Niby klasyka, bo z bitą śmietaną i jagodami, ale nie do końca :) Gofry z dodatkiem kakao pięknie pachną czekoladą, a zawartość płatków owsianych sprawia, że są bardziej chrupiące. Do bitej śmietany i jagód dodałam także odrobinę czekolady rubinowej. Deser jest przepyszny, polecam :) 5 sztuk: 0/5 szklanki mąki pszennej 0/5 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki kefiru 2 jajka 1/4 łyżeczki sody
Mienta blogzapraszam Was na letnią owsiankę z chia i borówkami . Szybko, pysznie i… te borówki Nic tylko jeść. A Wy jakie najczęściej dodajecie owoce do owsianki? Składniki: 3/4 szklanki płatków owsianych górskich* – u mnie Młyny Stoisław 1 szklanka mleka (użyłam 2%) 1 łyżka nasion chia syrop z agawy jasny do smaku 2 garście borówek listki świeżej mięty *ilość płatków(...)zależy od upodobań – rzadsza bądź gęstsza owsianka Przygotowanie: Do garnuszka wsypujemy płatki owsiane górskie, nasiona chia i całość zalewamy mlekiem. Zaczynamy gotować (na małym ogniu). Po chwili dorzucamy garść borówek, mieszamy. W połowie gotowania dosładzamy do smaku syropem z agawy, mieszamy i próbujemy. Gdy owsianka będzie gotowa przekładamy ją do miseczki, na wierzch układamy resztę borówek i listki mięty
Słodkie okruszkiANZAC to pyszne ciasteczka owsiano-kokosowe, które szybko znikają. Idealne w podróż, ponieważ długo zachowują świeżość. Składniki: 160 g płatków owsianych 160 g wiórków kokosowych 200 g mąki pszennej 140 g cukru pudru 200 g roztopionego masła 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżeczki sody oczyszczonej Do miseczki wsypujemy płatki owsiane, wiórki kokosowe, mąkę i cukier. Wszystko mieszamy. Masło
Pyszności SłodkościWstrząsamy, wkładamy na noc do lodówki, a rano śniadanie gotowe! Nocna owsianka z marchewką / 2 porcje Składniki: 1 marchewka 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki jogurtu 5-6 łyżek płatków owsianych błyskawicznych 2 łyżeczki mieszanych bakalii cukier lub miód do smaku Przygotowanie: Marchewkę obieramy ze skóry. Ścieramy na tarce na największych oczkach. Marchewkę przekładamy do słoika razem z płatkami owsianymi. Zalewamy
Moja smaczna kuchniajogurtu naturalnego. Inspiracja: "Lekkość" Anny Starmach Składniki na 1 porcję na ok 4 placki: 80-100g szpinaku (świeżego lub mrożonego) 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżka oliwy z oliwek Sól Pieprz Przygotowanie: Czosnek posiekać. Zeszklić na oliwie. Wrzucić szpinak. Chwilę podsmażyć, aby odparował nadmiar wody. Jajko, płatki owsiane
Fabryka pomysłówSKŁADNIKI: 1 jogurt naturalny ok 200 ml 1 banan 5-6 truskawek 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka miodu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Truskawki myję a następnie dzielę na połówki. Banana obieram i kroję na kawałki. Do blendera wlewam jogurt naturalny,dodaję owoce następnie dodaję płatki owsiane i miód. Wszystko blenduję. Przelewam do kubka. Wkładam do lodówki. Podaję z kostkami
Gotowanie Patkiżółto-piaskowego proszku, sama w sobie ma słodki , jakby karmelowy smak . Także do owsianki wpasowała się świetnie. Można ją używać także do koktajli, jogurtów, placków itp. Składniki: 40 g płatków owsianych (Probio) 200 ml mleka sojowego (Probio) 1 łyżeczka proszku maca 1/3 łyżeczki stewi w proszku dodatki: jagody, maliny, masło z nerkowców Przygotowanie: Do garnka wlej mleko, wsyp płatki
Zdrowie na języku :PSKŁADNIKI: 1 jogurt naturalny ok 200 ml 1 banan 5-6 truskawek 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka miodu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Truskawki myję a następnie dzielę na połówki. Banana obieram i kroję na kawałki. Do blendera wlewam jogurt naturalny,dodaję owoce następnie dodaję płatki owsiane i miód. Wszystko blenduję. Przelewam do kubka. Wkładam do lodówki. Podaję z kostkami
Gotowanie Patkikolejna wersja szarlotki, którą uwielbiam (zaraz po szarlotce z połówkami jabłek ;-)). I jestem pewna, że Wam również przypadnie do gustu. Zapraszam!!! Składniki: 1 szkl. maki pszennej, 1,5 szkl. płatków owsianych, ¾ szkl. cukru ( lub mniej jeżeli jabłka są słodkie), 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 kg jabłek, 200 g masła lub margaryny ( najlepiej zamrożonej), Wykonanie: Mąkę, płatki
Passion of Cookingmąki pszennej, 25 g świeżych drożdży, 400 ml letniej wody, 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżka octu winnego, słonecznik Kresto, pestki dyni Kresto, otręby pszenne, sezam, siemię lniane, płatki owsiane. Przygotowanie: W letniej wodzie rozpuszczamy pokruszone drożdże. Następnie dodajemy ocet. W drugiej misce mieszamy suche składniki: mąkę, sól, słonecznik, pestki dyni, otręby pszenne, sezam, siemię(...)lniane i płatki owsiane. Wszystkie ziarna dałam mniej więcej po garści. Do suchych składników wlewamy rozpuszczone drożdże i mieszamy łyżką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia ciasta. Następnie przekładamy ciasto do keksówki i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i wkładamy chlebek na 60 minut.Taki świeży chlebek idealnie smakuje z Herbatką Teekanne - polecam
Aga w kuchniWitajcie :) Jakiś czas temu piekłam chlebek z przepisu Kasi Cukier z dodatkiem kaszy jaglanej. Dzisiaj go urozmaiciłam o kilka dodatków, siemienia lnianego i płatków owsianych Radix-Bis . Ciasto zarobiłam z podwójnej porcji i upiekłam w dużej blaszce, wyszedł przepyszny,puszysty i wilgotny, po prostu mniam :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 200 g ugotowanej kaszy jaglanej w woreczku 3 łyżki(...)oleju 1łyżka soli 50 g drożdży 500 ml ciepłej wody około 1 kg mąki pszennej 1/2 szklanki płatków owsianych Radix- Bis 8 łyżek siemienia lnianego blaszka duża tradycyjna Wykonanie : Do miski wlewamy ciepłą przegotowaną wodę, dodajemy drożdże cukier, olej, sól i mieszamy, Następnie przekładamy kaszę jaglaną i rozdrabniamy ją widelcem aby połączyła się z mokrymi składnikami. Mąkę
Sama słodycz i szczypta chiliświeżych -łyżeczka cukru -kubek mleka ciepłego, temperatura ok 39 stopni -ok. 1/2 kubka wody ciepłej przegotowanej -łyżka soli -3 łyżki oleju rzepakowego -duża garść siemienia lnianego -50 gram otrębów -płatki owsiane do posypania Mąki z solą przesiewamy. Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem i zalewamy mlekiem. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Do mąki dodajemy otręby, zalewamy wodą i mlekiem z drożdżami(...)pieczenia na blasze, przykrywamy ścierką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie nacinamy je z góry wg uznania i smarujemy roztrzepanym białkiem lub wodą. Posypujemy płatkami owsianymi, delikatnie je uklepując. Wkładamy do piekarnika na ok 20-25 minut w temperaturze 200 stopni
BaRepasilość daktyli, wolę mniej słodkie łakocie, jeżeli zaś wolicie słodsze dajcie więcej, próbując masę, by dostosować ten poziom pod siebie. Składniki na foremkę o średnicy 18 cm: Spód: ¾ szklanki płatków owsianych górskich (lub bezglutenowych) 2 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżka kakao 1 łyżka oleju kokosowego (lub masła) 10 suszonych daktyli lub więcej Masa czekoladowa: 100 g kaszy jaglanej 250ml mleka(...)150ml mleczka kokosowego z puszki 25 g kakao gorzkiego Dodatkowo: Ok 100-150g wydrylowanych czereśni do dekoracji Przygotowanie: Spód: Daktyle zalać wrzątkiem i namoczyć ok 15-20 minut. Płatki owsiane zblendować (drobno, ale nie na pył). Dodać kakao, wiórki kokosowe, odsączone daktyle i rozpuszczony olej kokosowy. Ponownie zblendować na gładką masę. Spód tortownicy wysmarować tłuszczem. Wyłożyć gotową masę. Wstawić
Fabryka pomysłówbatonów, czy kanapek. SKŁADNIKI: Ok. 13 sztuk 3/4 szklanki mielonych migdałów lub zmielonych płatków migdałów 1/2 szklanki mąki ryżowej (ewentualnie pszennej) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka płatków owsianych (dla wersji bez maki wybrać bezglutenowe)1/2 szklanki wiórków kokosowych 100 g mieszanki bakalii ( wg uznania: żurawina, rodzynki, daktyle, śliwki suszone, morele suszone) 80 g masła lub oleju kokosowego(...)jeśli wolicie mniej słodkie) porządna szczypta soli morskiej PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Do miski wsypać mielone migdały, mąkę ryżową oraz sodę oczyszczoną. Całość wymieszać. Dodać płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz mieszankę bakalii i wymieszać. W rondelku, na małym ogniu roztopić masło z miodem wraz z 1 łyżką wody (2 łyżki wody w przypadku dodania mniejszej ilości
Calzonella.comrazem u mnie granola czyli płatki owsiane, orzechy i suszone owoce połączone w jedną całość. Idealna na pożywne, pierwsze śniadanie z mlekiem, jogurtem naturalnym czy maślanką. Szczerze mówiąc, gdy pierwszy raz zobaczyłam przepis na granolę pomyślałam, że to nuda, nic takiego i generalnie nie zrobiło to na mnie żadnego wrażenia, przecież dobre płatki można kupić w każdym sklepie(...)pyszne i zdrowe śniadanie! Taką granolę można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoju przez kilka tygodni, także warto zrobić jej trochę więcej. Składniki na wielki słój mojej granoli: dwie szklanki płatków owsianych pół szklanki suszonej żurawiny pół szklanki suszonych moreli pół szklanki suszonych śliwek pół szklanki orzechów laskowych pół szklanki siemienia lnianego pół szklanki migdałów pół szklanki miodu
Mango Papajaszklanka brązowego trzcinowego cukru szczypta soli 100 g oleju rzepakowego 400 g maślanki 1 Jabłko Grójeckie Jonaprince (waga ok. 200 g.) 250 g mąki pszennej 200 g razowych płatków owsianych błyskawicznych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu Krem daktylowy: 200 g daktyli 1 szklanka wrzątku 2 czubate łyżeczki kakao Dodatkowo: czekoladowe jajeczka Wykonanie(...)ubijamy jajka i cukier na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo olej na przemian z maślanką, cały czas delikatnie mieszając. Do drugiej miski przesiewamy mąkę z przyprawami, na koniec dodajemy płatki owsiane. Składniki z tej miski przesypujemy do miski z masą jajeczną. Delikatnie mieszamy, a na koniec dodajemy jabłko i ponownie mieszamy. Foremkę smarujemy pastą do blaszek do pieczenia, wlewamy ciasto
Kulinarne przygody Gatity