jajka * 350g jogurtu naturalnego * 2 jabłka Przygotowanie : Składniki suche połączyć, składniki mokre połączyć i razem wymieszać na gładkie ciasto. Jabłka pokroić w kostkę, czasami daje starte na tarce. Wymieszać. Smażyć placki na rozgrzanym oleju
Magiczne Życie Martybogaty w błonnik i witaminę C. Jest idealny jako dodatek do śniadań i przekąsek. Można wykorzystać go do naleśników czy zapiekanego ryżu z jabłkami. Ja jednak zainspirowałam się gruzińskimi placuszkami - chaczapuri. Chaczapuri to pszenne placki z farszem serowym. Ja jednak przygotowałam chaczapuri na słodko... z musem jabłkowym. Chaczapuri wyszły pyszne, słodkie i baaardzo owocowe. Tak owocowe jak wiosna
Kuchnia w oparachCudowne racuchy drożdżowe z kawałkami kwaśnych jabłek. Antonówka pasuje d nich idealnie. Dodatek serka waniliowego sprawia, że placki są delikatniejsze w smaku. - Racuchy wychodzą grube, puchate i pyszne. - Idealne na śniadanie, kolację, czy nawet posiłek do pracy czy szkoły. Cudownie smakują również racuchy drożdżowe z twarogiem, które piecze się na patelni bez tłuszczu. Najdelikatniejsze w smaku
AniaGotuje.plsadach się rozpoczęły. Jednym z owoców, które możemy wykorzystywać w różnoraki sposób jest jabłko. Dlatego dzisiaj postanowiłam zrobić moim bliskim pyszne racuchy z jabłkami. Zawsze wychodzą puszyste, słodkie i pięknie pachnące. Niewątpliwym walorem tego placka jest to, że można go spożywać i na ciepło i na zimno. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieszklankach mleka, powinny być troszkę gęstsze. Blaszkę o wymiarach 25/25 wykładamy folią aluminiową, na dno rozkładamy większą część ciasta. Wykładamy jabłka oraz budyń który równo rozsmarowujemy. Na wierzch rozkładamy resztę ciasta. Placek pieczemy w temperaturze 180 % C, przez około 40 minut. Po upieczeniu czekamy aż ciasto ostygnie i kroimy na kawałki. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolisię - słoiczki z dżemem zajmują coraz więcej miejsca na piwnicznych półkach, w kolejce czeka już jego kolejna odsłona - dżem z dyni i jabłek. Tymczasem na talerzu króluje pomarańczowa tarta z dyni oraz korzenne placki i muffinki. Będzie też zapiekanka z dyni i oczywiście dyniowa zupa - krem. A dziś przepis na puree z dyni. Klasyk gatunku, podstawa wielu
babka w formieciepłą wodą. Pierogi układam do wyrobienia całego ciasta i farszu. Jeśli ciasta jest za dużo można zrobić z niego puchnące na suchej patelni placki, ja często nadmiar ciasta przeznaczm na zamkniecie w nich cząstek jabłka. Gotuje je na końcu, uszlachetniam odrobiną masła i szczypta cukru i stanowią uzupełnienie pierogowej uczty. Gotowe pierogi mogą pod przykryciem poczekać na gotowanie
I tu będę miała takie teschłodzenia. Do tortownicy włożyć jeden blat ciasta. Na to masę budyniową, wyrównać. Na wierzch ułożyć herbatniki i lekko docisnąć. Gdy masa z jabłkami zacznie lekko gęstnieć, wylać ją na herbatniki i przykryć drugim plackiem. Odstawić do lodówki do stężenia. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, na koniec wlać zimną galaretkę. Ubić do połączenia się składników
magiczna kuchnia Kasipomarańczowa Wykonanie: Jabłka obieramy z ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cukier i smażymy do miękkości. Pod koniec smażenia wsypujemy do jabłek galaretkę w proszku, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze chwilę. PRZEŁOŻENIE PLACKA: Ciasto z makiem i serem - masa jabłkowa - kruchy placek Gotowe ciasto możemy ozdobić polewą bądź lukrem
psgotujemyczas zawsze skłania do refleksji... a również w tym czasie pojawiać się zaczynają najlepsze jabłkowe odmiany i pomysły na ich wykorzystanie. Ah! Antonówki... Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce do ziemniaków (jak na placki ziemniaczane). Odciskamy z nich dokładnie sok i mieszamy z przesianą mąką pszenną oraz cukrem i cynamonem. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, warto podsypać
Kuchenna Kontrrewolucyapiernikowym syropie w kawie i o dobrym, staroświeckim cieście z owocami. Bez kremów i galaretek- raczej z sosem karmelowym powoli wsiąkającym w aromatyczny placek. A że po kolejnej odsłonie wyzwania zostały w koszu różniste jabłka, aż prosiło się o jabłkowy. Dodatek tymianku moim zdaniem nadał mu charakteru retro, który w listopadzie jakoś tak bardzo do mnie przemawia
les mirabelleswaniliowego -200g mleka roślinnego -200g musu bananowego (zblenderowane banany) -3 jabłka Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. Mleko roślinne należy rozmieszać z musem bananowym. Mokre składniki połączyć z suchymi. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach i dodać do przygotowanej masy. Placki smażyć na rozgrzanym oleju ok.2 minut z każdej strony. Najlepiej smakuje
Receptura smakuweekend. Znowu tydzień szybciutko zleciał, nawet nie wiadomo kiedy. Jeśli lubicie drożdżówki z jabłkami, to mam dla Was idealną propozycję. Puszyste i bardzo smaczne domowe drożdżówki z jabłkami i cynamonem. Przepis znalazłam tutaj ( klik ). Troszkę zmieniłam pod siebie i dodałam do jabłek cynamon. Z podanego przepisu wychodzi 16 sztuk. Polecam, są naprawdę rewelacyjne :-) Miłego piątku :-) Składniki(...)formujemy kule. 6. Jedną bierzemy i przekrawamy nożem na 4 części. Bierzemy każdą z osobna i musimy rozwałkować na podłużny placek o długości 5 - 7 mm. 7. Na jedną część wykładamy łyżkę uprażonych jabłek, tak, żeby po bokach zostało nam puste ciasto. 8. Teraz ciasto nakładamy na jabłka (tak jakbyśmy składali na pierogi) i delikatnie
kruche babeczkimożna stworzyć coś wyjątkowo pysznego. Szczerze polecam Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki 125 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki jogurtu naturalnego szczypta soli Nadzienie: 2 duże jabłka 2 łyżki orzechów włoskich 1 łyżka suszonej żurawiny 2 łyżki płynnego miodu 1 płaska łyżeczka cynamonu Składniki: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier puder i masło, które razem(...)długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 45 minut. Po schłodzeniu rozwałkowujemy na papierze do pieczenia okrągły placek (o średnicy około 30 cm) i razem z papierem przekładamy na blaszkę. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na cienkie plasterki i układamy na cieście (na zakładkę) zostawiając około 3,5 cm brzegu. Posypujemy cynamonem, żurawiną, drobno
Oryginalny smakpół-razowe pancakes z jabłkiem (startym w środku) i syropem cynamonowym ; kawa orzechowa ~ jeszcze bez syropu ... lejemy! ooo tak, dużooo syropu cynamonowego ! i jeszcze gif. uwielbiam je robić i patrzeć na nie bez końca :D popatrzcie na dno talerzyka! :3 Kombinowane, bo gdy wsypywałam mąkę, okazało się, że razowej miałam jedynie 30g...Dosypałam więc jeszcze trochę zwykłej(...)pszennej i dodałam trochę kokosowej. I wyszły mi najgrubsze placki jakie kiedykolwiek jadłam :3 Jakie macie plany na dzisiejszy dzień? Impreza w klubie, domówka, spontaniczne wyjście? A może nie spotkacie się ze znajomi z różnych powodów i po prostu zostajecie w domu? Ja...to drugie. Aczkolwiek gdy wrócą rodzice robię popcorn i zaczynamy maraton filmowy :) Mam nadzieję, że jakkolwiek
breakfast of dreamsdodatkiem świeżo wyciskanego soku z cytrusów to świetna propozycja na jesienny dodatek do domowych słodkości. Idealny na kanapki, jako dodatek do naleśników, placków, tortów, ciast, babeczek. Poniżej sprawdzony przepis na pyszny, domowy dżem z dyni z dodatkiem jabłek bez użycia żelfixu. W opisie znajdziesz także kilka porad oraz możliwości zamienników produktów. SKŁADNIKI: 1 duża dynia, u mnie Hokkaido(...)dynię prowansalską Muscat de Provence. Dynię oraz oczyszczone z gniazda nasiennego jabłko kroję w kostkę, z cytrusów wyciskam sok. Do garnka z grubszym dnem układam pokrojoną dynię, jabłko, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy i cytryn oraz 1 szklankę soku jabłkowego. Jako dodatek do dżemu z dyni wybieram jabłko, najlepiej kwaskowate, by podkreśliły dodatkowo i zrównoważyły smak dżemu. Idealne będą odmiany
Zasmakuj Kuchnimiesiąca życia, dlatego świetnie sprawdzą się jako przekąska dla alergika do żłobka czy przedszkolaka. 1 szklanka mąki 60 g margaryny bezmlecznej (1/4 kostki) 1 jajko szczypta soli 2 średnie jabłka (u mnie papierówki) 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) 2 łyżki miodu/syropu klonowego Margarynę wkładamy na 10 minut do zamrażarki. Po tym czasie siekamy ją nożem i wrzucamy(...)formujemy w kulę, a następnie dzielimy ją na 8 części. Każdy kawałek ponownie formujemy w kulę, a następnie rozwałkowujemy na małe, okrągłe placki. Wysokie foremki do muffinów wykładamy ciastem, a następnie foremkę wkładamy do lodówki. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Do owoców dodajemy 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej. Jeśli jabłka są bardzo kwaśne
Dieta bez mlekaKotlety mielone z mozzarellą to świetny pomysł nie tylko na obiad ale również jako przystawka na imprezę czy bankiet. Proste i pyszne danie nie wymaga od
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kruche ciasto. 2. Podzielić na 3 części i upiec 3 placki w temp. 200-220 st.C, a się zarumienią. Masa jabłkowa: Składniki: 1 kg jabłek (szara reneta) 2 żółte galaretki Wykonanie: 1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 2. Smażyć pod przykryciem 10 minut. 3. Dodać galaretki w proszku i dobrze wymieszać. Odstawić(...)orzechowa: Składniki: 18 dag posiekanych orzechów włoskich 18 dag cukru kryształu 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 15 dag masła Wykonanie: 1. Wszystkie składniki wymieszać i lekko zagotować. Przełożenie placka: Placek kruchy - masa jabłkowa - placek kruchy - masa jabłkowa - placek kruchy - masa orzechowa. Smacznego
Pasja Smaku