polędwiczki wieprzowe - 1763 przepisów (strona:21/118)

Rösti z polędwiczką 139

Wspaniałe danie inspirowane kuchnią szwajcarską, idealne na niedzielny obiad. Rösti z polędwiczką Polędwiczka wieprzowa: - 500 g polędwiczki wieprzowej - 350 g pieczarek - 1 średnia cebula - 300 ml śmietany 18% - 300 ml śmietany 30 % - 150 ml bulionu - olej rzepakowy - sól - pieprz - ½ pęczka pietruszki Rösti: - 1 kg ziemniaków - 1 cebula - olej rzepakowy - sól Cukinia: - 2 cukinie - 1/4 pęczka natki zielonej pietruszki - oliwa(...)Przygotowanie: Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy z pokrojoną w kostkę cebulą.  Dodajemy bulion i śmietanę 30%, całość dusimy na wolnym ogniu do osiągnięcia kremowej konsystencji. W międzyczasie polędwiczkę kroimy w paski, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na gorącym oleju. Po usmażeniu przekładamy do przygotowanego sosu, i dusimy do miękkości minut. Na koniec dodajemy śmietanę 18 % i i posiekaną

Kulinarne życie
Polędwiczki wieprzowe wędzone, surowe 138

Polędwiczki wieprzowe wędzone, surowe - delikatne mięso, które(...)żal katować wysoką temperaturą oraz końcową obróbką cieplną. Najlepszą temperaturą wędzenia polędwiczek jest max 50 o C - dzięki takiej temperaturze włókna nie ulegną denaturacji (ścięcia białek) na wierzchniej warstwie i na obwodzie nie będzie charakterystycznej jaśniejszej obwódki w przypadku pozostawienia surowej. Polecam serdecznie :) Składniki: polędwiczki wieprzowe 18 g peklosoli/kg polędwiczek Przygotowanie: Polędwiczki oczyścić z błon i mizdry, obsypać

Kocham..lubię..gotuję..
Polędwiczka pod zieloną kruszonką 331

się ją bardzo prosto. Delikatnie różowa w środku, soczysta i aromatyczna. Jedna polędwiczka starcza na 2-3 osoby, jeśli mamy gości – wystarczy zwiększyć ilość składników. Polędwiczka wieprzowa: 1 lub 2 polędwiczki wieprzowe – każda o wadze ok. 500 g 1-2 ząbki czosnku 1-2 łyżki musztardy dijon 2 łyżki oliwy z oliwek opcja: 250 ml czerwonego półwytrawnego(...)wina do podania: puree, karmelizowane marchewki* Zielona kruszonka (ilość na 1-2 polędwiczki) : 1 świeża bułka kajzerka 1 łyżeczka ziaren kolendry (można pominąć) 2 ząbki czosnku garść suszonych grzybów leśnych (np.: borowików) 1 mały pęczek natki pietruszki duża garść świeżego szpinaku baby 1 czubata łyżeczka miękkiego masła sól morska, świeżo mielony pieprz Polędwiczkę oczyszczamy z ewentualnych błon. Nacieramy ją wyciśniętym

Poezja smaku
Makarony, jeden z moich ulubionych tematów kulinarnych 236

wiele przepisów z wykorzystaniem pasty w dziale makarony  Zapraszam na danie z tagliatelle. Danie jest połączeniem wyrazistego w smaku sera pleśniowego z makaronem jajecznym, czarnymi oliwkami, pieczarkami i polędwiczką wieprzową. Tagliatelle z pieczarkami, polędwiczką i oliwkami Składniki:  5 gniazdek makaronu tagliatelle 150 g polędwiczki wieprzowej 3 pieczarki 50 g sera pleśniowego np. rokpol 2 ząbki czosnku 2 łyżki

Moja smaczna kuchnia
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE 175

Polędwiczki wieprzowe w sosie często są w naszym domu. Nie dlatego, że jest to jedna z najcenniejszych części mięsa wieprzowego ale dlatego, że szybko się ją przygotowuje. Polędwiczki możemy zapiec klasycznie, nafaszerować np szparagami lub przygotować w sosie własnym czy koperkowym. Polędwiczka ma dość uniwersalne zastosowanie więc mamy nieograniczone możliwości jej przygotowania. Mięso polędwiczki wieprzowej jest delikatne i kruche

Kuchnia w oparach
Grillowanie w plenerze z grillem przenośnym + przepisy na mięsa z grilla 124

osuszamy i drobno siekamy. W misce mieszamy jogurt z majonezem, dodajemy odciśniętego z soku ogórka, czosnek oraz koperek. Dokładnie wszystko mieszamy i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. 3) Polędwiczki wieprzowe w marynacie musztardowej Polędwiczki wieprzowe w marynata z dwóch rodzajów musztard - sarepskiej oraz francuskiej, z dodatkiem oleju, czosnku, sosu sojowego i majeranku. Dzięki musztardzie mięso nabiera intensywnego(...)delikatnie każdy kawałek spłaszczamy dłonią i umieszczamy w gotowej marynacie. Zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na min. 12 godzin. Mięso wyciągamy z lodówki godzinę wcześniej przed grillowaniem. Polędwiczki układamy na ruszcie rozgrzanego grilla i grillujemy po 2-4 min. z każdej strony. 4) Kaszanka nadziewana cebulką z jabłkiem Choć to nie mięso, to postanowiłam dodać tu kaszankę, gdyż

Kuchnia MagdaLeny
Grillowanie w plenerze z grillem przenośnym + przepisy na mięsa z grilla 124

osuszamy i drobno siekamy. W misce mieszamy jogurt z majonezem, dodajemy odciśniętego z soku ogórka, czosnek oraz koperek. Dokładnie wszystko mieszamy i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. 3) Polędwiczki wieprzowe w marynacie musztardowej Polędwiczki wieprzowe w marynata z dwóch rodzajów musztard - sarepskiej oraz francuskiej, z dodatkiem oleju, czosnku, sosu sojowego i majeranku. Dzięki musztardzie mięso nabiera intensywnego(...)delikatnie każdy kawałek spłaszczamy dłonią i umieszczamy w gotowej marynacie. Zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na min. 12 godzin. Mięso wyciągamy z lodówki godzinę wcześniej przed grillowaniem. Polędwiczki układamy na ruszcie rozgrzanego grilla i grillujemy po 2-4 min. z każdej strony. 4) Kaszanka nadziewana cebulką z jabłkiem Choć to nie mięso, to postanowiłam dodać tu kaszankę, gdyż

Kuchnia MagdaLeny
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym 159

przyrządzenia nie będzie nam potrzebny tłuczek - ubijemy ją ręką. Moje polędwiczki podałem z sosem kurkowym . Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 2 łyżki klarowanego masła tymianek (świeży lub suchy) pieprz sól oliwa z oliwek sok z cytryny Przygotowanie: Polędwiczkę myjemy, czyścimy z błon i kroimy w poprzek na plastry grubości ok 3-4 cm. Każdy plaster kładziemy na bok i ubijamy ręką(...)Smażymy na średnim ogniu, po 2-3 minuty z obu stron, na klarowanym maśle. Podajemy z delikatnym sosem. Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc Polędwiczki wieprzowe najlepiej podać z delikatnym sosem, np. ze świeżych kurek

W SMAK
Polędwiczka wieprzowa nadziewana drobiową kiełbasą 178

Propozycja na dzisiaj: polędwiczka wieprzowa, nadziewana. W sumie prosta do wykonania, bez udziwnionych składników, idealna na szybki obiad. Może dacie się skusić. Składniki: Polędwiczka wieprzowa Drobiowa kiełbasa ( 1/2 długości polędwiczki ) 4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej 1 marchewka 1 cebula Sól Pieprz Mielona słodka papryka 1 łyżka almette śmietankowe olej Bulion/ woda Wykonanie: Końcówkę ( tę najcieńszą ) z polędwiczki odcinamy, możemy wykorzystać

Smaki Ewy
Szaszłyki z grilla z polędwiczką wieprzową 112

family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Szaszłyki z  grilla z polędwiczką wieprzową Składniki – 5 sztuk: Polędwiczka wieprzowa – 1 sztuka Papryka czerwona – 2 sztuki Cebula czerwona – 2 sztuki Pieczarki – 5-6 sztuk Marynata: Olej sezamowy – 3 łyżki Papryka wędzona – 1 łyżka Oregano

Kuchnia Bon Appetit
Polędwica wieprzowa pieczona 130

Polędwiczka wieprzowa pieczona aromatyzowana cynamonem. 1 polędwiczka wieprzowa (500 – 600 g), 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki chili w proszku, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki miodu gryczanego, tłuszcz do smażenia (u mnie masło i olej rzepakowy), Polędwiczkę oczyścić z błon. Przeciąć w poprzek na pół. Cynamon wymieszać z kolendrą i chili. Polędwiczkę natrzeć łyżką miodu, obsypać przyprawami

królestwo garów
Polędwiczka wieprzowa w cieście naleśnikowym 331

ciasto naleśnikowe. Był to strzał w dziesiątkę! Mięso jedynie leciutko osoliłam, porządnie doprawiłam za to ciasto. Dzięki temu polędwiczka nie straciła swojej delikatności, a jednocześnie nie była mdła. Ideał. POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM Składniki: - 1 polędwiczka wieprzowa - 1 jajko - 130 gram mąki - 350 mililitrów mleka  - olej lub klarowane masło - pieprz cayenne - sól Przygotowanie: Polędwiczkę kroimy na średnie grubości

Życie zamknięte w smaku
Polędwiczki wieprzowe w różowym winie z pieczarkami i ziemniakami. 188

wypróbować. Tak w zasadzie to chciałem gości wyprosić, by już zaszyć się w kuchni, ale się powstrzymałem. Tak, czy siak kupiłem świeże polędwiczki wieprzowe... Czego nam potrzeba? -3 polędwiczki wieprzowe; marynujemy w soli, pieprzu, tymianku, -małe pieczarki -kilka ugotowanych, całych ziemniaków -350ml różowego półsłodkiego wina -cebula nieobrana przekrojona na pół -4 ząbki czosnku nieobrane, zgniecione bokiem noża(...)masło klarowane -sól, pieprz -cebula suszona -4 całe liście laurowe -utarte w moździerzu kminek, gorczyca, kolendra, kurkuma -mąka pszenna TYP850 Polędwiczki, umyte, osuszone, pozbawione błonki, po uśpieniu 2-3godzinnym w w/w marynacie, kroimy na równe kawałki, obtaczamy w mące i smażymy na wysokim ogniu po 2-3 minuty do zrumieniania z czosnkiem, liśćmi laurowymi i połówkami cebuli; tylko mięso

BaRepas
Karmelizowane polędwiczki wieprzowe 205

polędwiczek wieprzowych tłuszcz do smażenia (masło klarowane) 1 duża cebula sól  pieprz Składniki na marynatę: 3 łyżki ostrej musztardy 1 łyżka jasnego miodu 2 łyżeczki tymianku 2 łyżeczki majeranku 1 płaska łyżeczka ostrej papryki Sos sojowy (do smaku) Nie wiem jak wam... ale mi, na same słowo polędwiczka(...)cieknie ślinka :) Niepodważalnie jest to moje ulubione mięso wieprzowe. Kojarzy mi się z miękkim, aromatycznym, rozpływającym się w ustach daniem. I dokładnie tak jest w przypadku tego przepisu. Polędwiczki wieprzowe wyśmienicie smakują z tłuczonymii ziemniakami i zasmażanymi na maśle buraczkami. Najpierw należy przygotować marynatę. Marynowanie najlepiej wykonać dzień przed planowanym przygotowaniem dania. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać

Świat Domowej Kuchni