główki kalarepy 1 świeży długi ogórek 2 jajka ugotowane na twardo 2 pomidory szczypiorek sól, pieprz majonez Kalarepę obrać i ugotować w osolonej wodzie. Wszystkie składniki pokroić w kostkę, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać majonez, wymieszać i schłodzić w lodówce
Jadło i czytadłoschłodzenia. Brukselkę i pomidorki przekroić na pół. Ser pokroić na 20 kawałków. Szaszłyki nadziewać na wykałaczki tak aby rozpołowiona brukselka była po bokach a w środku szynka, ser i pomidor. Szaszłyki ułożyć w formie do pieczenia, lekko polać oliwą wymieszaną razem z rozgniecionym czosnkiem i posypać bułką tartą. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut
Jadło i czytadłomąki pszennej 1/3 kostki drożdży 1 jajko 1 szklanka mleka 1/4 szklanki oleju płaska łyżeczka soli olej do posmarowanie ulubione zioła np. prowansalskie, bazylia, oregano, tymianek ..... lub też suszone pomidory, oliwki... co tylko chcecie. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać wszystkie pozostałe składniki, ciasto wyrobić ręką, mocno i dość długo wyrabiając. Następnie uformować kulkę, oprószyć mąką ze wszystkich stron
Jadło i czytadłotowarzystwie serka fety i innych warzyw bardzo zyskuje na smaku. 1/2 główki sałaty lodowej 1/2 melona 1/2 długiego ogórka zielonego 1 kostka serka feta 1 pomidor sos ziołowy + oliwa Sałatę poszatkować, warzywa i ser pokroić w kostkę, przygotować sos na bazie oliwy, polać nim sałatkę i wymieszać. Sałatka raczej nie nadaję się na długie przechowywanie
Jadło i czytadłotego warta. Na dwie porcje: 1 bakłażan (młody) 1 mała cukinia 1 papryka czerwona, słodka 1 cebulka 1 jabłko 1/2 pora 1 saszetka Kujawski ze smakiem z pomidorami, czosnkiem i bazylią. sól, pieprz Bakłażana, cukinie, jabłko i czerwoną paprykę pokroić w dużą kostkę, cebulę w piórka a pora w paski. Warzywa wysypać na blachę z piekarnika
Jadło i czytadłodrożdży i proszku do pieczenia z pewnością przypadną Wam do gustu. Tak jak w przypadku pizzy, ciasteczka można nafaszerować prawie wszystkim. Ciasto: 1 serek Apetina Pomidory i Bazylia 100 g masła 150 g mąki szczypta soli Farsz: 1 czerwona papryka 1 cebula 300 g pieczarek 150 g dobrej wędliny 100 g żółtego sera Wszystkie
Jadło i czytadłosię na imprezy, ponieważ bazą jest ciasto francuskie, to przygotowanie jest jeszcze mniej skomplikowane niż może Wam się wydawać. Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 1 cebula 8 pomidorów koktajlowych 6 pieczarek 0,5 czerwonej papryki 100 g szynki pieczonej albo salami 150 g sera (użyłam goudy) sos 4 łyżki przecieru pomidorowego 4 łyżki wody 2 ząbki czosnku
Niezły MłynekSezon na młoda kapustkę w pełni, więc wykorzystuję ją w mojej kuchni jak tylko mogę. Ostatnio była młoda kapusta duszona na maśle z pomidorami , a dziś przygotowałam pyszny bigos wzbogacony smakowitymi dodatkami. Taki bigos jest bardzo treściwy, doskonale nadaje się na obiad jak i na kolację. Smakuje najlepiej z pajdą świeżego chleba. Polecam :) Składniki ( porcja dla 4-5 głodnych
Kuchnia z widokiem na ogródlodówce daje smakowity efekt końcowy podobny do pizzy,czy pizzerinek :) Tak więc w doborze dodatków panuje pełna dowolność, można dodać pieczarki,kukurydzę czy groszek konserwowy, kiełbasę parówki pomidory itp. U mnie dziś takie składniki jak poniżej. Polecam :) Składniki - 2 szklanki mąki - 1 szklanka mleka - 1/4 szklanki wody - 1 jajko - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - domowa wegeta ( ew.sól i pieprz
Kuchnia z widokiem na ogródzimno. Polecam :) Składniki ( na 9 szt. roladek ) - 3 duże pojedyncze piersi z kurczaka - mała czerwona papryka - ser feta ok. 140 gram - boczek wędzony ( 18 dłuższych cienkich plastrów ) - zioła przyprawowe : pomidory suszone + bazylia+czosnek - olej Wykonanie Każdą z piersi kurczaka dzielę na trzy kotlety, rozbijam przez folię tłuczkiem, posypuje delikatnie mielonym czosnkiem. W miseczce ugniatam widelcem ser feta, dodaję do niego
Kuchnia z widokiem na ogródlodówki w celu.... jak zawsze.... przegryzienia się smaków :) Taka sałatka fajnie pasuje prawie do wszystkiego... do wędlin w karnawale, do mięs pieczonych w sezonie grillowym, a nawet do pomidora na kanapce :) Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródnastępnie w wybranej panierce: z kostki rosołowej, z przyprawy do mięsa, z płatków kukurydzianych, z panierki klasycznej. Wszystko smażymy na rozgrzanym oleju. Tak przygotowane kąski idealnie smakują z warzywami (pomidor, ogórek, czerwona cebula, oliwki) oraz sosem czosnkowym (pół jogurtu naturalnego, kilka łyżek majonezu i 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
VioletoweKucharzenieciasta francuskiego - 1 biała cebula - 150g boczku wędzonego parzonego - świeże kolorowe papryczki chili - pół kostki sera sałatkowego typu feta Na sos pomidorowy: - 1 puszka pomidorów z puszki - mały słoiczek koncentratu pomidorowego - suszony tymianek, bazylia - 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne -1/2 łyżeczki soli - świeżo mielony pieprz - 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
Sajkofanka smakuupiec czyli jeszcze prościej niz zwykle. Bochen ma zwarty miąższ i delikatny posmak rodzynek, może być podawany do miodu, dżemu na śniadanie ale równiez do wędliny z kiełkami czy pomidorem. Zapraszam pieczcie bo warto. Nocny chleb pełnoziarnisty z rodzynkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieatutem poza pysznym, lekkim smakiem i niebogatą kalorycznością jest expresowe tempo przygotowania:) Lekka sałatka z fetą Składniki: sałata lodowa ser feta wersja light 6 rzodkiewek 3 ogórki korniszony 1 pomidor Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki, dodać pokrojone w kostki warzywa i ser. Całość wymieszać
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała