Proste, szybkie w przygotowaniu muffiny z cukinią, z dodatkiem rodzynek i płatków migdałowych. Pożywne, aromatyczne dzięki przyprawom korzennym, ładnie wyrośnięte. W środku gęste i wilgotne, wspaniałe na drugie śniadanie. Do ich przygotowania możemy użyć dowolnych bakalii i jeśli nie mamy cukru z prawdziwą wanilią lub pasty waniliowej, to możemy dodać cukier wanilinowy (lub po prostu zapach waniliowy pominąć). Bardzo(...)wymieszać łyżką. Dodać rodzynki i płatki migdałowe, wymieszać. 3. Cukinię osączyć w rękach. Do mokrych składników wsypać suche i dodać osączoną cukinię, wymieszać łyżką lub szpatułką ( patrz FILM ). 4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub do usztywnionych papilotek, tak jak ja ( patrz FILM ). 5. Babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra
Mała CukierenkaProste, szybkie w przygotowaniu muffiny z cukinią, z dodatkiem rodzynek i płatków migdałowych. Pożywne, aromatyczne dzięki przyprawom korzennym, ładnie wyrośnięte. W środku gęste i wilgotne, wspaniałe na drugie śniadanie. Do ich przygotowania możemy użyć dowolnych bakalii i jeśli nie mamy cukru z prawdziwą wanilią lub pasty waniliowej, to możemy dodać cukier wanilinowy (lub po prostu zapach waniliowy pominąć). Bardzo(...)wymieszać łyżką. Dodać rodzynki i płatki migdałowe, wymieszać. 3. Cukinię osączyć w rękach. Do mokrych składników wsypać suche i dodać osączoną cukinię, wymieszać łyżką lub szpatułką ( patrz FILM ). 4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub do usztywnionych papilotek, tak jak ja ( patrz FILM ). 5. Babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra
Mała Cukierenkafamily:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki(14-20szt): opakowanie ciasta francuskiego tradycyjnego lub z masłem krem nutella około ½ słoiczka około 100g truskawek cukier puder Wykonanie: ciasto francuskie najlepiej żeby było w temperaturze pokojowej ( nie będzie się wtedy kurczyć podczas pieczenia
Słodkie zapomnienieBłyskawiczna przystawka czyli pieczarki w cieście to świetny starter na domowe imprezy, najlepiej smakuje podana na gorąco z dodatkiem ulubionych ostrych sosów. To smaczne, proste i tanie danie. składniki na 4 porcje 500 g małych pieczarek 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 2 jajka sól czarny pieprz łyżeczka słodkiej mielonej papryki olej do smażenia przepis(...)miski wsypujemy przesianą mąkę dodajemy jajka, mleko i całość doprawiamy solą, czarnym pieprzem i słodką mieloną papryką. Wszystko miksujemy do uzyskania gęstego ciasta naleśnikowego. Oczyszczone pieczarki w całości razem z nóżkami zanurzamy w cieście i smażymy partiami na rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone pieczarki wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręcznik. Podajemy na gorąco
Smakowite Daniabardzo się starałam, i te starania właśnie zostały docenione poprzez wchłonięcie połowy na jedno posiedzenie. Uroczy kształt pożyczyłam od Ani, ale przepis na ciasto wzięłam od Doroty - z tej prostej przyczyny, że nie chciałam, żeby zostały mi bezpańskie białka. Proporcje jednak pozmieniałam tak, że z oryginalnym przepisem mają już niewiele wspólnego... Wyszły bardzo smaczne - delikatne, bardzo(...)wkruszyć drożdże, wsypać 1 łyżeczkę cukru i zalać połową mleka wymieszanego z wodą. Odstawić na 15 minut. Do zaczynu dodać resztę płynów, jajka, sól, wódkę i pozostały cukier. Zagnieść ciasto. Masło rozpuścić i ostudzić. Dodać do ciasta, wyrobić. Ciasto może się nieco lepić. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1,5-2 cm. Wykrwać foremką
Pożeraczka, czyli raz adobrzejednej blachy ciasta na rzecz właśnie ciasteczek. Staram się, żeby co roku były inne, dlatego w te Święta będziemy się zajadać między innymi takimi. Proste kruche ciastka cynamonowe, nadzienie znane z popularnego ciasta "Milky Way" i cynamonowy cukier puder. Bez udziwnień ale jakże smacznie. Składniki na około 120 ciasteczek: na ciasto: 350 g mąki + do podsypywania
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWykwintna potrawa, prosta w wykonaniu, znakomita jako samodzielna przekąska lub dodatek do innych dań (zup, sałatek). Kremowy serek Arla Apetina Czosnek i Zioła podkręca śródziemnomorski charakter potrawy. Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego w zamrażalniku, serek Arla Apetina Czosnek i Zioła, kilka plastrów szynki długo dojrzewającej i bakłażan lub cukinia w lodówce, a już nigdy nie zaskoczą Was niespodziewani goście
SzczyptaSmaQmigdałami zamiast mąki (jeżeli jednak ktoś jest uczulony na migdały lub z jakiegoś innego powodu nie może ich jeść, można je zastątpić mąką). Ciasto pachnie obłędne, a smakuje rewelacyjnie! Jest również bardzo proste w przygotowaniu, czyli deser w sam raz dla mnie ;) Efekt jest wspaniały, to chyba pierwsze moje ciasto z którego jestem zadowolona. Polecam! Składniki : 50g kakao 125ml
Codzienne GotowanieProsty biszkopt bezglutenowy z równie banalnym połączeniem jesiennych owoców, czyli jabłek i gruszek, które "skąpałam" w cytrynowej galaretce. Ciacho wyszło bardzo smaczne, biszkopt mięciutki i nie suchy, do którego idealnie wkomponował się słodki mus owocowy. Składniki: 75 g mąki jaglanej 75 g mąki z tapioki (można zamienić na ziemniaczaną) 3 jajka 60 g cukru kokosowego (można zamienić(...)sokiem z cytryny. Na pierwszy blat wyłóż większą połowę masy owocowej, przykryj drugim blatem i wyłóż pozostałą część musu. Na wierzchu możesz dodać posiekane kawałki zciętego wierzchu. Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin (ok. 2-3), aby galaretka całkowicie stężała. Wartości odżywcze całego ciasta: energia: 1700 kcal białko: 32 g tłuszcz: 21 g węglowodany
Zdrowie na języku :PPuszysty biszkopt z masą śmietanową, i pierniczkami typu Katarzynki. Efektownie wyglądające i proste w przygotowaniu, znakomite dla smakoszy pierniczków. Składniki Ciasto: 25 dag masła 4 jajka 1/4 szklanki miodu 1/4 szklanki esencji z herbaty 2 szklanki mąki 10 dag cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 przyprawa do piernika 1 starta marchewka Masa pomarańczowa: kostka masła 2 kisiele pomarańczowe
Podróż w kulinariaczym tylko chcecie. Na wierzchu zamiast kratki może być kruszonka albo beza. Taka tarta, gdzie mamy praktycznie tylko kruche ciasto i owoce, doskonale uwydatnia ich smak i... Tak, to jest smak lata . I dzieciństwa, kiedy to takie właśnie proste smaki królowały w kuchni Babci. Najpyszniejsze. Polecam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWarstwowa sałatka z tuńczykiem, kukurydzą, szczypiorkiem, jajkami, serem żółtym i krakersami, która ciekawie wygląda i pysznie smakuje. Idealna na imprezę, święta lub piknik. Prosta do przygotowania i efektowna. Trochę przypomina ciasto… Prawda? Najlepiej się ją kroi po nocy spędzonej w lodówce, krakersy wówczas miękną. Polecam Składniki: 30 krakersów 2 puszki tuńczyka w kawałkach „Princes
Oryginalny smakCiasto z jogurtem i dodatkiem kakao jest kolejną prostą i szybką w wykonaniu propozycją, dzięki jogurtowi ma delikatny smak i wilgotną konsystencję. W przepisie wymieniam jogurt naturalny, ale przygotowywałam już to ciasto z jogurtem owocowym, pitnym lub zwykłym i równie dobrze smakuje. Jogurtowy murzynekSkładniki:1,5 szklanki mąki2/3 szklanki cukru2 łyżki kakao2 jajka150g jogurtu naturalnego1 łyżeczka proszku do pieczenia1
Smakołyki Berenikiuczciwym w stosunku do was, sprawdziłam, czy ciasto wychodzi wyrabiane ręcznie. Wychodzi. Można śmiało robić i konsumować najlepsze tarty, babeczki i ciasteczka. Prosty przepis na tartę wiśniową na formę do tarty lub tortownicę 24 cm. Kruche ciasto: 300 g mąki krupczatki 200 g masła pokrojonego na małe kawałki 100 g cukru 1 jajko 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany. Mąkę wysypujemy(...)ściągamy obciążenie i podpiekamy jeszcze 10 min. Na podpieczone ciasto wykładamy wiśnie. Pozostałe ciasto wałkujemy i wycinamy z niego paski, które układamy na wiśniach. Smarujemy paseczki jajkiem i wkładamy do piekarnika na 15 min. Temperatura 180 stopni. Tartę podajemy po wystudzeniu i oprószamy cukrem pudrem. Post Prosty przepis na tartę wiśniową pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenuczciwym w stosunku do was, sprawdziłam, czy ciasto wychodzi wyrabiane ręcznie. Wychodzi. Można śmiało robić i konsumować najlepsze tarty, babeczki i ciasteczka. Prosty przepis na tartę wiśniową na formę do tarty lub tortownicę 24 cm. Kruche ciasto: 300 g mąki krupczatki 200 g masła pokrojonego na małe kawałki 100 g cukru 1 jajko 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany. Mąkę wysypujemy(...)ściągamy obciążenie i podpiekamy jeszcze 10 min. Na podpieczone ciasto wykładamy wiśnie. Pozostałe ciasto wałkujemy i wycinamy z niego paski, które układamy na wiśniach. Smarujemy paseczki jajkiem i wkładamy do piekarnika na 15 min. Temperatura 180 stopni. Tartę podajemy po wystudzeniu i oprószamy cukrem pudrem. Post Prosty przepis na tartę wiśniową pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenWyjątkowo pyszny i banalnie prosty w przygotowaniu deser – pieczone jabłka z dżemem wiśniowym z orzechami, może stanowić lekką przekąską w ciągu dnia lub wspaniały podwieczorek
Smakowite Dania