pomidorowa - 2000 przepisów (strona:25/134)

Sos do makaronu z batatami i boczkiem 174

pieczarki i paprykę. Podsmażamy około 10 minut. Bataty obieramy i kroimy w kosteczkę. Marchewkę obieramy i kroimy w pół plasterki. Warzywa dokładamy do garnka. Całość podlewamy bulionem z koncentratem pomidorowym. Dokładamy pokrojony boczek, przyprawiamy ostrą czerwoną papryką, warzywną przyprawą do potraw, solą i pieprzem. Dusimy do miękkości warzyw. Podajemy z makaronem. Gorący sos możemy przełożyć do wyparzonych słoików, odwracamy

VioletoweKucharzenie
Nitka walcowana z salsą pomidorową 223

nawet przy chorym na anginę gardle. Jedyna rzecz, którą przełkną,jedyna , którą przyswajają. I co ja im będę makaronu na kolację żałowała. Składniki -nitka walcowana u mnie Czaniecki -salsa pomidorowa, której przygotowanie znajdziecie   w tym MIEJSCU -bazylia -parmezan -oliwa z oliwek Jak już zaplanujecie zrobić salsę, to zróbcie jej dużo. Salsę się mrozi, salsę można pasteryzować. Ugotuj makaron(...)przelej zimna wodą. Dodaj salsę pomidorową, parmezan i oliwę. Jeśli chcesz-listki bazylii. Całość podałam na Agawa Gold od  Porcelana Bogucice Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Spaghetti z sosem pomidorowym i grillowanym kurczakiem 186

Bardzo lubię tradycyjne spaghetti bolognese, ale czasem dobrze jest troche urozmaicić stare przepisy. Dzisiaj makaron spaghetti podano na talerzu z sosem pomidorowym, grillowanym kurczakiem i żółtym serem. Szybkie w zrobieniu, sycące i bardzo aromatyczne. Polecam :)   Składniki: 50dag makaronu spaghetti puszka pomidorów krojonych bez skórki garść świeżej bazylii natka pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 20dag sera żółtego duża pierś(...)papryka słodka i ostra sól, pieprz 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Pomidory razem z sokiem przelewamy do niedużego rondelka. Gotujemy ok 15 minut.  Dodajemy koncentrat pomidorowy i liście bazylii. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oraz papryką. Obieramy czosnek i wyciskamy przez praskę do sosu. Po ok 5 minutach odstawiamy do lekkiego przestudzenia i blendujemy na gładką

ChilliJemy
Odchudzone leczo plus recenzja dzikiego ryżu 241

papryki (obojętnie jaki kolor ja użyłam czerwonej i zielonej) 2 puszki pomidorów (wiem, że teraz możemy korzystać ze świeżych polskich, ale poszłam na łątwiznę;p) 2-3 koncentraty pomidorowe (200g w jednym słoiczku, znów będę robić bezpłatną reklamę i napiszę, że najpyszniejsze koncentraty są w markecie NETTO:)) około 700g mielonej piersi kurczaka/indyka gigantyczna cukinia 3 cebule sól, pieprz, zioła(...)trochę potrwać, papryka potrzebuje czasu) na koniec dodajemy koncentraty, przyprawiamy wg. smaku i jeszcze smażymy, żeby nadmiar sosu wyparował leczo najlepiej smakuje na następny dzień kiedy mięso nasiąknie pomidorowym sosem, a wszystkie składniki się przegryzą  ;) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sadzone w pomidorowym sosie 146

Odżywcze śniadanie lub kolacja. Bomba smakowa. Połączenie żółtka z sosem pomidorowym idealne. Warte grzechu. - 2 świeże jajka - pół szklanki gotowego sosu pomidorowego - szczypta soli, pieprzu i szczypiorku Na gorącej patelni rozgrzej sos pomidorowy, wbij do niego jaja i zmniejsz ogień, niech powoli dojdą. Jak białko będzie ścięte, posól je, popieprz i posyp szczypiorkiem. Podawaj ze świeżym pieczywem. SMACZNEGO

Pasje Jolki
Rybna potrawka z ryżem i warzywami 215

przyzwyczaiłam się zabierać ze sobą ciepły posiłek do pracy, dlatego szukam ciągle nowych pomysłów jak je urozmaicić. Tym razem wykombinowałam potrawkę rybną z ryżem i warzywami  w sosie pomidorowym, doprawioną moim ulubionym curry. Składniki na 1-2 porcje: 1 torebka ryżu parboiled lub ryżu brązowego Garść mrożonych warzyw np. meksykańskie Sól 1 łyżka oleju 1 ząbek czosnku ½ czerwonej(...)papryki 15 dag dowolnej ryby ½ łyżeczki słodkiej papryki ½ łyżeczki curry Szczypta cayenne 150 ml passaty pomidorowej 1 łyżka sosu sojowego ciemnego Przygotowanie: Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie. Rybę pokrojoną w kostkę i warzywa podsmażyć na łyżce oleju, w trakcie smażenia dodać sos sojowy, a następnie wlać passatę. Doprawić słodką papryką, cayenne oraz curry. Wymieszać

Fabryka pomysłów
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i pistacjami 230

udka z kurczaka 30 g pistacji bez łupinek 80 g suszonych pomidorów saszetka oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią (30 ml) sól biały pieprz 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: Udka kurczaka trybujemy, czyli oddzielamy mięso od kości. Najlepiej robić to od strony wewnętrznej, tuż przy samej kości, ścinając również chrząstkę i nadmiar skóry. Mięso nacinamy(...)minut. Wyciągamy kurczaka z piekarnika i czekamy 10 minut, aż mięso wchłonie sos. Zdejmujemy folię z rolad. Pozostały na blaszce sos przelewamy na patelnię, podgrzewamy, dodajemy 2 łyżki koncentaratu pomidorowego i 2 łyżki śmietany 18%, energicznie mieszamy aby stał się gładki i gęsty. Rolady z kurczaka kroimy w plastry. Podajemy z sosem pomidorowym i risotto

Smakowity Blog Kulinarny
Pizza. Pizza z patelni!: Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 177

szklanki mąki 1,5 łyżeczki suchych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oliwy 250 ml ciepłej (nie gorącej!) wody Ser żółty + dodatki wedle uznania Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów w puszce (ja kupuję takie ) pół łyżeczki soli 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano Mąkę dokładnie mieszamy z suchymi drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy(...)jednolite, gładkie i sprężyste. Odkładamy, nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na okolo 30-40 minut. Ciasto powinno dwukrotnie powiększyć swoją objętość. W czasie jak ciasto rośnie przygotowujemy sos pomidorowy: w garnuszku umieszczamy pomidory z puszki. Solimy. Dodajemy bazylię, oregano oraz rozdrobniony ząbek czosnku. Całość podgrzewamy. Przygotowujemy wszystkie składniki, które chcemy mieć na pizzy. U nas jest to zazwyczaj tylko

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Pizza z patelni 207

strong bread flour or Italian ’00’ flour) 1 łyżka soli   Pizza z mozzarellą i rozmarynem: (4 porcje) 2 mozzarelle w kulce, białe 8 łyżek passaty pomidorowej 2 gałązki rozmarynu sól, pieprz   lub Pizza z mozzarellą, pomidorkami, rukolą: (4 porcje) 2 mozzarelle w kulce, białe 8 łyżek passaty pomidorowej suszone oregano i bazylia 8-10 pomidorków

Moja Delicja
Pekińskie furgoły, czyli gołąbki z kapusty pekińskiej i mięcha! 156

pekińskiej ½ kg ugotowanego i zmielonego mięsa wieprzowego (lub innego) 1 czerstwa bułka 1 cebula 1 jajko ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki vegety Pieprz wg uznania Olej lub tłuszcz do smażenia Sos pomidorowy: 1 koncentrat pomidorowy sól Listki kapusty pekińskiej rozdzielamy, po czym gotujemy w lekko osolonej wodzie, około 3 minuty od zawrzenia. Tutaj trzeba uważać, gdyż listki są bardzo delikatne i mogą(...)pieprz. Całość mieszamy, po czym rozpoczynamy faszerowanie. Doprawione mięsko nakładamy na twardszą część liścia i rolujemy. Gotowe gołąbki podpiekamy na oleju, z każdej strony. No i na koniec sos pomidorowy. Do koncentratu pomidorowego dodajemy około ½ szklanki wody i zagotowujemy, leciutko solimy do smaku i gotowe. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google

Smakowy Raj
Gołąbki 279

rondlu ściśle jeden obok drugiego. Zalej całośćbulionem połaczonym z zasmażką tak, żeby gołąbki były przykryte. Gołąbki praż na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny. Podawaj z sosem ziemniaczanym, pomidorowym lub grzybowym. Na zdjęciach gołąbki w sosie pomidorowym, oczywiście z ryżem białym długoziarnistym Kupiec

prawdziwe jedzenie
Co zrobić z cukinią? 143

stanęliśmy przed nie lada dylematem- co z nią poczynić. I wymyśliliśmy. Moja mama bardzo lubi sezon cukiniowo-paprykowy. Średnio siedem razy w tygodniu robi wtedy te warzywa z sosem pomidorowym i innymi dodatkami. Kiedy kiedyś, jako nastolatka, zmarudziłam, że ciągle jest to samo, oburzyła się. "Jak to! Przecież dziś jest leczo, wczoraj było ragù a jutro planuję gulasz!" Może(...)piekarnika- powinna być już dość miękka. Wypełniamy ją mięsem z kuskusem, na wierzchu kładziemy plasterki sera i zapiekamy aż nie rozpuści się on trochę. Możemy podać z sosem pomidorowym.     Łódeczkami się dzielę się Dziś zerwałam kolejną cukinię i mini patisonka, jak również ponad kilo fasolki szparagowej (zielonej i żółtej). Na obiad były cukinia i patison w cieście

les mirabelles
Ogród po powrocie 157

było zużyć, dlatego przygotowałam eksperymentalny sos do wspomnieniowego makaronu- bo smakiem nawiązywał trochę do naszych wakacji. Był też prosty- w sam raz na pourlopową zamułę i remontowaną kuchnię. SOS POMIDOROWY Z TUŃCZYKIEM I CUKINIĄ DO MAKARONU   1 średnia (ok 400g) cukinia (nasza!) 1 puszka kawałków tuńczyka w oliwie 1 średnia cebula 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego ok 20 pomidorków koktajlowych(...)trochę oliwy do garnka, podgrzewamy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na gorącym oleju. Dodajemy tartą cukinię, najpierw odcedzając puszczony sok i mieszając trzymamy chwilę na ogniu. Dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i dusimy kilka minut. Odcedzamy tuńczyka z oleju i dorzucamy do sosu, mieszamy aż kawałki się rozdrobnią. Na koniec dodajemy całe pomidory- nasze nie były mocno dojrzałe, więc

les mirabelles
Piecuchy (Calzone) 316

świeże, a przede wszystkim dokładnie wiem, co w takim daniu jest, jak dopasować je do smaku mojego i moich domowników. Tym razem nadzienie jest z mięsa mielonego w sosie pomidorowym z dużą ilością sera, ale równie dobrze będą smakowały nadziane szpinakiem i fetą, bądź w inny sposób dopasowane do Waszych smaków. Polecam do wypróbowania, bo są pyszne! Składniki: Ciasto(...)minut. Włożyć do nasmarowanej olejem miski, odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Sos: – 0,5 kg mięsa mielonego; – 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku – 400 ml passaty pomidorowej; – 0,4 kg pieczarek; – 2 średnie marchewki; – oregano, sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, odrobina cukru, ostry sos chilli – 10 dag sera żółtego starkowanego Cebulę

dom-agi.pl
Gołąbki inaczej, parszywa dwunastka 214

Danie jest dość pracochłonne, ale bardzo sycące i smaczne. Nadzienie jest zwarte dzięki kaszy jaglanej. To idealna propozycja obiadowa na chłodniejsze dni. Podawaj z sosem, np. pomidorowym lub grzybowym. Składniki: ½ szklanki kaszy gryczanej ½ szklanki kaszy jaglanej ½ szklanki kaszy pęczak całej 4 ząbki czosnku 2 cebule 3/4 średniej główki kapusty włoskiej (może być też zwykła biała) 4-5 kulek ziela(...)angielskiego 4 liście laurowe sól, pieprz, sos sojowy 1 łyżka lubczyku 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 6 łyżek bułki tartej olej do smażenia Zielenina: 2-3 pęczki, np. szczypiorku i natki pietruszki Ugotuj każdą z kasz oddzielnie. W szerokiej patelni lub woku podsmaż na oleju drobno pokrojone cebule i czosnek. Dodaj posiekaną kapustę, liście laurowe i ziele angielskie i chwilę

Qlinarnie i Qlinarnie