przejść na wegetarianizm. :) W mojej wersji zastąpiłam mąkę pszenną otrębami żytnimi, przez co podniosłam wartość odżywczą placuszków. Po usmażeniu, polałam je sosem pomidorowym własnej roboty, który nadał moim placuszkom niepowtarzalny, wyrazisty smak. Przepis na niego znajdziecie również w tym poście. Zapraszam :)! Składniki (porcja dla 2 osób): Placki z cukinii: 3 łyżki (30 gram) otrębów (ja użyłam żytnich, jednak(...)dowolnymi) 1 jajko 2 łyżki mleka 1 cukinia (ok 300 gram) 1/2 cebuli sól pieprz świeża natka pietruszki (opcjonalnie) odrobina oliwy lub oleju do smażenia (ja użyłam oleju kokosowego) Sos pomidorowy: 2 pomidory ząbek czosnku świeża bazylia (można zastąpić suszoną) pieprz Przygotowanie: Placki z cukinii: Otręby wsyp do miski i pomieszaj z odrobiną soli, świeżo zmielonym pieprzem
Smiling ShrimpDzisiaj kolejna propozycja placuszków śniadaniowych. Tym razem bardzo zdrowa wersja, bez jajek i mąki. Porcja energii na długi dzień 30 min 12 sztuk Składniki: 300 g jogurtu naturalnego 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych 1/2 szklanki otrębów 3 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki miodu olej kokosowy do smażenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Odstawić na 15 minut
Ania i Marcin gotująbułka tarta olej do smażenia np. kokosowy PRZYGOTOWANIE : Czerstwą bułkę moczymy w wodzie. Do miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy odciśniętą czerstwą bułkę i 2 łyżki bułki tartej - wyrabiamy na jednolitą masę. Ser camembert z pieprzem kroimy na niewielkie kawałki. Z mięsa formujemy placuszki wielkości dłoni, układamy po kawałku sera i zawijamy w mięsny
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitwarzy gorąco polecam pachnące owocami i kokosem placuszki serowe. Dzieciom bardzo smakują, a i dorośli marudzić nie będą. Polecam :) Składniki: 50 dag sera białego chudego 1/2 szklanki mąki pszennej (przesianej) 1/2 szklanki mleka ( proporcje mogą się zmienić, więc jego ilość należy kontrolować) cukier do smaku 3 łyżki wiórek kokosowych 2 jabłka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka
ChilliJemyjajek) Vichyssoise - francuski ziemniaczano-porowy chłodnik Wegańskie ciasteczka kokosowe z płatkami zbożowymi Ziemniaczana focaccia Placki z kabaczka Makaron z borówką amerykańską Risotto na sposób francuski z brokułami gałązkowymi Ziemniaki w ziołach prowansalskich i oregano, pieczone w piekarniku Grillowana tortilla z chrupiącym kurczakiem i kukurydzą Kotlety mielone z czarnym ryżem Owsiane placuszki na słodko Placuszki bananowe Domowa tortilla z wołowiną Śledzie
Codzienna kuchnia niecodziennaczeka na Was niespodzianka :) Składniki ( 5 placuszków ): 60 g płatków owsianych 1 mały banan 2 białka jaj 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią 100 ml napoju roślinnego lub mleka 2,5 łyżeczki NutriBlastu SuperBoost (NutriBullet.pl) 2 kostki gorzkiej czekolady 90% 1 łyżeczka oleju kokosowego - opcjonalnie Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do kielicha
Zdrowie na języku :Pskładzie :) Bardzo je polecam! Składniki na ok. 6 placuszków: 3 łyżki płatków owsianych 2 łyżki płaskie otrębów 1 łyżeczka mąki z amarantusa Jajko 2 łyżeczki migdałów 2 łyżeczki słonecznika łuskanego 2 kopiaste łyżki serka homogenizowanego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Na końcówce łyżeczki odrobina sody 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie) Olej kokosowy Przygotowanie: Wsypać do miseczki wszystkie składniki
CzarnawisienkaNaleśniki z kokosowym twarożkiem, sosem jagodowym* i borówkami * w środku też Jako, że wczoraj nie miałam kiedy ich usmażyć, bo wróciłam po ilu? Chyba 9godzinach do domu, padnięta, ale i szczęśliwa, z pustym portfelem :(, ale i szerszą szafą. :D A jedyne na co było mnie stać to placuszki z ricotty, cukinii i szpinaku polane obficie keczupem, zdjęcia niestety nie zdążyłam
More food, love and dreamskukurydzianej łyżka posiekanych orzechów włoskich olej kokosowy do smażenia Przygotowanie : Jabłko obrać i zetrzeć na tarce, jajko roztrzepać, dodać miód, cynamon, olej, orzechy i mąkę, starte jabłko - dokładnie połączyć składniki Na koniec dodać płatki i jeszcze raz wymieszać dokładnie, odczekać około 15 min. by płatki spęczniały Na rozgrzanym oleju smażyć cienkie, niewielkie placuszki na rumiano z obu stron. W oryginalnym
Proste PotrawyKilka wpisów temu opublikowałam przepis z placuszkami ryżowymi, ale tym razem przygotowałam omlet z tej mąki. W środku jest tak delikatny jak biszkopt. Dobrze dobrane dodatki sprawi, że będzie rozpływać się w ustach! :) Składniki: 3 łyżki mąki ryżowej 2 jajka 15 tabletek słodziku szczypta proszku do pieczenia aromat cytrynowy ulubione dodatki olej kokosowy do smażenia Sposób przygotowania: Jajka z słodzikiem
Truskawkowa Fiestabardzo dobrze wyczuwalne. Placuszki robiłam na początku listopada, dlatego na zdjęciu możecie zobaczyć jeszcze ostatnie maliny z ogródka, które przyniosła mi Mama :* Składniki: 60 g płatków owsianych 15 g migdałów blanszowanych 1 łyżka siemienia lnianego złocistego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 małe jajka lub 1 duże 100 ml napoju kokosowego 15 g ksylitolu
Zdrowie na języku :Pdużej patelni a część w formie placuszków, rewelacja :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 0,5 l ciepłego mleka 3 jajka 30 g drożdży 2 pełne szklanki mąki typ 550 7 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 200 g sera białego śmietankowego 1 cukier waniliowy 2/3 łyżki cukru do smaku dowolny dżem ja użyłam wiśniowy olej kokosowy do smażenia mały kubeczek jogurtu gruszkowego
Sama słodycz i szczypta chiliDelikatne jak chmurka i mięciutkie jak puch. Słodkie w sam raz :D Bardzo proste i łatwe w przygotowaniu. Idealne na lekkie śniadanie bądź świetny pomysł na
Zdrowie na języku :Pdniem totalnego wypoczynku i relaksu. Nigdzie sie nie spieszę, czytam książki, nadrabiam filmowe i serialowe zaległości i oczywiscie serwuję sobie i K. królewskie śniadania :) Ostatnio rządzą u nas delikatne placuszki z kaszy manny w różnych wersjach smakowych. Są łatwe w przygotowaniu, bardzo delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. Dziś zjedliśmy je w wersji dyniowej. Cieszyły nie tylko smakiem(...)manny razowej Symbio pół szklanki zimnego mleka (może być roślinne) 2 czubate łyżki puree z dyni* 1 duże jajko 1-2 łżki brązowego cukru trzcinowego 1 łyżka oleju kokosowego pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej kilka kropli ekstraktu z wanilii szczypta soli *puree z dyni - dynię (polecam hokkaido, ale może być też każda inna) ze skórą
Zawsze głodna!takie pyszne. Są miękkie (jakby placuszek, wilgotna kokosanka), z chrupiącym kokosem i obłędnym aromatem. Idealnie nadają na smaczną przekąskę, a nawet i śniadanie. U mnie zniknęły w ekspresowym tempie i na stałe wpiszą się do moich częstych wypieków. (45-50 sztuk) 1 i 1/3 szklanki ugotowanego ryżu jaśminowego (z Lidla ) 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1/4 szklanki miodu lub płynnego
Di gotuje