ponieważ Eugeniusz ma obsesję na punkcie robienia wszystkiego własnoręcznie – od pierogów, przez makaron, po tortille – kupienie placków nie wchodziło w grę. Po długich poszukiwaniach, testując różne receptury, udało nam się wreszcie trafić na właściwy przepis, z którego placki wychodzą jak marzenie. Prawie zawsze Z tortillą jest w końcu jak z każdym innym ciastem – ma swoje humory(...)wychodzi idealne, a kiedy indziej zupełnie przeciętne. Jeśli nie macie czasu i ochoty na własnoręczny wyrób, kupcie gotowe placki, zwijajcie buritto i cieszcie się z niecodziennej, prostej, sycące potrawy. Zobacz menu na tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Składniki: 250 g filetu z kurczaka lub indyka Marynata Łyżeczka ostrej papryki
Niedzielny kucharzroku słodkim przepisem, tym razem na bezglutenowe ciasto, które idealnie nadaje się na święta. Składa się ono z kruchych placków przełożonych dwoma masami – jabłkową i serową, których smaki idealnie się uzupełniają. Jeśli lubicie takie połączenia smakowe, koniecznie go spróbujcie! Kruche placki do ciasta piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm . Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe – przepis krok po kroku(...)mlekiem skrobię ziemniaczaną, mieszamy (uważając, aby nie pozostały grudki) i gotujemy przez kolejne 3-4 minuty, aby skrobia nie była surowa. 18. Ciepłą masę serową nakładamy na drugi placek i przykrywamy trzecim. Masa serowa jest dosyć rzadka, dlatego potrzebuje brzegów tortownicy, aby nie wypłynęła. 19. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do lodówki, aż do stężenia masy serowej
Okiem Blondynki by McBlondiżart, to naprawdę przepis na placki ziemniaczane bezglutenowe. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że placki ziemniaczane są bezglutenowe, bo są z ziemniaków przecież, ale niestety nie są bezglutenowe, ponieważ zwykle dodawana jest do nich mąka pszenna. W mojej propozycji na placki mąkę pszenną zastąpiłam kukurydzianą, zatem placki pozostają bezglutenowe i są bardzo smaczne. Polecam(...)cukier (wersja wegańska: jogurt sojowy, który świetnie zastępuje śmietanę) Wykonanie: 1. Ziemniaki trzemy na tarce o małych oczkach (tak jak widać na zdjęciu), wtedy powstają wiórki, nam takie placki smakują najlepiej. Nadmiar wody odlewamy. 2. Podobnie i cebulę trzemy na tarce na małych oczkach. Dodajemy całe jajko, mąkę kukurydzianą, sól, pieprz, mieszamy i smażymy. Wersja wegańska: zamiast jajka dajemy
Kawa z mlekiemłyżka cukru pudru 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli dodatkowo: cukier puder do posypania ulubione powidło ( u mnie odkrycie roku powidło z derenia) Wykonanie: Placki z dyni. Thermomix przepisy. Do naczynia Thermomix dajemy pure z dyni, jajko, kefir, cukier puder. Miksujemy czas 20s/obr.6 . Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Na patelni(...)któej będziemy smażyć placki rozpuszczamy masło i wlewamy do naczynia Thermomix . Mieszamy czas 30s/obr.6. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Patelnie rozgrzewamy i kładziemy po łyżce masy. Pieczemy na rumiano z obydwu stron. Placki pieczemy na małym ogniu i pilnujemy czasu bo lubią się przypalić. Ja piekłam na patelni do naleśników bez tłuszczu. Placki posypujemy cukrem pudrem
Themo przepisyThermomix przepisy. Placki ziemniaczano dyniowe. Przepis na placki ziemniaczano dyniowe do wykonanie w Thermomix TM31 i TM5 Składniki: 400 g obranych ziemniaków 400 g obranej dyni 1 cebula 40 g mąki pszennej 2 jajka 50 g płatków owsianych 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżka gęstej śmietany 18% Placki ziemniaczano dyniowe. Thermomix(...)przepisy. Wykonanie: Ziemniaki, dynię i cebule pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w naczyniu Thermomix . Następnie miksujemy czas 30 s/obr.7. Na patelni rozgrzewamy olej. Na gorący olej kładziemy placki. Placki smażymy z obu stron na rumiano. The post Placki ziemniaczano dyniowe appeared first on Thermomix przepisy
Themo przepisydajemy im 15 minut na odpoczynek i napuszenie – zrelaksują się pasma glutenu, ciasto zmięknie, będzie elastyczne i da się łatwo formować. Bierzemy jedną napuszoną kulkę, rozpłaszczamy palcami na okrągły placek (zobaczycie bąble od pracujących drożdży) i wałkujemy na grubość około 3mm, nie cieniej. Ja korzystam z wałka i stolnicy silikonowej – nie używam dodatkowej mąki. Jeśli potrzebujecie – użyjcie odrobinę mąki(...)podsypanie a jej nadmiar zmiećcie z placków pędzlem. Na średnim ogniu mocno rozgrzewamy patelnię z grubym dnem, która nadaje się do smażenia bez dodatku tłuszczu (ceramiczną, teflonową, żeliwną). Na bardzo gorącą patelnię wykładamy rozwałkowany placek i pieczemy przez 2,5-3 minuty na jednej stronie, po czym przekładamy na drugą stronę i dopiekamy jeszcze 1,5-2 minuty. Zdejmujemy
Karo in the KitchenPrzepis powstał z połączenia kilku przepisów. Placki są z przepisu na snickersa a masa serowa z serniczka gotowanego. Sernik smakuje obłędnie. Połączenie kruchych placków, masy sernikowej i chrupiących orzechów jest doskonałe. Całość ma przyjemny miodowy smak. Polecam zwłaszcza na święta. Ciasto miodowe: 400 g mąki pszennej 1/2 szkl cukru 1,5 łyżeczki sody 150 g masła 2 łyżki miodu(...)waniliowy. Podgrzewać na średnim ogniu często mieszając. Gdy masa zacznie bulgotać dodać wymieszane z mlekiem budynie. Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia masy. Formę, w której piekły się placki wyłożyć folią aluminiową, na spód dać placek bez orzechów i na niego wylać gorącą masę sernikową. Wyrównać i położyć placek z orzechami. Lekko docisnąć. Ciasto pozostawić
Smakołyki Asizjeść 3 syrniczki, a czasami i więcej... Od tamtego czasu, aż do teraz uwielbiam je! Syrniki, to ukraińskie placki z twarogu, większości przepisów polskich przypisują je jako ,,rosyjskie placki", ale to jest błąd, jest to danie ukraińskie. Syrniki wyróżniają się swą zbitą, niezbyt pulchną teksturą i mocno brązową skórką, która powstaje podczas(...)pieczenia. Są naprawdę wyjątkowe w smaku, nie przypominają żadnych tradycyjnych polskich placków, więc naprawdę warto je zrobić na weekendowe śniadanie. W dodatku przygotowanie syrników, to dosłownie chwila. Można zrobić syrniki w wersji bezglutenowej. Wystarczy zamienić ilość mąki podanej w przepisie na odpowiednik mąki bezglutenowej. Syrniki - ukraińskie placki z twarogu - przepis: 750 g tłustego twarogu (nie sera) 2 średnie
Kuchnia Łukaszatakich mrożonych maślaczków można przygotować niesamowicie pyszny sos. A taki sos smakuje najlepiej z plackami ziemniaczanymi i to z takimi pieczonymi na blasze. Pierwszy raz miałam przyjemność przygotowywać placki ziemniaczane na gorącej blasze ta jak to kiedyś robiły nasze babcie i prababcie. Co jest potrzebne do takiego gotowania w plenerze? Przede wszystkim czysta(...)zardzewiała blacha i drewno. Nic więcej. Wystarczy rozpalić pod nią tak by porządnie się nagrzała. Pierwsze kilka placków próbowałam smażyć na papierze do pieczenia jednak bardzo szybko mi się palił więc kolejne smażyłam już bezpośrednio na blasze. Wystarczy smażyć placki na blasze posmarowanej olejem po 2 minuty z jednej stronie i pysze, domowe i swojskie jedzenie gotowe. Do tego
Życie ze smakiemMoje największe odkrycie miesiąca ...placki ziemniaczane na słodko z dodatkiem jabłek. Są rewelacyjne! Dużo lepsze od tradycyjnych racuchów, a nawet lepiej mi smakowały niż zwykłe, wytrawne placki ziemniaczane. Dodatkowo wzbogaciłam je o płatki owsiane. Dzięki temu, że zarówno ziemniaki, jak i jabłka starłam na tarce o dużych oczkach, placki wyszły mega chrupiące 😉 Podałam je z bitą śmietaną(...)kawałkami świeżych jabłek, a wszystko to posypałam cynamonem. Dla miłośników placków na słodko to prawdziwa gratka! Składniki: 5 ziemniaków 2 jabłka 2 jajka 2 łyżki cukru pudru 5-6 łyżek mąki pszennej 1/2 szklanki płatków owsianych szczypta soli olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki oraz jabłka obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie odsączamy na sitku z nadmiaru
Kuchnia MagdaLenysmakują rewelacyjnie - są takie delikatne i kusząco pachną. Zresztą cukinia i żółty ser to jak dla mnie duet idealny! A dodatkowo masło do smażenia... Uwielbiam! Zapewniam, że placki znikną ekspresowo na ciepło, jak i po ostygnięciu, z sosem lub bez. Polecam! Inne propozycje na placki z cukinii znajdziecie tu - klik i tu - klik(...)tarce o dużych oczkach, ser tak samo, a cebulę i czosnek drobno posiekać. ( Z cukinii dodatkowo zlać sok.) Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę i doprawić do smaku. Placki smażyć na średnim ogniu z obu stron - na rumiano. (Jeśli w międzyczasie w misce nadal będzie wytwarzał się sok z cukinii - na patelnię należy wykładać gęste porcje ciasta.) Odsączyć
Di gotujePlacki bezglutenowe na bazie serka mascarpone i maślanki. Idealne na śniadanie lub kolację. Dzieci uwielbiają takie placki. Można podać z dżemem lub ze śmietaną. W zakładce PLACKI I PLACUSZKI znajdziecie inne przepisy i pomysły. Szczególnie polecam placki twarogowe z truskawkami Składniki 2 łyżki jogurtu naturalnego 250 g serka mascarpone 3 łyżki miodu 2 jajka 1 szklanka(...)maślankę, miód i jajka roztrzepać trzepaczką lub widelcem. Dodać mascarpone i ponownie wymieszać. Na koniec wsypać mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką małe placki. Smażyć na rumiano z dwóch stron. placki z miodem
O kuchni z uczuciemprzepis to jedno z największych zaskoczeń tego roku ;) Pierwszy raz placki porowe jadłam w wegańskiej knajpie, zauroczona smakiem próbowałam znaleźć przepis idealny i w końcu jest :) Placki mają bardzo wyjątkowy smak, nie do opisania, musicie koniecznie spróbować! :) Swoje placki podawałam z pesto brokułowym . Świetnie pasuje też do nich pesto buraczane . Wierzch można posypać parmezanem lub szczypiorkiem. Składniki(...)sztuk dużych placków. Składniki: 2 pory, tylko biała część, potrzebujemy ok 230g 1 czerwona cebula 30ml oleju lub czubata łyżka oleju kokosowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki jajko 60g mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 75ml mleka szczypta soli Pory kroimy na pół, następnie w około 1cm paski. Cebulkę kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju, aż będą miękkie. Studzimy. Mleko
Czerwona Porzeczkazrobić, aby odczarować smak kalafiora dla osób, które nie przepadają za jego klasyczną, gotowaną wersją? Postanowiliśmy usmażyć go w formie placków, podobnych do klasycznych placków ziemniaczanych. Pomysł ten okazał się strzałem w dziesiątkę! Placki wyszły chrupiące i zachowały delikatnie ostry smak surowego kalafiora i cebulki. Wbrew pozorom nie jest to mdłe danie – tego się nieco obawialiśmy, jednak zupełnie(...)tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i również ścieramy. Do startego kalafiora i cebuli dodajemy mąkę, jajko, wodę i dokładnie mieszamy. Przed samym smażeniem doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy placki na oleju, przez około 2 minuty z każdej strony na średniej mocy palnika aż do zrumienienia. Opcjonalnie: Można dodać do masy starty na tarce o grubych oczkach żółty
Taste and Cookinspiracji śniadaniowych, zorientowałam się, że nie robiłam jeszcze placków jogurtowych. Korzystając z wolnej chwili zabrałam się za ich przygotowanie. Są bardzo podobne do innych placków, jednak znaczącą różnicą jest dodatek jogurtu naturalnego, którego obecność nadaje plackom puszystości i mięciutkiej struktury. Placki są bardzo bardzo dobre, a dodatek borówek nadał owocowo-kwaskowego smaku. Składniki: 60 g mąki gryczanej(...)okrągły placek. Smaż na średnim ogniu do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza, po tym czasie przewróć placki na drugą stronę i smaż jeszcze chwilkę. Gotowe placki przekładaj dżemem lub tak jak ja masłem bananowym (Pole Na Stole), które swoją drogą jest genialne i przepyszne, polecam do spróbowania dla tych co lubią bananowo-koksowe smaki
Zdrowie na języku :P