pieczemy drożdżówkę na dolnej półce przez około 1 godzinę. Jeśli wierzch ciasta szybko ciemnieje, przykrywamy go lekko folią aluminiową. Wystudzone ciasto polewamy lukrem przygotowanym z 1/2 szklanki cukru pudru i odrobiny wrzątku. Możemy też polać je polewą czekoladową i posypać mielonymi orzechami. Drożdżówka z makiem i orzechami - kuchnia podkarpacka Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA po przepisy na inne tradycyjne drożdżówki
Trzeci talerzwykorzystanie. I nadszedł moment drzemki malutkiej zgrany z samodzielna zabawą starszego dziecka. Chwila dla siebie! Jeeeee! Popedziłam do kuchni, wrzuciłam kilka składników do blendera, odpaliłam maszynę. Międzyczasie zrobiłam czekoladową polewę, by za kilkanaście minut móc rozkoszować się pysznym ciastem i ... usłyszeć wołanie obu córeczek jednocześnie. :-) Idealnie wykorzystany wolny czas! Kilkanaście minut pracy, a dużo więcej w przyjemnym degustowaniu(...)Ciasto: 1 szklanka wytłoczyn z marchwi, 1 szklanka płatków orkiszowych, 1 szklanka wiórek kokosowych, 1 szklanka suszonych daktyli, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru w proszku. Polewa: 6 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego RAW, 5 łyżek karobu, 1 łyżeczka syropu klonowego lub melasy karobowej lub innego słodu, ewentualnie 1 łyżka tahini lub masła orzechowego. Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy
Jeść, by żyć w zdrowiujabłkami, z pewnością pamiętacie z dzieciństwa. Żadna Babcia nie mogła ich pominąć Idealnym zwieńczeniem gotowych racuchów na talerzu – oprócz cukru pudru – mogą być miód, syrop klonowy lub lekka polewa czekoladowa z gorzkiej czekolady z dodatkiem śmietanki 30% lub pokruszonych orzechów, migdałów. Pycha! Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 0,5 l mleka 40 g świeżych drożdży 1 jajko
Zasmakuj Kuchnigorzkiej czekolady, racuchy z suszonymi owocami. Dziś racuchy z borówkami. Idealnym zwieńczeniem gotowych racuchów na talerzu – oprócz cukru pudru – mogą być miód, syrop klonowy lub lekka polewa czekoladowa z gorzkiej czekolady z dodatkiem pokruszonych orzechów. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 0,5 l mleka 40 g świeżych drożdży 1 jajko 1,5 szklanki borówek 1 opakowanie
Zasmakuj Kuchnimleko i olej - wymieszać i połączyć z suchymi. Ciastem zapełnić silikonowe foremki do 3/4 ich wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 20 minut. Ostudzone można polać polewą czekoladową lub zjeść bez żadnych dodatków. Smacznego
TrufelkowoDzisiaj propozycja szybka i bardzo smaczna! Murzynek, z mocno czekoladową polewą, idealny do popołudniowej kawy. Zapraszam! Składniki: 2 szkl mąki pszennej typ 450, np. TOTA 3 jajka 1/2 kostki masła 3/4 szkl cukru 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szkl mleka 3 łyżki powideł 2 czubate łyżki kakao naturalnego szczypta soli dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej czekolady wiórki kokosowe
Trufelkowokilka chwil oczywiście nie licząc stężenia pianki oraz zastygnięcia czekolady ;) Składniki na blaszkę 27 x 17 cm: 1 i 1/2 opakowania galaretki np. agrestowej 300 ml śmietanki 30 % Na polewę czekoladową: 200 g czekolady deserowej 2 łyżeczki oleju 1. Galaretki rozpuszczam w 250 ml bardzo gorącej wody i odstawiam do lekkiego stężenia. 2. Gdy galaretka zaczyna tężeć, ubijam śmietankę
Gotowanie...to proste !blat orzechowy. Wykładamy 1/3 masy, przykrywamy blatem migdałowym, nakładamy 1/3 masy. Przykrywamy ciastem kakaowym. Rozprowadzamy niewielką ilość dżemu. Boki tortu wykańczamy resztą kremu. Obsypujemy mielonymi orzechami. Wierzch ciasta ozdabiamy polewą czekoladową (masło i czekoladę należy rozpuścić na małym ogniu w kąpieli wodnej) i posypujemy grubo krojonymi orzechami i migdałami lub dekorujemy wg uznania. Źródło
Smaki Na Talerzumiski do miski dodaj resztę składników zmiksuj wszystko na gładką masę masę przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia piecz w 180 stopniach przez 40 minut możesz polać polewą czekoladową ( rozpuść po prostu ulubioną czekoladę w kąpieli wodnej) lub posypać cukrem pudrem Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujeserowa na środku powinna być ścięta. Sernik studzić w piekarniku 1h przy uchylonych drzwiczkach, a następnie pozostawić do całkowitego ostudzenia na blacie. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub sosem owocowym. Smacznego! Uwaga: ponieważ sernik jest pieczony w kąpieli wodnej, forma musi być szczelna, najlepiej żeby była wykonana z jednego kawałka metalu. Jeśli używamy tortownicy (22cm), należy
Obiad gotowyjajek, i mleka :) Postanowiłam zatem zrobić wegańską wersję. Aby zastąpić jaja, użyłam nasion chia namoczonych w wodzie, a zamiast maślanki dałam mleko sojowe zakwaszone octem z białego wina. Do polewy czekoladowej również użyłam mleka roślinnego. Wegańskie ciasto cukiniowe posypałam domową granolą z sezamem i pestkami dyni . Wyszło pysznie i zdrowo (nie licząc białej mąki i cukru) :) Jeśli jesteście na diecie
Moja Delicjastopniowo dodawać budyń aż powstanie krem. Upieczone ciasto pokroić na kromki o grubości 1 cm,układać na przemian,przekładając kremem.Wierzch posmarować pozostałym kremem i polać czekoladą. Polewa czekoladowa: 200 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 200 ml śmietanki 30% Kremówkę zagotować,zestawić z ognia i dodać połamane czekolady,odstawić na ok.10 min. i dokładnie wymieszać.Ostudzoną
Anielskie wypiekiwięcej przyjemności), to na dolną część nakładamy wcześniej przygotowany krem i przykrywamy górną. Deser już prawie gotowy – teraz tylko wierzch możemy posypać cukrem pudrem lub – co bardziej polecam – polać polewą czekoladową mleczną, lub przygotowanym lukrem. Uwaga! Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika – wtedy ryzykujemy tym, że ciasto opadnie, nierównomiernie się przypiecze bądź wyrośnie krzywo. Smacznego! Post Pyszne i słodkie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kostkę i wysypujemy do miski. Jabłka posypujemy cukrem, następnie wsypujemy posiekane orzechy włoskie. Kolejnymi składnikami są przesiana mąka, kakao, soda oraz proszek do pieczenia. Jajka roztrzepujemy w miseczce i polewamy nimi suche składniki ciasta. Następnie na wierzch wylewamy olej. Miskę odstawiamy na 30 min. Po upływie tego czasu wszystko delikatnie i dokładnie mieszamy drewnianą lub plastikową szpatułką. Ciasto wylewamy(...)papierem do pieczenia blaszkę. Piekarnik rozgrzewamy. Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 45 min. do suchego patyczka. Ciasto możemy dodatkowo po upieczeniu polać polewą czekoladową
kulinarne odsłony patiwodnej. Z Masy formować kuleczki (lub jakiekolwiek inne kształty wg uznania). Gotowe kuleczki nabijać na wykałaczkę i maczać w czekoladzie. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia czekoladowej polewy. Smacznego
Zielona Kuchnia