placki z jabłkami - 2584 przepisów (strona:79/173)

Szybka szarlotka sypana 59

jabłek – waga całych jabłek z gniazdami nasiennymi 2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo 200 g zimnego masła Wykonanie Składniki na ciasto wymieszać. Jabłka zetrzeć na tarce. Dodać cynamon i wymieszać. Dno formy 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wsypać 1/3 składników na ciasto, a następnie wyrównać. Umieścić połowę startych jabłek, wyrównać. Wsypać(...)składników na ciasto. Wyłożyć resztę jabłek, wyrównać. Wsypać ostatnią porcję składników na ciasto. Masło zetrzeć na tarce i umieścić na wierzchu placka. Piec przez 60 minut w temperaturze 180°C, grzanie góra-dół. Artykuł Szybka szarlotka sypana pochodzi z serwisu alledobre.pl

Alle Dobre!
Pancakes z jabłkami 89

pudru szczypta soli 2 jabłka Przygotowanie: Jabłka obieramy, wykrajamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Makę, mleko, jajka, masło, proszek do pieczenia, cukier puder i sól umieszczamy w misce i mieszamy rózgą kuchenną. Dodajemy pokrojone jabłka. Rozgrzewamy patelnię bez oleju. Nakładamy pancakes na patelnię - ok. 1,5 łyżki ciasta na jeden placek. Gdy zaczną porządnie

Prosto z Kotła
Jabłkowy duet 140

Orzechy włoskie posiekane 20 dag Cukier 15 dag Mleko 3 łyżki Miód 3 łyżki Masło 15 dag Wykonanie masy jabłkowej: Jabłka obrać, pokroić na cząstki, podsmażyć, dodać galaretki i smażyć do rozpuszczenia się galaretek. Przestudzić, przełożyć placki. Wykonanie ciasta: Z podanych składników zagnieść ciasto i upiec 3 jednakowe  placki (blaszka 24x34 cm). Każdy oddzielnie, piec

Tradycyjna Kuchnia
Puchate amerykańskie pankejki 149

Sobota, więc długi, leniwy poranek ze smażeniem w piżamach puchatych placków, jedzonych gorących prosto z patelni. To, co zostało, zjadłam posmarowane masłem orzechowym i musem z jabłek, choć oczywiście inne dodatki są mile widziane ;) Jedyne zmiany, jakich dokonałam w porównaniu z oryginalnym przepisem to zmniejszyłam ilość proszku dopieczenia dodawanego do ciasta o całą jedną łyżeczkę (bo nie lubię takiego

Słodkie inspiracje
Placek półkruchy z jabłkami 130

nakłuć i podpiec. Jabłka umyć, obrać, poszatkować, przyprawić do smaku cukrem i tłuczonym cynamonem. Masę jabłkową wyłożyć równo na placku, przykryć resztą wywałkowanego ciasta, brzegi dokładnie wypełnić ciastem, nakłuć w wielu miejscach. Upiec na złoty kolor ( w moim piekarniku to 50 minut w temperaturze 200-180 stopni ).Upieczony placek wyjąć, lekko schłodzić, zsunąć z blachy przy pomocy szerokiego

Kulinarne przemyslenia
Ryżowe racuszki 116

Jeśli lubicie placki, czy też mączne racuszki,   to ten przepis jest dla Was. Smaczne, na bazie ryżu z jabłkiem. Można zrobić na weekendowe śniadanie, na kolację albo na deser. Szybko się robi i szybko znikają z talerza   Składniki: 100 g ryżu 250 ml mleka 2 łyżki masła 1 duże lub 2 średnie jabłka 2 łyżki koncentratu

Kuchnia u Krysi
Jedno-porcjowe ciasto marchewkowo-jabłkowe z cynamonową nutą 156

wczoraj jak to ostatnio często u mnie bywa naszła mnie ochota na ciasto marchewkowe, nie miałam w planach pieczenia jakieś blachy placka więc przygotowałam ekspresową mini porcję, w sam raz na śniadanie ;) Składniki (jedna porcja): jedno średnie jabłko jedna średnia marchewka 1 łyżka wiórków kokosowych 0,5 łyżeczki cynamonu 1 jajko 3-4 łyżki mielonych otrębów szczypta sody mini

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Snickers-niesnickers 104

oczkach. Dodaję cukier i smażę na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając by ich nie przypalić. Do usmażonych jabłek wsypuję galaretkę i mieszam, aż się rozpuści. Masę jabłkową studzę i wykładam na pierwszy upieczony placek. Drugim przykrywam i zaczynam szykować masę budyniową. Na mleku gotuję budyń, przykrywam wierzch folią i odstawiam aż całkowicie

Ciasteczkowy Potwór
Placki z dyni (zdj. - porcja ok. 350 kcal) 131

porcja bez sosu: ok. 310 kcal 1 porcja z sosem i cukrem pudrem: 350 kcal   Propozycje: myślę, że do placków pasowałaby kwaskowa nuta, może jakiś sos wiśniowy lub truskawkowy? Albo do dyni dodać trochę startego jabłka (tak zrobię następnym razem, chyba, że ktoś wypróbuje wcześniej i się tutaj podzieli wrażeniami ;)) albo może polać lukrem z cytryny

Malowane smakiem
"Czas na śliwki" - podsumowanie akcji 217

choi na kanapki Papryki faszerowane mięsem i śliwkami Blok sezamowy ze śliwkami i nerkowcami Rustykalna tarta ze śliwkami Placek śliwkowo-kokosowy Kaszak "Dzieciństwo Mańki" ze śliwkami Chleb pszenno-gryczany ze śliwkami Pęczak z pijanymi śliwkami i jabłkami Rogaliki nadziewane powidłami śliwkowymi Babcine dwudniowe powidła śliwkowe Domowe ciasto śliwkowe Drożdżówka z twarogiem i śliwkami Ciasto śmietanowe ze śliwkami(...)Śliwki jesienne z sernikiem anielskim z nutą kokosu pod chrupiącą kruszonką Tarta ze śliwkami i cynamonem Pufki (knedle serowe) ze śliwkami - najlepsze Szilváslepény Ucierane ciasto kokosowe. Ze śliwkami. Bezglutenowy placek śliwkowy z czekoladą Bezglutenowy placek śliwkowo - orzechowy Knedle ze śliwkami Kruche ciasto ze śliwkami bezą i kruszonką Czeko – powidła, czyli śliwki z czekoladą w słoiczku Mini drożdżówki

Weekendy w domu i ogrodzie
NAJLEPSZA SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE 663

duża ilość kruszonki, bez której szarotka nie mogłaby się obejść! Pycha! Ja też ją uwielbiam! A Wy jakie szarlotki wolicie? Z kruszonką czy bez? Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 24×28 ) * jabłka – 2,5 kg ( obrane ) * masło – 200 g * mąka pszenna – 750 g * cukier – 1,5 szkl * żółtko – 4 szt * cynamon – 1 łyżka * proszek(...)żółtka i śmietanę, wyrabiamy na gładkie ciasto, formujemy 2 kule. Jedną mrozimy ok 40 minut, drugą wałkujemy na cienki placek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ( boki również wykładamy ). Nakłuwamy, podpiekamy ok. 12-15 minut w 170C. Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach, dodajemy pół szklanki cukru, cynamon ( nadmiar soku odlewamy ) oraz bułkę tartą. Dokładnie mieszamy

Ostra na Słodko
Jesienny torcik z jabłkami i masą jogurtową 32

Jabłko o pięknej, katalogowej aparycji czekało już kilka dni,  by stać się jednym ze składników rolady biszkoptowej. Roladowy plan był bliski realizacji, gdy zmieniłam koncepcję. Po wyciągnięciu biszkoptowego placka z piekarnika nie zrolowałam go.  Wykorzystałam nową keksówkę.  Przecięłam biszkopt na trzy prostokątne kawałki o szerokości keksowej blaszki. I skomponowałam trójwarstwowy torcik jabłkowy. Pomiędzy waniliowe biszkopty trafiło(...)rozsmarowujemy na placek grubości 1 cm. Wyrównujemy boki, wygładzamy i pieczemy w 180 stopniach około 10 minut.  Gdy biszkopt delikatnie się zarumieni i zrobi się puszysty, wyciągamy blaszkę z piekarnika, biszkopt obracamy  i kładziemy papierem do góry na bawełnianej ściereczce. Ściągamy papier do pieczenia, tak nie uszkodzić dość cienkiego placka.  Studzimy chwilkę i kroimy

Kronika Piekarnika
miodek jabłkowo śmietankowy 199

jabłek (u mnie szara reneta) 1 galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa 1 łyżka miodu wykonanie: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na patelnię, dodajemy masło i smażymy na małym ogniu od czasu do czasu mieszamy. Następnie pod koniec smażenia dodajemy suchą galaretkę i dokładnie mieszamy. Ciepłą masą przekładamy placki. składniki

Domowy Smak Jedzenia
miodownik z serem gotowanym 193

jabłek (u mnie szara reneta) 1 galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa 1 łyżka miodu wykonanie: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na patelnię, dodajemy masło i smażymy na małym ogniu od czasu do czasu mieszamy. Następnie pod koniec smażenia dodajemy suchą galaretkę i dokładnie mieszamy. Ciepłą masą przekładamy placki. : składniki

Domowy Smak Jedzenia
Szarlotka z połówkami jabłek 678

łyżka kwaśnej śmietany 18% 1 szkl cukru pudru Dodatkowo: 6-8 jabłek średniej wielkości cynamon do oprószenia 2 łyżki cukru waniliowego Przygotowanie: Ciasto: Masło pokroić w kostkę i posiekać z pozostałymi składnikami. Zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta. Podzielić na dwie równe części. Pierwszą rozwałkować na placek o dolnych wymiarach blaszki. Przenieść na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia(...)dobrze podociskać. Blaszkę z ciastem umieścić w lodówce. Drugą, nierozwałkowaną część ciasta również schłodzić.   W międzyczasie obrać jabłka, przekroić na pół i wydrążyć środki. Połówki jabłek poukładać na cieście w blaszce, posypując cynamonem i cukrem waniliowym.   Drugą część ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować (również na wymiary blaszki) i położyć na jabłka. Delikatnie podociskać

Nastoletnie Wypiekanie
DROŻDŻOWE, BEZGLUTENOWE RACUCHY Z JABŁKAMI 111

bezglutenowa mieszanka do wypieku pieczywa (chlebów, bułek ) i pizzy. Idealnie nadaje się również do placków, racuchów i pancakes. Polecam! SKŁADNIKI: * Mix B – Brot-Mix – 250 g * świeże drożdże – 25 g ( nie zanieczyszczone glutenem ) * kefir – 250 ml * sól – 1 szczypta * cukier – ok. 50 g * jabłka – 5 szt * cynamon – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Kefir rozpuszczamy z drożdżami

Ostra na Słodko