Pyszne placuszki z płatkami owsianymi i jabłkiem w sam raz na leniwe śniadanie. Składniki (na 6-8 małych placuszków): 1 jabłko 2 łyżki płatków
Kuchnia domowa AniMałe racuszki z jabłkami przygotowane na jogurcie naturalnym, bez drożdży. Szybki, tani i prosty przepis. Wystarczy tylko wszystkie składniki wymieszać łyżką lub trzepaczką i ciasto
Kuchnia MagdaLenyMałe racuszki z jabłkami przygotowane na jogurcie naturalnym, bez drożdży. Szybki, tani i prosty przepis. Wystarczy tylko wszystkie składniki wymieszać łyżką lub trzepaczką i ciasto
Kuchnia MagdaLenyMięta z działki od babci, której dostałem większą ilość, skrzynka jabłek i truskawki zainspirowały mnie do dzisiejszego obiadu. Mięta zwykła pieprzowa i mięta jabłkowa dodały
Przepisy MikołajaProste, pyszne śniadanie? To racuchy, ale nie z jabłkami tylko bananami. Są równie pyszne, a robi się je jeszcze szybciej, bo ciasto nie musi czekać
Bernika - moj kulinarny pamietnikNa śniadanie najlepsze placuszki z jabłkami. Są pożywne i smakowite, znikają szybko a granat super strzela pod zębami i dostarcza mnóstwo witaminy C. Polecam także
Moje Małe CzarowanieZrobiłam takie puszyste, mięciutkie,pyszne ..... Racuchy drożdżowe z jabłkami. Zróbcie koniecznie, bo znikają z talerzy bardzo szybko. Można je zrobić z jabłkami lub gruszkami
O kuchni z uczuciem„Dziś coś z kategorii, którą dzieci lubią najbardziej. Racuchy z jabłkami posypane suto cukrem pudrem. Nie dość, że łatwe i szybkie w przygotowaniu to jeszcze
Wiem co jemSkładniki: 0,5 kg tartych jabłek(ja używam LOBO) cukier wanilinowy szczypta soli 2 szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia jajko mleko,woda(ile
Wielki apetytprzetestowałam. To ciasto, to coś więcej niż zwykła szarlotka. Przyprawa do piernika sprawiła, że jest ono niezwykle aromatyczne. A orzechy dodają dodatkowego smaku i chrupkości. Z jednego smaku jabłek z cynamonem, robi nam się aż 3 i efekt tego jest oszałamiający. Przepis jest na dużą blachę 37x26, także świetnie sprawdzi się na większe imprezy rodzinne. U mnie(...)lodówce, najlepiej owinięte w folię spożywczą. 2. Po wyjęciu rozwałkujemy na placek. Formę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na spód placek. Nakłuwamy go delikatnie widelcem. 3. Orzechy wrzucamy do rondelka z rozpuszczonym masłem i słodzikiem/cukrem, chwilę smażymy. Ostudzone wykładamy na ciasto. 4. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i odciskamy z soku, mieszamy
zdrowo i aktywnieszklanki mąki (u mnie pełnoziarnista) ▸kostka miękkiego masła ▸4 żółtka ▸ pół szklanki słodzika/cukru ▸ 2 łyżki śmietany ▸ 3 łyżki przyprawy do piernika dodatkowo ▸ 1.5 kg jabłek ▸ 2 szklanki orzechów włoskich ▸ 100 g masła ▸ 2 łyżki słodzika/cukru ▸ pół łyżeczki cynamonu ▸ 4 białka ▸ pół szklanki cukru pudru (u mnie zmielony słodzik) + na wierzch Przygotowanie(...)lodówce, najlepiej owinięte w folię spożywczą. 2. Po wyjęciu rozwałkujemy na placek. Formę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na spód placek. Nakłuwamy go delikatnie widelcem. 3. Orzechy wrzucamy do rondelka z rozpuszczonym masłem i słodzikiem/cukrem, chwilę smażymy. Ostudzone wykładamy na ciasto. 4. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i odciskamy z soku, mieszamy
Zdrowie i pysznie na talerzunadrobić zaległości w jedzeniu owoców, na które sezon trwa tak krótko. Dzisiaj zapraszam na jogurtowo-piaskowy placek z owocami. Dodajemy ulubione owoce lub te, które mamy pod ręką. Sprawdzą się tutaj super porzeczki, agrest, jagody, truskawki czy czereśnie, a jesienią pokrojone jabłka. Ciasto jogurtowe z tego przepisu wychodzi lekkie, puszyste i doskonale sprawdza się w upalny dzień(...)tutaj posmak piaskowego ciasta, dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej. Można je polukrować, podać z cukrem pudrem lub kruszonką. U mnie w wersji z resztką kruszonki, pozostałej po pieczeniu jagodzianek. Robiąc placek jogurtowy z owocami trzeba pamiętać, aby wszystkie składniki miały pokojową temperaturę i aby nie przedobrzyć z owocami, które powinny być też dobrze osączone. Jeśli boicie się pieczenia ciast, warto
Mieszam w Garnkutego jesienno-zimowe owoce – jabłka, oczywiście z cynamonem oraz świeże żurawiny, już lekko w świątecznym klimacie. Bezbłędny przepis – musicie wypróbować. Składniki (na 1 dużą tarte): mieszanka do wypieku ciasta kruchego Polskie Młyny – do kupienia w sklepie internetowym https://allegro.pl/oferta/polskie-mlyny-mieszanka-do-wypieku-ciasta-kruchego-10558622490 100g zimnego masła 1 duże jajko 6 dużych jabłek 1/2 szklanki surowej żurawiny 3 łyżki białego(...)papierze do pieczenia – będzie łatwiej potem wszystko przenieść na blachę, i rozwałkowujemy na mniej więcej okrągły placek, grubości około 1-2mm. Na ciasto wysypujemy bułkę tartą, rozprowadzamy – zostawiamy jedynie 4-centymetrowy brzeg bez bułki, do zawinięcia. Jabłka i żurawiny mieszamy – zdążyły na pewno puścić lekko sok, i wysypujemy je na sam środek ciasta, odrobinę rozprowadzamy
Smaczna Stronaciasto robiłam w ramach akcji Ciasto na na niedzielę, ale niestety nie udało mi się go dodać do akcji ...moje ciasto było zrobione w ekspresowym tempie..miałam kupione placki biszkoptowe ..więc poszło szybko ...można i polecam upiec własnoręcznie biszkopt...gdyż nie ma porównania z takim kupionym w sklepie...no, ale czasem z braku czasu można iść i na łatwiznę(...)przepisie podaję jak zrobić śmietanę samodzielnie. biszkopt 2 kg jabłek 3-4 łyżki cukru 2 op. galaretki np.agrestowej Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Udusić na patelni, pod koniec dodając cukier.Następnie dodać suchą galaretkę i wymieszać.Ostudzić i przełożyć placki biszkoptowe.Odstawić do zastygnięcia. Bita śmietana: 500 ml śmietany kremówki
Moje domowe kucharzenieSłodkości ciąg dalszy. Ostatnio przedstawiałem moją tartę ze śliwkami. Dziś prezentuję Wam placek z musem jabłkowym i cynamonem na kruchym cieście. Ciasto idealne na jesienną porę. A nasze polskie soczyste i dojrzałe jabłka idealnie się do tego nadają. Smacznego :)Czas przygotowania: 80 min.Porcja dla 8 osóbKoszt przygotowania: 14,00 złSKŁADNIKI:1 kg jabłek250 g masła350(...)łyżki skrobi ziemniaczanej1 łyżka bułki tartejPRZYGOTOWANIE musu jabłkowego:Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na drobną kostkę. Zasypujemy cukrem pudrem i cynamonem. Smażymy na małym ogniu. Gdy jabłka zmiękną redukujemy mus do gęstej konsystencji, dodając 2 łyżki skrobi ziemniaczanej i 1 łyżkę bułki tartej. Gęsty mus jabłkowy odstawiamy do ostygnięcia i zabieramy się do przygotowania kruchego ciasta.PRZYGOTOWANIE
kulinarnyJazrobienia pysznego jedzenia. Placindy zajmują chwilę czasu – warto poświęcić im każdą minutę! Placindy (плацинды) to miękkie, płaskie pszenne placki z ciasta kefirowego z nadzieniem, smażone na patelni. Można je nadziewać wszystkim – zjeść na słodko, np. z jabłkami czy borówkami, lub na słono i wytrawnie – jak te dzisiejsze z serem i ziołami. Ciasto na placindy szykujemy w misce(...)Ciasto na placindy dzielimy sobie na 4 równe porcje. Jedną zostawiamy, resztę chowamy żeby nie obsychała. Stolnice posypujemy odrobiną mąki, umączamy dłonie – z ciasta toczymy kulę którą rozpłaszczamy na placek. Placek rozwałkowujemy cienko w okrąg na stolnicy, na grubość około 2,5-3mm, nie więcej. Środek rozwałkowanego placka smarujemy łyżeczką oleju, rozkładamy ¼ mieszanki serów. Posypujemy szczypiorem
Karo in the Kitchen