Lekka i smaczna sałatka z jajeczkami przepiórczymi i tuńczykiem - doskonała zarówno na obiad jak i śniadanie. Polecam, wyszła pyszna. Składniki : 10 jajek przepiórczych kilka pomidorków koktajlowych spora garść mieszanki sałat puszka tuńczyka w sosie własnym kilka oliwek zielonych bądź czarnych Sos winegret: 4 łyżki oliwy z oliwek ( ewentualnie olej roślinny) 1 łyżka octu winnego(...)ugotować na twardo. Gotujemy je jedynie 4-5 minut. Najlepiej włożyć je do zimnej i dość mocno osolonej wody,by łatwiej usunąć skorupki. Ugotowane jajka przeciąć na pół. Pomidorki koktajlowe umyć,osuszyć i przeciąć na pół. Tuńczyka osaczyć z zalewy. Oliwki pokroić na plasterki. Wszystkie składniki sałatki ułożyć na talerzu. Składniki na sos dokładnie ze sobą połączyć i skropić
Niespełnione zdolności kulinarneSzybki, proste i zdrowe danie. Wiosenny detoks na talerzu po zimowych sytych potrawach. Wiosną ma być lekko i kolorowo. 2 cukinie małe 3 pomidory suszone 5 pomidorków koktajlowych koper świeży olej pesto z roszponki: 1/2 opakowania roszponki 1 łyżka słonecznika 1 łyżka orzechów włoskich 2 łyżki startego parmezanu 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól, pieprz 1 ząbek czosnku Cukinię myję(...)cienkie paski nożykiem do obierania warzyw. Wkładam do zimnej wody, następnie przekładam do wrzątku osolonego na trzy minuty. Wyjmuję i przekładam s powrotem do zimnej wody. Odsączam na sitku. Pomidorki koktajlowe kroję na pól i przesmażam na oleju. Pesto: Roszponkę myję, osuszam, przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję uprażony słonecznik i orzechy, parmezan, czosnek, oliwę i miksuję blenderem. Doprawiam solą, pieprzem
wesoła kuchniaszklanki mąki z czerwonej soczewicy 1 i 1/4 szklanki wody 5 łyżek oliwy z oliwek świeże zioła (majeranek, tymianek, bazylia, rozmaryn) 1 malutka cukinia 10-12 pomidorków koktajlowych kilka plasterków wędzonego parzonego boczku 10 plasterków młodego pora 1 łyżeczka soli Wykonanie: Mąkę z czerwonej soczewicy starannie mieszamy z wodą i 3 łyżkami oliwy z oliwek i odstawiamy na minimum(...)dodajemy sól, garść świeżych poszatkowanych ziół, quinoę i pozostałe 2 łyżki oliwy. Jeszcze raz dokładnie mieszamy i wylewamy ciasto do formy. Na wierzchu układamy plasterki cukini, pora, boczku i pomidorki koktajlowe (w całości, lub połówki). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230-240 stopni na 45 minut. Gotowy placek można podawać polany oliwą z oliwek, ub ulubionym sosem (np. czosnkowym). Smacznego
Quinoa Raz!efekt powala. Zamiast listopada na talerzu mamy maj. I czas na książkę. Składniki ulubiony makaron (najlepiej pełnoziarnisty lub gryczany- w tej wersji u nas) średnia cukinia ok 250 g pomidorków koktajlowych 4-5 ząbków czosnku dwie garście wiórków parmezanu dwie łyżki posiekanej natki pietruszki ocet balsamiczny dobry olej/oliwa do smażenia dobra sól, świeżo zmielony pieprz Przygotowanie Cukinię dokładnie umyjcie. Obieraczką(...)cienkie plasterki, pomidorki umyjcie i pokrójcie na połówki. Makaron ugotujcie zgodnie z przepisem na opakowaniu. W czasie gotowania makaronu rozgrzejcie na patelni olej. Wrzućcie czosnek, chwilę przesmażcie. Dodajcie pomidorki koktajlowe, smażcie 2-3 minuty. Cukinię odsączcie z zalewy i włóżcie na patelnię- smażcie tylko chwilę, aby cukinia zagrzała się, ale była nadal chrupiąca. Dołóżcie odcedzony, ugotowany makaron, posypcie częścią parmezanu
OliveandThymeSałatka z pełnoziarnistym makaronem, szparagami i pomidorkami może stanowić jeden z lekkich posiłków. Jest pyszna, powoli uwalnia węglowodany, a do tego czaruje przepysznym dresingiem. Składniki: 200 g pełnoziarnistego makaronu (u mnie uszka) szklanka pomidorków koktajlowych pęczek zielonych szparagów garść świeżej bazylii skórka z cytryny dresing: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki kremu balsamicznego sól Sposób(...)wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru przez około 5 minut. Odcedzamy i kroimy każdy na 3 części. Na talerzach układamy makaron a na nim układamy szparagi, połówki pomidorków koktajlowych i listki bazylii. Przygotowujemy dresing mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji oliwę, miód, krem balsamiczny oraz sól. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę. Na wierzch ścieramy skórkę z sparzonej, niewoskowanej cytryny
Pyry na Gaztakie kluchy i jest nam z tym dobrze :) Oprócz spaghetti na talerzu znalazły się zielone szparagi (jak ja je lubię!), wędzony na zimno łosoś i koktajlowe pomidorki. Na koniec kilka płatków parmezanu i jest pysznie! Składniki (na 4 porcje) 0,5 paczki makaronu spaghetti pełnoziarnistego pęczek zielonych szparagów 8-10 plastrów łososia wędzonego(...)zimno garść pomidorków koktajlowych 1 łyżka oliwy parmezan lub grana padano sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Spaghetti wrzucić do osolonego wrzątku i gotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Szparagi pozbawić twardych końcówek i pokroić na 4-5 cm kawałki. Wrzucić je na rozgrzaną oliwę i smażyć 3-4 minuty mieszając od czasu do czasu. Plastry
Kulinarne Inspiracjepomidorków koktajlowych, Ogórek świeży (zostanie użyty kawałek). Dressing: 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu(...)złocisty kolor (a w zasadzie złocisto-czerwony w tym przypadku). Po wystygnięciu mięsa, kroimy je w plasterki i układamy na wyłożonej na duży talerz roszponce, układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i plasterki ogórka. Polewamy dresingiem i niezwłocznie spożywamy pomrukując z rozkoszy :) Ingredients:4 Deboned Chicken Thighs without skin (chicken breast can be also used as equivalent),3-4 tablespoons
Delicious Titbitskonsystencję podobną do ciasta naleśnikowego. Składniki: 120 gramów mąki pszennej (lub zamiennika) 3 jajka 1 szklanka mleka 50 ml oliwy tarty parmezan (70 gramów) czarne oliwki świeży tymianek pomidorki koktajlowe sól, pieprz z młynka Wykonanie: Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni, program góra/dół. Formę do zapiekania (lub kokilki) wysmaruj masłem, obsyp mąką. Na marginesie, wszelka(...)prawda? Do kupienia tutaj: klik . Wymieszaj w misce jajka, mąkę, sól i pieprz (najlepiej zblenduj), dodaj mleko i oliwę, następnie starty ser oraz pozostałe składniki. Wymieszaj całość widelcem. Pomidorki ułóż na dnie naczynia. Następnie wlej do naczynia przygotowaną mieszankę. Możesz także, jak u mnie - wlać do naczynia mieszankę, następnie "zatopić" w niej całą kiść pomidorków dla ładnego efektu. Wstaw
Garniec MagalieŚwietnie będzie nadawało się zarówno na romantyczną kolację, niedzielny obiad czy szybki lunch do pracy. Penne z cukinią i pomidorami – składniki 1 cukinia 1 puszka pomidorów krojonych 10 pomidorków koktajlowych 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki śmietany 30% olej sól cukier pieprz Penne z cukinią i pomidorami – przepis Makaron gotujemy al dente. Cukinię myjemy, kroimy w kostkę(...)odrobiną oleju. Cukinię doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, a następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i drobno posiekany czosnek. Jak cebula będzie szklista dodajemy na patelnię pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe oraz pomidory z puszki. Całość dusimy przez ok. 10 minut, następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę. Mieszamy. Do przygotowanego sosu dodajemy odcedzony makaron i całość mieszamy razem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!siebie. Sałatka z cieciorki, fasoli i kus kusu 120 g kus kusu po puszce czarnej fasoli (można użyć innego kolory fasoli) i cieciorki duży pomidor lub 10 pomidorków koktajlowych zielenina (najbardziej lubię posiekaną dymkę ale z porwanymi listkami bazylii tez jest pysznie) dressing: dwie łyżki oliwy sok z 1/4 cytryny przeciśnięty ząbek czosnku Kus kus wsypujemy do miski, zalewamy(...)miseczkę i odstawiamy na 5 minut. Fasolę odsączamy i płuczemy. Cieciorkę wysypujemy na sitko. Do miski wrzucamy fasolę, cieciorkę, kus kus rozdrobniony widelcem. Pomidora pozbawiamy skórki. Kroimy w kostkę (pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół). Dodajemy do reszty składników w misce. Dymkę lub bazylie siekamy i dorzucamy do reszty. Mieszamy składniki sosu i i wlewamy do miski. Solimy, pieprzymy i mieszamy
Dzieje kuchennej Wiewiórydżemy. Wszystko zależy już tylko od naszej fantazji. Mini przekąski na krakersach SKŁADNIKI: 1 opakowanie krakersów (u mnie takie mniejsze - rewersy) 1 serek naturalny kanapkowy kilka oliwek szczypiorek 2 pomidorki koktajlowe 1 mały ogórek konserwowy kawałeczek czerwonej papryki Przygotowanie: Krakersiki rozkładamy na talerzu. Serek przekładamy do szprycy i wyciskamy na każdego krakersa porcję sera. Ja używam do tego woreczków strunowych(...)przez niego wyciskam. Jest to wygodne i bez konieczności mycia przyborów. Każdego krakersa dekorujemy, wg uznania. U mnie są to plasterki oliwek, kawałki szczypiorku i papryki oraz ósemki pomidorka koktajlowego i plasterki ogórka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkicałkiem fajne połączenie. Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej 100 g masła 2 jajka szczypta soli Farsz: 1 cukinia kilka plasterków piersi z kurczaka 4 plastry żółtego sera kilka pomidorków koktajlowych 3 jajka 1 szklanka śmietany 18% 1 łyżka koperku pieprz Wykonanie: 1. Ciasto zagnieść z podanych składników. Włożyć do lodówki na około 30 minut. 2. Schłodzonym ciastem wylepić wysmarowaną(...)pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z dodatkiem przyprawy. 4. Na cieście ułożyć cienkie plastry cukinii, kurczaka i rozerwane na mniejsze kawałki plastry sera. Posypać pieprzem. Ułożyć kilka pomidorków koktajlowych, rozkrojonych na pół, środkiem do góry. 5. Jajka połączyć ze śmietaną i koperkiem. Zalać warzywa. 5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec 45-50 minut
Pasja Smakuskrobi oraz silne działanie przeciwutleniające. Uwielbiam je! Składniki (1 porcja): 4 liście sałaty rzymskiej, 1/2 batata, 1,5 łyżki oliwy z oliwek, 80g sera halloumi, garść zielonych oliwek, garść pomidorków koktajlowych, szczypta soli, pieprzy, oregano i tymianku. Sposób przygotowania Najpierw rozgrzej piekarnik do 200 stopni, funkcja góra-dół. Następnie blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Później umyj batata, obierz i pokrój(...)skrop łyżeczką oliwy z oliwek. Obok niego ułóż pokrojony w dość cienkie plastry ser. Całość zapiekaj przez około 20 minut. W tym czasie rozłóż na talerzu poszarpaną sałatę, pokrojone pomidorki koktajlowe i oliwki. Na koniec dodaj upieczonego batata oraz ser. Na koniec sałatkę skrop pozostałą oliwą wymieszaną z przyprawami. Smacznego! TAKA SAŁATKA TO: około 577kcal Białko: 21,9g Węglowodany
Natka Pietruszkipoprzedniego dnia ;) 400 g ugotowanego makaronu muszelki 4 jajka 1 szklanka śmietany 18% 200 g sera żółtego 1 cukinia 1 łosoś z puszki sól pieprz czarny bazylia pomidorki koktajlowe Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej, posolić i odstawić. Kiedy puści sok przepłukać na sicie, dobrze odcisnąć i dodać do ugotowanego makaronu. Łososia odsączyć z zalewy, rozdrobnić na mniejsze części i wrzucić(...)naczynia do zapiekania (średnica 23 cm) Śmietanę rozmącić z jajkami, przyprawić pieprzem, bazylią i odrobiną soli. Dodać połowę startego, żółtego sera i wylać na makaron z dodatkami. Powciskać pomidorki koktajlowe w przestrzenie między makaronem i wyłożyć resztę żółtego sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 40 min. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania z rybą , Makarony
https:KKuchniaMniam