pomidory w zalewie - 2641 przepisów (strona:143/177)

Hummus z tahini, chili i ziarnami dyni 98

masła sezamowego. Świetny dodatek do chlebowych grissini, czy innych przekąsek chlebowych. Polecam na śniadanie czy kolację, posmarujcie nią pieczywo a sami przekonacie się jaka jest pyszna. Smakuje z dodatkiem pomidora lub ogórka, świeżego koperku lub natki pietruszki. Składniki: 1 puszka ciecierzycy (odsączcie ją) lub suche ziarna ciecierzycy 3,5 łyżki oliwy z oliwek 3 średnie ząbki czosnku 2 łyżki soku(...)Jeśli jednak chcecie możecie kupić suche ziarna ciecierzycy, które moczcie dobę w wodzie, następnie przepłuczcie je i gotujcie do godziny czasu do miękkości. Należy pamiętać, że ciecierzyca w zalewie nie traci wartości odżywczych, dlatego możemy sobie pozwolić na krótszą drogę przygotowania naszego hummusa. Odsączcie ciecierzycę z wody (nie wylewajcie jej, może się w razie czego przydać gdy pasta

Zasmakuj Kuchni
Sałatka z grillowanym tofu 128

Wegetariańska, lekka i pyszna sałatka z grillowanym tofu. Dzięki marynowaniu w miodzie i soku z cytryny jest bardzo wyraziste i świetnie komponuje się z chrupiąca sałatą

Pyry na Gaz
Wegański majonez z fasoli Jamar 105

Dziś domowy majonez na kanapki. Majonez jest mniej zwarty niż ten tradycyjny, jednak dobrze rozsmarowany na kanapce nie spływa, świetnie smakuje. Polecam ze świeżym ogórkiem, pomidorem z cebulką, wędliną czy serem. Jak dla mnie łudząco przypomina klasyczny majonez z dodatkiem jajek. Jest pyszny i już! Dla tych co mogą jaja polecam do ozdabiania np. wielkanocnych jaj. Majonez na kanapki, wegański(...)łyżeczki ostrej musztardy opcjonalnie: 2 łyżeczki octu jabłkowego lub soku z cytryny – ja dziś pominęłam sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Do blendera przekładam fasolę (nie odsączam jej z zalewy), dodaję resztę składników oprócz oleju (ten będzie dodany na końcu) . Miksuję składniki na gładką masę. Gdy masa z fasoli jest już gładka to dolewam powoli, ale ciągle mieszając powoli

Zasmakuj Kuchni
Z cyklu obiad w mniej niż pól godziny: makaron z oliwkami i tuńczykiem 282

osób lub dla 2 na dwa dni ;) Będziemy potrzebować: 200 g grubego makaronu (kokardki, rurki, świderki, czy co tam akurat macie) 500 g pomidorowej passaty (lub zmiksowanych na gładko pomidorów z puszki) 100 g koncentratu pomidorowego 2 szklanki mleka (może być też płynna śmietanka) 2 puszki tuńczyka w kawałkach (najlepiej w sosie własnym) - łączna masa ryby(...)całkowicie przykryty). W taki oto sposób pyszny, kremowy sos robi się właściwie sam, a my możemy w tym czasie pokroić oliwki (w niezbyt cienkie plasterki), a tuńczyka odcedzić z zalewy. Makaron gotujemy w sosie do miękkości (zazwyczaj zajmuje to trochę więcej czasu, niż producent podaje na opakowaniu, dlatego należy go sprawdzać). Gdy sos zacznie się wchłaniać i gęstnieć dobrze

Ratunku obiad
Niskokaloryczna sałatka do pracy lub do obiadu 8604

260g Oliwa z oliwek – 3 łyżki Ocet balsamiczny – 1 łyżka Szczypta: suszonej bazylii, czosnku i soli Szczypta świeżo zmielonego chilli i pieprzu   Wykonanie: Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórka pokroić w półtalarki. Paprykę pokroić w paseczki. Pomidorki przekroić na pół. Wszystkie składniki wrzucić do miski. Oliwę połączyć z octem, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym sosem(...)kcal Kukurydza konserwowa 285 g 8,3 g 3,4 g 67,3 g 11,1 g 291 kcal Pomidory koktajlowe 200 g 1,8 g 0,4 g 7,2 g 2,4 g 30 kcal Sałata lodowa 150 g 1,4 g 0,2 g 4,5 g 1,8 g 21 kcal Oliwa z oliwek

Kulinarne Przeboje
Kurczak Marengo , włoska kuchnia 137

Kurczak Marengo , włoska kuchnia Kurczak Marengo , to potrawa kuchni włoskiej jak to w daniach śródziemnomorskich , dominuje bazylia , oliwki i pomidory . Smak tego dania jest nieporównywalny z niczym , niby kurczak w sosie pomidorowym , ale dodatek ziół , oliwek oraz wina , sprawia ,że potrawa zdecydowanie się wyróżnia . We Włoszech, oryginalnie , serwuje się go z grzankami czosnkowymi i smażonymi grzybami .Polecam , doskonale urozmaici jadłospis(...)mięsa z kurczaka zdejmujemy skórę i wyciągamy kości . Nacieramy mieszanką przypraw, zmiażdżonym praską czosnkiem , zalewamy winem i odstawiamy na dwie godziny lub na całą noc . Wyciągamy mięso z zalewy, zalewę odstawiamy , będzie jeszcze potrzebna . Mięso obsmażamy na oliwie z oliwek , na złoty kolor z obu stron , zalewamy zalewą pozostałą po moczeniu , passatą , doprawiamy solą , dodajemy cukier i dusimy

Ogrodnik w podróży
Sałatka ze szpinakiem 117

  Ostatnio letnią porą coraz częściej przyrządzam na kolacje lekkie sałatki. Uwielbiam sałatki ze szpinakiem, są bardzo smaczne i delikatne w smaku.   Składniki: 200 gram

Bajeczna Kuchnia
SMAK LATA ZAMKNIĘTY W SŁOIKU CZYLI CAPRESE W SŁOIKU 113

pieprzem i listkami bazylii. Jest to jedna z prostszych sałatek. Mój pomysł na caprese sprawdzi się zarówno podczas pikniku, imprezy plenerowej czy zwykłego spotkania z przyjaciółmi. Nie musimy kroić pomidorów czy mozarelli a mimo wszystko sałatka ta wygląda wspaniale.  Sprawdzi się zarówno jako przystawka do podpieczonej bagietki jak i będzie idealna do zjedzenia jej samej. Do caprese użyłam małych(...)bazylii 250 m oliwy z oliwek sól pieprz Pomidorki myjemy i osuszamy. Nakłuwamy każdy pomidorek wykałaczką. Bazylię siekamy, czosnek roimy w cienkie plastry. Mini Kulki Galbani mozarelli odsączamy z zalewy. Do słoika układamy naprzemiennie pomidorki, ser mozarella, posiekaną bazylię oraz czosnek. Oliwę z oliwek przyprawiamy solą oraz pieprzem. Zalewamy pomidorki i ser oliwą. Słoik zakręcamy i odstawiamy

Kuchnia w oparach
Pasta hummus z tahini, chili i ziarnami dyni 167

masła sezamowego. Świetny dodatek do chlebowych grissini, czy innych przekąsek chlebowych. Polecam na śniadanie czy kolację, posmarujcie nią pieczywo a sami przekonacie się jaka jest pyszna. Smakuje z dodatkiem pomidora lub ogórka, świeżego koperku lub natki pietruszki. Składniki: 1 puszka ciecierzycy (odsączcie ją) lub suche ziarna ciecierzycy 3,5 łyżki oliwy z oliwek 3 średnie ząbki czosnku(...)jednak chcecie możecie kupić suche ziarna ciecierzycy, które moczcie dobę w wodzie, następnie przepłuczcie je i gotujcie do godziny czasu do miękkości. Należy pamiętać, że ciecierzyca w zalewie nie traci wartości odżywczych, dlatego możemy sobie pozwolić na krótszą drogę przygotowania naszego hummusa. Odsączcie ciecierzycę z wody (nie wylewajcie jej, może się w razie czego przydać

Zasmakuj Kuchni
Noże ceramiczne Kyocera, test noża ceramicznego 94

zawartych. Przyznacie, że forma tego testu jest dość dziwna, bo od razu zakładamy, że Kyocera to znakomity nóż, ale chcemy jedynie sprawdzić w czym jest lepsza od zalewu nie markowych propozycji. Żeby było trudniej fakty z testów Kyocery przeplotę z moimi spostrzeżeniami zebranymi podczas rocznego intensywnego użytkowania   noża ceramicznego Kyocera FK-140WH-RD . Wiadomo(...)warzywo poddaje się łatwo, nie miażdży się tylko ładnie układa w kosteczkę. Nie wiedzieć czemu ja nadal po tej czynności płaczę, tutaj nóż już niewiele pomaga :-). Przecięcie pomidora mimo braku ząbków? Nie ma problemu – zrobione i to bez jego zgniatania - taki właśnie powinien być każdy nóż Santoku . Ostrość: Jak widać na załączonych zdjęciach

cucinare
ŚLEDZIE W OLEJU Z CEBULĄ 182

Śledzie można przyrządzać na bardzo wiele sposobów np.w curry,w pomidorach,musztardzie. Ale chyba najbardziej tradycyjny, to śledź w oleju z cebulką, który często gości na naszych stołach. Śledź należy do ryb tłustych dzięki czemu jest bardzo bogaty w omega-3 kwasy tłuszczowe, witaminę D, selen i witaminy B12, a także minerały tj. żelazo, cynk, miedź,  fosfor(...)połowy cytryny. Pokroiłam odrobinę cebuli dymki. Dodałam olej. I wszystko dokładnie wymieszałam. Odstawiłam do lodówki i gotowe;) Smacznego! Polecam również: śledzie po kaszubsku śledzie smażone w zalewie octowej   sałatkę śledziową z burakami i ziemniakami    sałatkę śledziową z jabłkiem  śledzie z czosnkiem i majerankiem  śledzie w sosie musztardowo śmietanowym z koperkiem

potrawyregionalne
Papryki faszerowane chili con carne 181

mielonej wieprzowiny (choć najlepiej użyć mięsa wołowego)4 średniej wielkości czerwone papryki2 małe papryczki chili1 puszka czerwonej fasoli1 cebula3 ząbki czosnku300 ml pasty pomidorowej (lub 1 puszka pomidorów)200 ml bulionu warzywnego1 łyżeczka kuminu1 łyżeczka pieprzu cayenne1 łyżeczka suszonego oregano1 łyżka sosu Worcester lub sojowego1 łyżeczka cukru trzcinowego1 łyżeczka masła1 łyżka oliwy z oliwekPrzygotowanie:Papryki przekroić na połówki i oczyścić(...)oraz posiekane drobno chili. Przykryć pokrywką i dusić przez 20 minut. Gotować kolejne 10-20 minut, stopniowo dolewając bulionu. Powinien nam powstać gęsty sos. Na koniec wrzucić opłukaną z zalewy fasolę i pogotować jeszcze chwilę.Upieczone papryki wypełnić chili con carne i zapiekać kolejne 10 minut w 200°C. Podawać z sosem guacamole.Sos guacamole:2 miękkie awokado2

Food Square
Makaron z sosem pomidorowo-brokułowym 120

widok tych dzieci przypomina się maskotka pewnej bardzo znanej firmy. Kilogramy tłuszczu zwisające z tych dzieci i pucołowate policzki sprawiają, że krew mnie zalewa... Jak można doprowadzić dziecko do takiego stanu? I Wy się dziwicie, że w sklepikach szkolnych wprowadzono ograniczenia? Tak wiem, ograniczenia te są stosowane wobec wszystkich dzieci, ale mają za zadanie uświadomić rodziców, że coś robią(...)cenne składniki w diecie Waszego dziecka. I żadnych wymówek, że nie macie czasu na stanie przy garach. Potrzebne nam (na 2 porcje) - 200 g makaronu orkiszowego - 2 duże pomidory - 1/3 brokuła, w różyczkach - odrobina soli - pieprz czarny - zioła prowansalskie Przygotowanie:  Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Skórkę pomidorów nacinamy i zalewamy pomidory wrzątkiem. Następnie zdejmujemy z nich skórkę

W poszukiwaniu inspiracji
Sałatka z białą fasolą, rzodkiewką i selerem naciowym 174

Bardzo pożywna i pyszna sałatka z białą fasolą, papryką, rzodkiewką i selerem naciowym to moja  dzisiejsza propozycja na szybką sałatkę. Również świetnie sprawdzi się jako

magiczna kuchnia Kasi
Sos słodko- kwaśny 213

Jeśli lubicie sosy do makaronu musicie koniecznie go wypróbować. Cukinia fajnie komponuje się z pomidorami i papryką, a do tego jej żółty kolor będzie przypominał Wam o ciepłym lecie ;) Przepis pochodzi ze strony In My Coffee Kitchen, zmniejszyłam proporcje o połowę. Dodałam też swoje modyfikacje. Z tej porcji wyszło mi 5 słoików po około 300ml. Składniki: 0,5kg czerwonej(...)Cukinię kroimy w kostkę, paprykę w paseczki, a cebulę w piórka, mieszamy razem i zasypujemy 1,5 łyżki soli. Odstawiamy na noc. Następnego dnia z octu i cukru gotujemy zalewę. Nadmiar wody odsączamy z warzyw, wkładamy je do garnka i zalewamy gorącą zalewą. Dodajemy koncentrat i przyprawy, dusimy 40-50 minut. Gorący sos nakładamy do słoików. Zamykamy słoiki i pasteryzujemy

Czerwona Porzeczka

Proponowane wyszukiwania