kremowy do smarowania kanapek, jogurt wtedy odcieka ok. 24- 48 godzin. Tym razem postanowiłam przygotować kulki serowe z dojrzewającego 96 godzin jogurtu i zalać je oliwą. Ser labneh w zalewie oliwnej można przechowywać nawet miesiąc. Kulki są jednak tak smaczne, że znikają w ciągu kilku dni. Ilość otrzymanego sera zależy też od gęstości jogurtu. Po zrobieniu serowych kulek(...)oliwie: 1,5 szkl. labneh (4 dniowego) po 1 łyżeczce ulubionych przypraw (ja dałam swańską sól, czyli mieszankę soli z ziołami i przyprawami, czarnuszkę, suszony koperek, tymianek, suszone pomidory z czosnkiem) 1,5 szklanki oliwy z oliwek 1 szkl. oleju rzepakowego (opcjonalnie) kilka gałązek świeżych ziół: rozmarynu, tymianku, majeranku (opcjonalnie) Łyżeczką nabieramy porcje serka i robimy kulki wielkości orzecha włoskiego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsoli 2 łyżki cukru Pomidory sparzyć. Zdjąć skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki i gniazda nasienne. Pozostały miąższ włożyć do garnka, przykryć i gotować przez 20 minut. Rozgotowane pomidory przetrzeć przez sito do drugiego garnka i zagotować. Dodać sól i cukier. Odparować na większym ogniu w celu uzyskania bardziej gęstego przecieru (przez około 15 minut). Gorący przecier rozlać(...)owoców. Im jest większa, tym mniej dodajemy cukru. Najwięcej mają śliwki, jabłka, jagody, agrest, porzeczki. d) Konserwowanie octem. Popularne konserwowanie to marynowanie w zalewie octowej. Ocet przedłuża trwałość produktów dzięki właściwościom bakteriobójczym. Życzę Wam udanych smakołyków zamkniętych w słoikach
Bon Appetit Małgorzatywzględu na mojego męża, który jest ich niezmiennym wielbicielem od wielu lat. Kapary firmy Lombardi zdecydowanie odbiegają jakością od tych kupowanych w marketach. Owoce są duże, aromatyczne, zalewa nie jest przesolona. Kapary nadają potrawom charakterystyczny posmak, są doskonałe zarówno na zimno, jak i na ciepło. Filet z tuńczyka Dobrej jakości tuńczyk to podstawa smacznego dania, szczególnie(...)sałaty lodowej2 pomidory1/2 cebuli2 jajka ugotowane na twardofilet z tuńczyka w olejugarść kaparówoliwa z oliwek EVsos balsamicznysólpieprz Wykonanie:Sałatę kroimy w paski, układamy w salaterce i na nią kładziemy pomidory i jajka pokrojone w ósemki, cebulę pokrojoną w piórka, kawałki tuńczyka i kapary. Wszystko polewamy oliwą z oliwek i sosem balsamicznym, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku
Kulinarne przygody GatityDziś przedstawiam świetny pomysł na pyszny, szybki i sycący obiad po pracy da całej rodziny. Potrawka z kurczakiem, szparagami, papryką, grzybami i szpinakiem w pysznym sosie
karmelowyW minione Święta dostałam od 'Świętego Mikołaja' pod choinkę wspaniałą książkę kucharską z przepisami kuchni indyjskiej. Chciałam się z Wami podzielić jednym z przepisów na ostro
Tajskie smakigotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy kasza wchłonie całą wodę, przetrzymać jeszcze na ogniu, aby odparować resztę wilgoci. 100 g ziarna komosy ryżowej (Quinoi) Czarną fasolę odsączyć z zalewy, przełożyć na patelnię. Dodać przyprawy i smażyć wszystko na sucho przez ok. 2 min, mieszając od czasu do czasu. 1 puszka czarnej fasoli (400 g) 1 łyżeczka mielonego kuminu(...)Bułeczki przekroić. Podgrzać na patelni z odrobiną oleju/oliwy. Dolną połówkę bułeczek posmarować grubo hummusem kalafiorowym, ułożyć po łyżce reliszu cebulowego, następnie plaster sałaty, gorące kotlety, plastry ogórka kiszonego i pomidora. Na to ponownie (odrobinę tym razem) relisz cebulowy i plaster sałaty. Przykryć górną połówką bułki. Można wbić długą wykałaczkę w środek każdego burgera, aby wszystko się lepiej trzymało. Od razu
Moja Delicjagotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy kasza wchłonie całą wodę, przetrzymać jeszcze na ogniu, aby odparować resztę wilgoci. 100 g ziarna komosy ryżowej (Quinoi) Czarną fasolę odsączyć z zalewy, przełożyć na patelnię. Dodać przyprawy i smażyć wszystko na sucho przez ok. 2 min, mieszając od czasu do czasu. 1 puszka czarnej fasoli (400 g) 1 łyżeczka mielonego kuminu(...)Bułeczki przekroić. Podgrzać na patelni z odrobiną oleju/oliwy. Dolną połówkę bułeczek posmarować grubo hummusem kalafiorowym, ułożyć po łyżce reliszu cebulowego, następnie plaster sałaty, gorące kotlety, plastry ogórka kiszonego i pomidora. Na to ponownie (odrobinę tym razem) relisz cebulowy i plaster sałaty. Przykryć górną połówką bułki. Można wbić długą wykałaczkę w środek każdego burgera, aby wszystko się lepiej trzymało. Od razu
Moja DelicjaNie wiem czy wiecie, ale znana i lubiana chyba przez wszystkich marka Bonduelle świętuje swoje 25-lecie istnienia w Polsce. Taką okazję trzeba uczcić po królewsku
Ostra na SłodkoZupa meksykańska będzie idealnym daniem dla osób lubiących proste przepisy oraz pikantne potrawy. Jest ona doskonała na obiad na dwa dni. Zupa jest bardzo podobna w
Kuchnia Bazyliitalerzu. Obiad podaliśmy z najprostszą z surówek – z czerwonej kapusty z pomarańczą i jabłkiem, skropioną sokiem z pomarańczy i cytryny. Przepis na pieczone udka z kurczaka w zalewie pomarańczowej. Tak wyglądał nasz niedzielny obiad. Poniedziałek – Sałatka z jarmużu, kurczaka, batatów i cieciorki Wszystkie składniki tej sałatki przygotowaliśmy w czasie gotowania niedzielnego obiadu. W niedzielny wieczór wystarczyło(...)zdrowsze. Przepis na placki z jarmużu i cukinii. Czwartek – Zupa pomidorowo-paprykowa z grzanką Polecamy Wam ten przepis na pomidorowo-paprykowy krem – lekko słodki z delikatną nutą kwaskowych pomidorów, zagryziony chrupiącą, podpieczoną ciabattą, udekorowaną jabłkiem pokrojonym w słupki, siekanym porem i pokruszonym serem pleśniowym… To było chyba najdłuższe zdanie na naszym blogu, ale w pełni oddaje radość czerpaną
Niedzielny kucharzDomowa tortilla z mąki pełnoziarnistej z czosnkową pastą z awokado, prażoną na ostro ciecierzycą, pomidorkami cherry, rukolą i mozzarellą, podawana z pieczonymi batatami (Danie na 2
Moja MichaNie wnikając zbyt głęboko w językowe niuanse, w Holandii słowem uitsmijter określa się m.in. rodzaj kanapki składającej się z pieczywa, sadzonego jajka, szynki (lub bekonu) i
Kulinarna PokusaZazwyczaj na każde przyjęcie przygotowujemy „jakąś” sałatkę. Bardzo często jest to tradycyjna sałatka warzywna, warto jednak zaskoczyć czymś naszych gości i przygotować jakąś inną
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!historia. W niedługim czasie po rezygnacji z mięsa przez mnie i mojego Męża, zorganizowaliśmy imprezę dla znajomych. Przygotowałam na nią całą masę wegetariańskich przysmaków - sałatki, tartę z serem i pomidorami, quesadillę faszerowaną fasolą i właśnie te kotlety. Dopiero w połowie imprezy, gdy w rozmowie wspomnieliśmy, że nie jemy mięsa (a większość jedzenia została spałaszowana), znajomi ze zdziwieniem zapytali się(...)wszystkie przyprawy (kolendrę, kmin, imbir i ras el hanout) i przesmaż je z warzywami przez 1 minutę. Zdejmij patelnię z ognia. Do miski wrzuć połowę ciecierzycy odsączonej z zalewy, połowę marchewki i całą cebulę z czosnkiem i przyprawami. Przy pomocy ręcznego blendera zmiksuj wszystko na gładką pastę. Teraz dodaj pozostała ciecierzycę i marchewkę oraz orzechy i ponownie zmiksuj
Chilli Czosnek i Oliwamorską falą – bowiem płaski brzeg morza z portem kolumną Kolumba dają symboliczną moc rozprzestrzeniania się miasta i nieokiełznanej, jak morze, inwencji architektonicznej jego budowniczych. „Fala miasta ” zalewa więc okoliczne wzgórza i pozwala nam zachwycać się cudownymi widokami . Tibidabo, Montjuic najbardziej znane, ale równie piękne doznania będą nam towarzyszyć chociażby w okolicach Parc Guell. Zacznę od początku(...)kultury arabskiej, żydowskiej, francuskiej i włoskiej. Wędrując po targu, barcelońskich knajpkach zachwycają nas potrawy oparte na typowych składnikach dla całego basenu morza śródziemnego; a więc świeże warzywa (w szczególności pomidory, czosnek, bakłażan, papryka i karczochy), różnorodność chlebów, makaronów, oliwek, wiele odmian fasoli białej, czerwonej, soczewicy no i grzybów. Osobna uwaga należy się przeróżnym kiełbasom. Ja szczególnie polecam lokalną Butiffarę
Szybko Tanio Smacznie