placki z jabłkami - 2584 przepisów (strona:60/173)

Amerykańska szarlotka (Apple Pie) 212

cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny. Odstawić. Formę do "paja" wysmarować masłem i oprószyć mąką.  Schłodzone ciasto rozwałkować na dwa cienkie placki. Jedno wyłożyć na spód i boki formy. Do środka wyłożyć farsz z jabłek, który przykryć drugim ciastem. Połączyć oba płaty ciasta - górne zawinąć pod spód dolnego, z brzegu zrobić ozdobną falbankę. Tak przygotowane ciasto wstawić

wyzwania kuchenne
Makowiec japoński w płaszczyku 60

spodu. My prezentujemy go w kształcie przypominającym roladę. Zawinięty w cienkie ciasto drożdżowe zdecydowanie wyróżnia się od rolady makowej. Masy jest bowiem o wiele więcej i zawiera ona dużo jabłek. Makowiec japoński w płaszczyku to również deser, który długo zachowuje świeżość i nie wysycha. To bez wątpienia pyszne ciasto które posmakuje każdemu. Jeszcze jedna ważna uwaga. Gotowa masa makowa(...)masło, aby się rozpuściło i odstawiamy na 10 minut. 5. Obrane jabłka ścieramy na tarce na grubych oczkach. Bakalie przepłukujemy gorącą wodą i odsączamy. Bakalie, jabłka oraz amaretto dodajemy do masy makowej. Słodzimy miodem. Na koniec dodajemy mannę, jajka i mąkę. Dokładnie mieszamy. 6. Na każdy placek rozkładamy połowę masy. Możemy zrolować jak roladę, albo skleić tylko

Kuchnia Na Wypasie
Racuchy drożdżowe z jabłkami 99

sól, cukier waniliowy, wbić jajka, dodać podrośnięte drożdże i olej Dość luźne ciasto dokładnie wymieszać łyżką, dodać jabłka i mieszać, aż zacznie odstawać od miski Ciasto odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło (aż podwoi swoja objętość  Rozgrzać tłuszcz, nakładać placki łyżką, smażyć na rumiano Usmażone racuchy podawać posypane cukrem pudrem lub polane śmietaną, lub z serkiem waniliowym

Aromatyczne Podróże
Pełnoziarniste naleśniki z musem jabłkowym i sosem waniliowym 78

Ostatnio wstawiałam przepisy na naleśniki w wersji wytrawnej, więc tym razem czas na słodką wersję. Naleśniki na słodko to jedna z tych potraw, które świetnie smakują

Be Fit Be Strong
Drożdżowe muffiny zawijane z cynamonem i jabłkami 151

odcisnąć na sitku, następnie wymieszać z mąką ziemniaczaną.Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podsypać mąką i rozwałkować na cienki placek ( 38x32cm).Na całej powierzchni placka (łącznie z brzegami) rozsmarować równomiernie pędzelkiem masło cynamonowe, dłonią rozłożyć na cieście jabłka tak, by przykryły je cienką warstwą (nie musi być to idealnie równomiernie).Z winąć w ciasny rulon wzdłuż krótszego

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowe racuchy z jabłkami 127

wymieszaj, odstaw pod przykryciem na kolejne 30 minut, aby ciasto wyrosło. W międzyczasie obierz jabłka, zetrzyj na tarce lub pokrój w cienkie plastry. Do wyrośniętego ciasta dodaj przygotowane jabłka, wymieszaj dokładnie. Smaż na dobrze rozgrzanym na patelni oleju. Po łyżce ciasta na placek, ok. 2-3 minuty na stronę, aż placki się zrumienią. Podawaj z miodem

Kucharzyca
rogaliki drożdżowe 184

ciasto. Dzielę je na 6 części (wolę rogaliki małe, takie na jeden kęs). Każdą część wałkuję dość cienko, staram się, żeby placek miał kształt jak najbardziej zbliżony do koła, które dzielę promieniście na 8 trójkątów. Jabłka obieram i kroję na dość małe kawałeczki. Na każdym trójkącie układam jeden kawałek jabłka i zwijam rogaliki. Układam na blaszce wyłożonej

babka w formie
SIOSTRY ANIELI SZARLOTKA 215

smaku podobne do ciasto kruchego które, już  było  podstawą do  placka z malinami i budyniem . Szarlotka godna polecenia. Składniki Masa  jabłkowa 1 kg jabłek (ja użyłam 2 kg) Cukier (według uznania) 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżek bułki tartej Ciasto 40 dag mąki 15 dag masła

RAROSSA
Placki św. Franciszka 139

bardzo postne.  500 g maki około 250 ml mleka pół szklanki rodzynek lub drobno pokrojonego suszu z jabłek lub gruszek płaska łyżeczka soli łyżka zmielonych owoców jałowca           Z podanych składników zagnieść ciasto. Formować niewielkie placki grubości 1 cm (w oryginalnym przepisie 2cm). W miarę możliwości wepchnąć głębiej rodzynki, aby nie przypalały się

Praktyczna pl
ciasto kruche z masą jabłkową oraz grysikowo kokosową 163

jabłek 1 łyżka cukru 1 i 1/2 galaretki wiśniowej, w proszku 3 łyżki wody wykonanie: Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do nich wodę i chwilkę dusimy na małym ogniu. Dodajemy cukier oraz galaretkę w proszku, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Do jeszcze letniej masy dodajemy pokruszony placek i mieszamy. składniki

Domowy Smak Jedzenia
Żytnie racuszki z czekoladą, jabłkiem i cynamonem (bez cukru) 76

Takie racuszki posmakują dzieciom oraz dorosłym i to bez względu, czy preferują zdrową dietę lub ograniczają cukier. Tak, pomimo że placki zawierają czekoladę to w swoim składzie nie zawierają ani grama cukru (pomijając fruktozę z jabłek). Użyta przeze mnie czekolada jest produktem bezglutenowym oraz z substancjami słodzącymi zamiast cukru. Placuszki są naprawdę bardzo smaczne, bardzo puszyste i delikatne(...)pieczenia oraz sodę. Następnie jednolitą masę delikatnie połączyć z białkiem i na końcu z jabłkiem pokrojonym w niewielką kostkę oraz posiekaną czekoladą.   Na patelni rozgrzać minimalną ilość tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać odpowiednie porcje ciasta . (1 łyżka stołowa = 1 placuszek.)   Placki należy smażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia się.  Podawać solo lub z ulubionymi

Di gotuje
Placuszki jaglane z jabłkiem 216

prawie gotowe.  Same w sobie placuszki nie są słodkie, właściwie ich słodycz zależy od słodkości jabłka. Jeśli chcecie możecie je więc dosłodzić, choć ja uważam, że im mniej cukru tym lepiej. Dodatkowej słodyczy dodadzą owoce, z którymi podacie placki. Mój sos to tak naprawdę zmiksowane truskawki, a ponieważ są mrożone to i mało słodkie. Dodałam więc cynamon(...)który bardzo fajnie łagodzi tą kwasowość. Dla mnie idealnie. Placuszki jaglane z jabłkiem składniki na 10 sztuk: 0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej 2 łyżki mielonych orzechów laskowych 1 jajko 1 małe jabłko 1/4 łyżeczki soli olej kokosowy do smażenia dodatkowo: sos truskawkowy owoce itp. wykonanie: Kaszę jaglana gotujemy według przepisu w posolonej wodzie. Jabłko obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych

Przysmaki Karolki
Szarlotka pod kokosową skorupką 251

jabłek surowych lub 1l jabłek prażonych 100g cukru pudru lub do smaku w przypadku słodzonych jabłek prażonych 4 łyżki soku z cytryny (można pominąć przy jabłkach prażonych) 2 łyżki ekstraktu z wanilii 2 opakowania budyniu w proszku o smaku śmietankowych lub waniliowym KOKOSOWA SKORUPKA 100g masła 100g cukru pudru 200g wiórków kokosowych 2 jajka Wykonanie: CIASTO(...)wszystko wymieszać, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto - ciasto zafoliować i schłodzić przez 1h w lodówce - formę wyłożyć papierem do pieczenia - ciasto rozwałkować na placek wielkości formy lub wylepić nim dno formy, nakłuć widelcem WARSTWA JABŁEK - jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, od razu wymieszać z sokiem z cytryny (żeby nie straciły

Smakołyki Bereniki
Miodowe ciasto z jabłkami 224

miodu i zero proszku do pieczenia sprawią, że taki placek pokochają i duzi i mali! Podzielne i pyszne.Sezon na jabłak trwa, do dzieła!Proporcje na 1 blat miodowy. Będą potrzebne dwa.300 g mąki1 żółtko150 g margaryny1 łyżeczka sody50 g cukru2 łyżki miodu1 łyżka wody Masa jabłkowaokoło 2 kg jabłek, może być więcej2 galaretki- 1 pomarańczowa druga cytrynowaNajpierw zajmujemy

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasteczka francuskie z jabłkiem i budyniem 244

dodatkiem prażonych jabłek a potem zaprosić koleżanki na babskie pogaduchy. Wprost idealne do filiżanki gorącej aromatycznej herbaty.   Składniki: 60 dag świeżego ciasta francuskiego 4 duże winne jabłka 2   łyżki masła 2   łyżki   cukru trzcinowego brązowego 1 jajko 1 budyń pieczone jabłko cynamon Dr.Oetker 350 ml mleka   Sposób przygotowania: Budyń pieczone jabłko z cynamonem(...)mleka wg przepisu na opakowaniu, lekko studzimy. Dobrze schłodzone, świeże, ciasto francuskie rozwałkowujemy na prostokątne dwa   placki, każdy dzielimy na 10 równych małych prostokątów na każdej połowie prostokąta robimy po trzy- cztery nacięcia. Jabłka skrobiemy kroimy na grubsze talarki. Masło rozpuszczamy w rondelku wsypujemy cukier brązowy z cynamonem   i trzymamy na ogniu mieszając aż zrobi się

Wanilia i Kardamon