Następnie łączymy z pozostałymi składnikami ciasta i zagniatamy. Ciasto powinno być dobrze wyrobione. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h )Po tym czasie formujemy cienkie placki starając się aby ich grubość nie przekroczyła 3 mm. Brzegi pozostawiamy grubsze. Pizzę smarujemy sosem pomidorowym posypujemy ziołami, doprawiamy solą, pieprzem i wykładamy pokrojone pomidory, oliwki, plasterki mozzarelli. Pieczemy
Słodka StronaProziaki, czyli placki mączne z dodatkiem sody oczyszczonej ("proza" - soda oczyszczona). Pochodzą z Podkarpacia. Kiedyś pieczone na blasze przy piecach kaflowych, opalanych węglem. Dzisiaj smażone raczej na patelni, jak naleśniki. Mogą być okrągłe, lub czworokątne.I takie oto proziaki mam dla was dzisiaj ja :). Przypomniało mi się o nich, kiedy po wypiekach pozostało mi kwaśne mleko. Więc postanowiłam
Moje pyszne gotowaniePrzepis znaleziony w internecie, wykonany, gdyż w domu zabrakło mi masła, aby wykonać inne ciasto. Ciasto wyszło znośne, jednak szaleć na jego punkcie nie będę. Dla mnie to taki placek z dżemem. W oryginale należało podawać go przełażonego sosem waniliowym, ale nie miałam na niego składników, dlatego jest dżem. Ciasto jednak, bez problemów można wciągnąć z popołudniową kawą
Moje pyszne gotowaniedoprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość mieszamy i dorzucamy lekko przestudzony boczek i por. Na końcu wrzucamy ser. Mieszamy. Schłodzone ciasto delikatnie wałkujemy na blacie. Wycinamy okrągłe placki i wykładamy nimi formy do muffinek. Formę możną wcześniej posmarować tłuszczem, ale nie jest to niezbędne. Do każdej miseczki nakładamy farsz. Pieczemy około 20-25 minut w temp 190 stopni
Kolizje Smakówczęści. Jedną z części odkładamy a w zagłębienie wsypujemy mąkę ziemniaczaną do poziomu ziemniaków. Zagniatamy ciasto. Bierzemy niewielką porcję ciasta, na dłoni formujemy placek, nakładamy farsz i łączymy brzegi ciasta, aby powstała owalna klucha. Kluski układamy na tacy. W szerokim garnku zagotowujemy wodę z solą i niewielką ilością oleju.Wk
Maminek kulinarnyPrzygotowujemy krem.Margarynę ucieramy z cukrem pudrem a następnie dodajemy budyń i miksujemy.Możemy dodać odrobinę soku z cytryny.W piekarniku powstały piękne góry. Na jeden z placków wykładamy większą część kremu. Przykrywamy drugim plackiem i wierzch dekorujemy pozostałym kremem.Gotowe!Smacznego
Maminek kulinarnynaleśnikowych rożkach.Składniki:-ciasto naleśnikowe-1/2 kg jagód-cukier do smaku-jogurt lub śmietana Przygotowujemy ciasto naleśnikowe.Jagody posypujemy cukrem. Smażymy naleśniki. Placek naleśnikowy z jednej strony podwijamy pod spód.Nakładamy jagody i zwijamy rożki. Dekorujemy jogurtem lub śmietaną. Posypujemy cukrem i jagodami.Smacznego
Maminek kulinarnymasy ziemniaczano - serowej, przyprawiamy do smaku pieprzemi warzywkiem ( masa musi mieć wyrazisty smak ) i dokładnie mieszamy.Farsz gotowy.Z podanych składników zagniatamy ciasto pierogowe.Dzielimy je na części i rozwałkowujemy na cienkie placki. Wycinamy krążki o średnicy zależnej od pożądanej wielkości pierogów. Nakładamy farsz i sklejamy pierogi. Przygotowujemy cebulkę z tłuszczem do okraszenia pierogów
Maminek kulinarnyNaleśniki, jako dobro narodowe, przypisują sobie Francuzi, Włosi, Czesi i oczywiście Węgrzy. Trudno wskazać, kto pierwszy smażył cienkie placki, ale z pewnością te najsłynniejsze powstały na Węgrzech.Palacsinta czyli naleśniki to najpopularniejszy węgierski deser. Węgrzy podają je z owocami, konfiturami, twarożkiem, bakaliami i orzechami. Można je kupić w wielu budkach w Budapeszcie, Tokaju, czy nad Balatonem. Jednak na całym
Smakowity Blog Kulinarnyłączymy ze sobą za pomocą widelca. Z białek ubijamy lekką pianę i mieszamy z ciastem twarogowym.Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, łyżką nakładamy porcję ciasta i formujemy z niej placek. smażymy 2-3 minuty z każdej strony. Przekładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z cukrem pudrem, sosem owocowym lub czekoladowym, miodem lub ze świeżymi owocami
Smakowity Blog Kulinarnymożna również upiec na grillu, należy je jednak obtoczyć w mące jeszcze przed nadzianiem na patyczki i grillować aż się równomiernie zrumienią. Podawać z sosem tzatziki i ziemniakami lub plackami pita
W poszukiwaniu inspiracjigodzinę do wyrośnięcia.Składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać.Figi i ser pokroić w plastry.Wyrośnięte ciasto podzielić na pół.Każdą część rozwałkować na okrągły, dość cienki placek. Posmarować sosem, ułożyć figi, ser i szynkę.Piec na kamieniu w 200 st. C. przez 15-20 minut.Podawać gorącą posypaną rukolą.Smacznego!To kto zabiera się za zagniatanie ciasta
Pożeraczka, czyli raz adobrzedokładnie ze sobą wymieszać.Dynię pokroić w kostkę, ser i gruszkę w plastry, a cebulę w piórka.Wyrośnięte ciasto podzielić na pół.Każdą część rozwałkować na okrągły, dość cienki placek. Posmarować sosem, ułożyć dynię, gruszkę, ser, cebulę i boczek.Piec na kamieniu w 200 st. C. przez 15-20 minut.Podawać gorącą. Smacznego!A teraz najwyższy już czas rozpocząć
Pożeraczka, czyli raz adobrzebędzie oblepiać hak miksera. Można także wyrobić ciasto ręcznie.Przygotowane ciasto wstawić do lodówki na minimum 45 minut.Po upływie tego czasu, ciasto rozwałkować na obsypanej mąką powierzchni na placek o grubości 3 - 5 mm i wykrawać z niego ciastka - połowę z dziurką, połowę bez.Ciastka układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze od piekarnika i piec w piekarniku nagrzanym
Gospodyni Miejskapuszki wraz z zalewą. Dusić, co jakiś czas mieszając, aż sos odparuje do połowy, a potrawa nieco zgęstnieje.Posolić do smaku.Na końcu dodać czubatą łyżkę jogurtu.Podawać z ryżem, plackami roti (jak u mnie), czy chlebkami naan.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jogurt naturalny można zastąpić jogurtem greckim lub gęstą, kwaśną śmietaną o zawartości tłuszczu 18 %.Z dodatku płatków chili
Gospodyni Miejska