Wykwintna potrawa, prosta w wykonaniu, znakomita jako samodzielna przekąska lub dodatek do innych dań (zup, sałatek). Kremowy serek Arla Apetina Czosnek i Zioła podkręca śródziemnomorski charakter potrawy. Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego w zamrażalniku, serek Arla Apetina Czosnek i Zioła, kilka plastrów szynki długo dojrzewającej i bakłażan lub cukinia w lodówce, a już nigdy nie zaskoczą Was niespodziewani goście
SzczyptaSmaQmigdałami zamiast mąki (jeżeli jednak ktoś jest uczulony na migdały lub z jakiegoś innego powodu nie może ich jeść, można je zastątpić mąką). Ciasto pachnie obłędne, a smakuje rewelacyjnie! Jest również bardzo proste w przygotowaniu, czyli deser w sam raz dla mnie ;) Efekt jest wspaniały, to chyba pierwsze moje ciasto z którego jestem zadowolona. Polecam! Składniki : 50g kakao 125ml
Codzienne GotowanieProsty biszkopt bezglutenowy z równie banalnym połączeniem jesiennych owoców, czyli jabłek i gruszek, które "skąpałam" w cytrynowej galaretce. Ciacho wyszło bardzo smaczne, biszkopt mięciutki i nie suchy, do którego idealnie wkomponował się słodki mus owocowy. Składniki: 75 g mąki jaglanej 75 g mąki z tapioki (można zamienić na ziemniaczaną) 3 jajka 60 g cukru kokosowego (można zamienić(...)sokiem z cytryny. Na pierwszy blat wyłóż większą połowę masy owocowej, przykryj drugim blatem i wyłóż pozostałą część musu. Na wierzchu możesz dodać posiekane kawałki zciętego wierzchu. Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin (ok. 2-3), aby galaretka całkowicie stężała. Wartości odżywcze całego ciasta: energia: 1700 kcal białko: 32 g tłuszcz: 21 g węglowodany
Zdrowie na języku :PPuszysty biszkopt z masą śmietanową, i pierniczkami typu Katarzynki. Efektownie wyglądające i proste w przygotowaniu, znakomite dla smakoszy pierniczków. Składniki Ciasto: 25 dag masła 4 jajka 1/4 szklanki miodu 1/4 szklanki esencji z herbaty 2 szklanki mąki 10 dag cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 przyprawa do piernika 1 starta marchewka Masa pomarańczowa: kostka masła 2 kisiele pomarańczowe
Podróż w kulinariaczym tylko chcecie. Na wierzchu zamiast kratki może być kruszonka albo beza. Taka tarta, gdzie mamy praktycznie tylko kruche ciasto i owoce, doskonale uwydatnia ich smak i... Tak, to jest smak lata . I dzieciństwa, kiedy to takie właśnie proste smaki królowały w kuchni Babci. Najpyszniejsze. Polecam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWarstwowa sałatka z tuńczykiem, kukurydzą, szczypiorkiem, jajkami, serem żółtym i krakersami, która ciekawie wygląda i pysznie smakuje. Idealna na imprezę, święta lub piknik. Prosta do przygotowania i efektowna. Trochę przypomina ciasto… Prawda? Najlepiej się ją kroi po nocy spędzonej w lodówce, krakersy wówczas miękną. Polecam Składniki: 30 krakersów 2 puszki tuńczyka w kawałkach „Princes
Oryginalny smakCiasto z jogurtem i dodatkiem kakao jest kolejną prostą i szybką w wykonaniu propozycją, dzięki jogurtowi ma delikatny smak i wilgotną konsystencję. W przepisie wymieniam jogurt naturalny, ale przygotowywałam już to ciasto z jogurtem owocowym, pitnym lub zwykłym i równie dobrze smakuje. Jogurtowy murzynekSkładniki:1,5 szklanki mąki2/3 szklanki cukru2 łyżki kakao2 jajka150g jogurtu naturalnego1 łyżeczka proszku do pieczenia1
Smakołyki Berenikiuczciwym w stosunku do was, sprawdziłam, czy ciasto wychodzi wyrabiane ręcznie. Wychodzi. Można śmiało robić i konsumować najlepsze tarty, babeczki i ciasteczka. Prosty przepis na tartę wiśniową na formę do tarty lub tortownicę 24 cm. Kruche ciasto: 300 g mąki krupczatki 200 g masła pokrojonego na małe kawałki 100 g cukru 1 jajko 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany. Mąkę wysypujemy(...)ściągamy obciążenie i podpiekamy jeszcze 10 min. Na podpieczone ciasto wykładamy wiśnie. Pozostałe ciasto wałkujemy i wycinamy z niego paski, które układamy na wiśniach. Smarujemy paseczki jajkiem i wkładamy do piekarnika na 15 min. Temperatura 180 stopni. Tartę podajemy po wystudzeniu i oprószamy cukrem pudrem. Post Prosty przepis na tartę wiśniową pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenuczciwym w stosunku do was, sprawdziłam, czy ciasto wychodzi wyrabiane ręcznie. Wychodzi. Można śmiało robić i konsumować najlepsze tarty, babeczki i ciasteczka. Prosty przepis na tartę wiśniową na formę do tarty lub tortownicę 24 cm. Kruche ciasto: 300 g mąki krupczatki 200 g masła pokrojonego na małe kawałki 100 g cukru 1 jajko 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany. Mąkę wysypujemy(...)ściągamy obciążenie i podpiekamy jeszcze 10 min. Na podpieczone ciasto wykładamy wiśnie. Pozostałe ciasto wałkujemy i wycinamy z niego paski, które układamy na wiśniach. Smarujemy paseczki jajkiem i wkładamy do piekarnika na 15 min. Temperatura 180 stopni. Tartę podajemy po wystudzeniu i oprószamy cukrem pudrem. Post Prosty przepis na tartę wiśniową pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenWyjątkowo pyszny i banalnie prosty w przygotowaniu deser – pieczone jabłka z dżemem wiśniowym z orzechami, może stanowić lekką przekąską w ciągu dnia lub wspaniały podwieczorek
Smakowite Daniapojawi się sporo przepisów z ich wykorzystaniem. W planach są bułki słodkie i domowej roboty dżem, ale najpierw coś błyskawicznego i naprawdę pysznego - ciacha z ciasta francuskiego z serkiem i truskawkami. Mega proste do zrobienia, ale tak dobre, że trudno uwierzyć, że ich zrobienie zajmuje dosłownie chwilkę. ;) Ciastka francuskie: ok. 200 g serka naturalnego np. Vitello z Biedronki(...)łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 200 g truskawek 1 opakowanie ciasta francuskiego - 300 g Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i przekładamy do miseczki. Do miseczki wkładamy serek, wsypujemy cukier puder oraz ekstrakt z wanilii (możecie też użyć cukru pudru i odrobiny cukru wanilinowego lub lepiej - domowej roboty cukru waniliowego), całość dokładnie mieszamy. Ciasto francuskie wyjmujemy na blat i kroimy
Cooking Monsterciasto to kwintesencja letnich wypieków. Szybkie i proste w przygotowaniu. Lekkie i nie bardzo słodkie. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 16 łyżek oleju 8 łyżek wody 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 750 g malin cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Maliny umyć i zostawić na sicie żeby odciekły
Anioły w kuchniCiasto z kremem twarogowo-malinowym, morelami i galaretką Dziś mam dla Was przepis na kolejne pyszne ciasto. Ciasto, które powstało pod wpływem chwili z dostępnych w domu składników. Pyszne i proste w przygotowaniu. A do tego pięknie prezentuje się na stole. Ciasto z kremem twarogowo-malinowym, morelami i galaretką. Idealne do filiżanki ulubionej kawy lub herbaty. Spróbujcie
Słodkie okruszkiskórkę i sok z cytryny. Mieszamy do połączenia się składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na sam spód wylewamy trochę ciasta. Następnie układamy ciasto o kształcie królika jednej po drugim (tak aby powstała linia prosta królików od początku formy do jej końca). Na koniec wylewamy pozostałą ilość ciasta. Pieczemy ciasto przez 40 minut w temp. 170 st. Na babkę
Kuchnia w oparachskórkę i sok z cytryny. Mieszamy do połączenia się składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na sam spód wylewamy trochę ciasta. Następnie układamy ciasto o kształcie królika jednej po drugim (tak aby powstała linia prosta królików od początku formy do jej końca). Na koniec wylewamy pozostałą ilość ciasta. Pieczemy ciasto przez 40 minut w temp. 170 st. Na babkę
Kuchnia w oparach