proste ciasta - 17526 przepisów (strona:874/1169)

pyszne placuszki z kurczaka dla całej rodziny 573

jeszcze gdy wpadną niespodziewanie goście, a mamy tylko jedną piersiczkę na obiad przygotowaną i trzeba coś na szybko zmienić w planach obiadowych! To jest właśnie to... Dlatego proponujemy dziś prosty i wielokrotnie sprawdzony przepis na placuszki z fileta kurczaka. Nie dość, że są tanie, bo cała rodzina naje się jednym filetem (!), to i nawet, jeśli zostaną, to wyśmienicie smakują(...)cebulę i kroimy ją drobno, paprykę kroimy w kostkę. Kukurydzę osączamy. Wszystkie warzywa wrzucamy do mięsa. 3. Do kurczaka i warzyw wbijamy jajka, dosypujemy mąkę i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany. 4. Nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię i smażymy na rumiano, tak jak placki ziemniaczane. 5. I gotowe! 6. Placuszki super smakują z frytkami i surówką

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Tort w męskim stylu 221

mogłam się jednak powstrzymać i musiałam użyć złotego pyłku.....uwielbiam jak błyszczy się i mieni. Mam nadzieje że przez to nie stracił swojego męskiego charakteru. Ten tort jest prosty.  W środku bita śmietana, mascarpone i świeże owoce.  Na wierzchu krem z masła, gorzkiej czekolady i skondensowanego mleka. Zrobiłam też brązowo- czerwone mazy na torcie. (Użyłam masy, tej którą(...)tortownicy. Formę wcześniej wyłóżcie papierem do pieczenia (samo dno), boków nie smarujcie- po wystudzeniu delikatnie odetnijcie nożykiem.  Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie. Wystudzić. Przekroić na trzy, lub cztery  części. Krem 600 ml śmietany kremówki

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Jak zrobić dożywotni, domowy zakwas żytni do wypieku chleba? 260

Wypiekanie pieczywa w warunkach domowych jest banalnie proste. Po kilku próbach, gdzie każda była okraszona sukcesem, postanowiłem, dodając to do noworocznych uchwał, że piekarnie będę omijał szerokim łukiem. Nadszedł, więc czas na kolejny etap w wypiekaniu domowego pieczywa. Robimy, więc zakwas żytni. Czytałem na ten temat wiele, zadzwoniłem do babci i z tego zabierając, a z tamtego dodając tworzę(...)niższej niż 18 stopni Jak używać zakwasu? Z naszego pierwotnego zakwasu odkładamy 1/3 i umieszczamy go w nowym, wyparzonym słoiku w lodówce. Na 24 godziny przed planowanym wyrabianiem ciasta na nowy chleb dokarmiamy zakwas 100 gramami mąki żytniej i 100 ml ciepłej wody, mieszając tradycyjnie drewnianym patyczkiem; odkładamy do ciepłego miejsca.  Po 24 h znowu zabieramy 1/3 i znowu

BaRepas
Tarta ziemniaczana z chipsami z jarmużu 180

polecamy Wam dodatek w postaci pieczonego jarmużu. Wysoka temperatura zmieni go w zdrowe chipsy, lekko chrupiące, delikatne i po prostu pyszne. Spróbuj też naszych przepisów na: Tartę na kalafiorowym cieście Tartę na brokułowym cieście Tarta ziemniaczana – składniki: 5 średnich ziemniaków Boczek wędzony w plastrach Dwie duże garści jarmużu Mały por 4 jajka 2/3 szklanki mleka 6 łyżek tartego parmezanu

Niedzielny kucharz
Pasta do chleba z makreli wędzonej z serem 210

tylko chwilę się potrudzić i zadbać o dobre źródło wędzonej rybki. U mnie do pasty trafiło akurat to, co było w lodówce. A, że dużo nie było, to jest prosta do zrobienia Możecie dodać śmiało rzodkiewkę, ogórek kiszony, paprykę świeżą i konserwową czy ugotowane na twardo jajko. Co kto lubi i każdemu według jego smaku. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type(...)widelcem. Dodajemy przyprawy, keczup i olej. Mieszamy. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/pasta-chleba-makreli-wedzonej-serem/ MieszamWGarnku   Artykuł Pasta do chleba z makreli wędzonej z serem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Mrożona herbata. Z rabarbarem i bzem 219

który myślałam, że nie przetrwa, wypuścił nowe, malutkie gałązki. W tym roku już z niego pożytku nie będzie, ale w przyszłym, kto wie...? Być może doczekacie się przepisów na ciasta z rabarbarem truskawkowym. Jagody goji w końcu wykiełkowały, wprawiając mnie w stan bliski euforii, a leszczyna wypuściła kilka zielonych listków, więc teraz dmuchamy na nią i chuchamy z wielkim zapałem(...)słoneczny weekend, nie zwlekając więc, czym prędzej ukręciłam lody i przygotowałam chłodzący napój. W końcu nie wiadomo, kiedy znów trafi się okazja... Tak naprawdę przygotowanie mrożonej herbaty jest banalnie proste, wymaga jedynie odrobiny cierpliwości, aż całość mocno się schłodzi. Do delikatnej, czarnej herbaty dodałam sporo rabarbaru, dzięki któremu stała się kwaskowata i orzeźwiająca, a całość osłodziłam syropem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciastka owsiane bez cukru i tłuszczu, a mimo to delikatne i słodkie. 181

ciastka śmiało można nazwać wersją podstawową. Tak banalnie prostych i beztłuszczowych i cukrowych jeszcze nie piekłam. Mam w planach zrobić ...(coś) takie po przeróbkach,  a tam  trzeba mieć ciastka. Zazwyczaj używa się herbatników, ale w lżejszej wersji, takie owsiane ciacha  będą bardziej odpowiednie. Pokochałam daktyle za  ich wszechstronność, zastępują cukier, a po namoczeniu(...)płatków, ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy sok i skórkę z pomarańczy, sodę i resztę płatków, mieszamy łyżką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, na blaszce wyłożonej papierem, rozkładamy łyżką porcje ciasta. Ja zrobiłam dość duże (1,5 łyżki) i piekłam około 30 minut. Masa jest dość gęsta, ciastka się nie rozpływają,  może tylko delikatnie się płaszczą. Jeśli ktoś zrobi mniejsze

Dieta moja pasja
Limonkowiec 197

Zawsze z ochotą oglądałam program “Ewa gotuje”. Podłapałam z niego sporo fajnych patentów kulinarnych, przepisy były ciekawe i proste. Wiele z nich wypróbowałam i wszystkie dania i wypieki nie dość, że były pyszne to i udane w 100%. Wypróbowałam więc też Limonkowiec. A tu klops! Choć może powinnam powiedzieć maślak. Biszkopt, chyba pierwszy raz w życiu, mi się(...)przesianą mąkę i oliwę, ponownie wymieszać - delikatnie, drewnianą łyżką, nie używając robota, by piana nie opadła. Dużą blachę piekarnikową (40 cm na 40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, wyrównać i włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 st. C na 12-15 minut. Po upieczeniu przełożyć na deskę i od razu usunąć papier. Zostawić do wystudzenia

Cakes By Kejt
Kukurydziana Quesadilla z kurczakiem, mozarellą i ananasem. 305

Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu, a do tego są doskonałym pomysłem na wykorzystanie kurczaka, który został z niedzielnego obiadu. To nic innego jak kukurydziane tortille wypełnione ulubionym farszem, a następnie podpiekane, do momentu aż będą chrupiące, a ser delikatnie się rozpuści i połączy wszystkie składniki. SKŁADNIKI tortille kukurydziane ( 5-6 sztuk) szklanka mąki pszennej szklanka mąki kukurydzianej 4 łyżki(...)obrócić frytki na drugą stronę i piec kolejne 10 min. 2. Do dużej miski przesiać mąkę pszenną i kukurydzianą. Dodać sól i oliwę, wymieszać. Wlać powoli wodę i rozrobić ciasto widelcem, jak składniki się połączą wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne i zacznie odchodzić od ręki, odstawić w ciepłe miejsce na 20 min. 3. Jogurt wymieszać z majonezem, dodać: otartą skórkę

DefinicjaSmaku
Pan rústico wg Hairy Bikers' Bakeation 253

Wyłóż ciasto na blat roboczy, następnie dwukrotnie je rozciągnij i złóż. Uformuj okrągły bochenek i włóż go do natłuszczonego smalcem okrągłego naczynia żaroodpornego o średnicy około 26 cm. Oprósz ciasto delikatnie maką, przykryj je i odstaw do powtórnego wyrastania w ciepłym miejscu na około 60 minut - na przykład do zamkniętego piekarnika z włączonym światełkiem. Po zakończeniu wyrastania nakryj naczynie żaroodporne(...)kuchni Kuchnia Alicji Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kuchenne wojowanie Kulinarne przygody Gatity Leśny zakątek Małe kulinaria Mozaika życia Nie tylko na słodko Nieład malutki Ogrody Babilonu Posadzone i zjedzone Proste potrawy Smakowity chleb Smakowe kubki Stare gary Sto kolorów kuchni W poszukiwaniu slowlife Ugotujmy to Zacisze kuchenne

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb razowy pesto na starterze Tang Zhong 270

Chleb ze smakiem zielonego pesto. Prosty pomysł, wykonanie też - wystarczy do chleba razowego Tang Zhong dodać odrobinę pesto. Oczywiście można użyć pesto czerwone. Świetnym dodatkiem na chlebek jest cieniutko pokrojona szynka wędzona, równie bardzo smakuje z wędzonym serem, niezależnie czy jest to ser biały czy żółty. Niestety więcej możliwości nie udało się wypróbować, bo chlebek zniknął, a współkonsumentka stwierdziła(...)Przygotowanie chleba: W misce wymieszaj wszystkie składniki suche: mąki, cukier, sól, mleko w proszku i pokruszone drożdże. Wymieszaj je dokładnie. Dodaj mleko i Tang Zong, dokładnie wymieszaj. Przełóż ciasto na blat i wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne. Dodaj masło i dalej wyrabiaj. Ciasto będzie gotowe, gdy będzie można je rozciągnąć w dłoniach, aż utworzy się cienka membrana. Uformuj kulę

Grahamka, weka i kajzerka
Liebster Blog Awards 183

nagroda, którą otrzymuje się   od innego blogera. Jest to forma docenienia i wyróżnienia szczególnie dla początkujących blogów, które dzięki temu mogą zdobyć na popularności. Zasady są bardzo proste. Po otrzymaniu nagrody należy na swoim odpowiedzieć na 11 pytań zadanych przez blogera, oraz wybrać do nominacji 11 innych blogów, które lubimy. Nie można nominować bloga, od którego otrzymało się(...)mnie bloga. 2.     Jakie smaki wolisz piec czy gotować? Wolę piec, gdyż bez słodyczy niestety nie umiem żyć J 3.     Ulubiony deser lub ciasto? Bardzo ciężko wybrać ale chyba nie umiałabym odmówić ciasta czekoladowego i tortu. 4.     Co jest dla Ciebie najcenniejsze? Moja rodzina, przyjaciele i radość w życiu

Mania Gotowania
HAGFISH QUENELLES – DISHONORED 2 – serkeńskie rybne kluski 293

Cesarstwo Wysp, czyli miejsce akcji gier z serii Dishonored, z oczywistych względów obfituje w dostawy ryb, co przekłada się na tutejsze tradycje kulinarne. Nadbrzeża pełne są

Nerds Kitchen
Kruche ciasteczka z witrażykiem 217

drodzy Czytelnicy, jeśli jeszcze jakimś cudem nie macie pomysłu na ciasteczka, to zapraszam. Przepis jest bardzo prosty, a efekt WOW murowany. Możecie wybrać dowolny kształt większej i malutkiej foremki, po prostu bawcie się kształtami. Należy jedynie pilnować ciasteczek, żeby landrynki się nie karmelizowały, inaczej masa landrynkowa zmieni kolor. Ciasteczek nie należy również podnosić za wcześnie z blachy, muszą na niej(...)pieczenia, sól mieszamy w misce, odstawiamy 2. Masło wraz z cukrem ucieramy mikserem na jasną i puszystą masę, ok 15 min, następnie dodajemy całe jajko, mieszamy. 3. Do ciasta dodajemy mieszankę mąki i łączymy całość, zagniatamy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę 4. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni 5. Landrynki rozdrabniamy za pomocą wałka

Słodki Kompromis
Makowe krakersy 195

Dziś szybciutko, bo Cynamon broi jak mały szaleniec, uczy się higieny, co dla małego pieska jest ogromnym wyzwaniem. A moja dzisiejsza propozycja, to prościutkie w wykonaniu

Przepysznik - BLW i nie tylko
Puszysty biszkopt z karobem i kremem budyniowym (bez cukru, bez masła, bez pszenicy) 235

bazie znanego mi dobrze(i pewnie części blogosfery również) przepisu z Moich Wypieków. Nie użyłam do niego mąki pszennej - zastąpiłam ją orkiszową i gryczaną. Krem za to jest bardzo prosty, nie zawiera masła ani cukru, a wychodzi naprawdę pyszny. Co prawda mascarpone nie jest szczególnie dietetycznym serkiem, ale myślę, że jest lepszą alternatywą dla masła. Krem jest świetny, a całość(...)Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. przepis na biszkopt pochodzi z Moich Wypieków . Krem: 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru

FitKot
Bułki mocno czosnkowe 151

odważyła się spróbować. Wymiguje się dziewczę i twierdzi, że żołądek ma chory, że coś tam... Trudno, niech żałuje. Ja tam nikogo na siłę zmuszać nie będę. Zasada jest prosta: mniej zjesz ty - więcej zjem ja :) Podsumowując: jeśli nie wiesz co zrobić na śniadanie to już wiesz :) Nie wahaj się adepcie, moc będzie z Tobą! - czy jakoś(...)Dodajemy też jajko, miód i olej i mieszamy to razem. A w dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki. I wlewamy do nich mleko z całą resztą. Mieszamy i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Potem wyjmujemy na blat, wyrabiamy przez moment i dzielimy na 6 części. Z każdej części formujemy bułkę, nacinamy

Marder&Marder Manufacture