por z mielonym - 500 przepisów

Mielone zraziki nadziewane porem i papryką 214

samym deserem człowiek żyje, dlatego dziś mam dla Was smaczną i szybką wersję zrazików w sam raz na obiad. Zraziki są z mięsa mielonego, nadzienie zaś z papryki i pora. Do tego sos pomidorowo-paprykowy i pyszny obiad gotowy;)) Składniki: 500g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego,  czerwona i zielona papryka,  1/2 pora,  cebula,  2 ząbki

Z miłości do słodkości
Niebanalne kotlety mielone vol. 2 + marchewka z porem 212

duże kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano. Takie mielone lubię zjeść nawet same, albo z bułką, w towarzystwie sałaty, ogórków konserwowych i sosu czosnkowego. Taki hamburger jest doskonałą przekąską, gdy mamy mało czasu. Kiedy jednak mam chwilę, przygotowuję... Marchewkę z porem w sosie beszamelowym Będziemy potrzebować: 4 niewielkie marchewki 1 średniego pora

Ratunku obiad
Zupa krem z brokułów i sera pleśniowego 158

ząbki czosnku600-800 ml bulionu150 g sera pleśniowego3-4 łyżki oleju czosnkowego Kujawskiego1-2 łyżki masłaszczypta cukrupieprz mielony, sólPora opłukać i pokroić w półplasterki. Rozgrzać masło z dodatkiem oleju czosnkowego Kujawskiego i na małym ogniu udusić pora do miękkości doprawiając mielonym pieprzem i solą około 10-15 minut. Dodać opłukane i pokrojone na mniejsze kawałki brokuły

UgotujmyTo.pl
Sandacz na sosie z pora. 140

Składniki: 15 dag filet z sandacza sok z cytryny, sól pieprz świeżo mielony 1 por 100 ml. śmietana kremówka 36% 1 łyżka ketchupu 30 ml. brandy 1 łyżka sosu pikantnego chilli sól, pieprz masło i olej do smażenia przyprawa do ryb Wykonanie: Na patelni rozpuszczamy masło z odrobiną oleju. Dodajemy białe części pora i dusimy. Następnie dodajemy ketchup, łyżeczkę

Kulinarny karnet Christophera
Pasztet drobiowy 364

seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać.Na rozgrzany na dużej patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć.Do podsmażonej cebuli dodać mięso mielone, marchewkę, seler, por i pietruszkę i zalać 500 ml zimnej wody. Doprawić liściem laurowym, ziarnami pieprzu, owocami jałowca i zielem angielskim. Dusić na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając(...)przestudzone mięso wraz z warzywami i przyprawami zmielić 2-krotnie w maszynce do mięsa.Do zmielonego mięsa z warzywami dodać jaja i dobrze wymieszać. Przyprawić imbirem, gałką muszkatałową, pieprzem mielonym i solą. Wszystko dobrze wymieszać.Keksówkę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przełożyć masę mięsną i dokładnie uklepać.Pasztet piec w piekarniku nagrzanym

Gospodyni Miejska
Dorsz po japońsku 154

dlatego większość dań rybnych przyrządzam z tej ryby. Oto kolejna wariacja: dorsz po japońsku. Inspiracja TU. Fajne i ciekawe danie. Polecam.Składniki: 2 filety z dorsza marchewka 1 por łyżeczka mielonego imbiru sól, pieprz sos: 1 i 1/2 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 strączek suszonej papryczki chilli 1 filiżanka wody Wykonanie:1. Dorsza ugotować na parze.2(...)Pora i marchewkę pokroić na kawałki o długości 3 cm, a następnie w cienkie paseczki.3. Przygotować sos: połączyć wodę z mąką ziemniaczaną, dodać pokrojoną w drobną kostkę papryczką (wcześniej namoczoną w gorącej wodzie) i wymieszać wszystko z sosem sojowym. Doprawić imbirem, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalać warzywa.4. Włożyć do garnka rybę, położyć na niej warzywa oblane sosem

Pasja Smaku
Zupa z pora z mięsem mielonym 349

Zupa z pora, z dodatkiem mięsa mielonego to bardzo sycący posiłek. Z powodzeniem wystarczy, jako pełny obiad, bez konieczności przygotowywania drugiego dania. Składniki: * 750 ml rosołu drobiowo-warzywnego * 1 duży por * 1 średniej wielkości marchewka * 150 g pieczarek * 200 g mięsa mielonego wieprzowego * 1 serek topiony ( prostokąt ) śmietankowy lub ziołowy * 1 łyżka śmietany 18% * sól, pieprz * 2 łyżki(...)tarce o grubych oczkach. Rosół zagotować, wrzucić marchew - gotować pod przykryciem. W tym czasie rozgrzać na patelni olej. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć na rumiano, mięso mielone. Mięso dodać do gotującego się rosołu. Pora pokroić w plastry. Pora poddusić na łyżce masła - miękkiego dodać do zupy.  Pieczarki pokroić w półplastry. Na pozostałym maśle udusić grzyby - dodać do zupy. Zupę

kolorowotorcikowo
Zapiekanka " pokaż lodówko, co masz w środku" :) 170

ziemniaczana zapiekankaGdy brak pomysł na obiad, najczęściej robimy zapiekanki ziemniaczane. W taki własnie sposób narodził się ten przepis :)składniki:1 kg ziemniaków70 dag mięsa mielonego (u mnie wieprzowo - wołowe)1 cały por1 duża cebula2 ząbki czosnku4 duże pomidory bez skórki200 ml śmietanki kremówki2 jajka15 dag żółtego serałyżka masłazioła: tymianek, rozmarynsól, pieprzkoperekrozmaryn do dekoracjiZiemniaki gotujemy(...)soli i pieprzu. Pomidory sparzamy wrzątkiem i ściągamy skórkę. Na dno naczynia układamy pierwszą warstwę ziemniaków, doprawiamy pieprzem i ziołami. Następnie wykładamy mięso mielone, potem układamy por, a następnie pomidory pokrojone w plastry i na sam koniec ostatnia warstwę ziemniaków, którą posypujemy pieprzem i ziołami. Sos: śmietankę mieszamy z 2 jajkami

Bon Appetit Małgorzaty
Klopsiki i por 206

mięsa mielonego 1 cebula 1 żółtko sól, pieprz ziołowy 2 pory 250 ml śmietany kremowi 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła wykonane: Pory myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Cebulkę kroimy na drobną kostkę i podsmażamy by się zeszkliła, a nie zrumieniła. Dodajemy ją do mięsa mielonego razem z żółtkiem, solą i pieprzem ziołowym. Wyrabiamy mięso, formujemy małe(...)klopsiki wielkości piłeczki golfowej. Smażymy na 1 łyżce oleju z każdej strony i ściągamy z patelni.  Na patelnie dokładamy masło, gdy się rozpuści dokładamy na patelnie por. Podsmażamy przez chwile, ale nie rumienimy. Podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości. Płyn odparuje, wlewamy na patelnie kremówkę i dokładamy klopsiki. Śmietanę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy

Przysmaki Karolki
Domowe sajgonki 195

moja wiedza pomieszana z tym, co przeczytałam w Internecie. Nie wzorowałam się na żadnym konkretnym przepisie. Składniki na dużych 9 sztuk: ok. 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 mała marchewka mały Por – biała część 50g makaronu ryżowego 9 płatów papieru ryżowego 2-3 łyżki sosu sojowego 1 jajko 3 liście kapusty pekińskiej mała cebula 25g grzybków(...)kilku cm. Cebulę i kapustę pekińską pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora pokroić na paseczki (sparzyć). Do miski przełożyć mięso mielone. Dodać pokrojony makaron ryżowy, grzybki, cebulę, pora, startą marchewkę, kapustę pekińską i jajko. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, ewentualnie papryką w proszku. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Papier ryżowy zwilżyć

Fabryka pomysłów
Mielone zraziki 262

się już tradycyjne mielone albo macie ochotę na zrazy, to ten przepis jest dla Was;) Siostra zdradziła mi kiedyś jak można zrobić pyszne zrazy z mięsa mielonego, od tamtej pory robię je bardzo często. Ich największym plusem jest to, że szybko się je robi i są naprawdę bardzo smaczne. Składniki:1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

Z miłości do słodkości
Cannelloni z porem i brokułem 324

makaronu cannelloni 2 łyżki oleju - do gotowania makaronu masło - do wysmarowania naczynia do zapiekania FARSZ: 500g mięsa mielonego z indyka - choć tak naprawdę rodzaj mięsa zależy wyłącznie od fantazji kucharza: z kurczaka, z indyka, wieprzowe - do wyboru do koloru :) 2 duże pory - biała część + ok.5cm części jasnozielonej 2 jaja - całe 1 brokuł - korzeń do farszu, różyczki do zapieczenia(...)przyda się dalej.Pora umyć, pokroić w półplasterki i zblanszować przez chwilę na sitku w wodzie od gotowania brokuła. Odcedzić, odstawić do ostygnięcia. Woda nadal będzie potrzebna.Do mięsa mielonego dołożyć korzeń brokuła, por, bułkę tartą - łącznik i wypełniacz, ma na celu wchłaniać nadmiar wilgoci z farszu i trzymać jego konsystencję. Wbić 2 jaja i doprawić przyprawami i sosem sojowym

Grunt to przepis!
Surówka z pora 190

łatwa do wykonania. Polecam :-) Przepis da 4-5 osób. Składniki: 1 duży por 1 marchew 1 jabłko 1 łyżka majonezu* 1 mały kubeczek jogurtu Szczypta soli Odrobina mielonego pieprzu Sposób wykonania: Pora przekroić wzdłuż i pokroić na cienkie plasterki. Marchew i jabłko utrzeć na tarce o średnich oczkach na wiórki. Dodać łyżkę majonezu, jogurt, szczyptę soli i mielonego

Na słodko lub wytrawnie
Kotlety mielone 216

Przyszła pora na podstawowe kotlety mielone. Niegdyś były zmorą, jako dziecko bardzo ich nie lubiłam, teraz robię raz na jakiś czas i mi smakują :) Najlepiej z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej.Składniki:50 dag mielonego mięsa wieprzowego1 jajko1 sucha kajzerkamleko lub woda do namoczenia kajzerki1 cebulka1 ząbek czosnku 1 płaska łyżeczka solipieprz do smakumajeranek suszonybułka tartaolej

Kuchnia domowa Ani
Kotlety mielone 207

Powolutku nadrabiam zaległości blogowe i publikuję przepisy, których dziwnym zbiegiem okoliczności nie ma do tej pory na blogu.  Pora na kotlety mielone.  Miały pojawić się już jakiś czas temu, ale zupełnie nie wychodziły mi zdjęcia.  Te może też nie są takie, jakie bym sobie wymarzyła, ale ostatecznie zdecydowałam, że się tutaj znajdą.     Składniki

Sto kolorów kuchni