surówki z selera , z marchewki czy czerwonej kapusty . Na pewno wszystkie one goszczą na Waszych stołach, szczególnie w zimie, gdy w sklepach brak aromatycznych pomidorów, ogórków czy papryki... Zachęcam do ich przygotowania, bo zawierają dużo witamin, szczególnie kiszona kapusta. Surówka z kiszonej kapusty Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 4 osób Składniki: 500 g kiszonej
Kulinarne przygody Gatityroztopiony a tortilla przyrumieniona oznacza to, że quesadillas jest gotowe. Tortille kroimy na 8 trójkątów. Podajemy z guacamole. Guacamole Składniki: 2 dojrzałe owoce awokado pół cebuli czerwonej 6 pomidorów koktajlowych odrobina papryki ostrej 1 łyżeczka świeżej posiekanej kolendry sól, świeżo zmielony pieprz czarny sok z 2 limonek Wykonanie: Awokado obieramy usuwamy pestkę kroimy w grubszą kostkę skrapiamy obficie sokiem
kgwjanczewomiksujemy blenderem na gładką pastę. Na koniec doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, oraz solą jeśli jest taka potrzeba. Tapenada można podawać z kanapkami, grzankami i krakersami. Dobrym dodatkiem będą pomidory, jajka oraz kiszone ogórki
Apetyczna babeczkaremontu mogę dalej przygotowywać wspaniałe i pyszne dania. SKŁADNIKI: 1 kg mielonego mięsa wołowego 2 duże cebule czerwone 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 puszka pomidorów 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 3 posiekane papryczki jalapenos 6 ogórków konserwowych 1 szklanka wody przyprawa do chilli con carne Kamis Do smaku: sól, pieprz młotkowany z kolendrą
ClauditteMissCookingbataty łyżka oliwy łyżka soku z cytryny szczypta soli i pieprzu 50 g sera feta pół granatu 2 łyżki oliwy z chili 0/5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego 1/4 łyżeczki suszonych pomidorów 1/4 łyżeczki czarnuszki Bataty obieramy, myjemy i kroimy w kostkę o wymiarach mniej więcej 2×2 cm. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny oraz szczyptą soli i pieprzu. Bataty
Mienta blogmama i postanowiłem jej przygotować coś zdrowego, ze sporą dawką witamin. Postawiłem na jedną z wariacji Krwawej Mery, bez alkoholu, oczywiście! Czego potrzeba? -100 ml soku pomidorowego z przetartych pomidorów -100 ml wody naturalnie gazowanej -15 ml soku ze świeżej cytryny -kilka kropel sosu worcestershire -5 listków bazyli -sól, pieprz Sok pomidorowy z wodą i bazylią miksujemy w blenderze, dodajemy
BaRepaswyrzucić i zużyłem je do kanapek. Tak sobie pomyślałem, że warto tej paście, którą śmiało mogę nazwać czatnejem, poświęcić osobnego posta. Do nadzienia: -8 cebul -sok pomidorowy z przetartych pomidorów -100ml śmietany 12% -dwie łyżki masła klarowanego -sól, pieprz -oregano -sos sojowy Masło topimy, pokrojone w wiórki cebule wrzucamy na patelnie. Dodajemy posiekane w plastry pieczarki, solimy, pieprzymy
BaRepasminut. Przelewamy zaczyn do mąki i wyrabiamy ciasto i układamy na elastyczną kulę. Odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Do nadzienia: -8 cebul -sok pomidorowy z przetartych pomidorów -100ml śmietany 12% -dwie łyżki masła klarowanego -sól, pieprz -oregano -sos sojowy Masło topimy, pokrojone w wiórki cebule wrzucamy na patelnie. Dodajemy posiekane w plastry pieczarki, solimy, pieprzymy i dorzucamy posiekane
BaRepasIstnieje niezliczona ilość odmian klasycznej meksykańskiej przekąski zwanej guacamole. W podstawowej wersji awokado rozciera się z dodatkiem limonki i soli. Często modyfikuje się przepis dodając pomidory, paprykę, kolendrę, chilli czy czosnek. Meksykanie serwują je jako dodatek do wielu potraw ale najczęściej jako dip do nachos i chipsów kukurydzianych. Ja przedstawiam dziś podstawowy przepis, który można dostosować do swojego gustu dodając
Pyry na Gazplasterków cytryny. Tak przygotowane pstrągi umieścić na grillu i grillować 8-10 minut z każdej strony. Polewać przygotowanym sosem maślanym w trakcie grillowania. Tak grillowane pstrągi podawać z posiekanymi pomidorami. 4 proste przepisy na pstrąga z grilla is a post from: naRuszcie.pl The post 4 proste przepisy na pstrąga z grilla appeared first on naRuszcie.pl
naRuszciesię jeszcze działo :) Dzisiaj kończy się dusić pigwa. Malinki powędrowały do słoiczka, winogron do bezpośredniego spożycia, z aronii i jabłek będzie pyszny kompot do obiadku, a z zielonych pomidorów sałatka. Jutro zaś będę piec dynię, aby zrobić po raz pierwszy zupę. Zobaczymy co mi wyjdzie
Gosia gotujecoraz to inne zioła. Ja dzisiaj przyniosłam do domu między innymi lubczyk czy jak kto woli magi.To przepyszne i aromatyczne ziółko smakuje wybornie niemal ze wszystkim...serem białym, wędliną, pomidorami. Ja dzisiaj sporo dodałam go do pasty, dzięki czemu dużo zyskała ona na smaku i aromacie...polecam. Składniki: 1 wędzone udko kurczaka 3 jajka garść lubczyku 1/2 garści rzeżuchy kilka
Gosia gotujewąskiej wołowiny pieczeniowej 2-3 gałązki rozmarynu sól i pieprz do smaku 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka klarowanego masła 1 łyżka smalcu Dodatkowo : 250 kaszy gryczanej 3 pomidory kilka rzodkiewek 10 cm świeżego ogórka 1 szalotka lub mała cebulka kilka gałązek szczypiorku Sos do salsy : 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu jabłkowego sól i pieprz do smaku
Gosia gotujecebulka 1 łyżka musztardy( u mnie gruboziarnista) 1 łyżka kwaśnej , gęstej śmietany 4 czubate łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Dodatkowo: 10 plasterków szynki wędzonej 1 jajko, pomidor, ogórek i bazylia do dekoracji Wykonanie: Ugotować jajka na twardo, a ziemniaki w mundurkach do miękkości ( nie rozgotować). Poczekać aż całowicie wystygną.Wtedy bowiem sałatka nie będzie papkowata.Obra
Gosia gotujelubię. Tę zjadam za każdym razem z olbrzymią przyjemnością. Jej sekret tkwi zapewne w tym, że cebula znajduje się na pierwszym miejscu moich ulubionych warzyw. Za nią plasuje się pomidor, sałata, kapusta, cukinia i ogórek. Polecam zatem tę pyszną zupę cebulową. Składniki: 4 duże cebule 4 łyżki oleju tymianek 1 liść laurowy 1 litr bulionu warzywnego
Gosia gotuje