efekt smakowy bardzo zadowalający. Lekko pikantne pesto z rukoli, ze słodką nutą pieczonego czosnku, a do tego aromatyczne, pieczone pomidory to duet doskonały. Składniki (na 2 porcje): 200g świeżego makaronu – użyłam tagliatelle z Lidla 250g pomidorków koktajlowych – użyłam truskawkowych 2 gałązki rozmarynu 3 ząbki czosnku odrobina oliwy z oliwek do skropienia sól i pieprz do smaku Pesto(...)miksujemy dolewając małym strumykiem oliwę. Miksujemy do chwili uzyskania jednolitego pesto. Składamy danie – do ugotowanego, pozostawionego w garnku makaronu przekładamy całe pesto, dodajemy soki uzyskane spod pieczenia pomidorów i część wody po gotowaniu – wszystko mieszamy dokładnie. Jeśli makaron jest dalej zbyt posklejany, dodajemy jeszcze odrobinę wody spod makaronu. Makaron wykładamy na talerze. Na wierzch układamy upieczone pomidorki
Smaczna Stronaspokojnie można wykonać ją w wersji wegetariańskiej. Składniki: 3 kolorowe papryki: zielona, pomarańczowa oraz żółta pokrojone w cienkie paseczki 20 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół 4 ząbki czosnku, przekrojone na pół 1 średnia cebulka pokrojona w piórka pomidory z puszki 1 l bulionu warzywnego oregano sól, pieprz oliwa z oliwek olej kawałek kiełbasy pokrojonej na plasterki i lekko podsmażonej
Życie ze smakiemgorącej) 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy z oliwek Dodatki: 150 g sera korycińskiego swojskiego kilka pomidorków koktajlowych salami kawałek cukinii 1/2 małej czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku oregano rukola Sos: ketchup suszone pomidory z bazylią i czosnkiem 1. Do wysokiego kubka rozkruszamy drożdże, dajemy cukier, troszkę wody, mieszamy, żeby drożdże się rozpuściły, dodajemy łyżkę, dwie mąki
kruche babeczkioregano 1/2 łyżeczki sól i pieprz do smaku starty seler (ja użyłam gotowego ze słoiczka) 180g papryka 1/4 sztuki tofu 135g pomidor 1 sztuka fasola czerwona z puszki 180g kukurydza z puszki 95g pieczona dynia 100g pomidorki koktajlowe 2-4 sztuki Wykonanie: Przygotowanie sałatki jest bardzo proste. Po prostu kroimy i mieszamy wszystkie składniki w miseczce. I gotowe! Zapisz
rabarbarowołyżeczka soku z cytryny 10 liści bazylii łyżeczka oliwy extra vergine 6 pomidorków koktajlowych sól do smaku Wykonanie: Do wykonania pasty potrzebujemy bardzo dojrzałego, miękkiego awokado. W sklepie kupujemy jeszcze twarde awokado. Wystarczy je położyć na kilka dni w pobliżu jabłek, aby dojrzało i zmiękło. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na 8 kawałków. Awokado obieramy ze skórki
Smak mojego domucieciorką, brokułem, pomidorami i miętą Składniki: - 100g ryżu basmati - sól himalajska - 80g ciecierzycy - świeżo mielony pieprz - kilka pomidorków koktajlowych - ¼ łyżeczki
Wegańska kuchnia orientalnalekko. Zapraszamy do zapoznania się z przepisem: Składniki (dla 4 osób): 3/4 opakowania liści rukoli (80g) pół opakowania pomidorków koktajlowych (250g) pół opakowania sera feta (100g) pół opakowania kiełków rzodkiewki lub brokułu (50g) kilka suszonych pomidorów w oleju 300g piersi z kurczaka garść suszonych śliwek oraz pestek dyni Marynata do piersi kurczaka: 1/4 szklanki wody
Symfonia SmakówPróba odtworzenia dania, które zaserwował nam Giani :) Ryba na pomidorach i czerwonej cebuli SKŁADNIKI: filet ryby ze skórką (ja użyłam sandacza, najlepiej użyć dorsza) pomidorki koktajlowe 2 czerwone cebule czarne oliwki oliwa z oliwek sól, pieprz Oczyścić rybę z łusek, umyć i wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. Pokroić w paski ok 2 cm posolić, popieprzyć. Na oliwie udusić pióra
MarciochaKucharzypostanowiłam zrobić sobie jesienną owsiankę. To było to czego potrzebowałam, miseczka mnie rozgrzała i nasyciła :) I śniadanko ~ Jogurt chlebowy z pomidorem i rzodkiewką ~ Składniki: 2 kromki chleba (u mnie żytni z ziarnami) 150g jogurtu naturalnego pomidorki koktajlowe rzodkiewka przyprawy: pieprz i sól (można dodać jakieś zioła) Jogurt mieszamy z przyprawami. Chleb rozdrabniamy na okruszki, część z nich kładziemy
Kuchenny Skrawek Niebawody7 g suchych drożdży 1 łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 1 łyżka oliwy z oliwek SOS: pomidory w puszcze 0,5 cebuli 1 czosnek ostra papryka 3 łyżki oliwy z oliwek DODATKI: ser żółty ser mozzarella szynka parmeńska rucola oliwki czarne pomidorki koktajlowe grana padano Drożdże rozpuszczamy w 60ml ciepłej wody, łączymy z cukrem i 3 łyżkami mąki. Wszystko(...)rozgrzewamy. Na gorącą oliwę wsypujemy paprykę (1łyżeczka - wersja standardowa, 2 łyżeczki - ostro, 3 łyżeczki - bardzo ostro). Teraz dorzucamy posiekany czosnek z cebulą, chwilę przesmażamy i dodajemy 2-3 pomidory z puszki i dolewamy trochę sosu. Chwilkę smażymy/gotujemy i sos gotowy. Teraz możemy wrócić do naszego ciasta. Do drożdży przesiewamy mąkę (tak na prawdę powinna być inna kolejność, czyli przesypanie
Brzuszki Łakomczuszkidaleko od bolońskiego? Ważna jest inspiracja... Do przygotowania dania użyłem: 300 gram mielonego mięsa wieprzowego z łopatki, 1 puszki pomidorów, 1 średniej marchewki, 3 ząbków czosnku, 2 szalotek, suszonego oregano, suszonego tymianku, 2 łyżek octu balsamicznego, 100 gram żółtych pomidorków koktajlowych, pęczka świeżej bazylii, 50 gram parmezanu, 100 gram mozarelli, 50 gram zielonych oliwek, pełnoziarnistego makaronu spaghetti, oliwy, soli, czarnego(...)szalotkami i czosnkiem smażyłem aż do jego bardzo delikatnego zarumienienia się, następnie dodałem na patelnię startą na grubej tarce marchewkę. Po upływie około dwóch minut dodałem na patelnię pomidory z puszki - można użyć zarówno pomidorów całych, które i tak się w czasie gotowania rozpadną, jak i krojonych - ja, jak widać, użyłem krojonych. Całość pomieszałem, a następnie dodałem około łyżeczki suszonego
Wyprawy kulinarneLidl Polska. Blender sprawdził się bardzo dobrze i w kilka chwil przemienił moje składniki w gładką zupę-krem. Gazpacho pomidorowo-arbuzowe Składniki gazpacho / na 4-8 porcji: 1 kg pomidorów malinowych, obranych i pozbawionych twardych szypułek 3 średnie ząbki czosnku 3 łodygi selera naciowego 1/2 małej cebuli (czerwona będzie delikatniejsza w smaku) 200-300 g arbuza, bez skórki i pestek(...)winnego 50 ml oliwy garść liści bazylii spora szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu do podania: oliwa, pomidorki koktajlowe, listki bazylii, plasterki papryczki chilli (opcjonalnie), pasuje również pokrojony w kostkę ser feta, grzanki z chleba, świeża bagietka Przygotowanie gazpacho pomidorowo-arbuzowego: Pomidory z grubsza posiekaj i przełóż do dużej miski. Czosnek obierz z łupinek i posiekaj. Cebulę, selera naciowego oraz
Chilli Czosnek i Oliwaczerstwa bułka sól i pieprz jajko - 1 szt cebula - 1 szt Omlet ; pomidor - 1 szt pietruszka - 1/2 pęczka mleko - 2 łyżki sól i pieprz jajka - 2 szt Dodatkowo; tłuszcz do smażenia bułka tarta do panierki Dekoracja; liście sałaty koperek pomidorki koktajlowe Przygotowanie; Mielone; Bułkę namoczyć w wodzie, dobrze odcisnąć. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, przesmażyć na tłuszczu. Mięso mielone
Kuchnia Danusimakaronie tagliatelle, z sosem śmietanowym z brokułem i kalafiorem Składniki: - 2 filety z kurczaka - 2 suszone pomidory - 2 kawałki fety - 2 listki bazylii - 100 g masła - 1/2 cebuli - 160 g śmietany 18% - 230 g mrożonego kalafiora - 230 g mrożonego brokuła - 6 pomidorków koktajlowych - garść kiełków lucerny - 100 g makaronu tagliatelle - kilka bąków z cebulki - 75 g kefiru - 75 g majonezu
Kuchenne WariacjeSkładniki : • 2-3 jajka • 5 szt. zielonych szparagów • garść pomidorków koktajlowych • sól • pieprz • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich • 1 łyżeczka masła Przygotowanie : Odrywamy zdrewniałe części szparagów, obieramy
KUCHNIA POLSKA