polędwiczka wieprzowa - 1612 przepisów (strona:50/108)

Polędwiczki z suszonymi pomidorami i fetą. 133

idea pozostała ta sama. A jakie jest samo danie? Bardzo dobre, zarówno na ciepło jak i na zimno. Zestaw składników nadzienia jest sprawdzony i nie zawodzi nigdy. Polecam. Składniki: polędwiczka wieprzowa (raczej większa) 8 suszonych pomidorów z zalewy (+ kilka łyżek samej zalewy) ok. 15 listków świeżej bazylii 100 g fety (lub sera typu feta) sól pieprz Wykonanie: Polędwiczkę naciąć wzdłuż

zadanie-gotowanie
Polędwiczka pieczona z warzywami po chińsku i makaronem 134

Moja propozycja na zimowy obiad - rozgrzewające i aromatyczne danie w chińskiej nucie. Składniki: 200 g makaronu spaghetti 1 opakowanie warzyw - mieszanki chińskiej 1 polędwiczka wieprzowa 4 łyżki oleju suszony imbir słodka papryka w proszku 2 ząbki czosnku szczypta papryki chilli 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki słodkiego sosu chili sól, pieprz Polędwiczkę umyć, natrzeć olejem, przyprawić solą, pieprzem, imbirem, słodką

Czerwień i błękit
Polędwiczka miodowo-musztardowa 228

Składniki: 500 g polędwiczek wieprzowych 2 łyżki miodu 2 łyżki musztardy 3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki tymianku suszonego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki oregano sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Polędwiczkę opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w plastry około 1 cm. Każdy plasterek ugnieść dłońmi, posypać solą i pieprzem. Przygotować marynatę. W miseczce wymieszać miód, musztardę, oliwę,tymianek

O kuchni z uczuciem
Polędwiczka z pieczarkami w sosie musztardowym 160

musztardowym. Danie idealne na szybki obiad. Taką polędwicę możecie podać z ziemniakami lub ryżem oraz pieczonymi warzywami.  Obowiązkowo przed samym podaniem całość posypcie posiekaną zieloną pietruszką. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa  (wagowo co najmniej 0,5 kg) 200 g pieczarek 1/2 cebuli, np.czerwonej 2 łyżki musztardy, np. staropolskiej 1 łyżka musztardy francuskiej 150 ml śmietany 30% 2 łyżki brandy(...)ogniu tak długo, aż pieczarki zmienią kolor i delikatnie się skurczą. Do garnka wlać odrobinę oliwy z oliwek i  z obu stron   przesmażyć kawałki mięsa. Do podsmażonych polędwiczek dodać przesmażone pieczarki. Na sam koniec śmietanę wymieszać z brandy i musztardami. Sos wlać do polędwiczek. Całość dusić na małym ogniu przez około 25-30 minut. Ewentualnie można dolać odrobinę

Ugotować
Polędwiczka wieprzowa faszerowana cheddarem z jalapeno i otulona wędzonym boczkiem 65

Przepyszna i aromatyczna opcja przygotowania polędwiczki, idealna dla osób, które lubią nutę pikantności. Wypełniona serami i marynowanym jalapeno, które po rozkrojeniu są płynne i wydostają się tworząc aromatyczny sos.  Składniki (4 porcje) -1 polędwiczka wieprzowa -3 marynowane jalapeno -150 g tartego sera cheddar -100 g kremowego serka typu Philadelphia -1/2 łyżeczki ostrej papryki -7-8 plasterków wędzonego boczku

Zielona Kuchnia
Polędwiczki po góralsku 170

Polecam polędwiczki zapiekane z oscypkiem podane z konfiturą z żurawiny.Często to danie robię gdy wracam z urlopu z Zakopanego z dużym zapasem oscypków. Składniki: Polędwiczka wieprzowa 1 serek typu oscypek Marynata: 3 łyżeczki marynaty staropolskiej 1 łyżeczka musztardy 80 ml. oleju Dodatkowo: konfitura z żurawiny Sposób przygotowania: Składniki marynaty łączymy z ze sobą.Polędwiczkę kroimy w plastry, lekko rozbijamy

Bajeczna Kuchnia
Polędwiczka na kanapie 161

wystarczy dla 2-4 osób, w zależności od stopnia wygłodzenia;) Składniki 1 duża ciabata garść suszonej żurwiny rukola, wybrana sałata (ja użyłam lodowej) kilka suszonych pomidorów w oliwie 1 polędwiczka wieprzowa ocet balsamiczny oliwa z oliwek łyżeczka musztardy łyżka brązowego cukru ząbek czosnku sól Przygotowanie Z oliwy z oliwek, octu balsamicznego, cukru, musztardy i soli przygotować marynatę do polędwiczki. Dodać

Kulinarne Inspiracje
Polędwiczki zapiekane w szynce i cieście francuskim 200

składniki:2 polędwiczki wieprzowe (ok 700 g)1 opakowanie ciasta francuskiegomajeranekczosnek granulowanysólolej rzepakowy do smażenia2 łyżki musztardy delikatesowej100 g szynki dojrzewającej w plastrach1 jajkoPolędwiczki oprószyć majerankiem,czosnkiem i odrobiną soli. Obsmażyć na oleju ze wszystkich stron. Posmarować musztardą i zawinąć w plastry szynki a potem w folię spożywczą lub aluminiową.Odłożyć na godzinkę.Potem odwinąć z folii i owinąć ciastem

Monia miesza i gotuje
Polędwiczka w piernikowej panierce, sosie piernikowym na orzechowo- limonkowym puree z batata 108

Gotowanie jest zupełnie inne kiedy gotujesz z miłości do najbliższych Ci osób. Dasz wiarę? Składniki (2-3 porcje) 1 polędwica wieprzowa sól, pieprz 3 pierniki z miodem Kopernik Toruń  tymianek  olej rzepakowy do smażenia  Sos piernikowy: 2 pokruszone pierniki Kopernik Toruń 3/4 szklanki śmietany 30% 3/4 szklanki bulionu drobiowego lub wołowego  sól, pieprz, tymianek  Puree(...)szklanki cukru 1 łyżka soli  2-3 liście laurowe 2-3 ziarna ziela angielskiego  1 gwiazda anyżu  Dodatkowo: - puder z piernika - maliny - świeży tymianek - ocet balsamiczny Polędwiczkę wieprzową dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Wszystkie pierniki utrzyj w moździerzu na puder. 1/3 przygotowanego pudru wsyp na talerz i panieruj w nim polędwicę. Smaż na patelni na mocno rozgrzanym

Mango Papaja
Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym z sezamem i pędami bambusa 143

się, by wrzucić przepis na to danie, choć uwielbiam je niesamowicie. Robi się je bardzo szybko i choć brzmi egzotycznie, na pewno posmakuje także miłośnikom tradycyjnego jedzenia. :) 1 średnia polędwiczka wieprzowa (około 500g) 400g kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 2 szalotki 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki odłuszczonych ziaren sezamu 4 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek sosu sojowego 2 czubate(...)wyciśnięty z 1 dużej cytryny 4 łyżki gorącej wody 4 łyżki cukru łyżeczka mielonego imbiru sól i pieprz świeżo mielone natka pietruszki do posypania olej rzepakowy do smażenia Polędwiczkę przepłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Kroimy ją wzdłuż, po czym każdy kawałek kroimy na bardzo cienkie plasterki. Mięso przekładamy do miski i oprószamy dość sporą ilością soli oraz pieprzu

Kuchenna Kontrrewolucya
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym / Pork Tenderloin in Creamy Mushroom Sauce 68

proste w przygotowaniu polędwiczki w sosie pieczarkowym. Aby mięso pozostało delikatne i mięciutkie, warto pamiętać, by za długo go nie smażyć, wystarczy kilka minut z każdej strony - polędwiczki mają dogotować się w sosie. My najbardziej lubimy sos pieczarkowy z ziemniaczanym puree, ale będzie też świetnie komponował się z ryżem czy makaronem. Smacznego:) mała polędwiczka wieprzowa, 400-500 g pieczarek, cebula

Lekcje w kuchni
POLĘDWICZKA SMAŻONA Z PAPRYKĄ I CURRY 130

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT  ( +12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 1 Składniki podstawowe: 250 g polędwiczki wieprzowej. Składniki marynaty: 2 łyżki oleju z dodatkiem bazylii i czosnku, 1/2 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/3 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki bazylii. Przygotowanie: Polędwiczkę oczyszczam z błon, kroję w niezbyt

JejKuchnia
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z KURKAMI 108

piekarniku. Przetrzymana w piekarniku będzie za sucha i nie smaczna. Znalazłam idealny złoty moment, w  którym polędwiczka jest idealnie upieczona, soczysta , wprost rozpływa się w ustach. Wypróbujecie? Składniki: polędwiczka wieprzowa 0,7 kg sól, pieprz, zioła prowansalskie, suszone pomidory płatki olej sos: kubek śmietany 12 % kubek bulionu warzywnego 30 dag grzybów kurek pęczek natki pietruszki sól, pieprz Wykonanie: *Polędwiczkę

Z Majeczką w kuchni
POLĘDWICZKA W MARYNACIE CZOSNKOWEJ 157

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT (+ 12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI:  2 Składniki: Około 300-350 g polędwiczki wieprzowej, łyżka oleju smakowego z dodatkiem ostrej papryki, bazylii i pomidorów, 2 łyżki oleju, 2 średnie ząbki czosnku, łyżeczka czosnku niedźwiedziego, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej. Przygotowanie: Polędwiczkę oczyszczam z błony, kroję

JejKuchnia
Polędwiczki w sosie śmietanowym 158

Bardzo delikatne mięso wieprzowe. Polędwiczką wystarczy bardzo krótka obróbka termiczna wtedy są bardzo delikatne i kruche. Idealnie współgrają z delikatnymi sosami np. śmietanowym czy kurkowym. Polecam szczególnie dla zapracowanych. Składniki: 500 g polędwicy wieprzowej 200 g śmietany 30% szklanka bulionu warzywnego 20-30 g serka topionego śmietankowego pęczek dymki (szczypiorek i cebulka będzie użyta osobno) sól pieprz Wykonanie: Dobrze schłodzone

Pysznie & Pięknie

Proponowane wyszukiwania