wielbicieli ananasów :) Szybkie i łatwe w wykonaniu placuszki na wzór racuchów. Składniki: - mus z 200 g ananasa (czyli zblendowany ananas, ok. 1 szklanka) - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki siemienia lnianego odtłuszczonego - 7 łyżek mąki gryczanej (lub ew. innej bg) - 2 łyżki syropu z agawy/klonowego Wszystko razem wrzucamy do pojemnika blendera i miksujemy do uzyskania jednorodnej masy. Odstawiamy(...)minut, po czym smażymy na niewielkiej ilości oleju kokosowego. W zasadzie jest to bardziej podsuszanie niż typowe smażenie. Podajemy same, z dodatkiem dżemu lub polane syropem
Smakuje zdrowozarówno wegańskie jak i bezglutenowe. Polecam użyć do nich patelni teflonowej bo pankejki te są bardzo wybredne – z byle jaką patelnią się nie polubią! Przyznam, że to najlepsze placuszki jakie do tej pory robiłam. Obiecuję, że się w nich zakochacie! Są mięciutkie, ale lekko chrupiące zarazem. Słodkie, ale nie mdłe za sprawą imbiru. Oh, są po prostu boskie i ręczę(...)własnym nożem! Dyniowe pankejki z sokiem z pomarańczy i karmelizowanym imbirem. Składniki: 130g puree z dyni (ok. 1/2 szklanki po nutelli) 1 łyżka stewii z erytrytolem 1/3 szklanki mleka kokosowego 1/3 szklanki soku z pomarańczy ok. 100g mąki ryżowej 3 łyżki mąki/skrobii z tapioki 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia spora szczypta soli Dodatkowy
Fill The Bowlmleko do posypania granulowane musli ( nie koniecznie) Wykonanie: Dynię obieramy, myjemy, kroimy na małe kawałki i miksujemy blenderem.Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, cukier waniliowy, olej kokosowy. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i wlewamy do mąki, mieszamy.Następnie dodajemy zmiksowaną dynię i zagniatamy ciasto.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Borówki myjemy i osuszamy(...)kwaskowe możecie oprószyć je cukrem. Na stolnicę podsypaną mąką przekładamy ciasto i jeszcze raz zagniatamy, następnie lekko je rozwałkowujemy tak na grubość 2cm i wycinamy szklanką koła.Na każdy placuszek nakładamy po łyżce borówek, zlepiamy jak pączka. Gotowe bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 6 minut aby troszkę podrosły, następnie smarujemy je mlekiem
Sama słodycz i szczypta chiliDawno nie robiłam śniadaniowych placuszków, a że byłam w posiadaniu bezcukrowych czekolad postanowiłam jakoś to połączyć. I tak szybko i sprawnie przygotowałam placuszki owsiane z dodatkiem białej czekolady. Bardzo smaczne i pożywne śniadanie z akcentem czekoladowej słodyczy :) Wspominałam, że nie znajdziesz tu ani grama cukru? :D Składniki: 40 g mąki owsianej 10 g otrębów owsianych 5 g nasion chia(...)łyżka erytrolu lub innego słodzidła 1 jajko 50 ml mleka sojowego/krowiego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 kostki białej czekolady bez cukru (Mercatare) 1 łyżeczka oleju kokosowego Przygotowanie: Czekoladę pokrój na mniejsze kostki. Wymieszaj za pomocą łyżki z pozostałymi składnikami. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, wylej porcję ciasta i smaż z każdego placka z dwóch stron. Podawaj z ulubionymi
Zdrowie na języku :PDziś mam dla Was kolejny przepis na fantastyczne placuszki! Do zrobienia w 5 minut, łatwe, szybkie i niesamowicie smaczne! Mega puszyste a zarazem lekkie! Są świetnym pomysłem zarówno na leniwe śniadanie, jak i słodki obiad. Idealnie smakują solo, z cukrem pudrem, ulubioną konfiturą albo miodem. Koniecznie wypróbujcie! A potem oczywiście dajcie mi znać jak smakowały! Polecam! SKŁADNIKI(...)gęsta, kwaśna śmietana 18% – 4 czubate łyżki * mąka pszenna – 3 łyżki * mąka kokosowa – 1 łyżka * duże jajko – 1 szt * cukier – 1 łyżka * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą ucieramy, smażymy na mocno rozgrzanym oleju na rumiano. Podajemy gorące! Smacznego
Ostra na Słodkosmaczne placuszki z batatów i cukinii to świetny sposób na szybki obiad. Poniżej przedstawiam moją wersję tego posiłku z dodatkiem kopru włoskiego i mięty, które podkręcają smak placków. Placuszki z batatów i cukinii Drukuj Porcje: 14 sztuk Czas przygotowania: ok. 45 minut Składniki: 300g cukinii (2 małe) 250g batatów (1 sztuka) 50g - kopru włoskiego (ok. 1/4 fankułu bez korzenia(...)posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki posiekanych listków mięty 4 cebulki zielone pokrojone w plasterki lub 1/2 cebuli pokrojona w drobną kostkę 40g mąki z cieciorki masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia sól morska lub himalajska Przygotowanie 1 Cukinię i bataty ścieram na tarce o grubych oczkach, posypuję solą, mieszam i odstawiam na 20 minut. 2 Koper włoski ścieram
Book of spellsciepło, jak i na zimno, dlatego można zapakować je do pracy: oddzielnie warzywa, oddzielnie burgery i złożyć w kanapkę przed zjedzeniem. No... albo nie składać, tylko potraktować jako placuszki z surówką lub sałatką. Na Sylwestra dobra alternatywa zamiast kanapek. Zawsze to coś innego :) Przepis znalazłam w książce Anny Lewandowskiej, ale ciut zmodyfikowałam - jak zwykle :) Składniki: 200 gramów kaszy gryczanej(...)pieczarek 1 łyżka nasion chia 4 łyżki wrzątku 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki soli himalajskiej świeżo mielonej 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki kurkumy 2 łyżki oleju kokosowego 1/2 pęczka koperku drobno posiekanego Nasiona chia zalałam 4 łyżkami wrzątku i odstawiłam na bok Ugotowałam kaszę gryczaną według opisu na opakowaniu Gdy kasza się gotowała, posiekałam cebulę, pokroiłam w drobną
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comStaram się jeść dobre, wartościowe śniadania, szczególnie w weekendy, gdy nie muszę wstawać na 7.00 do pracy i rano mam więcej czasu, by przygotować coś dobrego
Domowa cukiernia EwyNormalnie nie jadam potraw indyjskich. Odważne połączenia owoców i mięsa, kokosowe dania na wytrawnie, silne aromaty, ostrość i wielobarwność tych dań nie specjalnie przypadają do gustu mojej familii. Ale... Dziś post przecież indyjski! Jako gotująca z grupy organizatorów imprezy, gdzie jest również konkurs na potrawy z kraju, jaki inne teamy reprezentują, zostałam przydzielona do tegoż zadania. Prócz "indyjskiego placka(...)cebulowego z kminem", który pojawi się w niedalekiej przyszłości na stronie, przyrządziłam coś takiego. Zobaczcie i spróbujcie sami :] PLACUSZKI CHAPATI (na 8 placuszków) szklanka mąki 1/2 szklanki ciepłej wody łyżeczka soli olej Przesiewam mąkę i mieszam ją z solą oraz wodą. Powstanie gęste, miękkie ciasto. Zostawiam je na kwadrans. Następnie za pomocą naoliwionych dłoni formuję placki (jest to troszkę
W kuchni Karmel-itkiZachwyciłam się placuszkami Ani z Naturalnej kuchni wegańskiej . Są bardzo apetyczne i kuszą straszliwie. Niestety nie udało mi się wykonać w pełni bezglutenowych, muszę jeszcze nad tym popracować. Dla tych, którym nie szkodzi gluten będą odpowiadały. Potrzebne składniki: 60 g mąki z amarantusa 60 g mąki jaglanej 30 g mąki z pszennej 2 brzoskwinie(...)mleka 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 jajka 1 łyżka oleju kokosowego Przygotowanie: Mąki wraz z sodą mieszamy dodajemy jogurt, żółtko, olej i mieszamy. Odstawiamy na 5 min. W tym czasie ubijamy białko na sztywną pianę. Wszystkie składniki łączymy i smażymy
Łycha smakówmasła -mały cukier waniliowy -szczypta soli -dwie łyżki spirytusu lub octu -marmolada lub gęsty dżem (ja dałam powidła) -cukier puder (lub zmielony ksylitol) -tłuszcz do smażenia (ja dałam olej kokosowy bezwonny) Obrane ziemniaki ugotować. Gorące przecisnąć przez praskę. Do gorących ziemniaków dodać masło i zamieszać do rozpuszczenia. Przestudzić, rozkruszyć drożdże i wymieszać z masą ziemniaczaną. Jajka ubić z żółtkami(...)wyrobić. Na koniec dodać jedną łyżkę spirytusu i wszystko dokładnie wyrobić(ciasto powinno być miękkie i lepkie, ale nie takie jak drożdżowe). Ciasto nabierać łyżką, rozpłaszczyć na dłoni placuszek, na środek kłaść marmoladę lub powidła i zlepiać. Układać na stolnicy posypanej mąką. Po zrobieniu wszystkich pączków rozgrzać tłuszcz z łyżką spirytusu i smażyć z obu stron jak typowe pączki, tylko
Smaczne ZdroweOstatnio ciągle "plackuje" :D Moje śniadania to przeważnie przeróżne placuszki, z różnych mąk i dodatków. Można napisać, że z codziennej owsianki przerzuciłam się na placki :) Poniższe są wykonane z mąki owsianej , certyfikowanej jako bezglutenowa, słodzone erytrolem , a główny dodatek stanowią czereśnie . Jeszcze nie tegoroczne, a zeszłoroczne, mrożone :( Ale i tak były pyszne :) Placuchy wychodzą bardzo mięciutkie, delikatne i przyjemnie(...)słodkie. Bardzo szybkie w przygotowaniu, sycące i zdrowe :) Składniki: 50 g mąki owsianej bezglutenowej 1 jajko 50 ml mleka kokosowego 1 płaska łyżka erytrolu (Vivio) 1 łyżeczka nasion chia (Vivio) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia garstka wypestkowanych czereśni (u mnie mrożone) Przygotowanie: Przełóż wszystkie składniki (oprócz czereśni) do miski i dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki
Zdrowie na języku :Pbezy lub biszkopty. Wystarczy, że przełożycie je przygotowanym wcześniej kremem i deser do kawy będzie jak znalazł. Do czego jeszcze możecie go użyć? Na przykład do przełożenia tortu, posmarowania placuszków lub zwyczajnie, na kanapkę. Możecie też upiec kruchą tartę (lub kupić gotowy spód), wyłożyć na nią krem i zapiec pod bezą. Taka tarta z pewnością wszystkim posmakuje. I, co najważniejsze(...)swoim rodzinom odrobinę lata w środku tak nieciekawej zimowej aury. Potrzebne nam: - duża garść mrożonych wiśni (wydrylowanych) - 2 jajka - 70 g masła - pół szklanki cukru - czubata łyżka wiórek kokosowych Przygotowanie: Rozmrożone i umyte wiśnie wrzucamy do blendera i bardzo mocno rozdrabniamy. Przekładamy do metalowej miski. Dodajemy lekko roztrzepane jajka, cukier i drobno pokrojone masło. Wsypujemy wiórki i całość dokładnie
W poszukiwaniu inspiracjiakcentu do kawy Dziś postanowiłam upiec migdałowe babeczki . Niebo… po prostu niebo U mnie w domu wszyscy uwielbiamy migdały. Dlatego masło migdałowe prażone tak szybko znika. Idealne do placuszków, gofrów, wafli ryżowych i… oczywiście do słodkich wypieków. Masło migdałowe Primavika , to po prostu poezja dla zmysłów. Dodanie go do babeczek okazało się strzałem w 10. Spróbujcie, polecam(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżka ciemnego kakao 2 łyżki (z górką) masła migdałowego prażonego Primavika 5 łyżek cukru 1 jajko M 3 łyżki oleju kokosowego 1/2 szklanki mleka (zwykłe lub roślinne) cukier puder (u mnie trzcinowy) do oprószenia babeczek Przygotowanie: Do jednej miski dodajemy cukier, mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy łyżką. Do drugiej miski wbijamy jajko, dodajemy
Słodkie okruszkimacie pomysłu, z czym je zjeść? Przedstawiam dwie propozycje: na słodko i na słono. Osobiście chyba wolę wersję wytrawną. A Wy? Jesteście wielbicielami słodkich czy słonych śniadań? Składniki: placuszki (25 sztuk): 1 szklanka quinoa, 1 szklanka prosa, woda. wersja wytrawna: awokado, pomidor, cebula, olej lniany, sól, suszona natka pietruszki. wersja słodka: masło z orzechów laskowych, porzeczki w soku własnym. Wykonanie(...)obficie wodą, umieszczamy w kielichu blendera i zalewamy wodą na wysokość 0.5 cm ponad poziom ziaren. Blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Smażymy na suchej patelni lub z odrobiną oleju kokosowego. W wersji wytrawnej smarujemy naleśniki awokado, nakładamy cebulę, pomidora, polewamy odrobiną oleju lnianego i przyprawiamy. W wersji słodkiej smarujemy masłem orzechowym i nakładamy porzeczki. Mniammmmmm
Jeść, by żyć w zdrowiu