zimowe dni warto poprawić sobie humor jedzeniem,dobrze doprawiony chudy kurczak ze szczyptą pikanterii jest pyszny i rozgrzewający. Mało pracy a efekt jest znakomity! Jeśli lubicie pikantne smaki ten przepis jest dla Was :-) Potrawa powstała przy użyciu wspaniałych przypraw firmy BELLA BIS które otrzymałam jakis czas temu w ramach współpracy,jeśli macie ochotę zapoznać się z większym
Wanilia i Kardamondanie charakterystyczne dla kuchni Bliskiego Wschodu. Arabska potrawa składa się z drobno pokrojonych kawałków mięsa smażonych na patelni - w oryginale opiekane na obrotowym rożnie. Shoarma jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a przy tym wyjątkowo smaczna. Możemy ją podać z frytkami, zestawem sałatek oraz polane ulubionymi sosami. Shoarma z Kurczaka - Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka przyprawy (możemy
Słodka Stronaograniczają nasz czas spędzony w kuchni do minimum. Do tego te potrawy są bardzo praktyczne, gdyż pozwalają nam wykorzystać resztki, np. obiadowe. Jednym z pomysłów na szybki posiłek są kanapki, które można urozmaicać tworząc smaczne pasty. Dzisiejsza pasta do kanapek powstała z ćwiartki gotowanego kurczaka, który pozostał z rosołu . Wielu osobom brakuje pomysłu, co zrobić z gotowanym mięsem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsię z Wami przepisem na pyszną tartę pełną zieloności! Kruchy spód z aromatem oregano i puszyste nadzienie z porem i kurczakiem, które tworzy mięciutką poduszeczkę dla pięknych szparagów. Na koniec subtelna nuta tartego sera o wyrazistym smaku, który wieńczy potrawę. Teraz nie pozostaje nic innego, jak zatopić zęby w ciepłym, kruchym kawałku i rozkoszować się wytrawną stroną wiosny :) Przy stole
Kuchnia w Słońcu Skąpanawstępu i zakończenia. Po prostu zimno. A ja marzę, żeby w końcu ktoś mi zrobił kolację :P Kurczak w galarecie to jedna z moich ulubionych przystawek. Uwielbiam jej smak. Jadłam już u wielu osób galaretę, ale powiem nieskromnie, że najlepszą przygotowuje mój tata. Jest wprost fenomenalna. Nawet mój M, który kiedyś bronił się rękami i nogami przed tym smakołykiem(...)skosztował jej pierwszy raz u mnie to od razu się do niej przekonał. Cały sekret tkwi w odpowiednim przyprawieniu potrawy. Nie ma co się zastanawiać. Trzeba ją zrobić :) Porcja na 24 sztuki Składniki: 3 duże ćwiartki z kurczaka 3 jajka ugotowane na twardo 1 duża marchewka pół puszki kukurydzy 1 opakowanie żelatyny sól przyprawa
My simple kitchenzasada gotowania z dodatkiem wina jest taka sama, jak ta podstawowa pomagająca dobrać wino do potrawy. Białe do białego, czerwone do czerwonego. I nie chodzi tylko o walory smakowe, ale również estetyczne - risotto zabarwione czerwonym winem nie wygląda apetycznie. Jeśli więc przygotowujemy kurczaka, indyka, ryby, owoce morza czy wspomniane risotto, lepiej użyć wina białego. Czerwone mięso, dziczyzna i wszystko
Mechanik w kuchniprzepis bazuje na opisach znalezionych na blogach kulinarnych i nie jestem w stanie powiedzieć czy tak właśnie powinna smakować oryginalna potrawa. Mogę jednak zapewnić, że ta z przepisu poniżej jest naprawdę bardzo smaczna Bulion: 300 g mięsa z piersi kurczaka 4 szklanki wody 1 średniej wielkości cebula 1 ząbek czosnku 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 1/2 białej części pora
BullioCieszy mnie, gdy odkrywamy nowe smaki, a jeszcze bardziej cieszę się, gdy są to znane mi już wcześniej potrawy. Kuchnia gruzińska zawsze gdzieś tam przemykała w naszym domu, a to za sprawą kurczaka tapaka (tabaka), chaczapuri lub zupy charczo, a to kapusty gurijskiej i adżyki. Pierogów chinkali natomiast nigdy nie robiliśmy. Może dlatego, że prościej było ulepić pielmienie
Obiad gotowydaniach z dużą ilością papryki oraz węgierskich pikantnych wędlinach. Są takie porawy kuchni węgierskiej, które w domu robię dość często. Tymi potrawami są: zapiekanka z pikantną kiełbasą czyli rakott krumpli, galuszka czyli galuska, paprykarz z kurczaka jego węgierki odpowiednik to csirkepaprikás oraz zupa gulaszowa. Na pewno przed świętami podzielę się z Wami przepisem na węgierską zupę rybną, gdyż uważam
mecooksTo danie wyszło super, nie jest zbyt ostre. Zaletą tego dania jest to że robi się w ekspresowym tempie. Kilkanaście minut i obiad gotowy, a do
Kuchnia Pokoleńwarzywa oraz sosy, sałatki i inne dodatki do potraw z grilla. Zapraszam Przy każdej propozycji podlinkowałam przepis z instrukcją wykonania potrawy, wystarczy kliknąć w napis „PRZEPIS TUTAJ” lub w zdjęcie dania. GRILLOWANE ŚLIMACZKI Z KURCZAKA PRZEPIS TUTAJ KARKÓWKA Z GRILLA W PYSZNEJ MARYNACIE PRZEPIS TUTAJ GRILLOWANE POLĘDWICZKI PRZEPIS TUTAJ GRILLOWANE POLĘDWICZKI W MUSZTARDOWEJ MARYNACIE PRZEPIS TUTAJ
Blog z ApetytemWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki podstawowe: mięso z zupy (u mnie udko kurczaka), mała marchewka, po kawałku papryki zielonej i czerwonej, kawałek pora, torebka kaszy gryczanej, 2 łyżki oleju Wielkopolskiego, 2 łyżki sosu sojowego, nieduża garść posiekanej natki pietruszki. Składniki marynaty do mięsa: 2 łyżki oleju Wielkopolskiego
JejKuchniadente. Do kurczaka dodać krem dyniowy oraz kilka łyżek wody z ugotowanego makaronu. Całość wymieszać. Makaron wyłożyć na talerze, polać sosem z kurczakiem i posypać posiekaną natką pietruszki. (Makaron można również wmieszać do sosu.) Składniki do potrawy możecie nabyć w sklepie Smaki Południa
Di gotujepikantną skórkę. Jak smakuje i do czego ją używać? Przypomina mocno przyprawione masło orzechowe. Poza tradycyjnym podaniem sprawdza się w wielu innych potrawach. Dukkah może zastąpić część bułki tartej w panierce – pasuje w takim wdaniu do kurczaka, ryb (łosoś i dorsz w dukkah są fenomenalne!) i innych mięs (w Australii robi furorę jako panierka do jagnięciny i baraniny). Można
Karo in the KitchenMożna podać to danie z kaszą, makaronem, ryżem lub kluseczkami. Przygotowanie chrupiącego boczku – boczek pokroić w małą kostkę. Patelnię rozgrzać i wrzucić boczek, smażyć aż
Kuchnia PokoleńPęczotto to pyszne danie z kaszy pęczak. Oprócz tego, że pęczotto to bardzo smaczna propozycja na obiad, to potrawa, którą przygotowuje się szybko i z łatwo dostępnych składników. W tym pęczotto z kurczakiem ostrości dodaje szczypior, a ziołową nutę tymianek. Przepis jest prosty, a wrażenia smakowe będą niezapomniane. Oto przepis na pęczotto z kurczakiem i szczypiorem z tymiankową nutą. Składniki
My Chcemy Jeśćbazie mleka z dodatkiem żółtka z jaja, dzięki czemu danie wyszło lekkie i delikatne. Do przepisu opcjonalnie można dodać mięso np. kurczaka, indyka lub tak jak ja – wcześniej upieczoną rybę np. dorsz czy łososia. Jednak potrawa bez tych dodatków i tak jest pyszna. Zapraszam! Makaron w kremowym sosie z porem porcja dla 1 osoby Składniki: około 100 g makaronu
JaglusiaPilaw to jedno z naszych ulubionych dań, bo wkłada się z ryżem do garnka ulubione warzywa i gotuje a potem cieszy znakomitą potrawą. Tym razem w pilawie wylądował szpinak a zwieńczeniem dania jest soczysty i aromatyczny kurczak. Polecam danie dla zapracowanych. Pilaw ze szpinakiem i kurczakiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieroli głównej z makaronem. „Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także jest bardzo zdrowy składniki 1 opakowanie makaronu kokardki 100g piersi z kurczaka 100g szynki wieprzowej 100g boczku
Kulinarne pyszności MolkiWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 21 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4 Składniki: 350 g m akaronu penne, większa pierś kurczaka, 500 g przecieru pomidorowego, około 1 kg pomidorów, 6 pieczarek, mała cebula, 2 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, pieprz, ostra papryka, sól, odrobina cukru, estragon, majeranek, 2 łyżki świeżych z iół (oregano, bazylia, tymianek) + garść
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 20 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: Okoł o 65 dag piersi z kurczaka, 3/4 puszki brzoskwiń + 1/2 zalewy, średni por, 2 suszone papryczki chili peperoncini, 3 łyżki masła, 200 ml śmietany 30%, 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej, słodka papryka, ostra papryka, curry, sól, szczypta tymianku
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 24 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki na sos: około 500 g piersi kurczaka, 4 banany, 2 mniejsze pory, łyżka masła, curry, majeranek suszony, sól, świeżo mielony pieprz, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, około 120 ml wody, 200 ml śmietany 30%, świeży majeranek, marynata do mięsa: 2 łyżki oliwy
JejKuchniaKurczak inaczej dla tych, którzy szukają jakiejś interesującej odmiany. Jak zwykle zachęcam do przygotowania i spożycia, a nawet poczęstowania gości. Wszystkie potrawy, które tu publikuję są dla mnie przepyszne i gorąco je polecam. Potrawkę jednego dnia jadłam z ryżem, a drugiego z makaronem. Pasuje ona także do kaszy, tak więc wybierajcie to, co wy lubicie. Bardzo szybkie danie! Składniki(...)meksykańską potrawkę z kurczaka (około 6 porcji): podwójna pierś z kurczaka 2 puszki pomidorów 1,5 puszki kukurydzy 1,5 puszki czerwonej fasoli 3 czerwone papryki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 - 3 łyżeczki papryki ostrej 2 - 3 łyżeczki papryki słodkiej duża szczypta bazylii duża szczypta oregano łyżeczka pieprzu ziołowego płaska łyżka soli szczypta pieprzu czarnego łyżeczka czosnku granulowanego
Karola gotujerównież zapiekane), byłoby całkiem smacznym daniem , gdyby nie lekko przegotowany i zbyt mało doprawiony makaron. Bardzo ciekawy w smaku okazał się kurczak alla tabak z sosem tatarskim z ryżem. Był miękki i aromatyczny. Na zamówione potrawy, pomimo pełnej sali nie czekaliśmy długo, bo około 10-15 minut. Dania były gorące a porcje duże. Obsługa miła, zwracała się
WYSPA SZCZĘSLIWAkurczaka. Zalewa: wodę wlewamy do garnka. Dodajemy przeciśnięty czosnek, margarynę, cukier, pieprz i keczup. Całość gotujemy około 3 minuty. Zalewamy ryż z kurczakiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 1 godzinę. Początkowo potrawa może być przykryta
Ewusiowe SmakiPasztet z kurczaka... Delikatny i aromatyczny. Przygotowany z całego kurczaka. Z dodatkiem pieczarek, cebuli i przypraw. Prosty i szybki w wykonaniu. Pyszny element wielkanocnego stołu. Smacznego
Gospodyni MiejskaFakt - fajne danie, w krótkim czasie można je przygotować. Jednak ja potrzebowałem czegoś na ciepło. I tak o to na szybko powstała potrawa, która ukazuje inne podejście do wykorzystania suszonych pomidorów. Do tego przepisu pierś z kurczaka przekroiłem na pół, dzięki czemu uzyskałem kawałek mięsa o jednakowej grubości na całej długości. Daje to też pewien komfort, że mięso będzie smażyło
Right Behind The Kitchenaczkolwiek moja miłość nie jest taka wielka, żeby wyjadać go łyżeczką ze słoika. Uważam go za interesujący i podkreślający smak element wielu potraw. Między innymi świetnie pasuje do babki piaskowej (zamiast margaryny/masła), sałatki jarzynowej, zapiekanego kurczaka, czy też jako zestaw z serem i ketchupem na kanapkę. Niestety, wszyscy dobrze wiemy, że jest stworzony głównie z tłuszczu i powinniśmy
Be Fit Be Strongplanach coś innego. Mimo że przepis nie jest skomplikowany, to dość czasochłonny i wymaga dobrze zaopatrzonej szafki z przyprawami, podobnie jak każda potrawa tej kuchni. Istnieje wiele przepisów na tę zupę, są wersje wegetariańskie i z kurczakiem, z ryżem lub bez. Ja tym razem postanowiłam przygotować wersje z kurczakiem, ale bez ryżu, jednak możecie być pewni, że za jakiś czas
Codzienne Gotowaniemusi gotować się w soku pomidorowym pod przykryciem ok. 20 minut. Po tym czasie dodałam jeszcze resztę soku. Pierś z kurczaka kroimy na kawałki i podsmażamy. Gdy kasza będzie już miękka, dodajemy do całej potrawy pierś, kukurydzę i fasolę. Całość dokładnie mieszamy i w razie potrzeby po raz kolejny przyprawiamy do smaku. Smacznego kochani
Cukier&Puderktóre miałam wyjątkową ochotę. Same w sobie ,trochę niezjadliwe- ale połączone w ten sposób- to mistrzostwo świata. Jak nazwać tę potrawę? Nie wiem...wiem, że dobra i że moje małe dzieci , które pierś z kurczaka trzymają dobę w buzi...zjadły bez mrugnięcia okiem i chciały jeszcze! Że mnie smakuje to oczywiste, ale dzieci są sędziami bezlitosnymi. Przeszło ! Mistrzostwo świata! Składniki
Z Kuchni Do Kuchniskładniki * 3 pojedyncze filety z kurczaka * 1 średnia czerwona papryka * 20 dag małych pieczarek * 5-6 łyżek śmietany * kostka knorr paprykowa i pieprzowa * sól * oliwa do
Mix smakuBigos cygański... Mięsne, soczyste, drobiowe kulki. Mocno pomidorowy, lekko pikantny sos. I cała masa warzyw: cebula, pieczarki, papryka, ogórki kiszone. Zapraszam do wspólnego ucztowania! Smacznego! Składniki
Gospodyni Miejskakartonu. Gotujemy porządny bulion drobiowy bądź warzywny mała szalotka ząbek czosnku kieliszek białego wina (ja nie używałam, nie lubię smaku wina w potrawie innej niż wołowina po burgundzku) grzyby leśne, świeże – lub krewetki, groszek, suszone pomidory, kurczak, lub dowolny składnik, na który macie ochotę masło parmezan – ale prawdziwy, nie te trociny w torebkach, wystarczy wam 10 -15 dkg świeża
ladykitchenpieczenia) Ilość porcji: 4 Składniki: 500g ugotowanych ziemniaków Pęczek białych szparagów Pół pęczka zielonych szparagów Cukinia 250g ugotowanego/usmażonego/ upieczonego mięsa z kurczaka Oliwa Opakowanie śmietany 12% 200g żółtego sera Ulubione przyprawy: sól, pieprz, oregano, Przygotowanie potrawy zaczynamy od nastawienia posolonej wody na szparagi. Zanim woda się ugotuje to białe szparagi myjemy i obieramy. Zielone myjemy i odłamujemy zdrewniałe
Kolizje Smaków