sprawa, a jego smak jest z pewnością dużo lepszy, niż sklepowych odpowiedników. Poza tym dla mnie to przyjemność, że można tak w domu, samemu, jak kiedyś babcia... Tradycyjny domowy twaróg przygotowuje się na Kujawach ze zsiadłego mleka i taki właśnie pamiętam z rodzinnego domu. Dziś, kiedy na co dzień trudno o prawdziwe mleko(...)prosto od krowy, trzeba sobie radzić inaczej. Ja zakwaszam mleko pasteryzowane kefirem i efekt jest znakomity. Polecam Wam ten prosty sposób na przygotowanie domowego białego sera. składniki: 1 litr mleka (może być pasteryzowane) 1 litr kefiru wykonanie: Mleko doprowadzam do wrzenia, uważając, żeby nie wykipiało. Zestawiam z ognia i do gorącego wlewam kefir. Nie mieszam, nie poruszam, pozostawiam do całkowitego

babka w formie
Planowanie posiłków – jak zacząć? Nasze doświadczenia 195

przygotowanie nie poświęcić całej niedzieli (nawet jeśli w zamian dostaje się wolne wieczory w tygodniu, to i tak ciężko jest w niedzielę wysiedzieć zbyt długo w kuchni). Szczęśliwie prostych przepisów jest bardzo dużo. Na naszym blogu znajdziecie ich całe mnóstwo. Sprawdźcie na przykład te (wystarczy kliknąć na zdjęcie) : 3. Przepisy muszą być sprawdzone. Żeby planowanie przyniosło jeszcze większe rezultaty(...)według nich domowe wytwory robimy zawsze w większej ilości, a potem mrozimy i sięgamy po nie zawsze gdy mamy ochotę. Smakują genialnie! Niżej kilka naszych ulubionych sprawdzonych przepisów. Idealne ciasto na pizzę Idealne ciasto na domową pittę Sprawdzony przepis na gnocchi Domowy sos pomidorowy Jaki jest nasz patent na planowanie posiłków 1. Zaczynamy od planowania niedzielnego obiadu , żeby resztek użyć

Niedzielny kucharz
Tort imieninowy 162

miałam akurat imieniny, wiec zadedykowałam go sama sobie. Zjedliśmy go z przyjaciółmi przy aromatycznym grillu.  Elu i Jarku bardzo Wam dziękuję  za cudowne popołudnie. Tort prosty i szybki. Dobrze jest dać mu porządnie się schłodzić  (najlepiej na całą noc) aby mus stężał. Piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm. Biszkopt  5 jajek  (osobno żółtka(...)później jak biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem. Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 45 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy znaczy ze biszkopt gotowy) Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić. Mus malinowy

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Szarlotka 1987

Przepis ten pochodzi z restauracji w której pracowałam lata temu. Jest prosty ale pyszny a szarlotka smakuje i na ciepło i na zimno, jest po prostu przepyszna a do tego bardzo szybka i nie skomplikowana. Składniki 250 g mąki 250 g cukru 250 g masła 4 duże lub 5 mniejszych jajek cynamon 1,5 kg jabłek, ja najczęściej wybieram Elstar(...)godziny. Masło, mąkę i cukier ucieramy na jednolitą i puszystą masę za pomocą miksera. Blachę o wymiarach 25 cm x 25 cm wykładamy pergaminem i na dno nakładamy połowę ciasta, na ciasto układamy ciasno plastry jabłek, przykrywamy resztą ciasta. W małej szklance mieszamy łyżeczkę cynamonu z 2 łyżeczkami cukru i posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Szarlotka

Delusional Trine
Naleśniki z mięsem mielonym i pieczarkami 171

Dziś chciałabym Wam pokazać przepis i danie, które dostałam od swatowej. Naprawdę jest doskonałe, smakowało wszystkim. Jest proste i pomimo wszystko szybkie do zrobienia. Poczęstowałam nim w niedzielę gości i smakował. Polecam wypróbować, np. dziś na obiad. Dodatkowo nie wiem czy zauważyliście po prawej stronie i zakładkach MENU dostępny jest kalendarz adwentowy, który będę regularnie aktualizować. Zaglądajcie do niego często(...)pieprz DODATKOWO 30 dag sera żółtego garść zielonej pietruszki NALEŚNIKI: Do garnka wlać mleko dodać sól, jajka oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem (w razie potrzeby dodać mąki, aby ciasto dobrze się lało). Na patelni smażyć cienkie naleśniki. FARSZ: Na drugiej patelni podsmażyć na odrobinie tłuszczu cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy delikatnie się zrumieni dodać pokrojone pieczarki i dalej smażyć

Gotuję Testuję
Mąka kokosowa – jak zrobić i do czego używać 100

mleko kokosowe ) i nie lubią wyrzucać pozostałości po jego produkcji. W końcu szkoda wywalać do kosza coś, co przecież można jeszcze zużyć! Jak zrobić mąkę kokosową? To bardzo proste. Wystarczy wykonać mleko kokosowe , a pozostałe po jego produkcji wiórki, bardzo dobrze odciśnięte, umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 100 stopni i suszyć w tej temperaturze(...)gotową mąkę kokosową do pojemniczka i szczelnie zamknij. Do czego używać mąki kokosowej? Sposobów na wykorzystanie mąki kokosowej w kuchni jest naprawdę wiele. Sprawdzi się idealnie zarówno do wypieku ciast i ciastek, jak i domowego chleba. Na blogu już niedługo pojawi się kilka przepisów z jej wykorzystaniem. Mam nadzieję, że Wam zasmakują przepisy z jej wykorzystaniem. Artykuł Mąka kokosowa

Blendman
Frittatine di pasta- cudownie smaczna przekąska z makaronu 203

krążki z kalmarów, krewetki, wytrawne ciastka z wodorostami, kulki ryżowe, czy makaronowe, które są bohaterem tego wpisu. Frittatine są jedną z tych pyszności, które ciężko przestać jeść. Przygotowanie jest proste, lecz dość czasochłonne, choć może nie tyle samo przygotowanie, co chłodzenie, na które musimy znaleźć czas. Jeśli skusicie się na przygotowanie tej przekąski przygotujcie następujące składniki: 250 g makaronu(...)przygotowania beszamelu, który ma za zadanie związać powyższe składniki: 100 g masła ok. 100 g mąki 500 ml mleka sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej Potrzebne produkty do przygotowania ciasta do smażenia makaronowych kąsków to: mąka, ok 200g woda, 300 ml sól i pieprz Makaron łamiemy na mniejsze kawałki i gotujemy al dente w osolonej wodzie. Po odcedzeniu mieszamy z oliwą

Pichceniomania
Domowe masło+ maślanka gratis ;) 92

Domowe masło to bardzo prosta sprawa :) Wystarczy śmietanka kremówka, ewentualnie sól no i lodowata woda. To było moje pierwsze podejście do własnej roboty masła i już wiem, co muszę poprawić następnym razem- ILOŚĆ! Ja zrobiłam z zaledwie 330 ml śmietanki, z której wyszło mi dokładnie 100 g masełka :) Wyszło go naprawdę mało, więc pisząc dla Was przepis(...)wręcz lodowata     Przygotowanie:   Schłodzoną śmietankę przelać do dużej miski.     Zacząć ubijać mikserem. Gdy śmietanka ubije się na sztywno- będzie mieć konsystencję taką, jak do ciasta, dodać do niej sól i nadal ubijać na najwyższych obrotach miksera, aż śmietanka się zwarzy i pojawią się grudki masła. Może to potrwać nawet 10 minut. Na zdjęciach poniżej

Nastoletnie Wypiekanie
Babeczki biszkoptowe z bitą śmietaną i borówkami 155

babeczki to kawałeczek mięciutkiego jak chmurka biszkoptu dla każdego. Przybrane koroną z bitej śmietany i świeżymi owocami wyglądają uroczo, czyż nie? ;) Co więcej są proste i szybkie w przygotowaniu niczym muffinki, więc z pewnością udadzą się każdemu cukierniczemu laikowi. Gorąco polecam na nadchodzący Dzień Mamy! * SKŁADNIKI na 24 babeczki o średnicy 3 cm 90 g cukru(...)zacznij je powoli wsypywać do ubitych jajek, mieszając masę łyżką w jedną stronę. Formę na muffinki powykładaj papilotkami. Do papilotek o średnicy 3 cm wlewaj po 1 czubatej łyżeczce ciasta. Piecz przez kwadrans w piekarniku nagrzanym do 180ºC . Wyjmij i ostudź. (Dla papilotek o średnicy 5 cm nakładamy po 2 łyżki ciasta i pieczemy 25 minut. Wyjedzie wtedy 12 sztuk

Food Square
Wyrolowany stek bavette- włoska rolada z łaty wołowej 240

Potraktowany z większą atencją, z kilkoma aromatycznymi dodatkami i z niewielką ilością przypraw, jeden stek jest w stanie zaspokoić głód dwóch dorosłych osób. I to w całkiem elegancki i prosty sposób. Stek do tego przepisu może być wyjęty prosto z lodówki – jest z nim chwila zabawy, chwilę spędza na blacie nabierając smaku dodatków, a dodatkowo później – szybko obsmażamy(...)zalewy, kroimy w cieniutkie plasterki i rozkładamy na pomidorach. Liście szpinaku rozkładamy jak dachówki, jeden zachodzący na drugi. Z wierzchu rozsypujemy niebieski pleśniowy ser. Zwijamy roladę, jedną ręką zawijając ciasto mięso a drugą przytrzymując nadzienie rozłożone na steku. Stek dokładnie i ciasno obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim lub grubym, białym bawełnianym kordonkiem. Odstawiamy na 30-40 minut. Rozgrzewamy piekarnik

Karo in the Kitchen
Ciasteczka z musli dietetyczne 166

musli dietetyczne, a moje dziecko nawet wzięło sobie parę do szkoły. No cóż wszystkie warunki spełnione. Ciastka bez dodatku rafinowanego cukru , więc idealne na drugie śniadanie do szkoły. Proste ciasteczka z musli, do których zrobienia można wykorzystać pełnoziarniste musli z suszonymi owocami, a nawet warzywami. Ostatnio wpadła mi w ręce paczka musli z buraczkami. O bardzo lubię takie zdrowe(...)orzechów 3 łyżki goji jagód Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej). Wymieszaj tahini z miodem i jajkiem. Dodaj suche składniki i jeszcze raz wymieszaj. Ciasto jest klejące. Formuj okrągłe płaskie ciastka i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do formowania ciasteczek użyłam metalowej obręczy o średnicy 7 cm. Wsuń blaszkę do piekarnika i piecz

codojedzenia
Chleb Pszenny z Płatkami Owsianymi 151

Witam serdecznie Pokażę jak upiec domowy chleb pszenny z płatkami owsianymi . Jest prosty w wykonaniu i bardzo smaczny . Będziemy potrzebować : 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej 370 ml letniego mleka 100 g płatków owsianych błyskawicznych 30 g drożdży świeżych 1 łyżeczkę soli 1 łyżeczkę cukru olej do posmarowania blatu podczas wyrabiania lub mąka do podsypania Link do filmu z przygotowania : Chleba(...)się puszysty jak pianka . Po 15 minutach : Do rozczynu dodaję pozostałe składniki : płatki owsiane , mąkę , sól , mleko i wszystko razem mieszam łyżką w misce aż składniki się połączą teraz ciasto wykładam na blat posmarowany olejem ( można podsypać mąką zamiast smarować blat olejem) i wyrabiam ciasto dłonią około 4 minut aż będzie ładnie odstawało od dłoni Wyrobione ciasto wkładam do miski

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb pszenno-żytni na suchym zakwasie 254

Mega prosty w przygotowaniu i baaaardzo smaczny chlebek, w niczym nie ustępuje temu na aktywnym zakwasie. Jest mięciutki i długo zachowuje świeżość. Zdecydowanie mój ulubiony. Polecam! Składniki: pół szklanki zarodków lub otrębów pszennych 175 ml wrzątku 125 g mąki pszennej razowej typ 2000 125 g mąki żytniej typ 720 15 g suchego zakwasu żytniego 300 ml letniej wody 1 łyżeczka(...)wymieszać razem z zakwasem. Dodać letnią wodę i odstawić na godzinę, by mąki się zakwasiły. Po tym czasie dodać otręby, sól, cukier, mąkę i drożdże instant, ciasto dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 h do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie przełożyć je do małej keksówki wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wysypać ziarna

Domowa Cookierenka Agi
Bułeczki z lilakiem vel bzem 138

mogłabym wziąć ze sobą na drugie śniadanie. I na kanadyjskim blogu znalazłam  przepis na typowe angielskie [znowu...] bułeczki z dodatkiem kwiatków bzu- trochę podobne do naszych podpłomyków, bardzo proste i szybkie w wykonaniu. No, może poza obrywaniem bzowych kwiatków. Jako drugie śniadanie sprawdziły się bezbłędnie. BUŁECZKI Z KWIATEM LILAKA Potrzebne 1 filiżanka kwiatów lilaka* 400g mąki(...)misce mieszamy suche składniki. Dodajemy zimne masło i szybko wyrabiamy, żeby otrzymać coś na wzór kruszonki. Dodajemy kwiatki i mieszamy. Wlewamy maślankę i niedokładnie wyrabiamy do momentu aż z ciasta możemy otrzymać dużą kulę. Kulę wykładamy na stolnicę i formujemy okrągłe placuszki grubości 1-2 cm i średnicy 4-5cm- mi wyszło 12 sztuk. Bułeczki pieczemy po 16 minut

les mirabelles
Klasyczne kruche ciasteczka 138

Powiem Wam szczerze, że nie wyobrażam sobie mojej kulinarnej przygody, bez tego przepisu. Prosty, klasyczny, idealny. Tak w trzech słowach mogę najprościej opisać ten przepis. Przepis na domowe, klasyczne, kruche ciasteczka, znane mojemu pokoleniu, pokoleniu mojej Mamy, a także i Babci. Świetnie nadają się do chrupania razem z herbatą, jako przekąska poza domem, czy jako smakołyk dla maluchów. Najlepsze(...)pokrojone na kawałki masło. Do drugiej miski wbijamy jajko, dodajemy żółtka, cukier, śmietanę i ekstrakt waniliowy - energicznie mieszamy. Do mąki wlewamy masę jajeczną, mieszamy, a następnie ugniatamy. Gotowe ciasto wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.   Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy   na oprószonej mąką stolnicy, a następnie wycinamy ciasteczka w dowolnym kształcie. Pieczemy w 180`C przez

Słodkie Przyjemności
Chleb dla leniwych… i nie tylko 171

Ciasto ma dosyć luźną konsystencję, ale nie dosypujemy więcej mąki niż jest w przepisie. Dwie duże keksówki wykładamy papierem do pieczenia, lekko smarujemy olejem, a dno wysypujemy płatkami owsianymi. Ciasto dzielimy na dwie równe części i wykładamy do przygotowanych keksówek. Powierzchnię chlebów wyrównujemy ręką zwilżoną wodą. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żarodoporne, do połowy wypełnione wodą. Chleby wstawiamy do zimnego(...)całym domu, korci swym aromatem. Chrupiąca skórka, delikatny, wilgotny i porowaty miąższ. Pajda chleba z masłem (hmmmm ze smalcem też) i ogórek małosolny robiony na sucho – istna uczta – prosta, ale jakże wspaniała. Biorąc jeszcze pod uwagę szybkość oraz prostotę wyrabiania i pieczenia tego chleba, naprawdę warto się na niego pokusić… Smacznego. Wydrukuj przepis The post Chleb dla leniwych

mojewypiekiinietylko
O brunchu i obłędnych finansjerkach. I koncercie, na który wybieram się wieczorem 146

sztuk) i z jagodami zamiast rabarbaru - bo tego ostatniego nie mogłam nigdzie dostać. I muszę przyznać, że obie wersje smakują obłędnie - gwarantuję, że się zakochacie. Finansjerki są bardzo proste do przygotowania - trzeba tylko uważać na masło. Chwilę trwa, zanim zacznie brązowieć, ale trzeba uchwycić ten moment - inaczej bardzo łatwo je spalić. Poza tym wykorzystujemy tylko białka - idealny sposób(...)posiekać. Masło rozpuścić. Zamieszać, zwiększyć ognień i gotować, aż zbrązowieje. Zdjąć z palnika, przecedzić, gorące dodać do sypkich składników; wymieszać. Białka ubić na niezbyt sztywną pianę. Partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.  Piec w 180 st. C. przez 25-30 minut. Przestudzić w formie, następnie wyjąć na kratkę. Smacznego! Jestem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gruszkowe muffinki z marakują 130

Proste i pożywne babeczki z owocami, z małą zawartością cukru. Idealne na drugie śniadanie czy podwieczorek. Zrobienie ich jest bardzo łatwe :). Składniki na około 12-15 sztuk: 2 szklanki mąki 4 jaja 4-5 średniej wielkości gruszek, najlepiej twardych  15 dag marakui suszonej 2-3 łyżki cukru pudru płaska łyżeczka proszku do pieczenia płaska łyżeczka sody  imbir(...)przyprawami, mieszamy i odstawiamy. Jajka  ubijamy mikserem , dodajemy cukier puder i dokładnie miksujemy. Masę jajeczną łączymy z przesianą mąką, olejem, proszkiem do pieczenia i sodą. Na koniec do ciasta dodajemy owoce i delikatnie mieszamy wszystko razem. Nakładamy do foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na ok 40 minut

Apetyczna babeczka
Biszkopt genueński 160

Uwaga: Idealny, puszysty biszkopt genueński nie jest taki prosty do wykonania (nie dodaje się do niego proszku do pieczenia) . Jeśli wyszedł Ci twardy i zbity, musisz powtórzyć jego wykonanie. Ogrzej jajka do temperatury pokojowej lub ubij je w kąpieli wodnej (nad garnkiem z gotującą się wodą). Staraj się bardzo delikatnie mieszać składniki, aby piana nie opadła. Biszkopt genueński(...)cukrem na sztywną pianę, następnie wsypać przesianą mąkę wraz z kakao i delikatnie wymieszać, starając się jak najmniej zmniejszyć objętość piany. Wlać roztopione masło i ponownie delikatnie wymieszać . Ciasto przelać do formy i piec w środkowej części piekarnika przez 20 - 25 minut . Biszkopt ostudzić, następnie wyjąć z formy i usunąć krążek z papieru. Formę umyć, zrobić krążek z folii aluminiowej

Z Kuchni Do Kuchni
Domowe bułki do hamburgerów 162

Zachwyciłam się tymi bułeczkami ! Już na pewno nigdy nie kupię gotowych. Robi się je szybko, przepis jest bardzo prosty. Pięknie wyrosły, w środku są puchate i delikatne, ale broń Boże gąbczaste. Oczywiście bułki też doskonale smakują bez mięsnych hamburgerów  :). Do ich upieczenia wykorzystałam przepis Doroty z bloga  Moje wypieki . Przepis ten umieszczam na  listopadowej(...)misce mieszamy wodę, mleko, masło i cukier. Dodajemy pokruszone drożdże i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy jajko, sól i 2,5 szklanki mąki. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto, dosypując więcej mąki jeśli zajdzie taka potrzeba. Ja zużyłam 3 szklanki. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wykładamy na posypany mąką blat

Kulinarne przygody Gatity