placki - 22990 przepisów (strona:1202/1533)

Kolorowa tarta warzywna bez spodu 140

jest go równie łatwo zidentyfikować co autora melodii Hymnu Polskiego. Jeśli ktoś rości sobie do tego przepisu prawo, to niech napisze. Choćby dlatego, że jestem bardzo ciekawy :) Nazwałbym to plackiem, ale tarta bez spodu ładniej brzmi. Danie można przygotować w dwóch wersjach: wyborowa - z pełnoprawnych cienkich plasterków warzyw kryzysowa - z obierek.  W każdym razie obie wyglądają i smakują podobnie

Kryzysowa Książka Kucharska
Konfitowane Inguday Tibs pieczona sałatka buraczana i Kik Alicha 139

Jeszcze ostatnie wydanie, modnej w tym sezonie, kuchni etiopskiej. W zawsze modnym wydaniu - fusion. Przygotowana nieco inaczej (co również jest modne w tym roku) i wyjątkowo nie w towarzystwie placków injera. W następnym wpisie pokażę jeszcze inny sposób przygotowywania obiadu. Konfitowanie to powolny sposób przyrządzania potraw w tłuszczu. Problem z tłuszczem polega na tym, że na ogniu podgrzeje on się

Kryzysowa Książka Kucharska
Tradycyjny makowiec 146

uformowałam kulę. Ciasto przykrywamy sucha ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Po tym czasie ciasto przekładamy na blat oprószony mąką. Rozwałkowujemy prostokąt o grubości 0,5 cm. Na placku rozsmarowujemy masę makową (z każdej strony zostawiamy około 2 cm). Roladę zawijamy do środka, boki podwijamy pod spód aby mak nie wypłynął. Odstawiamy do podrośnięcia na 30 minut. Gotowe ciasto

VioletoweKucharzenie
Rolada serowa z kurczakiem i czerwoną papryką 259

góry i delikatnie usuwamy papier. Piersi z kurczaka rozbijamy na cienkie filety. Oprószamy sol ą  i pieprzem z obu stron i układamy na serowym placku. Paprykę  kroimy w paski i układamy wzdłuż rolady po 3 paseczki. Następnie zwijamy roladę bardzo ciasno, zaczynając od dłuższego boku. Układamy na blaszce

kulinarne odsłony pati
PIJANA ŚLIWKA W CZEKOLADZIE 571

dodajemy do niego porcjami wystudzony budyń, miksujemy, dodajemy rozpuszczoną przestudzoną czekoladę.Miksujemy. Odstawiamy na ok 1/2 godz do lodówki żeby masa stężała. *Na jeden biszkopt wykładamy masę, przykrywamy drugim plackiem. Wykładamy śliwki osączone z alkoholu. Wierzch polewamy roztopiona czekoladą w kąpieli wodnej

Z Majeczką w kuchni
Rozmarynowe placuszki z kaszy gryczanej 144

Główkując dzisiaj co zrobić na obiad, okazało się, że zostało nam z wczoraj całkiem sporo kaszy gryczanej. U Was też jada się ją przeważnie okraszoną skwarkami

Kuchnia w Słońcu Skąpana
CRUMPETS - MUFFINY Z PATELNI 288

Kiedy znajdę w sieci apetyczny przepis, a wszystkie składniki mam w kuchni, od razu biorę się za gotowanie. Wiem, że jeśli odłożę to na później, to

Kasia Sarna
Ciasto krówka 173

Ostudzić i poczekać, aż zacznie tężeć. Śmietankę ubić, dodać śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem, a pod koniec tężejącą galaretkę. Dokładnie zmiksować. Krem wyłożyć na ciasto i przykryć drugim plackiem. Wierzch posmarować kajmakiem i posypać orzechami. SMACZNEGO!!!  Inspirację znalazłam  tutaj

Malinowo w kuchni
Mini omleciki orkiszowe z jabłkiem 171

Omlety jem codziennie, uwielbiam nim się delektować. Postanowiłam przygotować nie omlet, ale bardzo puszyste, klasyczne omleciki z jabłkiem. Idealne na śniadanie! Składniki: 2 jajka 10 tabletek

Truskawkowa Fiesta
Ciasto ananasowe 280

jest go za mało można użyć wody zmieszanej z cukrem i cytryną (pół szklanki wody, pół łyżeczki cukru, kilka kropel cytryny). Na biszkopcie rozprowadzić krem ananasowy. Całość przykryć ostudzonym plackiem kokosowym. Ciasto wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje po kilku godzinach

Bullio
Jabłkowo wiśniowa poezja 184

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto to zagościło u mnie po raz pierwszy. Szukałam inspiracji na coś nowego w mojej spiżarni, i znalazłam ☺W jednym placku postanowiłam umieścić moje smażone jesienią jabłka i drelowane wiśnie w soku własnym. Smak podkreśliłam galaretkami, otulając biszkoptami. Głębi dodał delikatny krem z nutą rumu. Do pieczenia biszkoptów użyłam blachy o wymiarach

Kulinarne przemyslenia
Serniczki białoruskie 196

A dziś na śniadanie proponuje serniczki białoruskie, które są pyszne i pożywne. Przepis na to cudo znalazłam w książce "Kuchnia podlaska" z serii Polska

Moje Małe Czarowanie
Gniazdka ziemniaczane z masą serową 163

Gniazdka z grubo startych ziemniaków, które dobrze sprawdzają się jako przekąska. Środek wypełniony jest masą z sera twarogowego, fety i suszonych pomidorów. Z przepisu wychodzi 16

Bullio
Tort chałwowo - wiśniowy 184

Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem fixu oraz cukru pudru. Na końcu dodajemy bardzo mocno pokruszoną chałwę. Złożenie ciasta: Na pierwszym blacie rozkładamy mniejszą połowę kremu, przykrywamy drugim plackiem. Na środkowej części rozkładamy konfiturę wiśniową (zostawiamy jedną łyżkę do dekoracji. Przykrywamy ją ostatnim biszkoptem. Na górze i po bokach rozsmarowujemy resztę kremu, wygładzamy. Na górze układamy kleks z konfitury

VioletoweKucharzenie
Gnocchi z dynią 156

pieczemy dynię i przerabiamy na pure! Co najmniej raz w tygodniu wielka rozłupana dynia ląduje w piekarniku. Potem miksuję na pure i piekę ciasta, ciasteczka i muffinki, dodaję do placków i naleśników, robię sosy do makaronu, gotuję z owsianką lub jaglanką i tak w kółko… Jak ostatnio kupowałam dynię na straganie starsza pani spytała mnie ” i co pani

Cooking for Emily

Proponowane wyszukiwania