Kiwi obrać, pokroić w dość grube plasterki. Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką) i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia). Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty). Gdy placki podrosną (mniej więcej(...)drugiej połowie smażenia) włożyć w każdego placka po 2 plasterki kiwi. Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2,5 minuty lub trochę krócej. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię dobrze jest wyczyścić ręcznikiem papierowym lub gąbką. Po lekkim przestudzeniu wierzch obsypać cukrem pudrem. Przepis dodaję również do durszlakowej akcji
6niebozapewniam, zawsze wyjdą zdrowsze, smaczniejsze i lepsze od sztucznych, sklepowych odpowiedników. Robiąc domowe tortille, początkowo musimy zastanowić się czy będą służyć jako placki do zawijania, czy jako placki do quesadillas. Tortille, w które chcemy zawinąć farsz, muszą być miękkie i nie mogą się łamać, zaś do quesadillas lepiej, gdy są twardsze. By uzyskać miękkie placki - dodamy więcej(...)będziemy trzymać je krócej na patelni. Tortille z tego przepisu możecie użyć również do przekąski a'la tacos , tortilli z tofu a'la kurczak oraz mini wrapów . Na zdjęciach placki do quesadillas, które wkrótce podam z chili con carne. Składniki: - 250g mąki pszennej, żytniej lub orkiszowej (u mnie orkiszowa, do quesadillas używamy 300g mąki) - 125-150ml gorącej wody
Be Fit Be Strongdodatek do wszelkich dań kuchni tureckiej lub arabskiej. Wyrośnięte ciasto podzieliłem na sześć równych części. Każdą część rozwałkowałem na cienki placek, starając się zachować formę koła. Na każdym placku równomiernie rozsmarowałem cienką warstwę przygotowanego wcześniej przyprawionego mięsa z warzywami, tak aby cały placek był pokryty farszem. Piekarnik rozgrzałem piekarnik do maksymalnej temperatury z włączonym termoobiegiem. Na blaszce położyłem(...)arkusz pergaminu i delikatnie posmarowałem oliwą. Na pergaminie położyłem gotowy placek. Piekłem placki pojedynczo na środkowym poziomie piekarnika - każdy placek przez około 6 minut. Gotowe placki wyłożyłem na talerze. Polałem przygotowanym wcześniej sosem czosnkowym i udekorowałem kawałkami pokrojonej w ósemki cytryny
Wyprawy kulinarneróżnych resztek, których szkoda wyrzucić, bo nadają się jeszcze do jedzenia. Można przygotować z nich zapiekankę, potrawkę lub wrzucić na ciasto i upiec placek. Jeśli mamy obawy, że placek będzie wyglądać mało zachęcająco, można go przykryć ( podwójna zakręcona margherita ) lub zwinąć. Składniki : Ciasto na pizzę (na podwójną ilość; wychodzi bardzo puszyste; nadmiar ciasta można przechować w zamrażarce(...)kulę i zostawić pod przykryciem (pod wilgotną ściereczką) do wyrośnięcia. Wyrastanie zajmie ok. kwadransa. Po tym czasie rozdzielić ciasto na 2 części. Każdą z części rozwałkować na prostokątny placek, podsypując mąką. Rozwałkowałam szklanką jeden placek na papierze do pieczenia umieszczonym na blasze. Włączyć piekarnik na 180 stopni C. Na środku ciasta rozsmarować na kształt prostokąta
Weekendy w domu i ogrodzieSzczerze mówiąc w moim otoczeniu nie ma osoby, która nie zajadałaby się z apetytem plackiem po węgiersku. Choć danie jest bardzo kaloryczne i wymaga sporego nakładu pracy, to i tak bardzo często je przygotowuję – wszyscy je uwielbiamy. Składniki: Na placki ziemniaczane: 1 kg ziemniaków, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 jajka, 2 – 3 łyżki mąki pszennej, posiekany szczypiorek, sól(...)jajka, mąkę, posiekany szczypiorek oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Wylewać placki na całą powierzchnię patelni i smażyć na rumiano z obu stron. Usmażone placki układać na talerzach. Na środku każdego placka wyłożyć równomiernie sos z mięsem, placki złożyć na pół. Całość posypać drobno pokrojonym czosnkiem lub zieleniną. Podawać z surówkami
Nie tylko w kuchnijeden przepis na taki przysmak. Tym razem do placków z cukinii dodałam mój ukochany ser halloumi. Ten wywodzący się z Cypru ser owczy jest idealny do smażenia i nadał placuszkom fajnej, zwartej konsystencji oraz słonego smaku. Na szczęście jest coraz łatwiej dostępny, swój kupuje w Auchanie. W moich plackach nie mogło również zabraknąć sporej ilości koperku i cebulki dymki(...)nich zrobić sos tzatziki . Placuszki z cukinii możecie jeść na ciepło, jak i na zimno. Możecie je także zapakować do swoich lunch boksów i zabrać do pracy. Placki z cukinii i sera halloumi z salsą paprykową przepis z książki "Bitesize savoury" Składniki: 1 czerwona papryka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka soku z cytryny 350 g cukinii
Chilli Czosnek i Oliwakuchni), ale zdarza mi się też buszować po Internecie i wyszukiwać różne ciekawe przepisy. Większość muszę jednak modyfikować, ponieważ zawierają tony cukru. No dosłownie tony. Szczególnie to widać po plackach właśnie, gdzie do ciasta sypie się 3-4 łyżki cukru, by potem zaserwować je oprószone romantycznie... cukrem. Cukier z cukrem, świetnie. A zatem na początek taki mój apel(...)sypcie cukru do ciasta na placki, jest tam zupełnie zbędny. Jeśli dorzucacie owoce, tym bardziej nie trzeba jeszcze dodatkowo dosładzać. W zupełności wystarczy lekko polać placuszki z wierzchu na przykład syropem klonowym albo miodem, tak podane są naprawdę przepyszne! Specjalnie przy okazji powyższej refleksji, mam dla was przepis na placki (bez cukru oczywiście :) ) jogurtowe z jagodami. Placki
Przepysznik - BLW i nie tylkopieczenia. Mieszamy do połączenia składników, powoli drewnianą łyżką. Wylewamy na wyłożoną papierem formę i pieczemy ok 25 minut w temp. 180 st C. (Do suchego patyczka.) 3. Placki kokosowe: Składniki rozdzielamy na 2 placki. Najpierw ubijamy 7 białek ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier puder i nadal ubijamy. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe(...)dzielimy na 3 części, dwie większe i jedną mniejszą pod delicje. 5. Przełożenie ciasta: Biszkopt kawowy- 1 większa część masy kawowej- placek kokosowy- 2 większa część masy- placek kokosowy- ostatnia, mniejsza część masy- delicje- galaretka Ciasto schładzamy w lodówce najlepiej przez całą noc. Ps. Przy przekładaniu ciasta możemy nasączyć biszkopt odrobiną wody ze spirytusem
Kuchnia w czekoladzieBamber to tu na Kaszubach, bogaty chłop , czyli taki co ma ziemniaki , mleko,warzywa i pola tyla co widać " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Więc placki ziemniaczane po bambersku , też muszą mieć więcej niż tylko bulwy w środku , na bogato . Smaczne, smażone placuszki , kruche i aromatyczne , koniecznie podajcie ze słodką mizerią na jogurcie ..pychota(...)dać psu gębę wylizać ..tak się mówiło , ale nie koniecznie namawiam do próbowania tej opcji poobiedniej, toalety " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Co innego placki , na nie namawiam z całej siły – warto Składniki : 1 średnia cukinia 4 duże ziemniaki 2 duże cebule 1 jajko- bamberskie-duże 3 łyżki mąki pszennej 3 ząbki czosnku sól
Ogrodnik w podróżysuche po upieczeniu, a także nie czerstwieje tak szybko jak klasyczna drożdżówka. Śliwki idealnie komponują się smakowo z wiórkami kokosowymi, ale możecie wykorzystać do tego ciasta inne sezonowe owoce. Placek upiekłam w dużej formie o wymiarach 33x25. Placek drożdżowy ze śliwkami i kokosową kruszonką Składniki: 2 i 1/2 szklanki (400g) mąki pszennej (2 łyżki do rozczynu) 200ml kefiru(...)ćwiartki, nie przecinając skórki do końca (tak, by ćwiartki były ze sobą połączone) - jeśli owoce są mokre lub bardzo soczyste, osuszyć je - na wyrośniętym placku ułożyć dość gęsto koło siebie śliwki skórką do dołu - wierzch placka posypać kokosową kruszonką - ciasto drożdżowe piec w 180-190 stopniach przez około 40-45 minut lub do zrumienienia i tzw. suchego patyczka Zwróćcie
Smakołyki Berenikimleku, dodać resztę składników i zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować (ja używam blaszki 35x23 cm). Jeśli ciasto klei się do rąk należy dodać jeszcze trochę mąki. Placki pieczemy w 180 st. C przez ok 10 minut. Należy pamiętać by na jeden z placków przed pieczeniem wyłożyć masę orzechową. Warstwa orzechowa: 30 dag grubo posiekanych orzechów włoskich(...)gorącej wody i ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem , a następnie dodawać stopniowo budyń, a na koniec kawę. Przełożenie, zaczynając od dołu: pierwszy placek - krem - dżem - drugi placek - krem - dżem - trzeci placek z orzechami. Można oczywiście zrobić prościej , smarując tylko jeden placek grubszą warstwą kremu i jeden dżemem
Cynamonowe szczęścieprzepisy pokażę Wam jeszcze tort komunijny jaki wykonałam dla moich przyjaciół, sporo pracy ale zadowolona jestem z efektów. I mogę się pochwalić, że tort bardzo się podobał i smakował :) Placki miodowe: 2 szkl. mąki 0,5 szkl. cukru 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 margaryny 1 jajko Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i dokładnie zagniatamy. Dzielimy(...)mieszamy intensywnie (lub miksujemy) do połączenia. 1/2 gorącej masy wykładamy na placek miodowy, przykrywamy biszkoptem, wykładamy pozostałą masę i przykrywamy drugim plackiem miodowym. Ja zawsze zostawiam 2-3 łyżki masy i smaruje cieniutko jeszcze wierzch ostatniego placka. Polewa : 1 tabliczka czekolady 4-5 łyżek mleka Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka i polewamy nią nasze ciasto
Cynamonowe szczęścieZawsze robię ich dużo za dużo! Takie gołe, odsmażane na drugi dzień nie są specjalnie atrakcyjne. Oto moja propozycja na odświeżenie i urozmaicenie "wczorajszych" placków, które podane z delikatną surówką mogą stanowić świetne danie obiadowe :) Placki ziemniaczane z serem wędzonym Składniki: 6 placków ziemniaczanych - po przepis zapraszam tutaj :) 12 plasterków rolady ustrzyckiej kminek do posypania odrobina oleju Placki(...)ilości rozgrzanego oleju, podgrzałam je z jednej strony i odwróciłam. Na każdym placku ułożyłam dwa plasterki sera, posypałam kminkiem i nakryłam patelnię przykrywką. Smażyłam na wolnym ogniu do momentu, aż ser zrobił się gorący i mięciutki - rolada ustrzycka nie jest niestety specjalnie topliwa. Lecz mimo to placki smakowały rewelacyjnie
Kuchenne zapiski Edytypisałem w poprzednim poście robiliśmy z Magdą placki ziemniaczane. Robiliśmy wtedy też bułki wrocławskie (w poprzednim poście) i ciabaty (w kolejnym poście). Wszelkie okoliczności powstania owych placków możecie przeczytać właśnie w poprzednim poście, a teraz, żeby nie zanudzać, przejdźmy do meritum. Zatem ja zająłem się sosem pieczarkowym: 500 g pieczarek 2 cebule 2 łyżki masła 330 ml śmietany(...)Potem solimy, pieprzymy i bardzo powoli wlewamy śmietanę. Ważne jest żeby wlewać powoli żeby śmietana się nie zważyła. Potem sypiemy koperek - obficie :) Dusimy całość jeszcze trochę i gotowe. Teraz placki, czyli Magda pokazała co potrafi :) Ziemniaków mieliśmy sporo, bo jeszcze Szysza (o której chyba jeszcze tutaj nie pisałem) była z nami, więc trzeba było zrobić minimum 3 porcje. Minimum
Marder&Marder Manufacturerazie potrzeby podsypywać mąką. Nie układać surowych tortilli jedna na drugiej bo się posklejają - przekładać ściereczką. Kiedy patelnia jest bardzo gorąca, umieścić na niej placek i smażyć ok 1 minuty lub do chwili gdy na spodzie pojawią się blado brązowe plamy a na wierzchu placka zaczną się pokazywać małe pęcherzyki. Jeśli tortilla przypieka się(...)szybko, zmniejszyć grzanie. Przełożyć na drugą stronę i smażyć przez około 30 sekund. Zdjąć z patelni. Aby tortille pozostały ciepłe, miękkie i giętkie, do czasu usmażenia wszystkich, należy placki trzymać w zamykanym pojemniku lub foliowej torebce, najlepiej z zamkiem. Można też układać jedną na drugiej, przekładając ściereczką. Podawać od razu ciepłe lub pozostawić do ostygnięcia i zjeść
Stare Gary