placki ziemniaczane - przepisów 2738

  1. Gulasz węgierski
    Gulasz węgierski

    gulasz, taki z plackami ziemniaczanymi. Cóż było począć? Trzeba było się wziąć do roboty i w niedługim czasie powstał gęsty paprykowo - mięsny sos okalający chrupiące placki ziemniaczane, pycha! Potrzebujemy: 700 g mięsa z szynki wieprzowej 2 łyżki mąki  4 łyżki oleju rzepakowego 3 średnie cebule 3 ząbki czosnku 2 papryki 2 marchewki 0,5 litra(...)soli i dusimy około 45 minut na wolnym ogniu. Podczas gdy mięso jest już w miarę miękkie, dodajemy pomidory i dusimy, aż się nie rozpadną. W międzyczasie przygotowujemy placki ziemniaczane z tego przepisu . Gulasz mamy już prawie gotowy. Dodajemy do niego teraz odpowiednią dla naszych kubków smakowych ilość soli i posypujemy świeżym koperkiem. Podajemy z plackami ziemniaczanymi

    Przepis pochodzi z bloga MamaOskarka, prowadzonego przez Wioleta g-a.

  2. Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowo-kalarepkowy według przepisu Magdy Gessler
    Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowo-kalarepkowy według przepisu Magdy Gessler

    spotkałyśmy w książce pani Magdy Gessler i postanowiłyśmy go wypróbować. Na bazie pieczarek i kalarepy powstaje naprawdę fajny, lekko winy, aromatyczny sos, który idealnie komponuje się z plackami ziemniaczanymi. W duecie z nimi smakuje jeszcze lepiej niż samotnie :) Potrawa wolna od glutenu. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Placki ziemniaczane przygotowujemy według tego przepisu! Składniki(...)pieczarki. Chwilkę smażymy na złoto kolor i dolewamy wino oraz śmietanę. Doprawiany solą, pieprzem i gotujmy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje, a kalarepka będzie al dente. Smażymy placki ziemniaczane, układamy na talerzu i polewamy gorącym sosem. Całość posypujemy poszatkowanym koperkiem. Smacznego

    Przepis pochodzi z bloga Kolizje Smaków, prowadzonego przez Kolizje Smakow.

  3. Czeski gulasz piwny
    Czeski gulasz piwny

    ziela angielskie, 2 listki laurowe Szklanka piwa jasnego Na zasmażaną kapustę: 900g kiszonej kapusty (nie do końca odciśniętej) duża cebula łyżka smalcu łyżka masła pieprz, kminek Na placki ziemniaczane: 1kg ziemniaków 1 ½ białej cebuli Sól, pieprz Mąka pszenna Olej do smażenia Wykonanie: Gulasz: W garnku podsmażamy skórkę z boczku z łyżka masła klarowanego. Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy(...)pieprzem. Gdy mięso będzie już miękkie i kruche mieszamy łyżkę maki z pól szklanki wody i wlewamy przez sitko do gulaszu. Serwujemy gorący z dodatkiem zasmażanej kapusty i placków ziemniaczanych lub knedlików. Kapusta: Cebule obrać i pokroić w drobna kostkę. W garnku roztopić smalec z masłem i przesmażyć na nim cebulkę do zeszklenia. Dodać poszatkowaną kapustę i kontynuować smażenie

    Przepis pochodzi z bloga Pyry na Gaz, prowadzonego przez Sandra Siebert.

  4. PLACKI ZIEMNIACZANE Z JARMUŻEM – najlepsze!
    PLACKI ZIEMNIACZANE Z JARMUŻEM – najlepsze!

    solo , z gulaszem albo z sosem pieczarkowym. Od znajomych wiem, że jedza je również ze śmietaną albo z cukrem. Ja dziś mam dla Was przepis na przepyszne placki ziemniaczane z sałatka ala pesto z jarmużu. Takie połączenie jest nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe! O właściwościach j armużu pisałam juz na blogu i doskonale wiemy(...)witamin. Takie danie jest świetnym pomysłem na obiad … kolację na ciepło albo przekąskę. Spróbujcie! SKŁADNIKI: PLACKI ZIEMNIACZANE : * duże ziemniaki – 3 szt * cebula – 1 szt * mąka pszenna – 2 łyżki * jajko – 1 szt * czosnek – 1 ząbek * sól – 1 łyżeczka * pieprz – 1 szczypta * olej do smażenia JARMUŻ: * liście jarmużu – 100 g * słonecznik – 80 g * czosnek – 2 ząbki * rzodkiewka

    Przepis pochodzi z bloga Ostra na Słodko, prowadzonego przez Ostra na Słodko.

  5. Wielki Post 2017 - Postne obiady: Kaszubskie placki ziemniaczane z pastą śledziowąz
    Wielki Post 2017 - Postne obiady: Kaszubskie placki ziemniaczane z pastą śledziowąz

    pastą śledziową Przygotuj miski, nóż i deskę do krojenia, tarkę do ziemniaków, mikser, szklankę, wagę kuchenną, łyżkę, sitko, rondelek lub mały garnek, patelnię, papierowe ręczniki. Przygotuj składniki:  Placki ziemniaczane: 1 kg ziemniaków, 3 szklanki mleka, 2-3 łyżki mąki pszennej, sól, pieprz, olej do smażenia, Pasta śledziowa: 200 g filetów śledziowych, mleko do moczenia śledzi(...)przyprawy. Całość ponownie dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Na gorącym tłuszczu smaż porcjami cienkie placki. Gdy placki ładnie się przyrumienią z obu stron, przełóż je na papierowe ręczniki, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gotowe placki ziemniaczane podawaj zaraz po przyrządzeniu z pastą śledziową

    Przepis pochodzi z bloga blog.moje-pasje.info, prowadzonego przez Kasia K..

  6. Placki ziemniaczane pieczone na płycie z kwaśną śmietaną i duszoną cebulką wg. przepisu Karola Okrasy
    Placki ziemniaczane pieczone na płycie z kwaśną śmietaną i duszoną cebulką wg. przepisu Karola Okrasy

    Lubimy placki ziemniaczane i każdy przepis na ten prosty i zarazem bardzo typowy dla kuchni polskiej smakołyk uważam, za gody wypróbowania. Tym razem postanowiliśmy sprawdzić przepis Karola Okrasy zamieszczony w książce " Kuchnia polska według Karola Okrasy " ( tutaj recenzja książki ). Dla mnie nowością było dodanie do placków ziemniaczanych kminku, w ten sposób jeszcze nigdy placków nie doprawiałam. Natomiast(...)więc wykorzystałam patelnię z bardzo grubym dnem) Przygotowanie Starte ziemniaki mieszamy z jajkami, mąką pszenną i utartym kminkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Placki smażymy na rozgrzanej blasze żeliwnej Nakładamy na rozgrzaną blachę żeliwną placki  ziemniaczane o grubości około 0,5 cm, po czym pieczemy je z obu stron na złoty kolor. Cebule pokrojone w piórka smażymy

    Przepis pochodzi z bloga Kulinaria - potrawy z różnych stron świata, prowadzonego przez camelki.

  7. PLACKI MARCHWIOWO-ZIEMNIACZANE
    PLACKI MARCHWIOWO-ZIEMNIACZANE

    Placki ziemniaczane– prosta potrawa przygotowywana z ziemniaków smażonych na tłuszczu. Głównymi składnikami są starte surowe ziemniaki z dodatkiem cebuli, oraz jajka.   Ziemniaki zawierają witaminy A, E, B 1 (tiamina), B 2 (ryboflawina), B 3 (niacyna) i B 6 (pirydoksyna) sporo wit. C. Ze składników mineralnych w ziemniakach obecne są spore ilości obniżającego ciśnienie krwi potasu, wzmacniający kości(...)zawiera witaminę E, C, K, większość witamin z grupy B oraz kwas foliowy, a także żelazo, wapń i miedź . Wartość energetyczna 100g marchwi wynosi 30-35 kcal. PLACKI MARCHWIOWO-ZIEMNIACZANE składniki 50 dkg ziemniaków 2 marchewki średnie 2 jajka 1 cebula 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz olej do smażenia sposób przygotowania Ziemniaki ,marchew i cebulę

    Przepis pochodzi z bloga maggi79 kuchenne podboje, prowadzonego przez Maggi79.

  8. Placki ziemniaczane z pieczarkami i kurkumą
    Placki ziemniaczane z pieczarkami i kurkumą

    Dziś naszła mnie straszna ochota na placki ziemniaczane, uwielbiam placki ziemniaczane na różne sposoby , na słodko,na słono . Ale dziś zaproponuje wam kochani placki ziemniaczane z pieczarkami , są świetne znikają tak szybko że nie nadążam ze smażeniem ich  , nawet moja druga połowa je uwielbia w takim wydaniu , a za plackami nie przepada(...)dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników .    Kiedy mamy ziemniaki dobrze wymieszane , rozgrzewamy patelnie z olejem i smażymy placuszki na rumiany kolor , i tak smażymy placki do wykorzystania całego ciasta ziemniaczanego

    Przepis pochodzi z bloga Mój Smak, prowadzonego przez Edytagotuje.

  9. Placki ziemniaczane a'la pizza
    Placki ziemniaczane a'la pizza

    może bardziej :) Ale wracając do placków to dookoła mnie wszyscy jedzą placki ziemniaczane z cukrem, ze śmietaną czy z cebulką ja natomiast uwielbiam dwa rodzaje: placki ziemniaczane a'la pizza jak dzisiaj zaprezentuje i placki ziemniaczane po zbójnicku ale o nich później :) Teraz na celowniku są placki z aromatycznym sosem, serem, który ciągnie

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Viki, prowadzonego przez Viki.

  10. Placek po węgiersku
    Placek po węgiersku

    Placek po węgiersku SKŁADNIKI: CIASTO czosnek -1 ząbek jajko -1 szt mąka -2 łyżki ziemniaki -1 kg cebula -1 szt sól i pieprz SOS: mięso gulaszowe -0,5 kg papryka żółta -1 szt papryka czerwona -1 szt koncentrat pomidorowy -2 łyżki suszone zioła takie jak lubczyk,tymianek. cebula czosnkowa -1 szt sól i pieprz tłuszcz do smażenia mąka PRZYGOTOWANIE(...)ciasta ziemniaczanego dodać jajko,mąkę,sól i pieprz,dokładnie wymieszać. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć dość grube placki Ziemniaczane placki przekładamy sosem z mięsem,składamy placki na połowę i jeszcze raz polać sosem wierzch placka ziemniaczanego. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Danusi, prowadzonego przez danusia19671.

  11. Placki ziemniaczane wg Magdy Gessler!
    Placki ziemniaczane wg Magdy Gessler!

    Placki ziemniaczane są jedną z najprostszych i zarazem moich ulubionych potraw. Jest bardzo wiele metod ich robienia, lecz mi osobiście najbardziej przypasowały placki ziemniaczane według Magdy Gessler! Czuć w nich smak ziemniaka i nie jest w nich za dużo mąki, a po usmażeniu są chrupiące i złociste! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na placki ziemniaczane(...)dodajemy mąkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na dnie naczynia z sokiem od ziemniaków powinna osadzić się skrobia, którą dodajemy do ciasta. Placki smażymy na rozgrzanym oleju lub smalcu z obu stron do momentu aż się zarumienią. Podajemy je z sosem czosnkowym, śmietaną czy jogurtem! Smacznego

    Przepis pochodzi z bloga Gotuj z Prezesem, prowadzonego przez baki.

  12. Placki ziemniaczane faszerowane mięsem z kurczaka
    Placki ziemniaczane faszerowane mięsem z kurczaka

    syty obiad i wykorzystanie mięsa z rosołu. (Choć osobiście uwielbiam kurczaka z zupy.) Jest to również pomysł na urozmaicenie klasycznych placków ziemniaczanych. W mojej rodzinie to hit - już od wielu lat. Koniecznie spróbujcie! Pycha!   Placki: 4-5 ziemniaków 1 cebula 1 jajko 1 łyżka mąki majeranek sól, pieprz Farsz: 1-2 ćwiartki z kurczaka (w zależności(...)Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Na rozgrzaną patelnię nalać odrobinę oleju i porcjami wykładać solidne porcje masy ziemniaczanej. (Porcje powinny być większe od klasycznych placków ziemniaczanych.) Następnie na plackach ułożyć po odrobinie farszu mięsnego (na samym środku) i przykryć kolejną warstwą masy ziemniaczanej. Placki smażyć do zrumienienia się - z obu stron (na niewielkim

    Przepis pochodzi z bloga Di gotuje, prowadzonego przez Di gotuje.

  13. Ziołowe placki ziemniaczane z farszem grzybowym
    Ziołowe placki ziemniaczane z farszem grzybowym

    Przepis autorski (mój). Pewnie wiele z Was lubi placki ziemniaczane, a ja dodatkowo uwielbiam je urozmaicać. Często robię nadziewane mięsem ( klik ), a tym chcę zaprezentować wersję z grzybami, która także jest uwielbiana w moim domu. Placki doprawiłam ziołami, dzięki czemu stały się jeszcze pyszniejsze i aromatyczne! To naprawdę nic trudnego... Koniecznie spróbujcie! Placki: 4-5 ziemniaków(...)Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Na rozgrzaną patelnię nalać odrobinę oleju i porcjami wykładać solidne porcje masy ziemniaczanej. (Porcje powinny być większe od klasycznych placków ziemniaczanych.) Następnie na plackach ułożyć po odrobinie farszu grzybowego (na samym środku) i przykryć kolejną warstwą masy ziemniaczanej. Placki smażyć do zrumienienia się - z obu stron (na niewielkim

    Przepis pochodzi z bloga Di gotuje, prowadzonego przez Di gotuje.

  14. Oryginalne szwajcarskie Rösti – z ziemniaków surowych i gotowanych
    Oryginalne szwajcarskie Rösti – z ziemniaków surowych i gotowanych

    Zurychu. Rösti z uprzednio podgotowanych ziemniaków jest natomiast popularne we wszystkich innych rejonach Szwajcarii. Masy nigdy nie smaży się w małych porcjach, w taki sposób jak smażymy nasze placki ziemniaczane. Rösti to jeden, duży, dosyć wysoki placek. Dzieli się go na mniejsze porcje dopiero po usmażeniu. OPCJA II – Rösti z surowych ziemniaków Ziemniaki typu C (mocno skrobiowe(...)około 10 minut. Macie wtedy pewność, że nie zjecie surowych ziemniaków.   Kwaśna śmietana, koperek, gęsty jogurt, szczypior. Pasuje wszystko to, co lekko kwaskowe i świeże, jak do placków czy blinów ziemniaczanych. Ja swój placek zjadłam na obiad, z jajkiem sadzonym i sosem z gęstego, greckiego jogurtu wymieszanego z solą, pieprzem i garścią drobno posiekanego koperku. Osobiście bardziej

    Przepis pochodzi z bloga Karo in the Kitchen, prowadzonego przez Karo In The Kitchen.

  15. sos z opieniek z plackami ziemniaczanymi
    sos z opieniek z plackami ziemniaczanymi

    grzybowy 1 kg świeżych opieniek 2 duże cebule pół kostki masła 4 łyżki gęstej śmietany pieprz i sól liść laurowy ziele angielskie nać pietruszki mąka do zagęszczenia sosu placki ziemniaczane 500g ziemniaków 2 cebule 1 jajko 5 łyżek mąki pszennej przyprawa typu Vegeta pieprz i sól Sposób przyrządzenia : sos grzybowy grzyby dokładnie myjemy płucząc nawet kilka razy(...)zabielamy śmietaną placki ziemniaczane ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach lub używamy do tego maszyny z odpowiednią końcówką do ścierania - prościej i szybciej do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę, jajko, drobno ścieramy cebulę oraz dodajemy szczyptę soli, całość dokładnie mieszamy na mocno rozgrzany na patelni olej nakładamy łyżką masę ziemniaczaną, rozprowadzamy ją na dosyć

    Przepis pochodzi z bloga zobacz ich smak, prowadzonego przez Jacek Mazur.