Naleśniki nadziewane piersią z kurczaka, czerwoną fasolą, papryką i kukurydzą zapiekane pod warstwą sosu pomidorowego i sera cheddar. W takiej odsłonie na pewno zachwycą niejedno podniebienie
Oryginalny smakPiersi z kurczaka można przygotować na wiele sposobów i wcale nie muszą być nudne. Dzisiaj upiekłam je pod pierzynką z natki pietruszki, orzechów włoskich, czosnku oraz
Oryginalny smakPyszne i banalnie proste danie. Wystarczy wcześniej wszystko przygotować. Pokroić warzywa i mięso, a makaron ugotować. Potem to już z górki Usmażyć w woku lub dużej
Oryginalny smakPyszne paszteciki z ciasta francuskiego w orientalnym klimacie, czyli z kurczakiem, ryżem, kremowym serkiem, kolendrą oraz odrobiną chilli i imbiru. Podane z dipem jogurtowym z kolendrą
Oryginalny smakdać tej potrawie szansę. O dziwo okazała się niezwykle smaczna, aromatyczna, a przede wszystkim sycąca. Taka potrawa idealnie sprawdzi się na chłodne, jesienne dni, ale przecież także latem trzeba zjeść coś konkretnego ;) Polecam to danie, ponieważ jest stosunkowo szybkie i łatwe w przygotowaniu, a poza tym niezwykle smaczne ;) Ryż z zieloną soczewicą i kurczakiem Składniki
Codzienne GotowanieRisotto brokułowe z mahoniowym kurczakiem Risotto to bardzo prosty obiad w stylu włoskim , chociaż moje dzieciaki je lubią , to jednak zawsze oczekują ,że jakiś kawałek mięska, oprócz niego na talerzu zagości . Prosta , pyszna potrawa , która nie wymaga zbyt wiele czasu , ani umiejętności . Polecam , tym bardziej ,że łatwo daje się modyfikować i dopasować do różnych gustów kulinarnych Składniki na 4 osoby(...)kostki rosołowe drobiowe lub rosół 1 szklanka , białego wina pół-wytrawnego 2 ząbki czosnku 3 łyżki startego parmezanu sól , pieprz do smaku oliwa z oliwek pozostałe : 4 piersi z kurczaka ( jedna na osobę ) 4 łyżki sosu terijaki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka miodu sól do smaku Składniki na marynatę do kurczaka , mieszamy razem
Ogrodnik w podróżyPomysły na dania czasem od jednego składnika powstają, a czasem lepiej smakują niż wyglądają. Niekiedy zaczynamy swój plan na potrawę realizować i nagle coś innego wykombinować. Ja pierwsze mięso pokroiłam, zamarynowałam, a za chwilę roladę z niego wykombinowałam. Z pewnością nie żałuję bo wyszły znakomite, soczyste dobrze doprawione, jednym słowem WYŚMIENITE 😅 Składniki : marynata: pieprz czarny świeżo mielony do smaku(...)płaska łyżeczka curry, 2 łyżki sosu sojowego ciemnego, 1 łyżka posiekanego koperku, ponadto: sól do smaku, 3 filety z kurczaka, 1 niewielka cukinia, ok. 200 g brązowych pieczarek, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki kapary, 2 łyżki startego sera parmezan, dodatkowo: ziemniaki, olej rzepakowy, sól, pieprz, rozmaryn. Przygotowanie: RADA: mięso pokroiłam na dowolne części, ale można przekroić
Moniki Smakołykiwzmacniaczy smaku ani sztucznych aromatów Dla porównania, konkurencyjne firmy zazwyczaj mieszają wcześniej liofilizowane składniki, przez co potrawy znacząco tracą na smaku. Ja miałam okazję przetestować pięć dań głównych: - farfalle w sosie szpinakowo - serowym - risotto z pęczaku i soczewicy z musem z awokado - kurczaka w pięciu smakach z ryżem - schab w sosie koperkowym - schab w sosie z zielonego pieprzu - potrawkę(...)pochłaniacz tlenu i zalać je wrzącą lub zimną wodą. Po kilku minutach posiłek jest gotowy do spożycia. W testowaniu dań pomagali mi domownicy, ale wszyscy zgodnie stwierdziliśmy, że poszczególne potrawy raczej nam smakują. Oczywiście wiadomo, że każdy przyprawiłby bo swojemu tym, czym lubi, ale w cięższych warunkach tj. pobyt pod namiotem czy podczas wspinaczki górskiej - dania Lyo Food
Poranek na słodkopołowy limonki 200 g śmietany 30% 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szkl. wody sól i świeżo mielony pieprz do smaku olej rzepakowy Sposób przygotowania: Podudzia z kurczaka myjemy i wrzucamy do zimnej, mocno osolonej wody na minimum trzy godziny (a najlepiej na całą noc). Po tym czasie odlewamy wodę i osuszamy mięso ręcznikiem papierowym. Dwie łyżki oleju rzepakowego mieszamy(...)limonki, jeszcze przyprawiamy solą i pieprzem, i mieszamy dokładnie do połączenia składników. Powstaje nam sos, który jednocześnie wymywa cały smak z patelni i nada aromatu całej potrawie. Cebule pozbawiamy wierzchnich warstw i końcówek, kroimy na 4 lub 6 części. Pomidory sparzamy, kroimy na 6 części (pozbawiając je przy tym ogonków i pozostałości po nich). Z cukinii odcinamy końcówki
Kolorowy PrzepisownikTo danie robię wyłącznie dla siebie, mój maż nie przepada za takimi daniami. Woli nasze polskie dania. Ja natomiast bardzo lubię urozmaiconą kuchnię i nowe smaki
Kuchnia Pokoleńgrono osób, które krzyczałyby, że to nie chińszczyzna. Postawiłam na humorystyczną nazwę, taką z przymrużeniem oka. Dokładnie tak samo jak to kiedyś zrobiłam wymyślając nazwę mojego bloga. Tak więc kurczak po blondyńsku, czyli po mojemu jest pyszny! Debiut z kaszą bulgur uważam za udany. Kasza bulgur - nie jestem ekspertem w dziedzinie kasz, rzadko je jadamy, ta jednak pozostanie z nami(...)kaszę, szybko się ją przyrządza, jest bardzo wydajna, syta i świetnie łączy się z potrawą. Gdzie można kupić bulgur? Ameryki nie odkryję, oczywiście, że naleźć można ją w sklepie SKWORCU . Składniki na 3 -4 osoby: 1 szklanka kaszy bulgur Skworcu 1 duży filet z kurczaka 1/2 opakowania mrożonej mieszanki chińskiej Mroźna Kraina (sklep Biedronka) - ta mieszanka zawiera pędy bambusa
Blondynka Gotujeskładnikami nadaje mu wyjątkowości i dzięki temu potrawa ta zyskała popularność na całym świecie. W wersji "na szybko" możemy użyć gotowego sosu. Jednak gdy mamy ochotę na dłuższe spędzenie czasu w kuchni zachęcam do zrobienia go samemu, bo naprawdę warto. Makaron z Sosem Słodko-Kwaśnym - Składniki: ok. 2 piersi z kurczaka ok. 400 g makaronu czosnek
Słodka Stronaczyli Arabia Saudyjska oczami Polaka - Dinesh nie jada wołowiny, Hafiz i Faiz nie przepadają za kurczakiem, Mariusz lubi naleśniki z serem jogurtowym, a ja jestem wielkim miłośnikiem kuchni polskiej. Co za tym idzie zdarza się nam na jeden obiad przygotowywać cztery różne potrawy, bo każdy chce zjeść coś innego, niż pozostali. zdjęcie ze strony producenta Drugim naszym ulubionym sprzętem
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapóźna godzina dzisiejszej publikacji. Kończy się miesiąc, żegnamy się więc z kuchnią chińską. Dziś trochę europejski kurczak słodko-kwaśny. Europejski, bo bazowałam na przepisie Nigelli Lawson. Pierwszy raz użyłam kasztanów wodnych. Są opcjonalne w tym przepisie. Nie zmieniają w żaden sposób smaku potrawy, ponieważ są bardzo neutralne, prawie bez smaku. Spodziewałam się czegoś miękkiego i kremowego, tymczasem kasztany(...)łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki sosu śliwkowego 3 łyżki ketchupu Sposób przygotowania Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę. Paprykę kroimy w większe kawałki. Kurczaka kroimy w paski na jeden kęs. Wszystkie składniki sosu mieszamy. Rozgrzewamy olej w głębokiej patelni. Wrzucamy cebulę i czosnek, i smażymy 5 minut. Dodajemy paprykę smażymy kolejne 5 minut. Dodajemy
W kuchni wieczorempraktyczne i dają mnóstwo możliwości zastosowania. Długo trzymają swoją temperaturę, a potrawy przyrządzone w nich są wprost wyborne. Zachęcam do odwiedzenia sklepu Cazuela . Kontakt, obsługa jest na najwyższym poziomie, przesyłki są starannie zapakowane. Towar jest zgodny z opisem i czas realizacji zamówienia bardzo krótki. Dziś przygotowałam kurczaka z aromatyczną przyprawą tandori. Jest niezwykły, kruchy i wilgotny za razem
Malinowe Pocałunkizaokrąglonych ziarnach, oddający podczas gotowania dużą ilość skrobi. Najbardziej podoba mi się w tej potrawie to, że do przygotowanej ryżowej bazy możemy dodać ulubione składniki i w efekcie za każdym razem otrzymamy nieco inne danie. Moja dzisiejsza propozycja to risotto z kurczakiem i cukinią. Do przygotowania 4 solidnych porcji wykorzystałam: 1,5 szklanki ryżu dużą cebulę
Pichceniomania