placki - 22990 przepisów (strona:74/1533)

Placki ziemniaczane ze szpinakiem + film 125

tarce o małych oczkach lub miksujemy . Do startych ziemniaków dodajemy pokrojoną cebulę, jajko oraz mąkę, całość doprawiamy solą i czarnym pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy placki z obu stron(...)rumiano. Usmażone placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Placki przekładamy do formy do pieczenia, na każdy placek nakładamy warstwę szpinaku i przykrywamy go drugim plackiem . Placki zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C. około 10 minut

Smakowite Dania
Placki ziemniaczane bez dodatku mąki 385

dokładnie odsączyć nad sitem. Wodę odlać, a skrobię która osadziła się na dnie miseczki dodać do masy ziemniaczano-cebulowej. Dodać jaja, śmietanę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Placki smażyć z obu stron(...)złoty kolor, na rozgrzanym na patelni oleju. Podawać gorące, bezpośrednio po przygotowaniu. U mnie podane z kwaśną śmietaną. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 12 placków. Placki należy smażyć bezpośrednio po przygotowaniu.  Gdy masa na placki chwilę postoi, może wymagać dodania 2 łyżek mąki. Odsączenie ziemniaków na sicie i wytrącenie się skrobi sprawia

Gospodyni Miejska
91. Tort z okazji I Komunii Św. 155

jest bez smaku i aromatu także nie wpłynie na smak kremu). Biszkopty kroimy wzdłuż na dwa równe placki, potem przekrawamy na pół, czyli ostatecznie mamy 8 małych placków. Wszystkie placki skrapiamy Potrzebujemy dużą tece (sporo większą od blaszki w której piekliśmy biszkopty) na niej układamy dwa ciemne biszkopty w odległości od siebie ok. 7 cm . Placki smarujemy(...)kremem budyniowym a na wierzch nakładamy cienką warstwę dżemu. Przykrywamy to następnie dwoma jasnym biszkoptami, z tymże placki kładziemy już bliżej siebie, czyli w odległości ok. 5 cm. Również smarujemy kremem budyniowym i dżemem. Tak samo postępujemy z pozostałymi dwoma plackami. Ostanie dwa placki muszą już być tak blisko siebie aby się dotykały. Delikatnie formujemy środek księgi

Jadło i czytadło
Placki po węgiersku 133

dań i choć jest trochę pracochłonne, smak potrawy wynagradza wszystko. Sos można dowolnie modyfilować dodając np. pieczarki, paprykę czy cukinię.Wybór mięsa również jest dowolny, choć w oryginalnych przepisach, placki podaje się z gulaszem wołowym i ja taki dzisiaj właśnie polecam. Składniki na gulasz: 600 g wołowiny pieczeniowej 2 łyżki mąki 1 średnia cebula 1/2 czerwonej papryki 1/2 papryczki(...)słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka majeranku 5 kulek ziela angielskiego 2 listki laurowe 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 1 i 1/2 szklanki wody Składniki na placki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej sól i pieprz  do smaku

Gosia gotuje
Placki ziemniaczane z gulaszem drobiowo cukiniowym 220

klasycznej tarce do warzyw. Dobrze że mamy teraz rozmaite pomoce kuchenne, które pozwalają nam pominąć tę tarkę, nigdy tego nie lubiłam. Ale do sedna. Z czym lubicie najbardziej placki ziemniaczane? U mnie w domu jadało się je z cukrem lub ze śmietaną. Jednakże z biegiem lat polubiłam placki po węgiersku, a dzisiaj chciałam zaprosić Was na inną(...)odmianę, gdyż podane zostają z drobiowym gulaszem z cukinią. Placki ziemniaczane z gulaszem drobiowo cukiniowym  Placki ziemniaczane SKŁADNIKI: 80 dag ziemniaków młodych 1 mała biała cebula sól pieprz jajko 2 czubate łyżki mąki pszennej olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce na stronie do placków. Odsączyć na sicie. Ziemniaki przełożyć do miski, dodać startą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Piernik staropolski 167

przykryć ściereczką i wstawić do lodówki na 4 – 6 tygodni. 7 dni przed świętami wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na trzy równe części i każdą rozwałkować, podsypując mąką na placek o wielkości blachy. Blachy wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na przygotowanych blachach ułożyć placki piernikowe. Każdy oddzielnie piec 15 – 20 minut w temperaturze 170 stopni(...)bakaliami. Na wystudzony placek piernikowy nałożyć połowę ciepłych powideł, przykryć go drugim plackiem, docisąć i tak samo wysmarować wierzch placka drugą połową powideł, całość przykryć trzecim piernikowym plackiem. Placki lekko docisnąć, zawinąć w folię i wstawić na 7 dni do lodówki, żeby piernik zmiękł. Dzień przed świętami przygotować polewę: Masło rozpuścić, dodać pokruszoną czekoladę. Wszystko wymieszać

Na słodko lub wytrawnie
Pieczone placki ziemniaczane z łososiem i sosem chrzanowym 294

Przedstawiam lekkie placki z ziemniaków – bez tłuszczu i z niewielkim dodatkiem mąki z ciecierzycy. Dieta musi być smaczna, w przeciwnym razie nic z tego nie będzie. Placki są wilgotne w środku i bardzo sycące. Nie trzeba tłuszczu, tylko więcej czasu niż przy smażeniu placków na patelni. Jako dodatek do placków proponuję wędzonego łososia z kaparami i sosem(...)tarce na grubych oczkach. Dodajemy do nich mąkę besan, jajko, sól i świeżo mielony pieprz. Mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – za pomocą łyżki – wylewamy 4 placki. Pieczemy przez 30 minut. Gorące placki smarujemy sosem chrzanowym, układamy łososia, posypujemy kaparami i posiekanym szczypiorkiem

OstryKęs
Turecka pizza czyli Lahmacun 208

wyspy Kos i było to na tyle dawno że nie potrafię powiedzieć na ile ten przepis to jest to co być powinno - ale jest bardzo dobre ! składniki ciasto (6 placków) 1 łyżka suszonych drożdży aktywnych 350 ml letniej wody 1 łyżka cukru (dałam mniej) 2 łyżki oliwy z oliwek 500g mąki pszennej chlebowej 2 łyżeczki soli Polenta, mąka kukurydziana(...)zbrązowieje a mięso puści sok. W tym czasie szykować kolejny placek. Podawać ciepłe , posypane pietruszką i polane sokiem z cytryny. Do placków można podać   tzatziki tzatziki (  w Turcji zwane  cacik )  Smacznego! Uwagi: placki sądobre nawet zimne, więc można traktować je jako dobrą przekąskę

Stare Gary
Pszenne tortille 110

wielkości ok 17 - 18 cm. W razie potrzeby podsypywać mąką. Nie układać surowych tortilli jedna na drugiej bo się posklejają. Kiedy patelnia jest bardzo gorąca, umieścić na niej placek i smażyć ok 1 minuty lub do chwili gdy na spodzie pojawią się  blado brązowe plamy. Na wierzchu placka  zaczną się pokazywać  małe pęcherzyki. Jeśli(...)szybko zmniejszyć grzanie. Przełożyć  na drugą stronę i smażyć przez około 30 sekund. Zdjąć z patelni. Aby tortille pozostały ciepłe, miękkie i giętkie, do czasu usmażenia wszystkich, należy placki trzymać w zamykanym pojemniku lub foliowej torebce, najlepiej z zamkiem.  Podawać od razu ciepłe lub pozostawić do ostygnięcia i zjeść później. Jeżeli chcemy placki odgrzać, najprościej zrobić

Stare Gary
Tortilla wegetariańska z pastą z czerwonej fasoli 275

dodać zioła prowansalskie. Dusić ma małym ogniu przez kilka minut. Przyprawić solą i papryką. Zmiksować w blenderze na gładką masę. Spróbować i ewentualnie doprawić :) Kiedy pasta jest gotowa, a placki upieczone, bierzemy się za zawijanie tortilli. Oto moje składniki: sałata lodowa, pomidor, ogórek świeży, czerwona cebula Na placku rozsmarowujemy pastę fasolową, a następnie układamy składniki nadzienia - według(...)smaku i gustu. Na składniki nakładamy sos czosnkowy. Placek z nadzieniem najpierw zakładamy na dole, żeby utworzyć kieszonkę. Mamy wtedy pewność, ze nadzienie nie wypadnie nam dołem. Placek dość ciasno zawijamy. Jeśli zrobicie własnoręcznie placki z przepisu, jaki podałam wcześniej  > KLIK < , to gwarantuję, że da się je ciasno zwinąć bez porozrywania. Z plackami

Codzienna kuchnia niecodzienna
Naleśniki z kremem budyniowym i czekoladą 319

temperaturze 170-180 °C. Ostudzić. Zrobić masę budyniową. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i masłem, dodać mąkę wymieszaną z pozostałym mlekiem i ugotować jak budyń. Na jeden placek ciasta kruchego wylać połowę gorącej masy budyniowej i nakryć biszkoptem. Pozostałą masę budyniową wylać na biszkopt i przykryć drugim plackiem ciasta kruchego. Gotowe ciasto należy polać polewą czekoladową. Smacznego Źródło(...)temperaturze 170-180 °C. Ostudzić. Zrobić masę budyniową. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i masłem, dodać mąkę wymieszaną z pozostałym mlekiem i ugotować jak budyń. Na jeden placek ciasta kruchego wylać połowę gorącej masy budyniowej i nakryć biszkoptem. Pozostałą masę budyniową wylać na biszkopt i przykryć drugim plackiem ciasta kruchego. Gotowe ciasto należy polać polewą czekoladową. Smacznego Źródło

Praktyczna pl
Naleśniki – jak zrobić idealne ciasto i wybrać najlepsze nadzienie 49

uniwersalne i różnorodne. Można je podawać na wiele sposobów, zmieniając składniki ciasta, nadzienia czy sosów. Oto kilka najpopularniejszych rodzajów naleśników: Naleśniki francuskie (crêpes) – to bardzo cienkie i delikatne placki z mąki pszennej, jajek, mleka i masła. Można je jeść zarówno na słodko, jak i na słono, z różnymi dodatkami. Najbardziej znanym rodzajem naleśników francuskich jest crêpe suzette(...)polany pomarańczowym sosem i podpalany likierem Grand Marnier. Naleśniki amerykańskie (pancakes) – to grube i puszyste placki z mąki pszennej, jajek, mleka i proszku do pieczenia. Smaży się je na maśle lub oleju, a podaje się z syropem klonowym, masłem, owocami, bitą śmietaną lub dżemem. Naleśniki amerykańskie są typowym daniem śniadaniowym w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Naleśniki rosyjskie (bliny

Ugotowane pozamiatane
Placuszki z kaszy manny 36

znać każdy rodzic. Placuszki z kaszy manny wychodzą perfekcyjne za każdym razem. Proporcje przepisu są tak skomponowane żeby placuszki nie przywierały do patelni i smażyły się z łatwością. Ponadto placki z kaszą manną wychodzą miękkie i puszyste, można zajadać je solo na spacerze lub na śniadanie z dodatkami; najlepiej smakują podane ze świeżymi owocami i polane syropem klonowym. Dzięki(...)głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: Śniadanie Kuchnia: Amerykańska Trudność: Łatwe Ilość 20 sztuk Przygotowanie 10 min. Smażenie 10 min. Kalorie 200 kcal Najlepszy przepis na placuszki z kaszy manny. Placki nie przywierają do patelni, smażą się szybko i przyjemnie. Placuszki z kaszki dla dzieci. Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 100 g 100 surowej kaszy manny

ProstePesto.pl
Kotleciki ziemniaczane z szynką i serem 32

subscribe-form-2709473 .row-success").show(),r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} Polecane przepisy: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze  przepisy na kolację – przepis na  placki ziemniaczane –  placki z gotowanych ziemniaków –  placki z gotowanych ziemniaków z fetą –  placki z kalafiora –  placuszki pełnoziarniste z jabłkami –  placki ziemniaczane(...)łososiem –  placuszki pełnoziarniste na słodko –  placuszki z dyni –  placki serowe z jabłkami KOTLECIKI ZIEMNIACZANE Z SZYNKĄ I SEREM Przygotowanie : 20 minut + czas gotowania ziemniaków Ilość porcji: 2 Składniki placuszki: – 1 szklanka ugotowanych ziemniaków rozgniecionych na puree (bez żadnych dodatków) – 2 łyżki mąki + dodatkowa do obtoczenia kotlecików – 1/2 szklanki tartego sera cheddar – 1/2 szklanki szynki pokrojonej

nietylkopasta.pl
Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe – przepis krok po kroku 58

Dzisiaj przychodzę do Was z ostatnim w tym roku słodkim przepisem, tym razem na bezglutenowe ciasto, które idealnie nadaje się na święta. Składa się ono z kruchych placków przełożonych dwoma masami – jabłkową i serową, których smaki idealnie się uzupełniają. Jeśli lubicie takie połączenia smakowe, koniecznie go spróbujcie! Kruche placki do ciasta piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm. Bezglutenowe(...)śmietany 18% 4 dag skrobi ziemniaczanej 100 ml mleka skórki z połowy cytryny Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe – wykonanie krok po kroku: Zaczynamy od upieczenia 3 kruchych placków. 1. Składniki na ciasto wysypujemy na blat i siekamy nożem, pamiętając, by margaryna lub masło były wcześniej schłodzone w lodówce. 2. Zagniatamy całość dłońmi, aż powstanie gładkie ciasto (gdyby konsystencja była zbyt

Okiem Blondynki by McBlondi

Proponowane wyszukiwania