razem przepis na ciasto wygrzebane z zeszytu z przepisami mojej Mamy i dobrze znane polskim gospodyniom domowym – prosty przepis na szarlotkę sypaną, czyli ciasto z kaszą manną, którego nie trzeba miksować, wyrabiać itd. Najwięcej pracy włożycie w obranie jabłek Ciasto szczególnie polecam w sytuacjach kryzysowych, gdy nie macie czasu, czy energii na pieczenie ciasta dla gości – pracy jest
Eat me! Fit me!Ostatnio postanowiłam przygotować moje rodzinie to proste do przygotowania a zarazem bardzo smaczne ciasto bez pieczenia. Może jest bardzo kaloryczne ale uważam że czasami można zgrzeszyć kawałkiem takiego pysznego ciasta. Składniki: 350 ml. śmietany 30% 500 gram serka mascarpone 200 gram białej czekolady 100 gram mlecznej czekolady 100 gram gorzkiej czekolady 80 gram pszenicy eksponowanej Lestello Duże opakowanie
Bajeczna KuchniaSmaczne, aromatyczne ciasto z jabłkami, bakaliami i kruszonką. Proste i szybkie w przygotowaniu. Kruszonka ładnie się przypiecze i dzięki orzechom będzie chrupiąca. Ciasto w smaku maślane, dzięki jabłkom trochę wilgotne i ładnie pachnie cynamonem. Idealne jesienne ciasto, polecam… Ciasto z jabłkami, bakaliami i kruszonką Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 180g jasnego brązowego cukru 200g masła w temperaturze pokojowej
Mała CukierenkaSkładniki: op. ciasta francuskiego puszka ananasów 1 jajko cukier powidła lub wiśnie kandyzowane Wykonanie: Jest dziecinnie proste :-). Ananasy odsączamy z soku. Z ciasta francuskiego wycinamy długie, wąskie paski, którymi owijamy poszczególne plastry ananasa. Na każdy plaster potrzebujemy 4 paski. Na środek uzyskanego "kwiatka" kładziemy wiśnię kandyzowaną lub kleksik z powideł. Smarujemy całość rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem. Układamy
Walijskie PichcenieCiasto podpatrzone na blogu Moje Wypieki, zachęciła mnie nazwa - 'najłatwiejsze ciasto w świecie'. Akurat szukałam czegoś prostego i szybkiego, dlatego postanowiłam wykorzystać przepis. Wprowadziłam kilka zmian, przede wszystkim do części ciasta dodałam kakao. Do jego wykonania naprawdę potrzeba niewiele czasu, myślę, że bardzo trudno było by je zepsuć. Wystarczy przyłożyć się do ubicia piany z białek. Ciasto jest bardzo lekkie
Mania GotowaniaKruche ciasto z rabarbarem. Proste, szybkie w przygotowaniu bez wcześniejszego chłodzenia ciasta w lodówce. W smaku przypominające kruche ciasteczka posypane cukrem :) Składniki na ciasto : 215 g mąki 125 g masła 100 g cukru 3 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Dodatkowo: 400 g rabarbaru (3-4 łodygi) 1 łyżka cukru 2- 3 łyżki
Zabawa smakiemProste do zrobienia ciasto.W sezonie kiedy śliwek zatrzęsienie musi być koniecznie Składniki: 1 i 3/4 kostki margaryny 300 g cukru 6 jaj 40 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 70 dag śliwek fioletowych dużych węgierek 2 opakowania cukru waniliowego cukier puder do posypania Wykonanie: Jajka miksuję z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodajęmy przesianą mąkę, ciągle miksujemy(...)proszek do pieczenia. Dolewamy wczesniej rozpuszczone ostudzone margaryny. Ciasto wylewamy na duża blachę( 30X45) pieczemy ok godziny w 170 st,Jak ostygnie mozemy posypać cukrem pudrem
Z Majeczką w kuchnipieczarkami Anna Kiszone cytrusy Diana Owsianka nocna toffi z krówkami Magdalena Indyk w pięciu smakach Dorota Prosty, szybki obiad Aga Cynamonowe ciasto z jabłkami Magdalena Lodowy deser cappuccino Marzena Koktajl z krewetek Marta Dwukolorowa rolada z bitą śmietaną A już dzisiaj
Magiczne Życie Martyłatwe wypieki, bez mas, przekładania. W zasadzie robię tak do dziś. Po pierwsze, słodkości jem od święta, a po drugie, nikt u mnie dużej ilości ciasta nie przeje, a takie proste wypieki zawsze można chociażby zamrozić Korzystając z dyniowego sezonu, natknęłam się na przepis, który zachęcił mnie do odpalenia gazowego, trudnego w użyciu piekarnika, ale… mimo tego ciasto
Kuchnia Bazyliiktóre uwodzi swoją niesfornością. Niedoskonałe, ale takie ma być, bo domowe! Napakowane owocami, które dopiero co kupiłeś na targu i makiem, który zmieliłeś w pocie czoła. Proste, a zarazem doskonałe. Kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 6 łyżek brązowego cukru 6 łyżek wody 100 g masła łyżeczka cynamonu Farsz: 60 g maku 30 g owoców kandyzowanych
sama złodyczTypowe clafoutis robi się z czereśniami lub wiśniami a ja postanowiłam zrobić z truskawkami. Bardzo proste i pyszne, przypominające naleśnik ciasto w moim domu znika z talerza bardzo szybko. Dobre na deser ale można również podać na śniadanie. Clafoutis zrobiłam w formie do tarty o której pisałam Wam tutaj. W tamtym roku gdy robiłam
Monia miesza i gotujefarsz lekko go dociskając. Przygotowanym drugim płatem ciasta przykrywamy farsz. Następnie wałkujemy, tak aby wyciąć kształt pierożków. Usuwamy nadmiar ciasta, przekładamy Pierogomanię do góry nogami i delikatnie wypychamy pierożki, w razie potrzeby pomagając dołączoną łyżeczką..Ot i wszystko...Proste? no pewnie..a jakie fajne pierożki otrzymamy..Polecam..ja jestem bardzo zadowolona
Moje domowe kucharzenieprzepadacie za pieczeniem ciast? W takim razie proponuję Wam pyszną bananową tartę, która nie wymaga pieczenia. Spód ciasta będzie zrobiony z herbatników. Przygotowanie tarty jest niezwykle proste, jedynie musicie uzbroić się w cierpliwość, bowiem ciasto musi chwilę (najlepiej kilka godzin) poleżeć w lodówce. Niestety ale to czekanie na tartę zanim będzie gotowana jest chyba najgorsze… ale potem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czasie sezonu truskawkowego nie może zabraknąć na niedzielnym stole ciasta z truskawkami, bardzo wilgotne, puszyste, maślane i proste w przygotowaniu. Owoce podczas pieczenia zapadają się w ciasto i dobrze je nasączają. Ciasto ładnie pachnie truskawkami i wanilią, jest świetne na piknik i do popołudniowej herbaty. Polecam… Składniki: 2,5 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z notatnikajabłecznik jest szybki i prosty w przygotowaniu. Nie ma mowy, żeby to ciasto nie wyszło ;) Składniki: *1/2kg mąki, *250g cukru, *200g palmy, *3 jajka, *1 cukier wanilinowy, *2 łyżeczki proszku do pieczenia, *1 litr musu jabłkowego. Wykonanie: Ze wszystkich składników prócz musu zagnieść ciasto, podzielić na 2 części (mniejszą i większą). Większą częścią ciasta wykleić blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Zrób to smacznie