według schematu przygotowania tej zapiekanki, możecie przygotować różne wariacje. Zamiast mięsa mielonego podsmażony kurczak, zamiast kokardek, świderki, zamiast ementalera gouda itd. Przepisy na inne fajne zapiekanki znajdziesz tu: Z podanych ilości przygotujesz solidne naczynie do zapiekania potrawy która smakuje dorosłym i dzieciom. Jeżeli zostanie na następny dzień
kuron.com.plochoty na własnoręczny wyrób, kupcie gotowe placki, zwijajcie buritto i cieszcie się z niecodziennej, prostej, sycące potrawy. Zobacz menu na tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Składniki: 250 g filetu z kurczaka lub indyka Marynata Łyżeczka ostrej papryki Łyżeczka słodkiej papryki Jedna czwarta łyżeczki kuminu Łyżka oleju rzepakowego Nadzienie Mała
Niedzielny kucharzJuż je robiliśmy 4 razy w przeciągu dwóch tygodni, a jeszcze nam mało. Za każdym razem trochę urozmaicaliśmy potrawę. :) Zapraszam! Składniki: 1 opakowanie świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 1/2 posiekanej cebuli 150 ml śmietanki 12% (tej rzadkiej) 1 pojedyncza pierś z kurczaka (może być, a nie musi) ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w kulkach 50 ml białego wina (u mnie
TrufelkowoPosypujemy warstwą posiekanego szczypiorku i smarujemy odrobinką majonezu wymieszanego z ketchupem. Kolejną warstwę stanowi ½ kukurydzy, przestudzone piersi z kurczaka, majonez z ketchupem, papryka i ogórek konserwowy, pozostała kukurydza, jajka, reszta sosu majonezowo-ketchupowego i ciasto pieczarkowe. Jeśli lubimy dobrze doprawione potrawy, używamy soli i pieprzu przy przekładaniu warstw. Sałatkę delikatnie dociskamy np. garnkiem i wstawiamy do lodówki lub zimnego
Kuchnia w czekoladzielubi. Lisa makaron, Alex i Philip pizzę, a ja grecką sałatkę, na której dodatkowo znalazły się kurczak i scampi. Oczywiście nie obyło się bez ciabaty. Vapiano ma bardzo miłą atmosferę. Jest to restauracja dla całej rodziny. Menu zawiera różnorodne potrawy i każdy wybierze coś dla siebie. Nam zabrakło miejsca na deser. Jest to modna restauracja, bez białych obrusów
codojedzeniaWalii. Od czasu rządów dynastii Tudorów por jest ważnym elementem tej małej krainy. To także składnik wielu potraw kuchni walijskiej. Dziś wieczorem Walijczycy rozegrają mecz o półfinał Euro 2016. Z tej okazji proponuję zapiekane pory w towarzystwie młodych ziemniaków i kurczaka. Składniki 250 g piersi z kurczaka 2 pory 4 młode ziemniaki 2 łyżki mleka 2 łyżki jogurtu naturalnego
My Chcemy Jeśćmusi pozostać warstwa mieszanki. Zakręć słój. Odstaw w chłodne miejsce na około 2 tygodnie. Przed użyciem do potraw cytryn należy wypukać je dokładnie a do dań używać JEDYNIE skórki. Zmiksowana z masłem jest wspaniałym dodatkiem do ryb. Ja używam do kurczaka duszonego w winie. Drugi sposób: Ćwiartki cytryn oprósz solą morską, dodaj zioła: oregano lub tymianek, włóż ciasno
AZgotuj!Pesto możemy trzymać w zamkniętym słoiku w lodówce około tygodnia, i na jego bazie przyrządzać wiele pysznych potraw. Dziś prosta wersja makaronu z pesto - bezmięsna (ale pyszna) :)) Jeśli chcemy uzyskać treściwsze danie dodajmy podsmażony w kosteczkę boczek lub podsmażone kawałki kurczaka. Składniki: 200g dowolnego makaronu - u mnie spaghetti Na pesto: liś cie szpinaku świeża bazylia kilka orzechów włoskich oliwa
Walijskie PichcenieUwielbiam grzyby i generalnie smakują mi we wszystkich wytrawnych potrawach, najbardziej chyba sosach, choć zupa grzybowa również należy do moich faworytów. Zrobiona na rosole jest wyborna, zatem polecam. Składniki: 1 korpus z kurczaka ( u mnie 500 g) 1 duża marchewka 1 nieduży por 2 nieduże ziemniaki garść suszonych podgrzybków 350 g pieczarek garść mrożonego koperku
Gosia gotujePotrawa jest bardzo łatwa i szybka do wykonania. Polecam dla wszystkich cierpiących na syndrom braku czasu i nie tylko. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1/2 czerwonej papryki 2 małe cukinie 500 ml śmietany kwaśniej 18% kilka pomidorków koktajlowych sól pieprz chili w proszku (opcjonalnie) kolorowy makaron np. świderki Wykonanie: Piersi z kurczaka pokroić w paseczki i doprawić przyprawą
IMPRESJA SMAKUrisotto z dodatkiem kapusty. Możecie użyć także dowolnego mięsa, ale pamiętajcie, że wtedy wydłuży się czas przygotowania potrawy. Składniki: 1 mała kapusta – młoda lub stara 200 g ryżu (dowolny ulubiony) 1 średnia marchewka 1 średnia cebula 3 podudzia/pałki z kurczaka, ewentualnie 1 nieduża podwójna pierś z kurczaka lub inne mięso Sól pieprz Olej roślinny 1-2 liście
Fabryka pomysłówzgadnie co to za potrawa...powiem tylko, że było smaaacznie... I jest już przepis i więcej zdjęć.. Zapiekanka zjedzona w ekspresowym tempie...[znów brak zdjęcia głównego]..polecam, bo na prawdę warto zrobić taką zapiekankę...Przepis podpatrzony gdzieś w necie.. 1 szkl.ryżu lub 2 woreczki ryżu wegeta 1 podwójna pierś z kurczaka 1 duża cebula 3 ogórki
Moje domowe kucharzenieziemniaków dodaję pokrojone w paseczki papryki, 3-4 łyżki oleju i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszam ( najlepiej przy pomocy rąk ). Odstawiam na chwilkę.W między czasie piersi z kurczaka oczyszczam ze zbędnych błonek czy żyłek, każdą z nich kroję wzdłuż na pół tak aby powstały dwa płaty. Ziemniaki z papryką wyjmuję z naczynia, przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia(...)pomiędzy ziemniakami i papryką. Całość wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 40-45 minut w 170 stopniach z termoobiegiem. Kiedy ziemniaki są chrupiace, a mięso zarumienione, ale jeszcze soczyste potrawa jest gotowa. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródwyłożone muślinem lub tetrową pieluszką. Warzywa i rozpadający się kurczak z wywaru dla nas już są nie do użycia, ale bez kości możecie go sprezentować Waszemu psu lub kotu. Część bulionu możecie zjeść od razu, a część zamrozić. Zamrożone kostki będą ideale do sosów, zup, gulaszy i wszystkich potraw mięsnych, na jakie przyjdzie Wam ochota. Consomme to klarowna zupa(...)się przez dodanie do niej surowego mięsa wymieszanego z białkami jaj. Ta mieszanka ma za zadanie wyciągnąć z bulionu wszystkie szumowiny, tłuszcz, drobne resztki jak kawałeczki warzyw czy mikrokawałki kurczaka. W tym przypadku zamrożone kostki bulionu wyjmujemy na sitko wyłożone muślinem. Płyn, który ścieknie do naczynia, będzie kryształowo przejrzysty, a na sicie zostaną wszystkie niepotrzebne resztki. Po podgrzaniu macie
Karo in the Kitchenjuż niedługo rozpocznie się sezon grillowy. Jeśli chcesz przełamać schemat kiełbasy i karkówki, przyrządź na grillu coś niezwykłego. Moim wyborem jest satay z kurczaka, danie kuchni Azji Południowo-Wschodniej. Kurczak i sos orzechowy, od którego po prostu nie można się oderwać, to doskonały pomysł na lekką grillową przystawkę. Satay to danie, które znajdziesz zarówno w kuchni tajskiej, malezyjskiej(...)przykład Tesco, Piotr i Paweł, Frisco. Opinie o stopniu trudności wykonania potraw kuchni azjatyckiej niesłusznie zakładają, że jest on zdecydowanie wysoki, skomplikowany, a dodatkowo gotowanie wymaga jakichś niezwykłych umiejętności. Nie jest to prawda, o czym przekonacie się, czytając przepis. Co kupić? Aby przyrządzić samego kurczaka, wystarczy kilka przypraw używanych w polskiej kuchni na co dzień, które bez problemu kupisz
Moja smaczna kuchniaTrudno nie upichcić czegoś z grzybów, jak taki mamy rok urodzajny :) Zastanawiałam się długo, mam jeszcze ochotę na wiele eksperymentalnych potraw z grzybami. Na pierwszy rzut (choć już trochę późno) idą pulpety. Tak się składa, że u mnie w domu są bardzo dobrze przyjmowane, więc czemu nie. Ja użyłam podgrzybków (czarnych łebków) i kilku prawdziwków. Kozaki też się nadadzą(...)jednak sos będzie ciemniejszy. A Wy co najbardziej lubicie z grzybów? Składniki: 1 kg grzybów leśnych 0,5 kg mięsa mielonego z kurczaka lub indyka 70 kaszy jaglanej 150 ml śmietanki 12 % 100 ml wody 3 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 2 cebule sól (1 łyżka) , pieprz (płaska łyżka), majeranek (2 łyżki) 1/2 łyżki
CynamonemPoOczachTrudno nie upichcić czegoś z grzybów, jak taki mamy rok urodzajny :) Zastanawiałam się długo, mam jeszcze ochotę na wiele eksperymentalnych potraw z grzybami. Na pierwszy rzut (choć już trochę późno) idą pulpety. Tak się składa, że u mnie w domu są bardzo dobrze przyjmowane, więc czemu nie. Ja użyłam podgrzybków (czarnych łebków) i kilku prawdziwków. Kozaki też się nadadzą(...)jednak sos będzie ciemniejszy. A Wy co najbardziej lubicie z grzybów? Składniki: 1 kg grzybów leśnych 0,5 kg mięsa mielonego z kurczaka lub indyka 70 kaszy jaglanej 150 ml śmietanki 12 % 100 ml wody 3 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 2 cebule sól (1 łyżka) , pieprz (płaska łyżka), majeranek (2 łyżki) 1/2 łyżki
CynamonemPoOczachTortilla sprawdza się zawsze wtedy gdy chcemy zjeść coś na szybko, lub gdy nie ma pomysłu na obiad, można podać ją na różne sposoby, dziś zrobiłem
KUCHNIA POLSKAKotlet Devolay (prawidłowa pisownia to pisownia francuska - de Volaille; jego historia sięga osiemnastego wieku, a nazwa pochodzi od nazwiska kucharza) to jeden z najpopularniejszych przepisów na
KUCHNIA POLSKAW Grecji niemal na każdej ulicy znajdziemy budki serwujące jedną z najpopularniejszych przekąsem – pitę z gyrosem. Ta przekąska to specjalny grecki chlebek wypełniony marynowanym i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Smoothie z mango i fig to bardzo prosty i pyszny koktajl, który może zastąpić Ci codzienna owsiankę czy kanapkę z serem. Różnorodne śniadania spowodują, że chętniej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Udka z kurczaka duszone, wraz z kluskami z ziemniaków podane Ten przepis przygotowałam w czasie gotowania w ramach konkursu kulinarnego dla blogerów, zorganizowanego przez Stowarzyszenie Polska Ekologia. Udka z kurczaka duszone, to naprawdę prosty i smaczny przepis na obiad. Tak, jak wspomniałam ten przepis przygotowałam w ramach konkursu, który był częścią projektu „ Niepodległa Polska smakuje „. Nasz(...)ramach konkursu z Anią i Bartkiem, oni szaleli z potrawami w kuchni i oni zajęli we dwójkę pierwsze miejsce, mnie przypadło drugie, bo niestety moje danie podałam po dłuższej chwili od nałożenia jury – ale jak zapewniali smakowało im bardzo. Dobra, koniec gadania czas na przepis. Udka z kurczaka duszone 6 udek z kurczaka 1 cebula 1 duża
Kuchnia na wzgórzu