płaski z maślanki - 31 przepisów (strona:2/3)

Placuszki z rabarbarem 154

żółtka :-)  płaska łyżeczka sody 500 ml mleka 1 łyżka masła  1/3 szklanki cukru  woda olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Owoce umyć, obrać pokroić na mniejsze części przełożyć do garnka i dusić 3 min z łyżą cukru i 2 łyżkami wody. Następnie zmiksować blenderem. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Opcjonalnie można dorzucić 2 łyżki maślanki

pieprzny smaczek
Chleb na sodzie i zsiadłym mleku 272

Brytyjskich, zwany często chlebem irlandzkim. Zamiast drożdży używa się sody. Poza tym chleb ten robi się na mleku. Polecam jednak zastosowanie kwaśnych produktów fermentacji mlekowej jak zsiadłe mleko, kefir, maślanka. Powód już podaję. Soda najlepiej działa w towarzystwie kwaśnych produktów. A jeśli nie wiesz jak zrobić zsiadłe mleko to prosty przepis znajdziesz na stronie o mleku . Składniki na mały bochenek(...)mąki chlebowej pół łyżki soli pół łyżki sody 160 ml zsiadłego mleka  siemię lniane do posypania Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy zwarte acz miękkie ciasto. Formujemy płaski bochenek i układamy na blasze podsypanej mąką bądź ziarenkami siemienia. Ciasta na sodzie zawsze od wierzchu pękają więc nacinamy je "po swojemu", dzięki temu chleb równo wyrasta. Chleb smarujemy po wierzchu

prawdziwe jedzenie
Jak uniknąć bezglutenowego zakalca? 163

dwutlenku węgla. Efekt jest taki, że ciasto rośnie pięknie ale po wyłączeniu piekarnika  opadnie, bo struktura ciasta nie daje mu wystarczająco mocnego oparcia. Zamiast głębokich keksówek lepież używać bardziej płaskich foremek. Jeśli koniecznie chcemy upiec tradycyjną babkę - wybierzmy formę z kominkiem. Najlepsze są jednak papierowe foremki do muffinek - gwarantują najmniejszą szansę wystąpienia zakalca, a forma babeczek zwiększa(...)sody  powinny zawierać  dodatek kwaśnego składnika, który przyczyni się do efektywniejszego rozkładu wodorowęglanu sodu i uwolnienia dwutlenku węgla.  Jeżeli nie planujemy dodawać do takiego ciasta jogurtu, maślanki czy soku z kwaśnych owoców to dodajmy łyżkę stołową octu.  Lepiej dodać za dużo kwasu niż za mało - soda, która pozostanie nierozłożona daje charakterystyczny nieprzyjemny „mydlany” posmak ługu

głodny alergik
Mississippi Mud Cake z glazurą wiśniową 116

gorzkiej czekolady (używam 100 mlecznej   150 gorzkiej) 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 150 ml wody 200 g cukru trzcinowego 300 g mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 70 g kakao 4 jajka 150 ml kefiru lub jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju 2 łyżki cukru waniliowego 200 g wiśni z kompoty (około ½ dużego słoika) Polewa(...)małym ogniu do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy do ostygnięcia. W misce mieszamy suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz cukry. Jajka roztrzepujemy. Mieszamy je z maślanką oraz olejem. Dodajemy  partiami mokre składniki do suchych, cały czas miksując na niskich obrotach. Na końcu powoli dolewamy masę czekoladową. Miksujemy do połączenia się składników. Do gotowej masy dodajemy

Mania Gotowania
8. Słodko, słodko, bardzo słodko, czyli mocno czekoladowy tort z bananami 269

cukru 2 jaja 1 szklanka maślanki 0,5 szklanki oleju aromat rumowy szklanka gorącej, świeżo zaparzonej kawy Kakao, mąkę, proszek, sodę i cukier przesiewamy do miski. Płynne składniki (jaja, maślanka, olej i aromat) łączymy w drugiej misce roztrzepując je rózgą, a następnie dodajemy do nich suche składniki i mieszamy mikserem na niskich obrotach.  Gdy uzyskamy w miarę jednolitą masę(...)Upieczone ciasto pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystudzenia. Masa do tortu 300 g sera mascarpone 330 ml zimnej śmietanki 30% 100 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej płaska łyżka kakao 0,5 szklanki cukru pudru 3 średnie banany Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy i mieszamy łyżką z wyjętym wcześniej z lodówki serkiem mascarpone i kakao.  Śmietanę

Symfonia Smaków
Galette pomidorowo - bazyliowe 172

panzanelli, celebrującego lato i letnie pomidory. A co dla was przygotowałam? Dziś będziemy jeść galette pomidorowo - bazyliowe - kruche, apetyczne i słoneczne:) Co to jest galette ? Galette to rodzaj płaskiej tarty o nieregularnych brzegach , przygotowywanej poprzez ułożenie cienkiej warstwy nadzienia na kruchym placku i następnie zawinięcie brzegów ciasta na nadzienie, w celu utworzenia ozdobnych fald.   Galette jest według mnie bardzo(...)pysznym i sycącym daniem. Jest to też jedna z najładniejszych potraw, jakie przygotowałam:) Galette bazuje na łatwym w przygotowaniu kruchym cieście, w którym funkcję spajającą pełni nie jajko, lecz maślanka. Wcześniej nie przypuszczałam, że kruche ciasto bez jajka może się udać, więc jest to dla mnie prawdziwe odkrycie. Ciasto jest bardzo kruche i doskonale utrzymuje nadzienie. Wskazówki do przepisu

Chilli Czosnek i Oliwa