placki ziemniaczane - przepisów 2738

  1. Idealne placki ziemniaczane
    Idealne placki ziemniaczane

    Moje ulubione danie? Danie z dzieciństwem związane? - placki ziemniaczane. Uwielbiam placki ziemniaczane, niestety ze względu na kaloryczność rzadko je jadam. Jedynie na specjalne zamówienie mojego syna, on przejął w genach to zamiłowanie. Wielbiciele placków ziemniaczanych dzielą się na tych którzy wolą dobrze wypieczone i na tych którzy wolą grube i miękki, ja osobiście jadam wyłącznie(...)grubo tartych ziemniaków, czasem w masie ziemniaczanej toną też marchewka lub cukinia, ale to już wariacja na temat. Do placków absolutnie nie wolno dodawać więcej mąki, będą twarde i niesmaczne, zasada ta dotyczy chyba nawet bardziej placów z ziemniaków tartych na tzw. "papkę" niż tych tartych na wiórki. Moje placki przypominają trochę bardziej rösti, czyli szwajcarską potrawę

    Przepis pochodzi z bloga Słodki Kompromis, prowadzonego przez Ania Petryna.

  2. Moskole, czyli placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków po góralsku
    Moskole, czyli placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków po góralsku

    dlatego szukałem pomysłu jak je zutylizować, żeby się nie zmarnowały. Z pomocą przyszła moja mama, która zasugerowała zrobienie naszych tradycyjnych podhalańskich moskoli. Czym są moskole? Moskole są to placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków . Można pokusić się o stwierdzenie, że są chlebkami naan na miarę naszych polskich możliwości. Wersji na moskole jest co najmniej kilka, ale te najlepsze powinny(...)Podziel ciasto na 6-8 części i formuj placki i oprósz je mąką. 4 Rozgrzej patelnię i kładź placki. Smaż z każdej strony do momentu mocnego przysmażenia. Uważaj jednak, żeby nie przypalić! 5 Podawaj z masłem czosnkowym, ulubionym sosem lub zajadaj bez niczego. Artykuł Moskole, czyli placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków po góralsku pochodzi z serwisu

    Przepis pochodzi z bloga Blendman, prowadzonego przez Konrad Budzyk.

  3. Placki ziemniaczane z gulaszem
    Placki ziemniaczane z gulaszem

    Zrobić idealne placki ziemniaczane to sztuka – placki powinny być puszyste, niezbyt tłuste a z zewnątrz chrupiące. Sekretem naszych placków jest jedna czynność o której niestety wie niewiele osób. Ogromne znaczenie mają  również ziemniaki bo nie każda odmiana będzie dobra do placków ziemniaczanych. My polecamy Odmianę Denar- wypróbowaliśmy ich wiele i teraz już wiemy(...)odciskamy z wody niczym kapustę na pierogi (właśnie to sprawia, że placki są puszyste!) Przekładamy je do miski, dodajemy jajka, sól, pieprz i pokrojoną drobno cebulę po czym mieszamy aż masa zrobi się puszysta. Na końcu dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju układamy placki ziemniaczane i smażymy z obu stron na złoty kolor. Placki

    Przepis pochodzi z bloga Qchnia24, prowadzonego przez Qchnia24.

  4. Placki ziemniaczane z cukinią – placki ziemniaczane bez glutenu
    Placki ziemniaczane z cukinią – placki ziemniaczane bez glutenu

    Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na placki ziemniaczane z cukinią. Placki są bardzo smaczne, proste w przygotowaniu i jeżeli ktoś jeszcze takich placków nie robił, to polecam wypróbować przepis. Do przygotowania placków ziemniaczanych będziemy potrzebować: Z podanych proporcji wyjdzie około 20 placków 600 g cukinii 800 g ziemniaków 1 jajko 7 łyżek skrobi kukurydzianej, ziemniaczanej(...)solą i pieprzem. Ciasto mam gotowe teraz będę smażyła placki: Na rozgrzany olej na patelni nakładam po jednej łyżce ciasta i formuję placek. Placki smażę z każdej strony na lekko brązowy kolor. Usmażone placki układam na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Placki ziemniaczane są gotowe, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia

    Przepis pochodzi z bloga Uwaga Babcia Gotuje, prowadzonego przez UwagaBabciaGotuje.

  5. Placki ziemniaczane
    Placki ziemniaczane

    mieszamy. Dodajemy jajka, żółtko, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, mąkę i skrobię. Mieszamy do połącznia wszystkich składników. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i kładziemy łyżką porcje ciasta ziemniaczanego formując placki. Smażymy z obu stron na rumiano, mają być chrupiące(...)Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Placki ziemniaczane podane z jogurtem naturalnym to błyskawiczne danie na piątek… i nie tylko. Aromatyczne, pachnące, chrupiące – właśnie takie, jakie powinny być. W moim rodzinnym domu smażenie placków jest domeną Taty. Wierzcie mi, ale nawet taki zwykły placek w takim wykonaniu smakuje niezwykle. Ziemniaki otwierają przed nami nieograniczone możliwości

    Przepis pochodzi z bloga mojewypiekiinietylko, prowadzonego przez mojewypiekiinietylko.

  6. Placki ziemniaczane z serem wędzonym i kminkiem
    Placki ziemniaczane z serem wędzonym i kminkiem

    robię ich dużo za dużo! Takie gołe, odsmażane na drugi dzień nie są specjalnie atrakcyjne. Oto moja propozycja na odświeżenie i urozmaicenie "wczorajszych" placków, które podane z delikatną surówką mogą stanowić świetne danie obiadowe :) Placki ziemniaczane z serem wędzonym Składniki: 6 placków ziemniaczanych -  po przepis zapraszam tutaj :) 12 plasterków rolady ustrzyckiej kminek do posypania odrobina oleju(...)Placki ziemniaczane z serem wędzonym Wykonanie: Placki położyłam na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, podgrzałam je z jednej strony i odwróciłam. Na każdym placku ułożyłam dwa plasterki sera, posypałam kminkiem i nakryłam patelnię przykrywką. Smażyłam na wolnym ogniu do momentu, aż ser zrobił się gorący i mięciutki - rolada ustrzycka nie jest niestety specjalnie topliwa. Lecz mimo to placki

    Przepis pochodzi z bloga Kuchenne zapiski Edyty, prowadzonego przez edytaha.

  7. Placki ziemniaczane
    Placki ziemniaczane

    mnie w domu zawsze się tak robi. A przepis na placki ziemniaczane jest jeszcze mojej babci. Z podanych poniżej składników wyszło 19 niezbyt dużych placków. Placki ziemniaczane według przepisu mojej babci Przygotuj drobną tarkę do ziemniaków, nóż lub obieraczkę, miskę, patelnię, łopatki do obracania placków, łyżkę, papierowe ręczniki. Przygotuj składniki*: 4 duże ziemniaki, 1 jajko, mąkę(...)ziemniaków wbij jajko i wsyp szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Na gorący tłuszcz wyłóż 1-2 łyżki masy ziemniaczanej i lekko spłaszcz. Kiedy placki ziemniaczane z obu stron nabiorą ładnego, złotobrązowego koloru, przełóż je na papierowe ręczniki, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Jak widać na zdjęciu placki są dość cienkie

    Przepis pochodzi z bloga blog.moje-pasje.info, prowadzonego przez Kasia K..

  8. Placki ziemniaczane nadziewane mięsem
    Placki ziemniaczane nadziewane mięsem

    dnia w przepisach mamy znalazłam przepis na Placki ziemniaczane nadziewane mięsem – początkowo myślałam że to przepis na placek zbójnicki lub po zbójnicku, ale okazał się być inną wersją placka […] The post Placki ziemniaczane nadziewane mięsem appeared first on Magiczny Garnek

    Przepis pochodzi z bloga Magiczny Garnek, prowadzonego przez Magiczny Garnek.

  9. Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
    Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

    Mając 2 przepisy można zacząć kombinować. Np. skorzystać z przepisu na Placki ziemniaczane, link poniżej: Placki ziemniaczane A potem zaimportować sos z przepisu na makaron penne, link poniżej:  Przepis: Makaron(...)penne z sosem pieczarkowym W ten sposób mamy trzecie danie zmierzające w kierunku placków ziemniaczanych po węgiersku. Tylko, że  nadal zachowujemy dietę rozdzielną... :) To jest dobra metoda kiedy np. przygotujemy większą ilość sosu i jednego dnia podamy go z makaronem, a drugiego dnia z plackami ziemniaczanymi i mamy już urozmaicenie zamiast jeść dzień po dniu

    Przepis pochodzi z bloga Dieta Rozdzielna i Zdrowie, prowadzonego przez Agnieszka Snoch.

  10. PLACKI ZIEMNIACZANE Z KOPERKIEM
    PLACKI ZIEMNIACZANE Z KOPERKIEM

    PLACKI Z ZIEMNIAKÓW Z KOPERKIEM są proste, sycące i przyjemnie chrupią. Można podawać je bez dodatków, ale z koperkiem i pestkami dyni smakują wyjątkowo dobrze. Artykuł PLACKI ZIEMNIACZANE Z KOPERKIEM pochodzi z serwisu CookMagazine

    Przepis pochodzi z bloga COOKMAGAZINE, prowadzonego przez COOKMAGAZINE.

  11. Ziemniaczany tort Ogra z olejem rzepakowym
    Ziemniaczany tort Ogra z olejem rzepakowym

    ziemniaków, placki ziemniaczane. Z genialnym sosem podkręcającym smak. Ten tort ma warstwy... dużo warstw z różnymi dodatkami. Połączenie smaków, dwa sery, mięsko... mniam! Naprawdę obiad godny polecenia :) „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego nawet młode ziemniaki nie są wodniste ;)” Ziemniaczany tort Ogra z olejem rzepakowym Składniki: 1kg ziemniaków 100g mąki ziemniaczanej 2 jajka(...)trzemy na tarce. Dodajemy mąkę, przyprawy i mieszamy. Smażymy duże placki ziemniaczane (jak naleśniki) na trzech łyżkach oleju rzepakowego. Bierzemy naczynie żaroodporne lub tortownice. Nakładamy jeden placek ziemniaczany i warstwę mięsa z pieczarkami i cebulą. Posypujemy kawałkami mozzarelli. Na wierzchu nakładamy sos i przykrywamy drugim plackiem ziemniaczany, dociskamy. Znów nakładamy mięso, posypujemy serem żółtym i sosem

    Przepis pochodzi z bloga Brulion spadochroniarza, prowadzonego przez Magdalena Cendrowska.

  12. Rosti czyli szwajcarskie placki ziemniaczane
    Rosti czyli szwajcarskie placki ziemniaczane

    formę placka. sos grzybowy 300/400 g grzybów leśnych / u mnie to podgrzybki, prawdziwki i zielone gąski / 1 cebula Grzyby oczyszczamy, kroimy na plasterki, gąski troszkę drobniej. Na maśle szklimy cebulkę pokrojoną w kostkę, dodajemy przygotowane grzyby. Przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości, od czasu do czasu mieszamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Powiązane wpisy: Placki ziemniaczane Placki ziemniaczane z cukinią Placki brokułowo – kukurydziane

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni, prowadzonego przez Iwona Ganc.

  13. Placki z Ziemniaków i Cukinii
    Placki z Ziemniaków i Cukinii

    Placki Ziemniaczane z Cukinią to znakomita alternatywa dla tradycyjnych placuszków ziemniaczanych. Placki z cukini ą są troszkę delikatniejsze, jednak w smaku zbytnio nie wyczuwa się jej dodatku. Mimo to są na pewno mniej kaloryczne niż te tradycyjne - z samymi ziemniakami, a przy tym bardzo smaczne. Placuszki przepyszne w smaku i z pewnością warte skosztowania.  Placki(...)Ziemniaczane z Cukinią - Sposób przygotowania: Ziemniaki, cukinię, cebulę i czosnek obieramy, a następnie ścieramy na tarce o małych oczkach. Następnie dodajemy jajka, mąkę pszenną, ziemniaczaną i doprawiamy solą oraz pieprzem - dokładnie mieszamy. Smażymy z obu stron na złoty kolor w dość dużej ilości tłuszczu. Po usmażeniu przekładamy na ręczniki papierowe w celu pozbycia się nadmiaru oleju. Placki

    Przepis pochodzi z bloga Słodka Strona, prowadzonego przez SłodkaStrona.

  14. Burger drobiowy podany na plackach ziemniaczanych z warzywami
    Burger drobiowy podany na plackach ziemniaczanych z warzywami

    czosnku  1 łyżka oliwy z oliwek  2 łyżki otrębów owsianych  sól, pieprz, majeranek  1 łyżka zmielonego siemienia lnianego  olej do smażenia burgerów  Placki ziemniaczane: 1/2 kg ziemniaków  1 jajo 1 cebula 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej  szczypta soli i pieprzu  olej do smażenia placków Salsa pomidorowo- paprykowa(...)oliwek. Ogórka kroję w plastry.  Jogurt naturalny mieszam z wyciśniętym w prasce czosnkiem oraz posiekaną bazylią. Doprawiam solą i pieprzem.  Na jedną porcję zużywam nawet 4 placki ziemniaczane, na spód układam dwa, nakładam sos jogurtowy i ogórki, burgery drobiowego i salsę. Całość przykrywam dwoma plackami ziemniaczanymi i podaję na ciepło od razu.  Smacznego

    Przepis pochodzi z bloga Mango Papaja, prowadzonego przez mangopapaja.

  15. Placki ziemniaczane super chrupiące
    Placki ziemniaczane super chrupiące

    startą na tarce cebulę (albo posiekany szczypiorek), mąkę ziemniaczaną, rozmącone jajko i opcjonalnie czosnek. Całość doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Z płynu, który pozostał po odsączeniu ziemniaków odleć sok pozostawiając powstały na dnie osad - jest to skrobia ziemniaczana, którą należy dodać do masy na placki i całość ponownie wymieszać. Nabierać łyżką stołową i rozprowadzić(...)dłuższy i trudno jest uzyskać tak chrupiącą skórkę. Placki będą bardziej chrupiące jeśli przynajmniej połowę ziemniaków zetrzemy na tarce o grubych oczkach. Placki ziemniaczane klasyczne Placki ziemniaczane ze śmietaną i szczypiorkiem

    Przepis pochodzi z bloga Kulinaria - potrawy z różnych stron świata, prowadzonego przez camelki.

Wybierz stronę :