Składniki na 3 małe pizze Ciasto do pizzy 1,5 szklanki mąki 20 gram drożdży 1/2 szklanki letniej wody łyżka oleju Sos koncentrat pomidorowy bazylia czosnek sól pieprz Ponad to 3 plastry szynki łososiowej pomidorki koktajlowe czarne oliwki ser mozzarella Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę wsypujemy do miski. Robimy wgłębienie i wlewamy wodę(...)Koncentrat pomidorowy mieszamy z przyprawami i odkładamy. Szynkę i mozzarellę kroimy w cieniutkie paseczki. Pomidory kroimy na pół. Ciasto ugniatamy jeszcze raz, formujemy kule i wałkujemy. Gotowe placki smarujemy sosem, układamy plastry szynki, kawałki pomidorów, oliwki i mozzarellę. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10/15 minut. Smacznego
KuukBuukchciało, ale postanowiłam się rozpieścić i zrobić sobie pizzę Oczywiście mogłam poszaleć ze składnikami ciasta, dlatego wybrałam wersję z otrębami. Smacznie i zdrowiej! Może nie jest to typowa pizza, bo w cieście wyraźnie czuć otręby, ale mi to nie przeszkadzało, wręcz przeciwnie. SKŁADNIKI Ciasto 3/4 szkl. mąki 1/4 szkl. otrębów owsianych 1/4 szkl. otrębów żytnich 10 g świeżych drożdży(...)kulek małej mozzarelli kilka listków świeżej bazylii PRZYGOTOWANIE Ciasto Wszystkie składniki dokładnie wymieszać z ciepłym mlekiem. Jeśli będzie zbyt lepkie, podsypać delikatnie mąką. Podzielić na dwie części, uformować placki o średnicy ok. 18 cm i wysokości ok. 3 mm. Brzegi ciasta wywinąć do środka. Sos pomidorowy Pomidory przełożyć do garnka i dokładnie zblednować. Gotować na małym ogniu
zabawa smakiemFocaccia rodzaj pieczywa pochodzący z Włoch. Przypomina pizzę, ale bez sera i sosu pomidorowego. Włosi podają ją na ciepło z oliwą i octem balsamicznym przed głównym posiłkiem. Focaccia to także doskonały dodatek do innych dań. Składniki 250 g mąki pszennej razowej 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki ziołowej oliwy z oliwek 8 g suchych drożdży 2 łyżki czarnuszki(...)czarnuszką. Dodajemy wodę i oliwę z oliwek. Wyrabiamy elastyczne, łatwo odchodzące od dłoni ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie rękami formujemy prostokątny placek. Ostrym końcem drewnianej łyżki nakłuwamy ciasto w kilkunastu miejscach. Na wierzchu układamy liście bazylii. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni przez
My Chcemy JeśćDzisiaj kolejne „podejście” do rukoli i camemberta – po niedawno publikowanej sałatce czy też niegdysiejszych tostach . To jednak znane i lubiane przez wielu połączenie, więc na pewno
Kulinarna Pokusachwilę na patelni na niewielkiej ilości oleju, dodać mięso i przeciśnięty czosnek. Usmażyć. Dodać majeranek, kminek, dól i pieprz, ostudzić. Dwa odłożone ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce jak na placki ziemniaczane, odcisnąć przez ścierkę lub gazę, dodać do puree ziemniaczanego, dobrze posolić, dodać jajka, mąkę i szybko wyrobić gładkie ciasto. Maczając dłonie w wodzie. Odrywać porcje ciasta wielkości(...)puszka pomidorów w puszce wraz z sokiem 250 g passaty pomidorowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżka ziół do pizzy lub oregano sól, cukier i pieprz do smaku 1 szklanka bulionu Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażyć. Wlać bulion i chwilę gotować. Dodać pomidory
Czerwień i błękitdoskonale możemy wyczuć smak każdego z nich, a jednocześnie łączą się one w całość idealną.Polecam, póki sezon na figi trwa.Pizza z figami, kozim serem i rukoląSkładniki:(na 2 pizze)ciasto:500 g mąki pszennej25 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli250 ml letniej wodysos:125 g serka kremowego2 łyżki maślankisól pieprzwierzch:4 figi180 g miękkiego koziego sera100(...)godzinę do wyrośnięcia.Składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać.Figi i ser pokroić w plastry.Wyrośnięte ciasto podzielić na pół.Każdą część rozwałkować na okrągły, dość cienki placek. Posmarować sosem, ułożyć figi, ser i szynkę.Piec na kamieniu w 200 st. C. przez 15-20 minut.Podawać gorącą posypaną rukolą.Smacznego!To kto zabiera się za zagniatanie ciasta
Pożeraczka, czyli raz adobrzemilimetrów. Placek powinien mieć taką szerokość jak forma do pieczenia. Za pomocą pędzla smarujemy placek oliwą z oliwek. W miarę równomiernie rozkładamy suszone pomidory i oliwki. Następnie placek zwijamy jak roladę. Boki zawijamy pod spód i zaklejamy delikatnie smarując ciasto wodą. Palucha umieszczamy w keksówce nasmarowanej tłuszczem. Wierzch można delikatnie posmarować olejem z suszonych pomidorów. Wstawiamy(...)kwas oleinowy i błonnik. Oliwki zawierają witaminy z grupy B, A, C i E oraz fosfor, miedź, żelazo i potas. Są świetnym dodatkiem do rożnych sałatek, serów, mięs, pizzy i makaronów. To także smaczna przekąska
My Chcemy Jeśćpierwszego maja, porcja dla trzydziestu osób!) Kampania(np. Brasato di Fesa di Vitello del Carnacottaro - udziec cielęcy duszony a la wędrowny sprzedawca gotowanego mięsa, La Vera Pizza - prawdziwa pizza) Apulia(np. La Rustichella - smakowita tarta z suszonego dorsza, solonych anchois i cebuli, Frittata con Aspargi Selvatici e Mentuccia - omlet na zimno z dzikimi szparagami i miętą) Basilicata(...)Fiore) Sycylia (np. Olive Nere e Verdi con Aglio Intero al Forno - czarne i zielone oliwki pieczone z czosnkiem, Fritalle di Melanzane e Mentuccia Selvaggia di Lampedusa - placki z bakłażanów i dzikiej mięty z Lampedusy) Sardynia(np. Cosciotto di Maiale al Coccio del Pastore Sassarese - duszona szynka a la świniarz z Sassari, Aragosta Fredda Algheritana - pieczony homar
Brzuszki ŁakomczuszkiDzisiaj zrobiłam małą odmianę i zamiast jednej dużej upiekły się cztery małe z serem ukrytym w brzegach i sosem z pomidorami, kukurydzą i kurczakiem. Pyszne i bardzo sycące. Jak to pizza:) Ciasto (na 4 pizzerinki o śr. ok. 15cm) ok. 30dkg mąki ok. l80 ciepłej wody 12,5 świeżych drożdży 1 łyżka oliwy z oliwek (może być też olej(...)godz. ( w tym czasie zrobić nadzienie). Ciasto powinno podwoić objętość. Wyjąć na blat, lekko zagnieść i podzielić na 4 części. Rozciągając w dłoniach (nie wałkować!) ukształtować placki o średnicy ok 20 cm. piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Pizzerinki ułożyć na wytłuszczonej blaszce. Wzdłuż obwodu każdej ułożyć kawałki sera (starte lub drobno pokrojone) i przykrywać
Maślane ciasteczkopiętki. Sugeruję usunąć również jakieś brzydkie miejsca na skórze. Dzielimy pomidory na mniejsze kawałki, aby weszły w otwór malaksera lub maszynki. Trzemy pomidory na tarce przeznaczonej do ziemniaków (na placki ziemniaczane, a nie na frytki) za pomocą malaksera lub maszynki elektrycznej. Do jednego z wsadów pomidorów dodajemy liście bazylii i czosnek. Uzyskaną pulpę umieszczamy w jednej misce, ewentualnie doprawiamy(...)jest szybkim wykorzystaniem pomidorów, jeśli robi się nam im spory zapas. Jest dość uniwersalny w użyciu: pulpa, która zbiera się na górze słoika, może być wykorzystana jako sos do pizzy (po uprzednim doprawieniu), sok z dołu można wypić, pić można zawartość całego słoika, przecier można oczywiście użyć jako bazę do wszelkiego rodzaju sosów, np. do makaronu, gołąbków lub pulpetów, przecier
Weekendy w domu i ogrodziePyszna sezonowa pizza, z pomidorami i cukinią. Właśnie teraz pomidory są najsmaczniejsze. Cienka, chrupiąca, pizza z kamienia. Łatwa i szybka do przygotowania, ponieważ kroimy świeżego pomidora i cukinię, bez podsmażania, układamy na cieście i do pieca .... Składniki na ciasto: 250 g mąki orkiszowej 140 ml wody 2 łyżki oliwy 1 płaska łyzeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka drozdży(...)posiekać. Cebulę obrać. Pomidory i cukinię pokroić w plastry wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na posypanej mąką macie, następnie przełożyć na papier do pieczenia. Na plackach rozłożyć pokrojone pomidory i cukinię. Równomiernie między oba placki podzielić czosnek i krążki cebuli. Oprószyć pieprzem, posypać roztarym w palcach suszonym oregano piec 10 minut na rozgrzanym wcześniej kamieniu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pizzę kocha chyba każdy :) Szukałam trochę lżejszej alternatywy i tak powstały pizzerinki na cieście z brokuła. Taka forma bardzo przypadła mi do gustu, może dlatego że uwielbiam brokuły ;) Polecam też wersję ciasta brokułowego z wędzonym łososiem i serem camembert- PYSZNOŚCI! ;) Składniki na około 6 sztuk. Składniki: 2 brokuły 3/4 szklanki otrębów pszennych 2 jajka kilka pieczarek(...)następnie rozgniatamy widelcem. Do brokułów dodajemy otręby, jajka i 50g startego sera. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Mieszamy. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy niewielkie placki w kształcie koła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na około 15 minut. Przecier pomidorowy wylewamy na patelnię, dodajemy pół łyżeczki cukru i pół łyżeczki soli. Gotujemy aż zgęstnieje
Czerwona Porzeczkafrancuska i niemiecka uznaja je za swoj specjal.W formie tarty, na bazie ciasta chlebowego,z dodatkiem cebuli,boczku cietego w drobne slupki i smietana.Pieczona krotko w wysokiej temperaturze.Przypomina wloska pizze,ale nia nie jest.Ciasto wykonane jest bez dodatku drozdzy,jest bardziej chrupiace i szybsze w przygotowaniu.Spotykamy Flamkuchen z roznymi dodatkami,tartym serem,slimakami,rowniez z owocami oraz inne - ograniczone tylko(...)calej Alzacji i calej niemieckiej strefie przygranicznej Badenii-Witembergi..Tradycyjnie podawana jest na drwenianej desce.Najlepiej smakuje z rieslingiem lub piwem.Moje Flammkuchen upieklam z maki pszennej pelnoziarnistej.Skladniki na dwa placki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki:1,5 szklanki mąki do pizzyok. 10 g drożdżyłyżka oleju/oliwyłyżeczka cukrułyżeczka soliszklanka letniej wodyDodatkowo:kilka plasterków mortadeli300 g pieczarek cebulałyżka masłaWykonanie:Drożdże pokruszyć
Moje pyszne gotowanieMiały być bułki, ale po przygotowaniu ciasta stwierdziłam że bardziej nada się na pizzę lub tartę, jest bez drożdży więc typowo pizzowe nie jest, ale na spód spisało się doskonale :) Składniki (sam spód bez dodatków ma około 670 kcal): 50g płatków owsianych zmielonych na mąkę 50g płatków żytnich zmielonych na mąkę 70g mąki razowej pszennej 0,5 łyżeczki sody około(...)się kleić to dodajcie więcej wody) tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej (dzięki temu nie będziemy potrzebować więcej mąki a ciasto nie będzie się kleić) na placek grubości kilku mm :) z powstałego placka wycinamy okrąg (nie jest to konieczne, ja chciałam żeby ładnie wyglądał:) rozsmarowujemy sos/koncentrat pomidorowy i wykładamy ulubione dodatki pieczemy w temp
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość