proste ciasta - 17526 przepisów (strona:120/1169)

Ciasto wiewiórka 148

Ciasto wiewiórka to proste i smaczne ciasto z dodatkiem jabłek oraz orzechów. Moja mama robiła wiewiórkę naście lat temu, teraz sobie przypomniałyśmy o tym przepisie. Jest to wypiek bardzo jesienny – placek ma lekko rudy kolor (no jak to wiewiórka!), wilgotności nadają mu polskie jabłka, a orzechy – chrupkości. Uwielbiam i jem jeszcze ciepłe. Wiewiórka wyjdzie w każdej średniej

Poezja smaku
Samosy warzywne - przepis z książki "Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy" 135

To za czym najbardziej tęsknią ekspaci to smak potraw znanych z domu, z kraju z którego pochodzimy. I dotyczy to wszystkich bez wyjątku. Nie ważne czy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gruszki w sosie wg. kuchni Pięciu Przemian 152

Znowu mamy fazę na " zdrowe odżywianie ". To już taka nowa świecka tradycja, że co pewien czas postanawiamy, że " już od jutra " będziemy tak jadać.  Tych

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wygraj "Sekrety księżniczki" i.... czytaj z Wielbłądami 116

Wygraj książkę " Sekrety księżniczki. Prawdziwa opowieść saudyjskiej księżniczki o sile i słabości arabskich kobiet " autorstwa Jean Sasson i.... czytaj z Wielbłądami :) Zapraszamy do udziału w konkursie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Batoniki owsiane pełne zdrowia 167

Pożywne, pełne energii i.... tanie w porównaniu z tym co widzimy na sklepowych półkach. Energetyczne batoniki możemy też modyfikować, jeśli chodzi o dobór składników, ważne jest

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Krakersy ziemniaczano - kukurydziane 198

Nie samym chlebem człowiek żyje. Do wszelakiego typu dipów i sosów doskonale sprawdzają się domowe krakersy. W książce Anny Czelej " W piekarni Pięciu Przemian " ( tutaj możecie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Fasolka szparagowa na zimę - kiszona i konserwowa 174

W tym roku sezon na przetwory warzywne rozpoczęliśmy dość nietypowo, bo od fasolki szparagowej w słonej zalewie i marynowanej fasolki szparagowej, Nigdy wcześniej nie próbowaliśmy robić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Verrine z purée ogórkowego z twarożkiem wg. Susan Herrmann Loomis 164

Lubicie kuchnie francuską, pełną aromatycznych ziół i doskonałej jakości serów ? Koniecznie spróbujcie verrine z purée ogórkowego z twarożkiem. Verrine  to przystawka lub deser ze składników

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Marynowany ser Manchego 173

Jakiś czas temu podawałam Wam przepis na pikantną hiszpańską zupę pomidorową ( klik po przepis ) Przygotowywaliśmy ją wielokrotnie (ostatnio w ubiegłym tygodniu) i nadal zachwyca nas smakiem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Podwójnie czekoladowe ciasteczka z wiśniami 158

O tym, że wiśnie i czekolada to połączanie doskonałe nie trzeba chyba nikogo przekonywać, a że  sezon na wiśnie mamy w pełni, warto więc przygotować

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Skałki rumowo czekoladowe 180

A teraz spójrzcie na zegarki :) Jeśli do godziny 5 po południu pozostało jeszcze trochę czasu, to możemy zabrać się do pracy i przygotować cudownie czekoladowe i

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tarta kawowa z likierem i malinami 155

Proste i szybie, ale nie takie zwyczajne Składniki 350 g serka naturalnego 1/2 szklanki likieru śmietankowego ciasteczka amaretti lub biszkopty 2 czubate łyżki żelatyny + 1/2

czarrna od kuchni
Nalewka malinowa i lecznicza nalewka na malinach 126

Zazwyczaj każdego roku przygotowujemy kilka rodzajów nalewek  malinowych, które jesienią i zimą są niezastąpione - rozgrzeją, poprawią nastrój i przywołają wspomnienie lata, o walorach zdrowotnych nie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą 144

Kruche, bardzo sycące, choć niezbyt słodkie ciasteczka z masłem orzechowym i drobinkami czekolady uwiodą smakiem każdego łasucha. Do tych ciasteczek najlepsze będzie kremowe masło orzechowe. Składniki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasteczka o smaku Maltesers 144

Doskonałe w każdym calu ciasteczka Maltesers - super miękkie, wilgotne w środku i lekko chrupiące na zewnątrz. Idealne na spotkanie z przyjaciółmi i jako dodatek do porannej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata