jedzą wędlin (ja nie jem, ale wegetarianką nie jestem). Ja podałam ją na waflach ryżowych z dodatkiem szczypiorku. Równie pysznie smakowałaby z innymi warzywami, np. ogórkiem czy pomidorem. Poza kanapkami można ją użyć np. jako nadzienie do naleśników czy dodatek do wytrawnych placuszków. Firma Primavika wytwarza produkty ekologiczne najwyższej jakości. Do ich przygotowania używa polskich naturalnych składników pochodzących ze sprawdzonych
Kto ugości moich gości?pietruszka, rzodkiew, rzodkiewka, rzepa, - warzywa kapustne - kapusty wszelkie łącznie z brukselką, kalafior, brokuł, kalarepa, jarmuż, - warzywa cebulowe - cebula, czosnek, por, szczypiorek, - warzywa dyniowate - dynia, ogórki, kabaczek (cukinia), - warzywa psiankowate - pomidor, papryka, bakłażan - ale zapomnijcie o ziemniakach!!! - warzywa liściowe - sałata, rukola, roszponka, szpinak, boćwina, seler naciowy, natka pietruszki, cykoria, warzywa przyprawowe, zioła. O strączkach wszelkich zapominamy, również o kukurydzy, oliwkach
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEkupię, to zazwyczaj ląduje razem z innymi owocami w koktajlu. Tym razem, pomysł nasunął mi się inny. Przygotowałam smarowidło do chleba, które doskonale zastępuje masło. W towarzystwie suszonych pomidorów, podbiło moje serce, a raczej podniebienie ;) SKŁADNIKI: 1 dojrzałe awokado 1 jajko ugotowane na twardo sok z cytryny 1 mały ząbek czosnku 1/2 szalotki sól pieprz zioła prowansalskie
Kuchnia w opałachpieprz mielone chilli Sposób przygotowania: Jeden z ogórków obrać i pokroić wzdłuż w cienkie plastry - na nich ułożymy pozostałe składniki. Awokado i drugi ogórek obrać i pokroić w kostkę. Pomidory pokroić na połówki lub ćwiartki. Dodać drobno posiekaną cebulę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chilli, przyzdobić posiekaną pietruszką
W SMAKCiasto ma być białe z beżowymi pęcherzami. Przełożyć od razu na talerz ze ścierką. Smażyć kolejne porcje. Jeśli ścierka wyschnie, zwilżyć ją wodą. Podawać z dowolnymi składnikami: sałatą, rukolą, pomidorami, grillowanym kurczakiem czy rybą. PORCJE
zabawa smakiemnadania ostrości i charakteru. Do idealnej całości podajemy najzwyklejsze krakersy bądź świeże warzywa (marchewka czy seler naciowy) i imprezową przekąskę mamy gotową, lub świeży, chrupiący chleb i kiść pomidorów- na kolację. 2 minuty, 2 główne składniki + kilka dodatków i... rozkoszujemy się tym wybornym, kremowym smakiem :) * serek twarogowy do smarowania- 200 g * dojrzałe awokado- 1 szt. * sok z cytryny- 1 łyżka
Kraina Miodem Płynącaaglane pulpety powracają! Tym razem w nowej, pieczarkowej odsłonie! Poprzedni przepis na sycące spaghetti z pulpetami w sosie z bakłażana i pomidorów cieszył się ogromnym uznaniem. Dlatego też postanowiłem przygotować podobne danie w klasycznej domowej odsłonie - z pysznym, aromatycznym pieczarkowym sosem oraz różową sałatką z pieczonych buraczków i czerwonej fasoli. Mam nadzieję, że zasmakują Wam one równie mocno. ;) Pulpety
Food Squarekiełbasy chorizo. Pyszna na ciepło ale i na zimno jako sałatka smakowało mi bardzo. Robiłam je rano dla Małżona do pracy. Genialnie szybkie do przygotowania. Lekka Ciecierzyca z chorizo, pomidorami, czosnkiem i parmezanem puszka ciecierzycy, odcedzona kawałek ok 5 cm grubego chorizo, pokrojone w kostkę ząbek czosnku 250 g pomidorków koktajlowych łyżka skórki startej z cytryny łyżka soku z cytryny
Dzieje kuchennej WiewiórySkoro mają być krewetki to w jak najlepszej odsłonie. Moja propozycja: z tagliatelle, w gęstym sosie śmietanowym, dorzucamy kilka suszonych pomidorów, szczypiorek, świeżą bazylię, zakończymy aromatycznym parmezanem i możemy poczuć się jak we Włoszech :) Inspirowałam się przepisem z książki What Katie Ate. Składnikiok. 300 g makaronu tagliatelle250 g mrożonych krewetek Black Tiger1 szklanka
Pink EnvelopeJeżeli znacie i próbowaliście hummusu w wersji podstawowej, to ta jeszcze bardziej Wam zasmakuje. Kremowa i delikatna pasta z dodatkiem suszonych pomidorów, u mnie idealnie sprawdziła się jako smarowidło do kanapki. Nie mogłam jej się oprzeć także w połączeniu z krakersami. Hummus możemy podawać również z innymi dodatkami, takimi jak – pitą, macą
Pink Envelopeuwielbia ziemniaki. Tak też powstał świetny dodatek do każdego dania głównego, łatwy w wykonaniu , a co najważniejsze bardzo smaczny. Ziemniaki z leśnymi grzybami, cukinią, bakłażanem, papryką i pomidorami, zapieczone z goudą i mozzarellą, doskonale komponuje się z mięsami jak i rybami. Polecam! Scroll down for recipe in English Ziemniaki zapiekane z grzybami i warzywami (4-6 porcji) Składniki: 2 małe
karmelowyczęści, dłońmi formujemy z nich kule, a następnie krążki. Odstawiamy do lodówki na pół godziny, żeby zrobiły się ścisłe. W tym czasie przygotowujemy dodatki: sałata - oddzielamy listki pomidor - w plasterki ogórek konserwowy - w plasterki 1/2 średniej wielkości cebuli - kroimy w krążki 6 bułek z sezamem - najlepiej taka prawdziwa, a nie kupowana w foliowym opakowaniu po 4 sztuki. To naprawdę ważne
Kulinarne Inspiracjediety. Żelazo najlepiej nam służy w towarzystwie witaminy C, E, B12, B6, również z kwasem foliowym, miedzią i cynkiem. A znajdziemy je w szpinaku, pietruszce, jajkach, papryce i pomidorach. Warto do posiłków dodawać podprażone orzechy, pestki, przyprawy (kminek i kurkumę), podgryzać suszone owoce i zwiększyć ilość ziaren w swojej diecie. Kasz, grochu, soi. Nie tylko anemiczkom wyjdą na zdrowie. Miłego
CoolinarniePLdałam jeszcze po plasterku koziego. 4. Kompozycja. W piecu grilujemu lekko bułki, każda przekrojona i posmarowana oliwą. Po wyjęciu smarujemy je sosami (każdą połowę innym). Nakładamy sałatę pomidora, paprykę i kiszonego ogórka. na to kotlet i druga połówka bułki. I już. Burgery gotowe! PS. Na 2 zdjęciu na pierwszym planie bułka bezglutenowa, kukurydziana..... no cóż ... zdecydowanie lepsze
Lubczyk i WaniliaSKŁADNIKI: 2 garści ruccoli 2 garści świeżego szpinaku baby 5 pomidorków koktajlowych 1 duży pomidor 2 szalotki ser kozi (głównie do smaku) 1 łyżeczka nasion chia sos: olej rzepakowy z octem jabłkowym i łyżeczką oleju z czarnuszki, doprawiony pieprzem i czosnkiem. CHIA co to jest? Nasiona chia, czyli szałwia hiszpańska, to roślina, pochodząca z Meksyku i Gwatemali. Była znana
ClauditteMissCooking