Delikatnie chrupiące i przyjemnie słodkie- wszystkim chyba znane beziki. Idealne jako słodki deser lub ozdoba ciast i tortów. Bardzo proste w przygotowaniu. Zapraszam! Delikatne beziki Składniki: 4 białka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny 2/3 szklanki cukru Przygotowanie: Białka ubijamy i dodajemy stopniowo cukier (w trakcie ubijania). Do ubitaj piany (jest sztywna i błyszcząca) dodaję mąkę
Tagebuch po polskuPołączenie słonego smaku orzeszków ze słodkim smakiem masy krówkowej oraz czekolady może się wydać zaskakujące. Zachęcam was jednak do spróbowania, ponieważ to zestawienie bardzo dobrze ze
Taste Therapysię nie udało, ale ciocia przygotowywała te pyszności na wesele i przez to że mogłam jej pomóc to udało się. Ciasto w smaku przypomina chrupiące ciasto francuskie jednak jest banalnie proste w wykonaniu do tego niby banalnie prosta masa budyniowa, przypomina trochę tą od karpatki. Własnie to skomponowanie jest niezwykle pyszne. Porcja na ok 30 rogalików Składniki(...)ciasto 20 g świeżych drożdży 250 g masła szczypta soli 4 szklanki przesianej mąki 1 szklanka śmietany 18% do smarowania rozbełtane jajko i cukier do posypania masa 2 budynie śmietankowe 2 płaskie łyżki maki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 żółtko 250 g masła 1 l mleka Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie ciasto Na stolnicę wsypujemy mąką, sól następnie
Niezły MłynekSkoro mamy piątek to mamy też słodkie na weekend! Dzisiaj nie będzie ciasta a deser. Bardzo prosty deser! Crumble to jeden z moich ulubionych deserów. Często pojawia się u nas z różnymi sezonowymi owocami: truskawkami, malinami, jagodami czy sliwkami. Wystarczy przykryć owoce kruszonką i zapiec. 15 minut i mamy pyszny ciepły deser. Co więcej można go dowolnie modyfikować nie tylko
Pyry na GazKruche, rozpływające się w ustach ciasto. Soczyste słodkie śliwki z jesiennym aromatem goździków i cynamonu. Pianka waniliowa lżejsza i delikatniejsza niż ta w ptasim mleczku. I
Karo in the Kitchenzjedzenia. Ciasto jest nietypowe, bo podstawowym składnikiem jest śmietana kremówka 30%, a nie masło lub margaryna. Zmodyfikowałam przepis i ciasto smakuje teraz przepysznie. Jest to ciasto ucierane, więc szybkie i proste do wykonania. W smaku nie za słodkie, lekko kwaśne za sprawą śliwek. Życzę Wam miłego weekendu i pozdrawiam serdecznie! CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI I PISTACJAMI
Zakątek rozkoszy kulinarnychProste i smaczne...do ciasta można dodawać dowolne owoce..u mnie jagody, porzeczki , troszkę agrestu i wiśni. 4 jajka 2 szkl.mąki 3/4 szkl.cukru 3/4szkl.oleju 1/2 szkl.kefiru cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia dowolne owoce Żółtka utrzeć z cukrem, po trochu dodawać kefir.Następnie dodawać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej.Na koniec dodać
Moje domowe kucharzenieKolejna propozycja na truskawkowy weekend to proste muffinki z truskawkami. Ciasto zdecydowałam się zrobić z dodatkiem drobnych płatków owsianych, doprawiając świeżą limonką, na górze ekspresowa chrupiąca kruszonka. Jeśli macie więc ochotę na taką letnią, świeżą i zdrową kombinację smaków zapraszam do pieczenia :) Podane proporcje wystarczą na 6 babeczek. Składniki: 1 szklanka mąki 1/3 szklanki brązowego cukru 1/3 szklanki drobnych
Ciastkozercywrzącą zupę, cały czas mieszając. W tym przypadku wlewałam je na zupę grzybową. Będą gotowe jak wypłyną na powierzchnię, po około 1-2 minutach. Prawda, że proste ? Zapomniałabym ! Dla ułatwienia ciasto można lać przez #durszlak
Jemy PijemyZdziwicie się w jaki prosty sposób można zrobić ciasto na takie kluchy, wystarczy tylko mąka i mleko. Z takiego ciasta można również zrobić pierogi. Składniki: 1 kg mąki pszennej, 1 litr mleka, 150 g zielonej soczewicy Symbio , 10 suszonych pomidorów w oliwie , 1/2 sera feta, 2 cebule, sól, pieprz. Przygotowanie: Ciasto: Do mąki dodajemy dwie szczypty soli
Aga w kuchniIdealne wczesnojesienne ciasto, niezwykle aromatyczne, bardzo proste i szybkie w wykonaniu. W mojej kuchni pachniało tak cudownie, że nie mogliśmy się doczekać aż wyjmę je z piekarnika. Połączenie orzechów ze śliwkami to strzał w dziesiątkę :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyKolejna propozycja serniczka na zimno. Galaretki i owoce możemy oczywiście zmieniać w zależności od sezonowości owoców. Sernik robi się szybko i prosto. SKŁADNIKI (na foremkę 28x24
Moje Kuchenne RewelacjeMoja propozycja naleśników na słono. Nadzienie to soczysty szpinak doprawiony czosnkiem i odrobiną śmietany. Przygotowanie jest niezwykle proste, a efekt zachwyca :) Ciasto : 250 ml wody 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju pół łyżeczki soli 200 g mąki pszennej Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Smażyć na patelni z małą ilością tłuszczu. Nadzienie : 1 opakowanie mrożonego szpinaku 2 ząbki
Chocolate Muffin Blogszukając pierniczków gotowych do jedzenia od razu po upieczeniu, nie za twardych, z którymi nie trzeba czekać do Świąt aż zmiękną. Te są idealne: mięciutkie, pulchne, aromatyczne, proste w przygotowaniu (tylko ciasto najlepiej zrobić dzień wcześniej). Jedynym minusem może być to, że znikają w bardzo szybkim tempie więc piekąc je wcześniej mogą nie dotrwać do Świąt
Milion SmakówBanalnie prosty przepis, banalnie łatwe ciasto a do tego smakuje wybornie. nie ma przy nim za dużo pracy, a efekt jest zadowalający w 100%. Dodatkowym atutem jest to, że smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom. A przy tym zadowoli podniebienie każdego małego niejadka, który nie przepada za kaszą manną gotowaną na mleku. Wiem to z własnego
Ciasteczkowy Potwór