dodałam od siebie jeszcze jeden warunek - najlepiej, żeby było na ciepło. Moją pierwszą propozycją jest omlet z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą. Białko z jaja i sera powoduje, że jesteśmy syci przez dłuższy czas. Z kolei sok pomarańczowy w połączeniu z pomidorami zawiera naprawdę porządną dawkę witaminy C, co wspomaga wchłanianie żelaza z żółtka, a także zwiększa odporność. W wersji "bardziej(...)minut. Jeżeli użyjecie 2 patelni, to w tym samym czasie będzie śniadanie dla 4 osób. Składniki na 1 porcję: 2 jaja 1 łyżka klarowanego masła 5-6 pomidorków koktajlowych 4-5 kulek mini mozzarelli sól pieprz garść rukoli szklanka soku (najlepiej pomarańczowego) Jajka rozbić do miski, roztrzepać z solą i pieprzem i ubijać na najwyższych obrotach na puszystą pianę. Pomidorki
Pełny talerzmiękka. Po ugotowaniu, odcedzić i przelać zimną wodą. Na patelni, najlepiej sprawdzi się tu wok, rozpuścić masło i wrzucić gałązki tymianku. Chwilę podsmażyć, po czym dodać miód i pomidorki koktajlowe. Smażyć, aż pomidorki zaczną pękać. W między czasie wrzącą wodą zalać kuskus i odstawić do napęcznienia. Do pomidorków dodać fasolkę i chwilę obsmażyć. Po czym dodać kuskus. Należy go wcześniej(...)pieprzem. Podawać na ciepło. Smacznego :) RADA: Żeby nie rozgnieść warzyw na jlepiej mieszać poruszając patelnią , nie używając łyżki . Kategoria: DANIA WEGETARIAŃSKIE , Szybki obiad , WYTRAWNIE Tagged: fasolka szparagowa , kuskus , pomidory , tymianek
https:KKuchniaMniamświeżych drożdży, 1 łyżka oleju, 60 ml mleka, 60 ml wody, dwie szczypty cukru, szczypta soli. dodatki: 1/2 puszki pomidorów z bazylią, 80 g sera mozzarella, 3 garście rukoli, 50 g szynki parmeńskiej, 30 g parmezanu, kilka pomidorków koktajlowych. Przygotowanie: Ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko, tak by było letnie. Dodajemy pokruszone drożdże i cukier(...)klei. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie podsypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto. Blaszkę smarujemy delikatnie olejem i układamy na niej ciasto. Pomidory miksujemy blenderem i polewamy nimi ciasto. Posypujemy startym serem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 10 minut. Po tym czasie posypujemy pizzę szynką i pieczemy jeszcze 3 minuty
Aga w kuchnibrukselki Środa – Shepard’s pie Czwartek – Rosół z makaronem z ciasta naleśnikowego Piątek – Stir fry z krewetkami i pomidorami Pobierz menu na tydzień Lista zakupów: 1 kg 250 g mielonej wołowiny 250 gr mielonego mięsa wieprzowego 300 g krewetek tygrysich (ewentualnie koktajlowych) 250 g krewetek koktajlowych Dwie bułki hamburgerowe Pół szklanki tartego cheddaru Makaron tagliatelle Noodle, czyli pszenny makaron chiński
Niedzielny kucharzbrukselki Środa – Shepard’s pie Czwartek – Rosół z makaronem z ciasta naleśnikowego Piątek – Stir fry z krewetkami i pomidorami Pobierz menu na tydzień Lista zakupów: 1 kg 250 g mielonej wołowiny 250 gr mielonego mięsa wieprzowego 300 g krewetek tygrysich (ewentualnie koktajlowych) 250 g krewetek koktajlowych Dwie bułki hamburgerowe Pół szklanki tartego cheddaru Makaron tagliatelle Noodle, czyli pszenny makaron chiński
Niedzielny kucharzsoli • 1/2 szklanki ciepłej wody Sos pomidorowy • 1 puszka pomidorów krojonych z oregano i bazylią • 1/2 szklanki keczupu pikantnego Dodatki • 30 dkg sera żółtego • kilka plasterków szynki konserwowej • 10 dkg salami • 1 pieczone udko kurczaka • po 1/2 papryki żółtej i zielonej • kilka oliwek czarnych • kilka pomidorków koktajlowych • oregano, zioła prowansalskie Wykonanie: • Rozdrobnione drożdże wymieszać(...)keczupem. • Każdą pizzerinkę posmarować pomidorami i posypać startym żółtem serem. • Na dwie położyć kawałki pieczonego kurczaka i paski zielonej papryki. • Na dwie następne po kilka plastrów salami i paski papryki żółtej. • Na następne szynka konserwowa i oliwki. • Na środku połówki pomidorków koktajlowych. • Posypać oregano i ziołami prowansalskimi. • Piec
To co kochamprzepis na nią. Dziś nie podarowałam i jadąc na zakupy wycięłam go sobie oraz zakupiłam wszystkie potrzebne składniki. Składniki: 2 saszetki kaszy gryczanej Lubella - stąd pochodzi przepis, 8 pomidorków koktajlowych, 10 suszonych pomidorków - ja dałam cały słoiczek, pęczek szparagów zielonych (można zastąpić brokułami), 10 czarnych oliwek, 250 g sera feta, 1 jogurt naturalny (ok.400g), 1 mała cytryna, odrobinę parmezanu(...)ogniu. Ostudzić. Oliwki pokroić - jedną oliwkę na trzy kawałki. Ser feta pokroić w kostkę. Kaszę, oliwki, ser feta, szparagi, suszone pomidory wymieszać razem doprawiając solą (tu uważać by nie przesolić) i pieprzem. Całość polać dressingiem i udekorować pomidorkami koktajlowymi i listkami bazylii (niekoniecznie). Dressing: Jogurt naturalny wymieszać z sokiem z cytryny, posiekaną natką pietruszki, odrobiną soli i pieprzu, przeciśniętym przez
W kuchni u Monikiświeżych drożdży 2 łyżki oleju 3/4 szkl. ciepłego mleka 1/2 łyżeczki cukru szczypta soli Sos pomidorowy 1/2 puszki pomidorów bez skóry 1 duży ząbek czosnku 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich Dodatki ok. 10 pomidorków koktajlowych ok. 10 kulek małej mozzarelli kilka listków świeżej bazylii PRZYGOTOWANIE Ciasto Wszystkie składniki dokładnie wymieszać z ciepłym mlekiem
zabawa smakiemświeżej kolendry oliwa po 2 łyżeczki mielonego kminu, wędzonej papryki i cynamonu 2 liście laurowe 2 puszki krojonych pomidorów 1 kg goleni wołowej, najlepiej z kością i bez ścięgien puszka białej fasoli salsa: zielona papryka 4 dymki 150 g pomidorków koktajlowych oliwa ev biały ocet winny jogurt do podania Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C. Czosnek i cebule obieramy i drobno
Dzieje kuchennej Wiewióryefekt smakowy bardzo zadowalający. Lekko pikantne pesto z rukoli, ze słodką nutą pieczonego czosnku, a do tego aromatyczne, pieczone pomidory to duet doskonały. Składniki (na 2 porcje): 200g świeżego makaronu – użyłam tagliatelle z Lidla 250g pomidorków koktajlowych – użyłam truskawkowych 2 gałązki rozmarynu 3 ząbki czosnku odrobina oliwy z oliwek do skropienia sól i pieprz do smaku Pesto(...)miksujemy dolewając małym strumykiem oliwę. Miksujemy do chwili uzyskania jednolitego pesto. Składamy danie – do ugotowanego, pozostawionego w garnku makaronu przekładamy całe pesto, dodajemy soki uzyskane spod pieczenia pomidorów i część wody po gotowaniu – wszystko mieszamy dokładnie. Jeśli makaron jest dalej zbyt posklejany, dodajemy jeszcze odrobinę wody spod makaronu. Makaron wykładamy na talerze. Na wierzch układamy upieczone pomidorki
Smaczna Stronaspokojnie można wykonać ją w wersji wegetariańskiej. Składniki: 3 kolorowe papryki: zielona, pomarańczowa oraz żółta pokrojone w cienkie paseczki 20 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół 4 ząbki czosnku, przekrojone na pół 1 średnia cebulka pokrojona w piórka pomidory z puszki 1 l bulionu warzywnego oregano sól, pieprz oliwa z oliwek olej kawałek kiełbasy pokrojonej na plasterki i lekko podsmażonej
Życie ze smakiemgorącej) 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy z oliwek Dodatki: 150 g sera korycińskiego swojskiego kilka pomidorków koktajlowych salami kawałek cukinii 1/2 małej czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku oregano rukola Sos: ketchup suszone pomidory z bazylią i czosnkiem 1. Do wysokiego kubka rozkruszamy drożdże, dajemy cukier, troszkę wody, mieszamy, żeby drożdże się rozpuściły, dodajemy łyżkę, dwie mąki
kruche babeczkioregano 1/2 łyżeczki sól i pieprz do smaku starty seler (ja użyłam gotowego ze słoiczka) 180g papryka 1/4 sztuki tofu 135g pomidor 1 sztuka fasola czerwona z puszki 180g kukurydza z puszki 95g pieczona dynia 100g pomidorki koktajlowe 2-4 sztuki Wykonanie: Przygotowanie sałatki jest bardzo proste. Po prostu kroimy i mieszamy wszystkie składniki w miseczce. I gotowe! Zapisz
rabarbarowołyżeczka soku z cytryny 10 liści bazylii łyżeczka oliwy extra vergine 6 pomidorków koktajlowych sól do smaku Wykonanie: Do wykonania pasty potrzebujemy bardzo dojrzałego, miękkiego awokado. W sklepie kupujemy jeszcze twarde awokado. Wystarczy je położyć na kilka dni w pobliżu jabłek, aby dojrzało i zmiękło. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na 8 kawałków. Awokado obieramy ze skórki
Smak mojego domucieciorką, brokułem, pomidorami i miętą Składniki: - 100g ryżu basmati - sól himalajska - 80g ciecierzycy - świeżo mielony pieprz - kilka pomidorków koktajlowych - ¼ łyżeczki
Wegańska kuchnia orientalnalekko. Zapraszamy do zapoznania się z przepisem: Składniki (dla 4 osób): 3/4 opakowania liści rukoli (80g) pół opakowania pomidorków koktajlowych (250g) pół opakowania sera feta (100g) pół opakowania kiełków rzodkiewki lub brokułu (50g) kilka suszonych pomidorów w oleju 300g piersi z kurczaka garść suszonych śliwek oraz pestek dyni Marynata do piersi kurczaka: 1/4 szklanki wody
Symfonia SmakówPróba odtworzenia dania, które zaserwował nam Giani :) Ryba na pomidorach i czerwonej cebuli SKŁADNIKI: filet ryby ze skórką (ja użyłam sandacza, najlepiej użyć dorsza) pomidorki koktajlowe 2 czerwone cebule czarne oliwki oliwa z oliwek sól, pieprz Oczyścić rybę z łusek, umyć i wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. Pokroić w paski ok 2 cm posolić, popieprzyć. Na oliwie udusić pióra
MarciochaKucharzy