proszkiem do pieczenia piwo i maślanka, czynią, że ciasto jest lekkie, puszyste, a zarazem wilgotne! Przygotowanie ciasta, to dosłownie chwila pracy, a ostatnio, gdy jestem strasznie zabiegany i mam mało czasu na gotowanie, to zaczynam cenić takie rzeczy jak proste i szybkie przepisy, więc ten ostatnio jest moim faworytem. Musicie wypróbować! Wilgotne ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym
Kuchnia ŁukaszaPozostając w cytrynowym klimacie zapraszam Was na bardzo proste i ciekawe połączenie smaków. Kruche ciasto, kwaśny krem (aż szczypie w język!;) i chrupiąca, słodka beza. Koło takiego ciasta nie można przejść obojętnie! ;) Składniki: Spód: 180g mąki pszennej 100g masła żółtko 2 łyżki zimnej wody szczypta soli 2 łyżki cukru pudru Krem cytrynowy: 125ml soku wyciśniętego
Czerwona PorzeczkaWspólnie ze sklepem internetowym 13Vip.pl zapraszamy na prosty konkurs! Wymyśl nazwę dla powyższego ciasta i wygraj przydatne w kuchni nagrody! Liczymy na kreatywne pomysły i ciekawe argumenty swojego wyboru. Po zakończeniu konkurencji i wyłonieniu zwycięskiej nazwy, opublikuję przepis na to smaczne ciasto. Tort składa się z biszkoptu czekoladowego z orzechami laskowymi, masą pralinowo-czekoladową i domowego dżemu z czarnej porzeczki
Przepisy AleksandryProsty, szybki, łatwy i ... naprawdę smaczny sernik na zimno. Właściwie nie wiem czy nazwa "sernik" nie jest tu zbyt wygórowana, bo z serka i śmietany uzyskamy bardziej delikatnego śmietanowca niż sernik, ale ... przyjmijmy, że jest to sernik 😉 Przepis oczywiście możemy dowolnie modyfikować zamieniając truskawki np. na brzoskwinie, ananasy czy inne ulubione owoce. Myślę, że takie ciasto szczególnie sprawdzi się teraz
Walijskie Pichceniepierwsze dlatego, że wiosna wisi w powietrzu. Po drugie dlatego, że już za progiem Wielkanoc i trzeba się do niej dobrze przygotować. Ciasto, które chciałam wam dzisiaj zaproponować, to dość klasyczny świąteczny mazurek kajmakowy, bardzo prosty w wykonaniu i niezwykle smaczny. Wersja masy kajmakowej nie jest jednak super zdrowa niestety, ale w końcu to są święta! Na co dzień raczej
Przepysznik - BLW i nie tylkoProsta w wykonaniu, bardzo smaczna babka, nieco urozmaicona dodatkiem żurawiny i borówek. SKŁADNIKI: - 500 gram mąki pszennej - 3/4 szklanki cukru - 200 gram margaryny do pieczenia - 1/2 szklanki mleka - 4 jaja - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - garść żurawiny - garść borówek Margarynę ucieram z cukrem, dodaję jaja, mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Starannie wszystko mieszam. Wylewam ciasto na blachę
Wielopokoleniowowypiekami. Nastał czas na takie wypieki, a mianowicie na makowce! U nas w domu naprawdę lubimy ciasta makowe, można to wnioskować z tego, że znikają w mniej niż dobę, nie zależnie od ilości w jakich były pieczone. Dzisiaj przepis na naprawdę proste, szybkie i obłędnie pyszne ciasto makowe, czyli piegusek. Ciasto wychodzi puszyste, lekkie i miękkie
Kuchnia ŁukaszaKocham gruszki, a ty? Więc mam dla ciebie propozycję tarty z karmelizowaną gruszką. Tarty to świetne, proste i szybkie do przygotowania ciasta. Można je robić na słodko i na słono, a jeśli na słodko to mogą to być serowe owocowe czy nawet bezowe. Podstawą każdej tarty jest spód, reszta to pełna improwizacja. Robiłam już spody pszenne, jaglane, amarantusowe
Życie zaczyna się w kuchniPyszny tort z bardzo efektowną dekoracją. Lustrzana polewa to prosty sposób na ozdobienie zwykłego ciasta w szybki sposób. Składniki biszkopt 3 szt ( tortownica 24 cm) 3x 3 jajka 3x 3/4 szkl mąki 3x 1/2 szkl cukru 3x 3/4 łyżeczki … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatypokrojonych w plastry jabłek -2 budynie owocowe ugotowane w 2 i 1/2 szklanki mleka z łyżeczką masła -1 cukier wanilinowy Przygotowanie Z mąki, cukru, jaj, margaryny i proszku zagnieść ciasto i rozdzielić je na dwie nierówne części. Większą część rozwałkować i przenieść do formy (równie dobrze można nim po prostu wylepić blachę). Na ciasto wyłożyć jabłka
Zielona Kuchniau0105 si\u0119 jako pocz\u0119stunek do kawy lub jako przek\u0105sk\u0105 w ci\u0105gu dnia. Jak zawsze szybki i prosty przepis, kt\u00f3ry mo\u017ce wykona\u0107 ka\u017cdy. Spr\u00f3bujcie koniecznie! ;)","recipeIngredient":["1 opakowanie ciasta francuskiego\r","250g twarogu\r","1 opakowanie cukru wanilinowego\r","1 \u0142y\u017cka cukru pudru\r","ok. 2 \u0142y\u017cki br\u0105zowego(...)chyba jedne z najprostszych ciasteczek jakie można zrobić. Delikatna masa twarogowa idealnie komponuje się z kruchymi listkami ciasta francuskiego. Nie są za słodkie i świetnie nadadzą się jako poczęstunek do kawy lub jako przekąską w ciągu dnia. Jak zawsze szybki i prosty przepis, który może wykonać każdy. Spróbujcie koniecznie! Ciasteczka francuskie z twarogiem Czas przygotowania 10 minut/y Czas gotowania
Mostek w kuchniŚniadanie, to bardzo ważny posiłek w ciągu dnia. Dobrze jednak, gdy jego przygotowanie jest szybkie i proste. Dziś najłatwiejszy sposób na francuskie śniadanie! Ciasto francuskie Dżem Łowicz 100% Brązowy cukier Opcjonalnie: jajko i jabłko Ciasto francuskie możemy przygotować sami. Jeśli jednak mamy mało czasu, to doskonale sprawdzi się również gotowe. Przygotowujemy paski ciasta o szerokości(...)zwijamy tworząc ślimaka. Przekładamy na blaszkę i posypujemy brązowym cukrem. RADA: Możecie pokroić jabłko w cienkie półplasterki, ułożyć na następnie na paskach ciasta przed zawinięciem – dalej postępować jak wyżej. Dzięki temu powstanie piękna jabłkowa różyczka. Przepis równie prosty, jednak wymaga nieco więcej czasu na przygotowanie. Gotowe ślimaki/różyczki można posmarować jajkiem. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przed
MarcinChefPyszna rybka inaczej niż zwykle,delikatna ,bardzo soczysta i do tego mięciutki ser feta,i smażone pieczarki ,zawinięte w chrupiące ciasto francuskie. Błyskawiczne i banalnie proste do przygotowania-polecam gorąco na wigilię i na co dzień na obiadek-mniam....... Składniki: ok 500 g fileta z łososia(bez skóry) op. ciasta francuskiego 25 dag pieczarek
Swojskie jedzonkoalbo po prostu nie może jeść smażonych rzeczy to może skusi się na kapuśniaczki ? To takie pyszne, nieduże paszteciki z farszem z kapusty i leśnych grzybów. Ciasto jest mięciutkie i bardzo proste do przygotowania. Mimo, że jest drożdżowe to nie trzeba odstawiać go i czekać aż wyrośnie bo doskonale da sobie radę już w piekarniku. Możecie tego ciasta użyć
Smaczna Pyza