książki Let's Cook Italian . Bardzo lubię tego wesołego starszego pana i ufam jego recepturom. Jego pozycję "Dwaj łakomi Włosi" przerobiłam od deski do deski. To ciasto do pizzy jest mega proste. Tylko cztery podstawowe składniki - mąka, sól, woda i drożdże oraz nieskomplikowany sposób przygotowania. Dotąd zawsze dodawałam oliwę, ale tym razem wcale mi jej nie brakowało. Jedyny(...)mnie minus, to konieczność porządnego wyrobienia ciasta (przez ok. 7-10 minut), co przy moich drobnych dłoniach i słabych rękach przyprawia mnie o siódme poty ;) Ale na serio, jest to konieczne, żeby ciasto stało się elastyczne. O co chodzi z "metodą papierową"? W komentarzach pod przepisem na ciasto na pizzę na drożdżowym zaczynie dziwiliście się mojej metodzie pieczenia pizzy
Chilli Czosnek i OliwaDość prosta do wykonania puszysta rolada z kakaowym kremem maślanym i malinami zatopionymi w galaretce, doskonałe weekendowe ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca pani domu. Całkiem smaczna, polecam. Składniki: Ciasto: 5 jajek 15 dag cukru 15 dag mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao Krem kakaowy: 1 kostka masła
Wanilia i Kardamonkremówki z dodatkiem ziarenek wanilii, galaretka i truskawki. Ciasto jest wyśmienite, słodycz w nim idealnie wyważona, wszystko łączy się doskonale. Jestem pewna, że to proste i bardzo łatwe w wykonaniu ciasto na pewno Was zachwyci, wiec jeśli jeszcze nie mieliście okazji takiego próbować koniecznie przekonajcie się jak smakuje :) Myślę, że jeszcze nie raz sięgniecie po nie tego
Słodko-Słony Świat IlonyKolejny ze smaków dzieciństwa na blogu. Jabłka w cieście robiła moja babcia, a potem moja mama wiele lat temu - niekoniecznie w sezonie na jabłka. Prosty przepis a jednak wyjątkowo smaczny. Ciasto prawie takie samo jak na racuchy z jabłkami. Podstawowa różnica jest taka, że tutaj jabłka tnie się w dość grube plasterki i smaży obtoczone ciastem
Milion Smakówpożegnanie wakacji dzielę się przepisem na pyszny chlebek bananowy z mnóstwem borówek oraz wiórkami kokosowymi, bardzo prosty i szybki do wykonania. Ciasto jest wilgotne, słodkie, choć nie ma w nim cukru. Bardzo dojrzałe banany sprawiają, że nie ma potrzeby go dosładzać, choć jeśli ktoś lubi naprawdę słodkie wypieki może dodać kilka łyżek np. ksylitolu. Do ciasta użyłam mąki owsianej
Healthy food explorerdyni i ekstrakt z wanilii, miksujemy do połączenia. Potem dodajemy partiami suche składniki dokładnie mieszając po każdym dodaniu. Czekoladę siekamy w drobną kostkę. Następnie dodajemy ją do ciasta i mieszamy. Na formę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy po łyżce ciasta formując w miarę regularne kształty i zostawiając miejsce pomiędzy ciastkami. Pieczemy przez 15-18 minut. Wyjmujemy z piekarnika
Słodka Strefapołączyć te dwie rzeczy w efekcie czego powstał przepyszny drożdżowy przekładaniec ze śliwkami. Mięciutki, wilgotny, rozpływający się ustach, po prostu kulinarne cudo!:) a przy tym całkiem prosty w przygotowaniu. Składniki: Na ciasto: 3/4 szklanki mleka 50g drożdży 2/3 szklanki cukru pudru 3 szklanki mąki 2 łyżki kefiru 5 żółtek łyżeczka skórki startej cytryny 1/2 kostki masła Przełożenie: 2 małe
Kolizje Smakówwygląda „bardzo profesjonalnie” Na farsz wykorzystałam ajwar, szynkę dojrzewającą, żółty ser i czarne oliwki. Farsz ułożyłam w szachownicę. Samo ciasto jest bardzo łatwo zrobić, potrzebuje jednak 2 godzin na wyrośnięcie. Inne przepisy na Pizzę znajdziecie tutaj. Prosta pizza domowa dla laików i nie tylko … na cienkim spodzie z pysznym sosem i farszem(...)Ciasto na pizzę jest bardzo minimalistyczne, wykorzystałam tylko 200 g mąki pszennej, 5 g suszonych drożdży, 120 ml wody i dużą szczyptę soli. Ciasto zagniatamy, wyrabiamy ok. 10 minut (ja zrobiłam to mechanicznie hakiem robota). Po wyrobieniu ciasto układamy na desce, przykrywamy miską i zostawiamy na 2 godz., potem już ciasta nie zagniatamy tylko cienko rozwałkowujemy, zawijamy brzegi ciasta. Ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięProsty, a jakże smaczny keks cytrynowy, idealnie nadający się na piknik i nie tylko. Lekko kwaskowaty, delikatny i miękki, na pewno zasmakuje wszystkim. Koniecznie użyjcie do jego przygotowania margaryny Optima Omega 3 , która jest naturalnym źródłem kwasów omega 3, wspiera zdrowie serca i pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Czas przygotowania: 15 min Pieczenie: 45 min Składniki(...)masy. Dodaj mleko, miksuj jeszcze przez kilka sekund. Wlej uzyskaną masę do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej formy do keksu. Piecz przez około 40-45 min. Gdyby wierzch ciasta za mocno się zrumienił, przykryj je folią aluminiową podczas pieczenia. W międzyczasie wlej do rondelka resztę soku z cytryny, dodaj cukier puder, i podgrzewaj, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia. Pod koniec
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaPyszne i proste drożdżówki z serem to świetna przekąska zarówno na deser, jak i dla dziecka do szkoły, lub do pracy. Nam nikt nie wierzy, że robimy je sami, bo wyglądają jak kupne. Przedstawiamy przepis z serem, ale równie dobrze można go zastąpić masą makową, lub dodać do sera rodzynki, skórkę pomarańczy. Nie bójmy się eksperymentować w kuchni. Przepis(...)albo na okno, gdy mocno świeci słońce, albo włączamy lekko piec na najniższy poziom i wstawiamy rozczyn do środka. Wyrośnięty rozczyn mieszamy z resztą mąki, masłem i jednym jajkiem. Ciasto wyrabiamy, aż będzie się odklejać od rąk i otrzymamy jednolitą masę. Znowu odstawiamy je do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Jeżeli nie mamy gotowego sera, to biały ser należy rozdrobnić
KasiaiKrzysiu.plSezon szparagowy niestety dobiega końca 😞 Na sam koniec mam szybką przekąskę z zielonymi szparagami w roli głównej... z dodatkiem sera żółtego, w szynce parmeńskiej oraz cieście francuskim. Jest ona bardzo prosta w przygotowaniu, a smakuje i prezentuje się znakomicie. Świetnie smakuje podana z sosem czosnkowym. Idealna propozycja na kolację lub podczas oglądania meczów piłki nożnej 😉 Składniki(...)szparagów zielonych (pęczek) 1 op. ciasta francuskiego świeżego 100 g szynki parmeńskiej 100 g sera żółtego 1 żółtko sezam do posypania sól cukier Wykonanie: Szparagi myjemy i osuszamy, a następnie odcinamy twarde, zdrewniałe końce. Szparagi gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną cukru. Najlepiej jest je gotować na stojąco, w wysokim, wąskim garnku, przez około 8-10 min. Odcedzamy. Ciasto francuskie
Kuchnia MagdaLenyCynamonowe ciasto z jabłkami i bakaliami o wdzięcznej, typowo jesiennej nazwie: ciasto Wiewiórka. Przepis na ciasto z jabłkami jest banalnie prosty, nie słyszałam, żeby kiedykolwiek wyszedł komuś zakalec;) Potrzebujesz 15 minut, aby je przygotować, następnie wstawiasz do pieca na 50 minut i gotowe. Od weekendu piękę je już drugi raz, a dziś dopiero wtorek;) Wiewiórka jest ciastem dość
Rusty Forkjuż mąką przesiana, owoce umyte, okazuje się, że jednak nie wszystko jest. Tak było i w tym przypadku, miało być kokosowo-malinowe a wyszło orzechowo-jeżynowe :-). Ciasto jest bardzo fajne, smaczne, proste i niekłopotliwe. Myślę, że tak jak ja zachwycicie się nim :). Oryginalny przepis pochodzi ze strony Kuchnia Lidla . Składniki na dużą blachę 36 na 24 cm (u mnie(...)dlatego trochę niższe): Składniki na ciasto: 380 gr mąki pszennej 20 gr kakao 8 gr proszku do pieczenia 200 gr margaryny lub masła posiekanego w kostkę 6 żółtek z dużych jaj (rozmiar L) w temperaturze pokojowej 100-180 gr cukru (u nas 100 gr, ale następnym razem dam 50 gr, ponieważ pianka orzechowa jest dość słodka) Składniki na warstwę orzechowo
moj przepis naSezon jabłkowy trwa u mnie na całego, kuję żelazo póki gorące i przygotowuję kolejne smaczne potrawy z dodatkiem jabłek. Ostatnio pokazałam prosty przepis na Jabłka w cieście , teraz proponuję Wam przygotować mini pączki z jabłkami. Te pączki są wyśmienite do popołudniowej letniej kawy. Te pączki z jabłkami trochę przypominają mini pączków pomarańczowych , ale ich skład jest zupełnie inny, ale wielkość
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzień dobry!Galette zawsze podziwiałam na innych blogach, to taki prosty, a jakże wdzięczny wypiek. Kruche ciasto, którym nie trzeba się bawić, aby wylepić nim formę na tartę, wystarczy wyłożyć składniki, założyć do środka brzegi i upiec. Nic trudnego prawda? Dlatego też kiedyś musiał przyjść dzień, aż ją samodzielnie zrobię. Sięgnęłam po morele (tak, to te z wczorajszego wpisu
Pora coś zjeść